Daca anul 2015 a fost un an prolific pentru Logitech, eu sper ca si anul acesta sa vina cu produse inovatoare. Chiar daca castile G633 de la ei s-au lansat aproape de finalul anului 2015, eu le incadrez tot in categoria de „casti lansate in 2016”, pentru ca dupa cum am spus si in review sunt niste casti bestiale.

Tot in 2015 am fost uluit si de o tastatura – Logitech G910, de ce am zis 2015, pentru ca cam pe atunci se gasea si pe meleagurile noastre.

Insa pe atunci pentru mine nu reprezenta tastatura perfecta, dat fiind ca nu era una tenkeyless (fara numpad) si mi se parea o tastatura cam mare, la fel cum era si G710+, iar dupa cum stiu/au observat din poze majoritatea cititorilor, eu am o pozitionare a mausului fata de tastatura foarte ciudata, iar o tastatura foarte lunga nu ma ajuta prea tare.

Dupa cateva saptamani de teste am zis sa ma pronunt si eu vis-a-vis de G410, tastatura care pare sa-mi faca pe plac.

 

Layout

Logitech G410 este poate un pic mai mare decat majoritatea tastaturilor tenkeyless de pe piata datorita design-ului. Tastatura dispune de 88 de butoane si alte 2 aditionale pentru controlul iluminarii si dezactivarea/activarea tastei Windows Key. Pentru foarte multa lume acest aspect probabil reprezinta un plus, dar pentru o altii un mare minus, deoarece ei foloseau acele butoane fie pentru macro-uri, fie pentru bind-uri, fie pur si simplu pentru activitati de zi cu zi. De exemplu eu le foloseam sa-mi bind-uiesc anumite comenzi HTML <br> </br> sau <b> </b> etc. Bine, asta nu inseamna sa fie pozitionate pe partea stanga a tastaturii sa apesi din greseala in timpul unui meci butonul G5 care sa-ti dea Flash-ul in CS sau LoL, sau sa-ti dai din greseala ceva skill-uri in DoTA2, etc.
Tastatura nu dispune de niciun port USB, iar cablul nu este nici de data aceasta matisat si din punctul meu de vedere este din material cauciucat, care din punctul meu de vedere este unul foarte prost, mai ales la ce pret are tastatura :). Daca as folosi G410 in daily-use acasa, neducand cablurile prin spatele biroului cu siguranta in maxim 2-3 luni riscam sa-mi schimb firul.
8Am mai multi prieteni care detin G910, care dupa o perioada mai lunga de utilizare au devenit foarte multumiti de ea, la fel a fost si cazul meu si in continuare este. Pana acum am folosit o tastatura cu Cherry MX Red si va pot spune ca mi se parea probabil cel mai bun tip de switch-uri. Switch-urile Romer-G, in continuare, sunt pentru mine in TOP3.
Din pacate am constatat ca lipseste probabil cel mai tare buton care exista pe o tastatura de gaming.. butonul pentru ajustarea volumului, pardon rotita :D. Chiar nu stiu de ce au renuntat la butonul care m-a facut sa-mi achizitionez pentru prima oara o tastatura Logitech.

 

Galerie foto

 

Software

Daca ma pronunt doar din punctul de vedere al software-urlui FARA ARX Control, el ramane in continuare unul dintre cele mai usor de utilizat software-uri de pana acum.s Razer Synapse mi se pare foarte slow, foarte multe update-uri, trebuie sa astepti cate 15 secunde de fiecare data cand iti face cate un update, etc. Software-ul de la Corsair mie personal nu-mi place absolut deloc, dar si el pare mult mai ok decat Razer Synapse, la fel pot spune si despre cel de la CM Storm.
In schimb, daca vreti sa vorbim despre ARX Control, un software intr-adevar care este util (asta daca ai un smartphone…) in continuare are ceva probleme de compatibilitate si de conectivitate si poate fi folosit doar acasa. Daca te duci la un LAN si PC-ul este conectat pe un alt router decat esti tu conectat cu telefonul la Wireless, ARX-ul nu va functiona si evident din punctul meu de vedere nu-si are rostul la o tastatura tenkeyless, dar poate asta e doar punctul meu de vedere?
10Din punctul meu de vedere, tastaturile tenkeyless au fost gandite pentru jucatorii care fie au putin loc pe masa sau pentru jucatorii care participa la concursuri offline/LAN-uri (marea majoritate).

Pentru mai multe detalii despre ARX Control si cum sa-l setezi iti sugerez sa vizitezi review-ul dedicat tastaturii G910, acolo gasesti toate detaliile tongue emoticon si chiar nu isi avea sensul sa ma repet.

 

Experienta in timpul utilizarii

Dupa cum v-am obisnuit aproape toate produsele pe care le testez, inainte sa scriu review-ul, ajung si pe la LAN-uri cu ele. Inafara de cativa mausi, chiar nu-mi aduc aminte cu ce nu am fost la lan-uri, pentru ca stiu sigur ca e mereu cate un baiat care ma intreaba, ” Auzi ang dar tu nu aveai tastatura X lan-ul trecut? „.

