Deşi Blizzard Entertainment a avut de suferit în ultima vreme datorită unor scăderi a abonamentelor pentru World of Warcraft, plus faptul că scena de e-sports a popularului RTS Starcraft II deja păleşte în comparaţie cu titanii DotA2 şi League of Legends, plus faptul că Diablo III a avut o tonă de probleme încă de la lansare…..ei bine se pare că de data asta iară au găsit o soluţie magică pentru a se scoate din proverbialul „rahat”.

Hearthstone este cu siguranţă viitorul celor de la Blizzard Entertainment….asta dacă au grijă de el cum trebuie pe viitor.

 

It’s all in the cards

În caz că nu ştiaţi ce este aceea un trading card game, ei bine lăsaţi pe taica Paul să vă spună pe scurt toată şmecheria.

Un trading card game de obicei merge pe principiul următor: doi oponenţi se luptă pentru a se elimina, acei oponenţi se folosesc de cărţi cu varii efecte pentru a obţine un avantaj asupra celuilalt, la sfârşit unul dintre ei poate să piardă fie prin a îi fi omorât personajul, fie prin faptul că pierde din cauza faptului că nu mai are cărţi pe care să le joace.

Totul este la aleatoriu, cărţile se amestecă şi se împart aleatoriu, aşa că ideea acestui joc este să îţi construieşti un pachet de cărţi pentru a minimiza impactul acestui factor.

Şi totuşi, ce este Hearthstone?

Hearthstone BETAA fost odată ca niciodată un joc cu cărţi fizice numit World of Warcraft – The Trading Card game, acel joc din păcate a fost scos din producţie datorită costurilor enorme pentru a printa acele bucăţi de carton. În schimb, Blizzard Entertainment a făcut mişcarea deşteaptă de a îşi începe aventurile pe tărâmul Free 2 Play prin a muta jocul mai sus menţionat într-un format digital. Şi astfel Hearthstone a fost creeat.

Da, Hearthstone este primul proiect cu într-adevăr Free 2 Play al studio-ului Blizzard Entertainment, însă nu este primul joc cu cărţi digitale. Singurul competitor real ar fi jocul din acelaşi gen plasat în universul Magic: The Gathering, însă tipic Blizzard, Hearthstone se bazează pe o serie de mecanici simple, uşor de înţeles şi uşor de jucat, căci vorba aia, Doamne fereşte să punem noi jucătorul să stea să se gândească în generaţia asta de gameri.

Însă nu este un lucru rău, căci Hearthstone ia cele mai atrăgătoare elemente de gameplay ale genului TCG şi le împachetează frumos digital pentru a fi consumate după bunul plac.

Jocul în sine nu are vreo poveste anume sau vreun narativ important. Tot ce face este să te pună să joci cu eroi din universul World of Warcraft, folosind clasele, vrăjile, abilităţile şi creaturile universului pentru a creea o atmosferă familiară.

Momentan, jocul este în faza de CLOSED BETA, ceea ce înseamnă că anumite lucruri pe care le veţi citi aici pot fi schimbate şi modificate în concordanţă cu feedback-ul primit de la comunitate şi ideea de joc construită de Blizzard. Haida, destulă pălăvrăgeală şi să intrăm în miezul jocului, adică gameplay-ul.

 

O carte mie, o carte tie si una…iar mie

Cărţile de joc au un rol important în Hearthstone, ele fiind fundaţia pachetului tău.

Pachetul tău va fi format dintr-o serie de cărţi clasificate în următorul fel:

Minions: Aceste cărţi sunt creaturi sau personaje care vor forma linia principală de atac sau apărare. Fiecare dintre aceste cărţi vine cu un set de abilităţi sau atribute.

Spells/Abilities: Evident, aceste cărţi vin cu diferite efecte ofensive, defensive sau utilitare pentru a vă oferi un avantaj imediat în faţa oponentului.

Raritatea şi puterea fiecărei carte este reprezentate printr-o culoare:

Basic (gri) – Cărţile oferite gratuit de către joc. Acestea NU pot fi distruse pentru a produce Arcane Dust.

Common (alb) – Cărţi obişnuite pe care le poţi crafta cu Arcane Dust sau le poţi găsi prin pachete.

Rare (albastru) – Aceleaşi cărţi ca şi cele Common, cu efecte mai neobişnuite. Pot fi construite prin crafting şi pot fi distruse pentru a produce Arcane Dust.

