Castile de gaming sunt, de obicei, doar pentru gaming, sau cel putin doar pentru atunci cand iti petreci timpul la calculator/consola. In mod normal, le folosesti la biroul la care ti-ai amplasat calculatorul si le lasi pe masa cand pleci, apoi faci trecerea la castile tale earbuds pentru smartphone-ul tau. Plantronics RIG este un headset diferit, care promite utilizarea alaturi de orice dispozitiv.

Prezentare si specificatii

Plantronics RIGPoate ca ai observat ca de fiecare data cand esti la calculator cu castile pe cap intr-un joc, asculti muzica sau te uiti la un film si iti suna telefonul, simti nevoia ori sa dai castile jos, ori sa le opresti sunetul pentru a putea purta o conversatie. Cu RIG nu mai trebuie nici macar sa atingi telefonul pentru a raspunde. Nu este nevoie nici macar de ALT-TAB pentru a opri sonorul jocului. Cu o simpla apasare a butonului de pe mixer poti vorbi in timp ce te joci fara sa fie nevoie sa intrerupi jocul. Gasiti aici un video foarte amuzant care explica exact caracteristica secundara a castilor.

Plantronics RIGPe langa acest beneficiu al castilor Plantronics RIG, in pachet primesti si un microfon inline pe langa cel standard. Majoritatea gamerilor nu folosesc pe strada castile de gaming doar din cauza faptului ca nu este mult prea „fashionable” sa porti niste casti cu un microfon care-ti acopera jumatate de fata. Firul cu microfon inline face din castile Plantronics RIG un handsfree veritabl.

Plantronics RIGDoar gandeste-te. Daca esti in timpul unui meci de League of Legends si trebuie sa raspunzi pentru ca este un apel foarte important, cu Plantronics RIG poti auzi si jocul si poti vorbi la telefon in acelasi timp. Da, stiu ca suna ciudat, dar atunci cand raspunzi la telefon, dupa ce apesi pe hub intr-o casca auzi convorbirea telefonica si in cealalta casca jocul. Evident, acest lucru poate fi modificat in asa fel incat sa auzi in ambele casti si jocul si conversatia, insa de departe cel mai usor poti urmari o conversatie daca o separ cat de cat de sunetul jocului.

Este destul impresionant cum s-au gandit producatorii la toate aceste detalii si au venit pe piata cu o pereche de casti atat de bine balansate.

Difuzoarele sunt de 40mm si asta inseamna ca, in teorie cel putin, ofera o calitate audio buna.

Castile au 3 profile EQ: Pure, Intensify, Seismic. Le-am incercat pe toate 3 si nu m-am putut decide in FPS-uri ce profil sa folosesc, desi Intensify este cel recomandat pentru FPS-uri, Pure este recomandat pentru MOBA-uri/RTS-uri si Seismic si Intensify pentru muzica.

Aspectul castilor este foarte placut si pot fi purtate pe strada fara nicio problema. Ba chiar am vazut ca acum se poarta castile audio pe post de accesorii. Dar pentru asa ceva va recomand sa apelati la cunostintele unui specialist in trenduri si swag. Eu nu pot sa va ajut decat daca va intereseaza ceva de gaming. Pentru subiectul ” Headsets – a new accesory for swagging it out”, verificati alte publicatii „tech”.

Plantronics RIG

 

Galerie foto

{gallery}/2014/04-gaming-gear/plantronics-rig/galerie:123:110:0:1{/gallery}

 

Teste si experienta in timpul utilizarii

Daca esti doar gamer si vrei niste casti de calitate, atunci Plantronics RIG nu o sa te dezamageasca deloc. Ele au fost supuse la un test de calitate in Unreal Tournament 3. Alaturi de Plantronics RIG am testat si Razer Carcharias, Logitech G35 si niste banale casti de telefon de la BlackBerry in combinatie cu o placa de sunet X-Fi Creative de pe placa de baza Gigabyte G1 Sniper M5.

Testul facut de mine a fost simplu, pe harta Biohazard m-am dus intr-un punct unde poti sa auzi tot ce se intampla in jurul tau. Din acea pozitie am inceput sa-mi testez aim-ul cu ochii inchisi. Pe placa de sunet de pe G1 Sniper M5 castile Plantronics au avut o precizie remarcabila, o accuratete de 60-70%. Repet – cu ochii inchisi. Am conectat si placa de sunet de la Plantronics care este inclusa in pachet, sau mai bine zis mixer-ul, si acuratetea a crescut cu 10-15%.

ut3-biohazard

 

Cu Razer Carcharias, am reusit sa ating o acuratete undeva pe la 40-50%, iar G35-urile au fost pur si simplu inutile deoarece nu am nimerit niciun glont. Pur si simplu auzeam proiectile, rachetele, gloantele la aceasi intensitate in ambele casti de parca ar fi fost conectate mono la PC. Nu puteam nicidecum sa-mi dau seama de pozitionarea adversarului. In acel moment m-am simtit limitat, eram foarte confuz, sunetul de la G35 este groaznic, iti puteai da seama DOAR daca adversarul trage din stanga sau din dreapta direct spre laterala ta din joc. Daca cumva adversarul era pe un alt plan, era imposibil sa iti dai seama daca se afla sus sau jos. In schimb, castile de la Blackberry au adus o acuratete de 25%. Chiar am ramas surprins de precizia lor, mai ales dupa ce testasem o pereche de casti de gaming ca G35.

