De-a lungul vremii i-am observat pe taivanezi cum isi baga coada in toate domeniile. Asus au incercat sa se impuna mai prin toate domeniile in care au inceput sa activeze. La capitolul laptop-uri le-a iesit foarte bine. Pe segmentul perifericelor, insa, inca mai au de invatat din lupta grea pe care o duc cu mastodontii industriei.

Asus Horus GK2000 este cea mai noua tastatura de gaming cu care Asus incearca sa se remarce. Are o tona de caracteristici interesante, dar si un pret pe masura. Daca sunt cu adevarat utile aceste caracteristici vom afla in cele ce urmeaza.

Ne-am mai jucat cu tastaturi scumpe, insa GK2000 parca le intrece pe toate la pret.

Din filmuletele de prezentare pe care le-am vazut deja la momentul in care au anuntat-o, s-a aratat a fi destul de desteapta. Dar oare desteapta de 1200 Lei? Habar n-am.

DSC04264

 

Layout

Layout-ul este de fapt mostenirea anului 2005 plus cateva elemente noi specifice sezonului 2015-2016. Conexiunea cu deceniul trecut o fac tocmai tastele inutile pentru macro-uri. Serios acum. De ce le-au inclus pe GK2000 cand au si modele care nu au aceasta „caracteristica” nu reusesc sa inteleg. Probabil au impresia ca asta diferentiaza un model high-end de unul mainstream. Probabil nu au observat ca exista si tastaturi ieftine cu aceste taste inutile.

Blocul cu litere are exact aceeasi lungime ca in cazul lui G810, adica ~28cm. Am observat oricum ca trecerea a fost destul de simpla de la o tastatura la alta. Bine, cu diferentele de rigoare. Insa, varfurile degetelor erau pozitionate intotdeauna unde trebuie.

DSC04196

Imi place la Horus ca functiile multimedia nu sunt plasate pe taste dedicate, ci pot fi accesate folosind tasta combinatoare „FN”. Avantajul este dat de faptul ca oricum nimeni nu foloseste aceste butoane si mai bine sa nu ocupe spatiu suplimentar in layout.

Singurele butoane dedicate sunt cele 5 pentru macro-uri, butonul pentru Windwos Key lock si cel pentru mut care este de fapt combinat cu rotita de volum.

Imi place ca au inclus atat rotita de volum, cat si pentru reglarea intensitatii luminii. E chiar util sa poti regla intensitatea luminii, mai ales daca alterneaza puternic lumina ambientala, de la soare puternic la bezna. Totusi, rotita de volum este prea infranata pentru gusturile mele. Chiar se urneste foarte greu din loc. Este foarte posibil sa ma fi obisnuit cu cea de la Logitech care nu are pasi.

Pentru a accesa modurile custom de iluminare trebuie apasata combinatia de faste FN+F7 si va trece prin toate profilele de iluminare standard, dar si prin cele ale utilizatorului. Cam inutila aceasta functie pentru un utilizator normal. Dar ma rog, poate vrei sa impresionezi prietenii.

 

Galerie foto

 

Software

Aplicatia de configurare a tastaturii nu ridica vreun grad def dificultate. E destul de straight forward. O deschizi, setezi si o inchizi. Ma rog, nu e chiar atat de simplu.

In primul rand, tastele pot fi setate individual atat ca functie, cat si ca iluminare. Daca vrei ca tast G sa deschida Internet Explorer si sa se lumineze cu nu stiu ce efect, poti face asta. Sau daca vrei ca vreo tasta sa fie rapid fire, evident ca poti face asta. Partea buna e ca toate setarile se salveaza in memoria tastaturii.

 

Experienta in timpul utilizarii

Sa te obisnuiesti cu tastatura Asus Horus GK2000 nu e greu deloc. Trecand de la G810 a fost totul foarte smooth. Bine, exceptie fac tastele de pe laterala care m-au incurcat initial. Dar sunt obisnuit de la G710+ cu ignoratul lor.

Imi era dor de o rotita pentru iluminare. Am folosit asa ceva la Gigabyte Osmium si mi s-a parut chiar utila. E mult mai intuitiv sa invarti in sus sau in jos decat sa apesi de cateva ori pe un buton.