Epic (mov) – Aceleaşi cărţi ca şi cele Common sau Rare, cu efecte foarte puternice. Pot fi construite prin crafting şi pot fi distruse pentru a produce Arcane Dust.

Legendary (portocaliu) – Cărţi dificil de găsit cu efecte formidabile. Pot fi construite prin crafting şi pot fi distruse pentru a produce Arcane Dust.

Gold – Cărţile aurii includ toate cărţile menţionate mai sus, numai că desenele de pe cărţile respective au animaţii şi o ramă de aur. Evident, aceste cărţi sunt pentru colecţionari.

Hearthstone BETAÎn funcţie de stilul de joc, îţi vei construi un pachet de cărţi care îţi va complementa clasa. Citiţi bine credeţi-mă, am spus clasă. Ideea jocului este ca înainte să îţi construieşti un pachet de cărţi ai de ales între cele 9 clase iconice ale MMORPG-ului World of Warcraft. În funcţie de clasa aleasă, vei primi un set de cărţi cu efecte specifice acelei clase. De exemplu, dacă ai ales clasa Priest, vei primi cărţi ca Holy Smite, Power Word: Shield sau Mind Control. Fiecare dintre aceste cărţi are un anume efect, dar şi un cost în puncte de mana.

Desigur, fiecare clasă are un set de abilităţi specifice. Preoţii vindecă, Hunters folosesc cărţi capcană numite Secret, Warriors pot echipa cărţi cu efecte ofensive sub forma unor arme şi aşa mai departe.

Ei, odată ce ţi-ai ales clasa şi ţi-ai construit un pachet decent este timpul să începi să te joci şi aici Hearthstone vine cu o interfaţă stupid de simplă de joc.

Sunt trei moduri de a juca acest joc, primul fiind tipul de joc standard online, al doilea tip fiind versus un bot sau duel împotriva unui prieten şi ultimul fiind un mod numit Arena în care vei fi plasat într-o ligă şi vei urca pe un ladder, sistem similar cu Starcraft II.

Hearthstone BETAModul Arena merge pe un principiu diferit faţă de modul standard (sau Constructed în termeni mai specifici). În Arena, ţi se dă o carte din pachetul clasei tale cu care să începi şi de acolo încetul cu încetul îţi creşti un pachet minimalist cu care te poţi juca. Pe lângă asta în modul Arena ţi se cere o sumă de 150 gold cu care să îţi plăteşti intrarea, suma putând fi acumulată prin a juca modul standard şi prin a termina anumite Quest-uri.

Principala resursă a jocului este gold. Cu gold poţi cumpăra pachete de cărţi (5 cărţi per pachet) şi intrarea în Arena. În principiu, suma de gold pe care o primeşti este infimă, însă dacă ai puţină răbdare îl poţi farma fără mari probleme.

Datorită sistemului de Quests, jucătorul are o serie de misiuni de îndeplinit pentru a primi mai mult gold. Un Quest de obicei este similar cu un Challenge în care ţi se cere să omori X minioni sau să provoci X număr de puncte în daune unor oponenţi. Desigur, suma primită poate fi mai mare sau mai mică în funcţie de obiectiv sau dacă eşti un maestru al cărţilor, poţi juca foarte bine Arena mode pentru a câştiga câteva partide la rând ce rezultă într-o remuneraţie adecvată şi teoretic, rapidă.

Revenind la gameplay, Hearthstone este un joc care se bazează nu numai pe eficacitatea pachetului tău de cărţi, dar şi norocul tău. De multe ori te vei trezi că pachetul tău „perfect” şi implicit combinaţia ta „perfectă” de cărţi va fi dată peste cap datorită factorului aleatoriu al jocului. Ideea jocului este să ofere un gameplay bazat pe risc în care norocul să fie unul dintre factorii importanţi.

Hearthstone BETAAm auzit foarte multe persoane plângându-se de acest aspect, însă mie personal mi se pare normal ca la un joc cu cărţi să nu ştii ce îţi vine în mână şi să nu prezici fiecare rezultat, căci asta ar reduce din farmecul întregului gen. Evident, este frustrant să vezi cum un inamic te învinge datorită unei mâini bune de cărţi, însă nu uitaţi că Hearthstone va fi un joc gratuit. Banii ăia reali pe care i-ai investi în cărţi nu înseamnă nimic decât faptul că ai putea să îţi construieşti un deck după bunul plac.

