A fi gamer nu presupune a detine cele mai noi echipamente din domeniul IT. Cunosc foarte multi oameni ce isi pot manifesta iscusinţa şi folosind hardware entry level. Totuşi, majoritatea oamenilor îşi ating foarte rapid limitele şi din nevoia de a progresa mai mult şi mai repede încep să se orienteze către tot felul de echipamente care de cele mai multe ori se dovedesc a fi cu totul altceva decât ceea ce au sperat.

Am observat asta cel mai adesea la căştile audio unde ba intervine confortul ba percepţia sunetului diferită de la individ la individ. Scenariul „bă, mi-am luat căştile XYZ de la ABC şi se aud super mega ultra bine, tre să ţi le iei” nu se potriveşte şi vecinului de la etajul 3 căruia îi serveşti acea propoziţie.

Am păţit ceva similar cu căştile Logitech G35. Mi-a zis George că sunt mega ultra uber bune şi i-am zis să mi le dea să le probez. Supriza a fost foarte simpatică, căci atunci am descoperit că am capul prea mare când am observat că G35 nu se potrivesc cu dovleacul meu.

Acelaşi lucru se întâmplă şi când discutăm despre tastaturi. Dacă ţie ţi se potriveşte un anume model ca o pereche de mânuşi croite pentru tine asta nu înseamnă că şi eu voi fi capabil să scriu la fel de fluent şi corect.

Avem parte de acelaşi fenomen şi cu partea de gaming a utilizării tastaturilor şi cea mai frecventă diferenţă apare la utilizarea tastelor WASD plus shift sau ctrl. Oamenii nu au degetele identice şi implicit şi felul în care este apăsată o tastă cu degetul mic diferă.

Dacă eu pot folosi o tastatură cu shift-ul stâng îngust (la modelele cu 105 taste) asta nu înseamnă că şi tu poţi să apeşi un shift îngust cu degetul mic. Poate tu ai mâna mai mică şi degetele mai scurte şi nu vei reuşi să îţi întinzi degetul mic mai departe de tasta „\”, cea poziţionată în dreapta tastei shift stânga.

Acesta este doar unul dintre aspectele ce pot fi luate în seamă atunci când vine vorba de alesul unei tastaturi.

Cel mai important aspect de care trebuie să ţină seama un utilizator ce doreşte să îşi achiziţioneze o tastatură este de departe sentimentul pe care îl lasă acea tastatură.

Pentru a putea proba ar trebui să existe posibilitatea de a testa tastatura chiar în momentul în care este achiziţionată, însă aşa ceva nu se poate din nenumărate motive printre care şi faptul că acestea sunt cumpărate on-line şi pozele nu prea oferă vreo posibilitate de a testa.

Este bine de ştiut înainte de a continua că tastaturile mecanice oferă un avantaj major în ceea ce priveşte confortul. Deşi sunt mai zgomotoase, ele oferă feedback la fiecare tastă apăsată şi astfel creierul nostru îşi dă seama mai repede că un buton a fost apăsat. La tastaturile cu membrană sau dom de cauciuc feedback-ul este fie minim, fie inexistent şi pentru a primi feedback la apăsare este nevoie să parcurgem întreaga cursă a tastei adică să o apăsăm complet. De aici rezultă un efort mai mare depus de către degete şi implicit şi obosirea acestora mult mai rapid.

Butoanele tastaturilor mecanice sunt de mai multe feluri şi pot fi fabricate de diferiţi producători. Chiar dacă este vorba de firme diferite pentru opţiunile ce le luăm în calcul, aceste butoane vor fi, în principiu, similare.

De departe cele mai populare butoane sunt cele produse de către Cherry MX şi, în general, pentru tastaturile de gaming sunt folosite doar 4 modele: Black, Blue, Brown şi Red.

În principal, diferenţele între ele sunt legate de feedback-ul pe care îl primeşte degetul la apăsare şi forţa necesară pentru apăsarea tastei astfel încât comanda să fie înregistrată.

În ceea ce priveşte forţa necesară apăsării există 3 clasificări foarte uşor de ţinut minte: light, medium şi stiff.

CherryMXBlackCherry MX Black – medium stiff, linear – mişcarea în timpul apăsări şi eliberării tastei cu un astfel de buton este lineară. Pentru scris nu sunt foarte bune deoarece nu există acel click zgomotos şi feedback-ul este redus. Totuşi, există un semgent de useri ce scriu atingând uşor tastele, pentru ei sunt o alegere bună, însă nu la fel de bună ca cele Red. Pentru gaming sunt bune deoarece gamerii de obicei apasă tastele la maxim şi nu au nevoie de acel bump ce oferă feedback şi întrerupe apăsarea .