Concursul offline/LAN-ul la care am fost cu G410 a fost LSE Lan Party v14, lan pe care l-am si castigat tongue emoticon. Daca nu ma insel chiar in dimineata aceea am primit tastatura si chiar am intarziat la check-in, dar a fost ok pana la urma. Daca nu primeam tastatura la review chiar in ziua aia as fi fost nevoit sa ma joc de pe tastatura de laptop. De ce? Deoarece ea fiind o tastatura tenkeyless, am dezactivat keypad-ul si tastatura de la laptopul meu si mi-am pus tastatura mea pe tastatura de laptop, literalmente. Daca veneam cu o tastatura full size (un G710+ de exemplu) imi era foarte greu sa o sui pe laptop pentru ca daca apasam un pic mai tare pe bind-urile din stanga puteam: 1) sa-mi dau o tastatura in gura sau 2) sa-mi cada. (Credeti-ma ca nu vreti sa primiti un G710+ in gura….)

Trecand si la lucruri mai serioase diferenta dintre Cherry MX si Romer-G este destul de mare. Switch-urile Romer-G inregistreaza apasarile mai rapid cu pana la 25% fata de alte switch-uri mecanice de pe piata. Durabilitatea lor este imbunatatita la 70 de milioane de apasari de taste, iar ele au un punct de actionare de 1,5mm. Daca de exemplu, tata este foarte incantat de tastatura (el nemaifolosind pana acum tastaturi mecanice), fratele meu mai mic imaginar care a avut pana acum DOAR tastatura mecanica cu Cherry MX imi tot zice „ba ce naspa e tastatura asta, nu inteleg ce-ti place tie”, sau fratele meu mai mic imaginar care a avut ambele feluri de tastaturi insa i-a placut Cherry MX si a folosit Romer-G doar 3 zile tot la fel imi spune „naspa rau switch-urile astea… imi iau Cherry MX din nou”.

Concluzia la discutia dintre mine si fratii mei imaginari este daca cumva ai avut pana acum Cherry MX si ti-ai luat acum o zi G910/G410 si ti se pare o tastatura „naspa” din cauza switch-urilor, joaca-te in continuare pe ea, o saptamana, doua, pana te obisnuiesti si o sa inceapa sa-ti placa, te asigur.
De fiecare data cand am testat produse noi (sau cu switch-uri noi) mereu mi-am pus perifericele mele deoparte si m-am jucat mai multa vreme cu ce trebuie sa testez, ca sa pot sa va ofer un feedback cat mai obiectiv.

Zis si facut si de data aceasta, pe langa LSE LAN Party v14, am mai folosit tastatura alte 3 saptamani, pe acasa, pe la munca, pe laptop, pe birou. Tastatura se descurca minunat, la fel cum mi s-a parut si G910, avand cateva minusuri si plusuri fata de ea.

Iluminarea RGB oferita de Logitech este in continuare preferata mea.

Primul plus ar fi inlaturarea butoanelor programabile de pe partea stanga a tastaturii (G1-G2-G3-etc), insfarsit milioane de oameni nu vor mai injura G-urile. Primul minus a disparut rotita de volum… DE CE? Era atat de utila, mai ales la munca cand intra sefa peste mine in birou si eu ascultam muzica la maxim si ma intreba „Ce faci Octav, iar te joci?” si eu evident ca dadeam repede volumul mai incet la muzica si ii ziceam „Nu doamna, cum sa ma joc lucrez aici la x”, acum… din pacate sunt fie nevoit sa renunt la casti fie sa ascult muzica mai incet la munca.

Al doilea plus (din punctul meu de vedere) eliminarea numpad-ului, iar al doilea minus, pe care l-am mai precizat si mai sus este prezenta ARX Control-ului, care in primul rand acum nu mai este „pe tastatura” trebuie sa-ti pui telefonul in suportul oferit de G410 pe birou.

6

 

Concluzie

Pentru mine Logitech G410 reprezinta o alegere corecta pentru un utilizator care fie nu foloseste numpad-ul, fie participa la multe concursuri si trebuie sa-si transporte tastatura dupa el si chiar prefera sa nu-si rupa spatele cu o tastatura de 2 kg sau sa ii intre in ghiozdan sau pur si simplu vrea o tastatura mai micuta.

13

In schimb, lipsa butoanelor multimedia si a rotitei de volum si al suportului direct pe tastatura pentru ARX Control ar trebui sa reduca un pic costul tastaturii, acesta aflandu-se la pretul de 700 RON, din punctul meu de vedere, un pic cam piperat.

Logitech G410 Atlas Spectrum RGB poate fi cumparata de la PC Garage la pretul de 749 Lei sau de la Altex la pretul de 669 Lei

goodforgaming

+ Switch-uri Romer-G
+ Greutate
+ Lipsa taste macro pe partea stanga
– Lipsa rotita volum

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.