După aproape 4 ani de existenţă, League of Legends ajunge şi pe plaiul românesc cu surle şi trâmbiţe.

Lansarea oficială a luat loc pe data de 2 Iunie, în incinta magazinului Flanco din Unirea Shopping Center, o locaţie destul de nepotrivită având în vedere că mai mult de 500 de persoane au venit să vadă finala cupei române şi mai ales, să îşi procure pălării Teemo. Dar haideţi să vorbim serios despre cum am petrecut noi timpul pe acolo, adică noi, ăştia privilegiaţi din presă.

TL;DR – Onestitatea e un lucru bun, dar nu mergeţi departe încât să deveniţi ţărani.

League of Legends

În primul rând, nu mă voi lăsa până când nu voi adresa câteva critci comunităţii româneşti de gaming. Unu la mână, dacă tot veniţi la o lansare, mai ales lansarea unui joc care este comparat la orice pas cu altele ca DotA, vă rog eu mult să nu strigaţi în gura mare că „LoL sucks, DotA rules”, căci argumente de genul ăsta sunt puerile şi nu dau bine imaginii voastre.

Adică, eu vă înţeleg că nu vă convine faptul că LoL a câştigat o popularitate subită în ţărişoara noastră, dar nu vă întindeţi atât de rău, încât să arătaţi lipsa celor 7 ani de acasă, căci am auzit pe câţiva pe acolo strigând în gura mare ca la piaţă „Băăăăă, dar DotA e mai fain băăă.” Gândiţi-vă serios că acest fapt deja pătează rău imaginea românului necivilizat, mai ales în preajma unor străini care au venit să îşi prezinte şi ei un produs.

În al doilea rând, mi-a părut foarte rău să văd atâta milogeală din partea bazei de jucători. Vă jur că în momentul în care au început să împartă acele mici paysafe card-uri în valoare de 5 euro (839 Riot Points), îmi imaginam documentarele alea americane cu soldaţii lor prezenţi în sătuce d-alea africane unde mâncarea era împărţită flămânzilor care la rândul lor erau în stare să îşi ucidă aproapele pentru o bucată de pâine. E o lansare oameni buni, nu loc de milogeală în genul „Hai dă şi mie un card dă 5 euro că sunt sărac şi nu am ce să pun la burtă”. Dar na, vina nu a fost doar a jucătorilor care mai aveau puţin şi călcau în picioare reprezentanţii ce împărţeau gratuităţile. Vina a fost şi a lui RIOT că nu au organizat cozi unde fiecare om primea un card sau un Teemo Hat şi cu asta basta.

Bun, să trecem la lucrurile pozitive.

League of Legends

RIOT Games au făcut un pas destul de important în a ne aduce o variantă a popularului League of Legends în română completă. Desigur, asta a inclus şi voci titrate în română, ceea ce după umila mea părere, nu era necesar. Cantitatea de umor ieftin a jocului când auzi voci ca ale lui Teemo, Heimerdinger sau Alistar titrate în română, întrece orice ştachetă de penibil. Penibil încât duduia care serveşte drept announcer îţi spune la începutul meciului „Bine ai venit în Summoner’s Rift!”. Am râs copios la aceste traduceri făcute pe jumătate şi mai ales la vocile ce-mi aduc aminte de titrările vechi folosite pentru Cartoon Network România.

Sunt sigur că vom mai auzi ciudăţenii în genul ăsta pe viitor, dar momentan o să vreau să trec la lucrurile importante, căci nu v-am lăsat la greu şi am mers să punem câteva întrebări domnului Matthew Elliot, omul responsabil pentru postul de Community Manager al filialei europene RIOT Games.

Şi de aici am adunat câteva chestii destul de interesante, aşa că le voi pune într-un sumar frumos ca să nu staţi cu deceniile să citiţi transcrieri de 5000 de pagini în valoare de TL;DR.

1. Zvonitul titlu Supremacy a fost confirmat ca fiind doar un leak din partea fanilor, dar firma RIOT Games a cumpărat domeniu pentru acest lucru. Mai multe detalii, pe viitor.

2. Nu există nici un plan în a susţine Dominion ca un mod de joc pentru eSports. Dar pe viitor se vor gândi la această treabă.

3. Pentru scena competitivă românească, RIOT Games vor susţine turneele Go 4 LoL organizate de ESL.ro. Momentan.

4. Clientul European de League of Legends va putea susţine tranzacţii în RON, indiferent de limba aleasă. Însă preţurile sunt modificate în funcţie de valoarea leului.

5. Momentan nu există nici un alt plan pentru a schimba formula existentă de îmbunătăţire a conţinutului, însă echipa orignală de designeri din US se uită foarte, foarte atent la balansarea campionilor mai vechi.

Domnul Matthew Elliot a fost destul de drăguţ încât să ne spună că deşi acum RIOT Games au intrat în teritoriu nou cu România, el ne asigură că va acorda o mare atenţie comunităţii române şi că pe viitor ne putem aştepta la lucruri măreţe pentru scena noastră de League of Legends. Cam atât pentru moment, însă o să trec acum să vă vorbesc puţin despre finala cupei ce a avut loc în cadrul aceluiaşi eveniment.

Două echipe s-au luptat pentru marele premiu de 9000 RON. ManiacXGaming şi CTRL ALT 1337 s-au bătut din greu, iar meciurile au fost într-adevăr, incendiare.

Ce am observat eu a fost faptul că deşi cei de la ManiaXGaming au jucat ceva mai experimental în ultimele două meciuri cu eroi neobişnuiţi genul Fizz şi Maokai, CTRL ALT 1337 au preferat ruta super sigură pe toată durata turneului cu echipe de crowd control şi burst nesimţit gen Morgana sau Ahri. Nu ştiu dacă ce am văzut în acestă finală e un comportament de eSports…..sincer să fiu mai toată desfăşurarea acestui concurs mi-a cam indicat faptul că România poate încă nu e gata de eSports. Dar pe viitor cine ştie? Poate, poate.

Bătăliile le puteţi vedea aici, accesând link-ul de mai jos.

http://www.own3d.tv/ZTS/video/655182

În orice caz, asta a fost toată nebunia şi cu toate neajunsurile şi nemulţumirile mele personale, eu zic că a fost totuşi o iniţiativă extraordinară şi sper ca pe viitor să reuşim şi noi să organizăm o lansare fără milogeli, fără ţărăneală în gura mare, căci de abia atunci o să arătăm şi noi a o comunitate demnă de calibru european.

Am pus pozele de la eveniment mai jos, aşa ca să vă daţi seama că noi, românii, deşi nu avem încă o comunitate de eSports bine clădită, dar măcar avem o comunitate imensă care apreciază acest gen de MOBA, după cum RIOT a vrut să îl numească.

  League of Legends

 League of Legends

 League of Legends

 League of Legends

 League of Legends

 DSC_0894

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.