În ziua de astăzi este greu să găseşti un gamer fericit. Este şi mai greu să găseşti un gamer mulţumit de echipamentul pe care îl foloseşte. Mereu se poate mai bine şi de fiecare dată vrei ceva mai bun şi dacă se poate cât mai polivalent. Ce te faci dacă eşti un producător de periferice abia intrat pe o piaţă deja dominată de „greii industriei” şi vrei să te impui pe toate segmentele, inclusiv în zona de console? Vii cu ceva nou? Încerci să atragi gamerii cu preţuri foarte bune?

Turtlebeach X12Turtle Beach sunt o companie foarte cunoscută „la ei”, nu şi pe plaiurile noastre europene care sunt înţesate cu Logitech, Steelseries, Razer sau Roccat. Una dintre strategiile alese de ei este foarte interesantă: posibilitatea folosirii căştilor şi la PC cât şi la Xbox sau PS3.

Căştile sunt pentru aproape toţi gamerii o fereastră senzorială către atmosfera şi scena fiecărui joc, iar fiecare percepe aceste lucruri diferit. Deşi gamerii insistă obsesiv asupra unor particularităţi ca poziţionarea, izolarea fonică şi nu în ultimul rând calitatea sunetului, principala filosofie a companiilor a rămas în continuare marketingul. Fie că vorbim de design sau preţuri sunt rare cazurile în care o pereche de căşti întruneşte foarte multe calităţi la un preţ bun.

Ear Force X12 nu reprezintă campionul celor de la Turtle Beach şi tocmai din acest motiv le-am şi ales pentru investigarea „academică” de astăzi. În cazul de faţă balanţa dintre specificaţii, design şi preţ este echilibrată şi astfel ar reprezenta o alegere raţională şi înţeleaptă pentru un gamer cu un buget nu foarte permisiv.

Aşa cum v-am mai spus, specificaţiile cât şi un design confortabil te pot umple de acea glorie eternă la care tânjeşte orice gamer, dacă plănuieşti să foloseşti headset-ul în competiţii, la tine acasă sau doar pentru momentele în care vrei să te relaxezi ascultând muzică.

 

Prezentare si specificatii

Pachetul conţine, pe lângă headset, un bundle care asigură conectivitatea şi la Xbox, manualul şi un sticker. Imediat după desfacerea pachetului, prima impresie lăsată de X12 a fost una foarte bună. Cupele au un design supra-auricular şi sunt fabricate Turtlebeach X12dintr-un plastic mat care, din fericire, nu reţine amprente. Head-band-ul şi sistemul de susţinere sunt fabricate din acelaşi plastic negru, iar pernuţa din piele sintetică cusută frumos, de pe headband, creează senzaţia unui produs de lux. În ansamblu, atenţia pentru detalii şi finisaje alături de cromatica puţin mai stridentă le scot în evidenţă. Deşi materialul ales pentru crearea incintelor acustice este plasticul, acesta are o densitate suficient de mare pentru a nu crea vibraţii neplăcute în cazul redării sunetului la un volum puţin mai mare. Sistemul de susţinere nu este deloc rigid şi totodată arcul nu creează o presiune suficientă asupra urechilor şi implicit nici izolarea fonică nu este perfectă. Cupele se pot roti pe ambele axe suficient de mult cât să poată oferi un grad de libertate decent în mişcarea capului fără a pierde căştile de pe cap. Construcţia este una ok, fără elemente neplăcute ochiului, îmbinările şi finisajele fiind de o calitate peste medie.

Cupele adăpostesc două difuzoare cu diametrul de 50mm cu magneţi din neodim care au un răspuns în frecvenţă cuprins între 20Hz şi 20Khz şi un raport semnal/zgomot >120dB@Khz.. În interior, cupele se prezintă la fel de bine. Firele sunt lipite şi aşezate corect, iar difuzorul este protejat cu un strat din material textil.

Microfonul este bidirecţional fiind plasat pe un braţ foarte flexibil cu un răspuns în frecvenţă între 50Hz şi 15Khz. Cablul audio are o lungime de 4,8m şi din păcate nu este matisat şi este destul de rigid, iar la capătul cablului avem, surpriză, două jack-uri TRS de 3.5mm şi un conector USB.