Ce nu mi-a placut insa, a fost rotita de volum a tastaturii. Este mult prea rigida si reglezi volumul prea greoi. De asemenea, si butonul de mute este destul de greu accesibil. Adica apesi pe rotita de volum din laterala dreapta a tastaturii. Nu e foarte intuitiv si nici nu prea te face sa folosesti acel buton pe viitor.

DSC04261

Am ramas placut surprins de suportul pentru telefon. Desi nu este cu nimic diferit de suportul de pe G910. Adica tot o bucata de plastic este. La Horus am observat ca parca ti-ar sopti „Hai, pune telefonul pe mine. O sa fie bine. Nu iti face griji”:). Ma rog, idea e ca odata ce l-am prins de rama metalica mi-a si venit sa pun telefonul acolo. Adevarul este ca e si o pozitie ceva mai buna in dreptul numpad-ului, decat in mijlocul tastaturii. Partea buna este ca poate fi mutat suportul pentru telefon si pe partea stanga, adica undeva deasupra lui F1, F2 si F3.

Pare interesant faptul ca are doua port-uri USB. Insa, cu siguranta nu vor mai functiona corespunzator in momentul in care vei incerca sa conectezi un HDD extern si o pereche de casti. Ambele fiind mari consumatoare. Mai mari decat este capabil un port USB. Ideea este ca tastatura se conecteaza la PC prin itnermediul a doua port-uri USB. Unul pentru tastatura si unul pentru HUB-ul USB.

DSC04259

Pe scurt, este foarte usor sa te obisnuiesti cu ea si este la fel de usor sa si folosesti tot ceea ce pune la dispozitie.

Switch-urile Cherry MX Red ofera ceea ce sititi ca ofera si la alta tastatura. Miscare liniara si mult zgomot. Mult zgomot.

Tastele nu au inele de cauciuc pentru absorbirea sunetului sau scurtarea cursei, asa ca simti exact ceea ce stii ca simti de la aceste switch-uri.

DSC04182

Ce nu imi place, insa, este mentinerea tastaturii curata. Nu am fost primul care a testat aceasta tastatura si asta s-a observat imediat. Era prafuita. Asta nu e o mare problema avand in vedere ca am vazut la viata mea produse care erau in stare deplorabila. Insa, problema a fost ca atunci cand am incercat sa o curat cu pensula, ramaneau fire din pensula blocate printre taste. Dupa ce am incercat sa o curat si am vazut ca de fapt imi ia mai mult timp sa curat firele agatate, am renuntat. Asta este si motivul pentru care se vede praful in galeria foto. A fost prea time consuming curatarea ei.

Si daca incerci sa stergi praful cu degetele, vei ramane cu urme lasate de degete asa cum se vede in zona sagetilor in galeria foto. Acolo era un fir de par din pensula blocat si am incercat sa il trag.

 

Concluzii

Asus Horus GK2000 este o tastatura buna, solida si aratoasa. In mod clar materialele metalice folosite pentru construirea ei sunt principalul lucru care atrage atentia. Insa, este o tastatura exagerat de scumpa. Costa aproximativ 1200 Lei. Este un pret chiar prea mare pentru ce stie sa faca. Da, arata bine, insa sa nu uitam elementele constitutive de baza: este o tastatura cu Cherry MX Red si cu macro pe fiecare buton si cu iluminare intr-o singura culoare. Acelasi lucru poti achizitiona si la aproximativ 650 Lei, insa fara acea rama metalica.

Nu reusesc sa inteleg de ce ai da acesti bani in plus, de la Corsair K70 la Asus Horus. Este o diferenta aproape dubla de pret si singura diferenta reala o reprezinta aspectul, insa, strict prin prisma ramei metalice.

Si ca sa incheiem, Asus Horus GK2000 este o tastatura buna, dar care ar trebui sa coste maxim 800 Lei. O gasesti la PC Garage la pretul de aproximativ 1200 Lei.

Daca iti place tastatura asta si nu ti-o permiti, Asus au si modele mai ieftine. Ca de exemplu, Asus Strix Tactic Pro. Are tot switch-uri Cherry MX si un pret decent.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.