De asemenea, am mai auzit că acest gen de jocuri nu implică aşa ceva numit „skill”. Sincer, mă enervează când văd acest cuvânt aruncat aiurea către toate jocurile posibile, dar aici intervine şi faptul că gamerul acestei generaţii gândeşte în termenii „dacă nu pot să am acum satisfacţia, de ce să mă mai chinui?”. Amuzant este faptul că dacă îi spui cuiva care gândeşte în acest fel să se lase de joc sau să ia o pauză, rapid îţi vei lua un răspuns impertinent de genul „da dar am pierdut timp jucând acest joc care nu îmi place” de parcă cineva ar fi forţat persoana respectivă să se joace jocul respectiv.

Evident, dacă nu îţi place un anumit gen de joc, de ce te mai chinui să îl joci?

Momentan Hearthstone chiar este un joc în stadiul de BETA, având în vedere că majoritatea claselor au probleme de balans în deck-urile specifice şi că o încercare de a balansa acest joc ar fi destul de dificilă. Gândiţi-vă că aproape 60% din gameplay se bazează pe noroc.

În cele din urmă, Hearthstone este un joc gratuit, iar cei ce aleg să dea o sumă de bani reali primesc mai multe pachete cu cărţi care doar oferă iluzia puterii. Repet, jocul NU este pay to win din cauza elementului random menţionat mai sus. Numai eu ştiu de câte ori am reuşit să înving oponenţi cu cărţi de calitate Legendară sau cu pachete construite din cărţi craftate.

 

Stilul artistic nu inseamna grafica

Hearthstone BETADin fericire. Hearthstone este genul de joc care ar rula şi pe un sistem mai slab. Engine-ul jocului probabil că a fost construit pe scheletele celui de World of Warcraft, însă sincer nu cred că jocul arată într-o stare deplorabilă. Mai ales că acest tip de jocuri ar trebui să fie cât mai accesibile din punct de vedere al cerinţelor.

Farmecul componentei vizuale o reprezintă stilul artistic specific universului Warcraft menit să te introducă într-o atmosferă de basme. Interfaţa este simplistă, iar „hărţile” jocului au anumite elemente interactive care sunt acolo doar ca să îţi mai pună un zâmbet pe faţă când lucrurile nu îţi merg bine.

Pentru cei care sunt familiarizaţi cu universul Warcraft sau cu genul de high fantasy, atunci deja ştiţi că departamentul de sunet al studio-ului Blizzard îşi face treaba cu brio. De la efectele de luptă, voice acting, inclusiv muzica de tavernă, totul este creeat pentru a reda atmosfera Warcraft în cel mai plăcut mod posibil.

 

Blizzard is activating it’s trap card!

Din moment ce Blizzard Entertainment şi-au luat înapoi licenţa Warcraft din mâinile producătorului de card games Cryptozoic, efectiv închizând orice fel de viitor pentru jocul fizic cu cărţi numit World of Warcraft The Trading Card Game, era de aşteptat ca Hearthstone să devină marea oportunitate a developerului.

Hearthstone BETACu un model Free 2 Play interesant şi cu o mecanică de joc simplistă şi atrăgătoare, nu văd de ce NU aţi încerca Hearthstone pe viitor. Mai ales că din câte am înţeles, la Blizzcon se va inaugura primul turneu esports Hearthstone, iar însuşi developerul susţine că va promova acest joc în mediul esports.

Credeam că Blizzard Entertainment este o firmă moartă care pluteşte pe o scândură în ocean, însă Hearthstone s-ar putea să fie barca salvatoare. Desigur, mai rămâne integritatea MMORPG-ului World of Warcraft, cea a RTS-ului Starcraft II şi cea a RPG-ului Hack and Slash Diablo 3, însă am impresia că nişte băieţi foarte deştepţi la Blizzard şi-au dat seama că vremurile s-au schimbat, mai ales faptului gaming-ul în ziua de azi devine din ce în ce mai puternic datorită unei game impresionante de genuri video ludice în care oricine îşi poate găsi mica satisfacţie.

Probabil că vom vedea acest joc lansat anul viitor sau dacă Blizzard se simte mărinimos, poate anul acesta, însă nu mi-aş face speranţele pentru un Open BETA în curând. Chiar şi după BlizzCon 2013.

  • Gameplay: 7
  • Sunet: 9
  • Grafica: 9
  • Rejucabilitate: 7
  • Overall: 8

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.