CherryMXBlueCherry MX Blue – light stiff, clicky – mişcarea din timpul unei apăsări oferă cel mai puternic feedback auditiv şi sunt considerate cele mai bune pentru scris pentru că percepem foarte rapid momentul în care comanda a fost înregistrată.
Pentru gaming nu sunt foarte recomandate deoarece acţiunea de double-tap este mult mai dificil de realizat decât în cazul butoanelor MX Black, Red sau Brown.

CherryMXBrownCherry MX Brown – light stiff, tactile – mişcarea pe toată durată unei apăsări este perturbată foarte puţin şi astfel feedback-ul este mediocru.
Practic, butoanele maro sunt o combinaţie între butoanele pentru gaming şi cele pentru scris oferind şi un feedback bun, dar şi viteză de apăsare rapidă datorită forţei mici necesare pentru apăsare. Se comportă bine atât pentru scris cât şi pentru gaming şi de aceea sunt recomandate pentru cei ce se îndeletnicesc cu ambele activităţi.

CherryMXRedCherry MX Red – light stiff, linear – sunt identice cu cele Black însă forţa necesară pentru apăsarea unui buton este mai mică. În general, tastaturile de gaming vin cu astfel de butoane tocmai din acest motiv. Sunt considerate a fi mai rapide. Nu sunt recomandate pentru scris deoarece feedback-ul este perceput doar la apăsarea completă a butonului iar activarea acestuia se face până să se termine toată cursa de 4mm.

Animaţiile sunt împrumutate de aici: http://geekhack.org/

 

Iată şi o listă cu tastaturi în funcţie de tipul butoanelor folosite pentru a putea alege ceea ce vi se potriveşte cel mai bine.

Cherry MX Black – SteelSeries 7G, SteelSeries 6G v2,  TT eSports MEKA G1, TT eSports MEKA G-Unit, CM Storm Trigger, CM Storm Quick Fire Rapid Black,  Mionix Zibal 60, Ozone Strike

Cherry MX Blue – Razer Black Widow/ Ultimate 2013, CM Storm Trigger

Cherry MX Brown – Logitech G710+, Zowie Celeritas, Razer Black Widow Ultimate/Tournament Stealth 2013, CM Storm Trigger, CM Storm QuickFire TK Brown, GIGABYTE Osmium

Cherry MX Red – Corsair K60, K90, Q pad MK-85, GIGABYTE Osmium, CM Storm Trigger, CM Storm Quick Fire Pro Red

Aveţi grijă când vă alegeţi o tastatură căci există câteva, tot mecanice, ce au switch-uri produse de alte firme, nu Cherry MX. Un exemplu foarte bun este Zalman K500 care foloseşte butoane produse de Kailh. Este deja cunoscut faptul că aceste switch-uri sunt mult inferioare celor produse de către Cherry MX.

De asemenea, ar mai fi importantă şi construcţia tastelor. Deşi pare incredibil şi aici există multe variante. Dacă se doreşte o tastatură care să reziste câţiva ani fără ca scrisul de pe taste să se şteargă atunci recomandarea mea ar fi să alegeţi o tastatură neiluminată pentru că cele iluminate au tastele construite prin coating. Acest procedeu presupune îmbărcarea unei taste transparente într-un strat de vopsea sau plastic negru. În teorie, dacă tastele primare, cele transparente, ar fi acoperite de un strat de plastic acestea ar trebui să reziste o eternitate. Din păcate însă, numărul celor ce mai fabrică astfel de taste a scăzut foarte mult în ultima perioadă.

Recomandarea mea ar fi să alegeţi o tastatură ce are literele gravate cu laser. Literele rezistă foarte mult şi încep să se tocească după cel puţin 2 ani de utilizare intensă. Bineînţeles că depinde foarte mult şi de tipul de utilizator.

Dacă degetele utilizatorului transpiră abundent atunci procesul de ştergere al literelor va fi accelerat foarte mult. Dacă mai adăugăm şi în acuaţie PH-ul scăzut al transpiraţiei atunci putem ajunge şi la perioade de sub 1 an. Oricum, astfel de cazuri sunt rare şi de acea nu merită să acordăm prea multă atenţie.

Ca să nu o mai lungim prea mult, dacă tastatura fără lumină are literele gravate cu laser (se poate observa diferenţa de nivel a literelor faţă de faţeta tastelor) atunci este cea mai bună alegere pentru o viaţă îndelungată a literelor.

În cazul în care aveţi nelămuriri mă puteţi contacta cu ajutorul comentariilor.

Similar Articles

One thought on “Cum să-ţi alegi tastatura mecanică potrivită

  1. Am tastatura HyperX Alloy Elite RGB, Cherry MX RED de nici 1 luna de zile si deja au inceput sa se stearga scrisul de pe taste si se vede foarte urat ,ca patrunde lumina si pe acolo , La o tastatura de 650 de lei aveam pretentii .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.