Pe cablu este amplasat un amplificator care are şi rol de telecomandă. Amplificatorul se alimentează cu ajutorul conectorului USB de pe fir şi poate creşte puterea headset-ului cu aproximativ 35mW per canal cu o distorsiune armonică mai mică de 1%. Tot aici avem şi trei potenţiometre pentru reglarea volumului căştilor, a microfonului şi a basului care poate creşte cu aproximativ 12dB la o frecvenţă de maxim 15KhZ. Pe lângă acestea mai avem şi un LED pentru status şi un switch pentru funcţia de „mute” a microfonului.

 

Galerie Foto

{gallery}/2013/04-gaming-gear/turtlebeach-x12/galerie/:171:105:0:1{/gallery}

 

Experienta in utilizare

Chiar dacă Ear Force X12 sunt o pereche de căşti care se adresează în esenţă utilizatorilor de Xbox noi le-am testat pe PC folosind vajnica noastră placă de sunet de la ASUS, XONAR XENSE. Pentru teste am folosit, aşa cum v-am obişnuit, suita de test a celor de la Chesky Records: Ultimate Demo Disc alături de câteva jocuri: League of Legends, Call of Duty: Black Ops 2, Metro 2033, Bioshock Infinite şi Battlefield 3. Pe lângă toate acestea au mai existat câteva albume de test care au conţinut muzică rock, clasică şi electro.

După o perioadă destul de lungă de utilizare am ajuns la concluzia că Ear Force X12 reprezintă una dintre cele mai bune soluţii de buget folosite vreodată chiar dacă pe alocuri au existat mici hibe. Deşi headset-ul nu este destinat audiţiei muzicale, calitatea sunetului este mult peste căşti ale unor branduri foarte cunoscute la noi pe segmentul entry-level. Fără a folosi nici un fel de preset şi fără a mă juca în vreun fel cu egalizatorul recunosc că sunetul a fost natural, clar şi fără a afecta foarte mult poziţionarea adversarilor în shootere. De asemenea, amplificatorul nu vă va ajuta foarte mult. Dacă nu aveţi probleme cu auzul atunci păstraţi potenţiometrul de volum undeva în jurul valorilor de 50% – 70% deoarece peste aceste valori distorsiunile devin sesizabile, mai ales în zona înaltelor. Per total, sunetul este neutru, curat şi fără un bas excesiv dar definit şi cu un soundstage natural.
Totodată, nu vă recomand să folosiţi potenţiometrul pentru amplificarea basului deoarece riscaţi să alteraţi destul de mult calitatea sunetului. Poziţionarea în jocuri este una bună, chiar foarte bună, iar senzaţia 3D creată în cadrul unor jocuri cu ambient mai apăsător ca Metro:2033 sau Bioshock este extrem de plăcută. În ciuda faptului că designul cupelor este supra-auricular şi izolarea fonică nu este perfectă, Ear Force X12 oferă o experienţă plăcută fără a apela la artificii ca Dolby Surround.

Nu trebuie să uităm microfonul. Acesta a funcţionat ireproşabil, fără întreruperi sau interferenţe însă trebuie să menţionez că X12 „beneficiază” de Mic Monitor. Asta înseamnă că vă veţi auzi vocea în căşti de fiecare dată când vorbiţi. Partea şi mai proastă este că acest lucru nu poate fi dezactivat de nicăieri. Tot un minus este imposibilitatea conectării căştilor într-un port USB 3.0 dar cum aceste căşti se adresează în special posesorilor de Xbox putem închide ochii.

Concluzii

La final nu pot decât să recunosc că Turtle Beach Ear Force X12 sunt o surpriză pentru mine. Dincolo de cele două deficienţe pe care le-am prezentat mai sus, respectiv izolarea fonică modestă şi mic monitorigul, reprezintă o alegere bună. Sunetul şi poziţionarea sunt bune, căştile sunt comode, le puteţi folosi atât pentru Xbox, cât şi pentru PC, iar preţul de aproximativ 200 Lei le permite să concureze cu produsele firmelor consacrate care se adresează celor cu bugete reduse.

 

Plusuri şi minusuri pentru Turtle Feach Ear Force X12

goodforgaming

+ Confort
+ Preţ
+ Finisaj

– Izolare fonică

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.