Bineinteles ca nu poti compara un headset de gaming cu niste handsfree-uri, dar, avand in vedere experienta cu G35, pot spune ca a meritat clar comparatia.

Pe langa precizie si calitate, avem si confort. Am stat cu ele pe cap in jur de 5 ore fara sa am vreo problema.

Atunci cand mi-am pus pe cap G35-urile, am simtit ca sunt la proba mersului cu farfuria pe cap, doar ca in loc de o farfurie aveam vreo 20 pe cap. RIG-urile pot fi conectate la absolut orice device: PS3, Xbox 360, PS Vita, PC, etc. iar microfonul functioneaza de asemenea pe orice telefon/tableta.

Gamer-ul profesionist care participa la concursuri offline(LAN-uri) are nevoie de noise cancelling si drept urmare am testat castile la volum maxim intr-un mediu foarte zgomotos, pot spune, cu stupoare, ca nu am auzit nimic altceva decat sunetul jocului.

La capitolul izolare fonica, atat acasa cat si pe strada, Plantronics RIG exceleaza.

Au urmat testele microfonului, atat pe Skype, in timpul unui joc cat si intr-un comentariu de meci. Pot spune ca este unul dintre cele mai bune microfoane de casti pe care le-am testat in ultima vreme. In timpul comentariului am avut foarte mult zgomot de fundal care a fost eliminat de noise cancelling-ul pe care il are microfonul. Blocajul zgomotelor din jurul microfonului a fost impecabil, asa ca daca vreti sa comentati un eveniment offline cu acest microfon, nu veti intampina nicio problema.

Pe langa testul facut cu ochii inchisi a urmat un test facut pentru prima oara de mine. De data asta am testat doar o pereche de casti alaturi de RIG, este vorba de Asus Orion Pro. Orion sunt, probabil, cele mai performante casti pe care le-am avut pana acum pentru shootere, bineinteles, dupa Logitech G430, care dupa mine sunt teh shite.

Testul a constat in aruncarea unei grenade din partea unui inamic in CoD4, si eu eram obligat sa-mi dau seama imediat unde se va indrepta smoke grenade-ul. Pot spune ca am fost SURPRINS de calitatea, claritatea, precizia sunetului ale Plantronics RIG. Dupa ce am observat ce poate face headset-ul, m-am gandit ca testul cu Orion Pro este useless. Insa, evident ca le-am testat. Orion nu mi-au lasat un gust prea amar, dar RIG-urile in mod cert sunt din alta liga.

 

Concluzii

plantronics-rig-05Pentru un gamer, cel mai important lucru la o pereche de casti il reprezinta calitatea audio. Pe locul doi se afla calitatea microfonului, deoarece este obligatoriu pentru niste casti de gaming sa iti ofere posibilitatea de a comunica cu ceilalti jucatori. Evident ca poti comunica cu absolut orice microfon, dar in momentul in care de afara se aude claxonul unei masini si esti in mijlocul teamfight-ului, asteptand call-ul si devine haos pe teamspeak/skype, atunci ai o problema. Al treilea aspect pentru o pereche de casti, cu siguranta unul dintre cele mai importante aspecte, il reprezinta rezistenta. Atunci cand faci o investitie, destul de mare pentru o pereche de casti, nu vrei sa fie niste simple consumabile, ci un prieten de nadejde care-ti acopera spatele pe terenul de lupta.

Avand in vedere cele de mai sus, am alcatuit un top al preferintelor mele:

  1. Plantronics RIG – calitate audio foarte buna, microfon bun pentru shoutcasting, nu ma pot pronunta inca la rezistenta, dar par a fi durabile.
  2. Logitech G430 – calitate audio foarte buna, microfon decent (au fost testate la un LAN – un environment foarte noisy si captura si o parte din zgomotul ambiental), nu pare foarte rezistibile.
  3. Roccat Kave – probabil cel mai bun noise cancelling de pana acum (pasiv), din pacate microfonul s-a stricat dupa o saptamana si castile dupa alta saptamana.
  4. Razer Carcharias – calitate neasteptat de buna, foarte confortabile, microfon OK, 0 noise cancelling
  5. Asus Orion PRO – microfonul si firul au iesit din functiune a patra zi de folosire, calitate audio foarte buna, destul de confortabile, insa, dupa o vreme, firul a cedat si el.
  6. Logitech G35 – supraapreciate, te sugruma, calitate audio foarte proasta, microfonul este OK, le-am folosit drept microfon pe birou. Daca vreti sa investiti 569 RON intr-un microfon (care nu este exceptional), puteti sa va comandati o pereche de casti Logitech G35.

Majoritatea o sa credeti ca eu am supralicitat RIG-urile, dar nu este chiar asa. M-am indragostit de ele de prima data de cand le-am vazut, calitatea audio a fost pur si simplu remarcabila. In ziua aceea ardeam de nerabdare sa le testez si, spre fericirea mea, nu m-au dezamagit in niciun test. Pot spune ca aceste casti sunt, cu siguranta, cele mai bune din punct de vedere al raportului pret/calitate din cate am testat pana in prezent.

Initial am crezut ca pretul lor este in jurul sumei de 1000 RON, dar pretul la care puteti gasi Plantronics RIG este de 600 RON.

 

Plusuri şi minusuri pentru Plantronics RIG

editors-choice

+ Confort
+ Calitate audio
+ Pret
+ Aspect

{noembedvideo}

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.