Când eşti printre cei mai mari producători de periferice destinate gaming-ului este destul de greu să ţii pasul cu competiţia dacă nu inovezi încontinuu sau nu reuşeşti să menţii atenţia gamerilor asupra ta. Roccat este unul dintre aceşti producători şi faptul că  principalii competitori sunt Logitech şi Steelseries este o motivaţie destul de bună pentru a-ţi extinde periodic linia de periferice.

Roccat Kulo sunt un headset ce se vrea a fi adversarul direct pentru SteelSeries 3H, încercând să menţină un echilibru din punctul de vedere al preţului, al performanţei şi, de ce nu, al design-ului. Produsul despre care vom discuta astăzi nu este vârful de gamă Roccat, însă din punct de vedere al specificaţiilor şi al performanţelor rivalizează cu multe produse mai scumpe.

Căştile sunt on-ear, iar designul este discret, futurist şi în acelaşi timp conservator din punct de vedere al cromaticii. Construcţia este realizată în totalitate din plastic mat cu excepţia head-bandului care este întărit cu o bandă din metal. Această „ranforsare” ajută foarte mult la stabilitatea căştilor pe cap şi la o izolare fonică foarte bună însă presiunea aplicată asupra urechilor este mare şi devin incomode după o perioadă destul de scurtă de timp.

Cupele adăpostesc două difuzoare de 40mm din neodim care au un răspuns în frecvenţă cuprins între 20 şi 20.000Hz, o impedanţă de 50Ω şi un raport semnal-zomot de 102dB. Un lucru bun a fost alegerea unui plastic cu densitate mare pentru construcţia cupelor deoarece incintele acustice, deşi mici, absorb foarte bine vibraţiile şi oferă o rezonanţă foarte bună.

Un lucru interesant este faptul că Roccat Kullo vă permite să alegeţi ce fel de „pernuţe” să folosiţi pentru un confort mai mare al urechilor. Căştile vin în pachet cu două seturi şi sunt foarte uşor de înlocuit folosind un sistem bazat pe filet.

Greutatea este un alt element destul de important pentru majoritatea gamerilor. Spun asta pentru că headset-ul celor de la Roccat are o greutate de doar 178g ceea ce le face destul de suportabile dar, aşa cum am mai spus, sistemul de susţinere nu permite nici un fel de libertate pentru cupe – nici măcar rotirea acestora pe vreuna dintre axe şi astfel devin obositoare.

Per total, construcţia este una foarte bună, finisajele şi îmbinările fiind de calitate superioară. Cablul nu este detaşabil, are o lungime de 2,5m şi nici nu este matisat deşi Kullo ţintesc spre portabilitate şi durabilitate. Jack-urile de 3,5mm TRS nu sunt aurite dar toată lumea ştie că acest lucru contează doar pentru audiofilii de duminică.

Pe cablu avem amplasat un control pentru volum care are un buton care poate culisa în două poziţii. Din păcate nu este foarte precis şi astfel utilitatea lui este egală cu zero.

Unul dintre punctele forte ale căştilor Roccat Kullo este placa de sunet cu care vine în pachet. Există pe piaţă şi alte headset-uri care vin cu o placă de sunet însă preţul este ori sensibil mai mare ori performanţele lasă de dorit. Intenţia celor de la Roccat de a crea un headset care să ofere atât performanţe de excepţie atât în jocuri, fie ele shootere, MOBA-uri sau RTS-uri cât şi în cadrul unor activităţi mai puţin „solicitante” cum este audiţia muzicală este una de apreciat şi care chiar le-a reuşit.

Placa de sunet este echipată cu un cip C-MEDIA CM108AH, un cip care este folosit şi pentru DAC-uri externe mai ieftine. Calitatea sunetului este totuşi una destul de bună, dacă ţinem cont de faptul că poate reda sunet la o rată de eşantionare de 24bit/192Khz. Micuţul PCB este incapsulat destul de firav într-o carcasă din plastic şi nici nu are vreun fel de ecranare aşa că mare grijă unde îl poziţionaţi.

Pentru că discutăm de un headset nu putem uita microfonul. Acesta este plasat pe un braţ bidirecţional, are o impedanţă de 2,2KΩ, un SNR de 50dB şi beneficiază de filtrarea zgomotului pentru o claritate cât mai mare a vocii.

Prestaţia microfonului a fost una bună, filtrând zgomotele din fundal într-un mod satisfăcător, fără interferenţe sau întreruperi.

Software-ul cu care vin în pachet căştile este bazat pe API-ul Xear3D pentru accentuarea senzaţiei de surround 7.1. Acest lucru este binecunoscut utilizatorilor de soluţii construite în jurul cipulurilor C-MEDIA. Spaţializarea creată este decentă şi este un bonus care oferă utilizatorului o experienţă superioară, un mediu amplu şi o poziţionare clară faţă de soluţiile mai ieftine, stereo.

Înainte de a discuta despre performanţe, iată şi o galerie foto a headset-ului:

{gallery}/2013/04-gaming-gear/roccat-kullo/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Performanţe şi concluzii

Dat fiind că discutăm despre un headset dedicat jocurilor, am început testarea cu acestea: Call of duty: Black Ops 2, Starcraft 2: HoTS, League of Legends, Unreal 3. Pe toată perioada de testare headset-ul s-a descurcat impecabil. Sunetul redat a fost clar, amplu şi fără distorsiuni, iar separarea sunetelor în zonele de medii şi înalte se face foarte bine şi cu un bass prezent şi bine conturat. Chiar dacă am folosit în 90% din timp placa de sunet cu care vine headset-ul în pachet, nu am reuşit să rezist tentaţiei şi am adăugat în ecuaţie şi ASUS XONAR XENSE. Nu am sesizat diferenţe notabile în redarea sunetului ci doar o spaţiere mai bună şi o poziţionare ceva mai precisă în cazul soluţiei oferite de ASUS, spaţializarea produsă de Xear3D fiind ceva mai puţin prezentă. Per ansamblu, sunetul redat a fost curat şi clar, fără a fi nevoie să apelez la trucuri pentru a evidenţia vreun sunet.

Calitatea audio în cazul audiţiei muzicale a fost aproape ireproşabilă şi pot satisface pretenţiile unui audiofil amator. Pentru test am folosit The Ultimate Demonstration Disc al celor de la Chesky Records, în format flac şi piese rock, cu un sunet ceva mai agresiv şi mai dinamic – Malmsteen, Steve Vai, Joe Satriani sau Ozzy Osbourne. Calitatea sunetului a fost clară, chiar şi la un volum puternic fără să mă facă să simt nevoia ajustării vreunei benzi din egalizator, iar vocile redate au fost bine definite cât şi restul de melodii cu o linie melodică mai complexă. Chiar dacă nu le putem compara cu produse mai pretenţioase ca cele oferite de AKG sau Audio Technica, fidelitatea audio este bună pentru un headset de gaming.

Izolarea fonică este bună dar nu perfectă datorită designului, iar presiunea exercitată este uniformă, deşi gradul de confort este scăzut din cauza presiunii mari exercitate asupra lobilor urechilor.

La final, trebuie să recunosc că am fost plăcut surprins de performanţele căştilor. Sunetul redat satisface orice gamer cu pretenţii de audiofil sau viceversa şi pentru un preţ de raft de ~400 Lei puteţi avea un headset foarte bun. Sincer consider că preţul reflectă exact ceea ce reprezintă Roccat Kullo – un produs excelent cu o prestaţie sonoră pe măsură.

Plusuri şi minusuri pentru Roccat Kulo
goodforgaming

+ Calitatea sunetului
+ Izolare bună
+ Construcţie

– Confort

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.