Atunci cand am vazut prima oara tastatura m-am gandit la un singur lucru: „Stargate SG-1”. Poate ca cititorii nostrii sunt fani Stargate SG-1 si stiu ca al doilea A din „Stargate” are un design diferit fata de celelalte litere din cuvant, acelasi lucru l-am observat aproape instant cand m-am uitat la key-urile de pe CM Storm Mech, A-ul acela memorabil.

Vorba aceea din popor „prima impresie conteaza” este un factor care influenteaza cam 80% atunci cand un simplu consumator isi cumpara periferice. Ganditi-va daca aceasta tastatura nu era una mecanica, ci o simpla tastatura cu un design alarmant de frumos. Cata lume (non-gamers) si-ar fi cumparat-o. Oricum, la acest capitol, CM Storm stau foarte bine, cel putin la tastaturi.

cms-mech-01Ok am tot povestit de seriale SF si design haideti totusi sa ne intoarcem la tastatura… Evident CM Storm Mech este o tastatura mecanica care dispune de switch-uri Cherry Mx Brown, Blue si Red. Eu am avut placerea sa testez varianta cu Cherry Mx Blue si chiar daca aceste switch-uri nu sunt „optimizate” pentru gaming, ci mai de graba pentru scris, eu tot am ales sa fac acest review din punctul de vedere al unui gamer.

Probabil ca va asteptati ca iluminarea tastaturii Mech sa fie senzationala, insa cei de la CM Storm nu au pregatit prea multe la acest capitol, mai degraba ceva basic, ceva care sa placa tuturor.

Ai 3 moduri de iluminare. Primul este cel standard, adica toata tastatura iluminata.

Al doilea fiind special pentru gameri adica doar WASD, Arrow Keys si M1->M5 (butoanele Macro) si ultimul fiind unul, cel putin pentru mine cam stresant si deranjant pentru ochi, un efect de „breathing” un pic cam rapid, zic eu, trecand de la un efect la altul in aproximativ 2 secunde.

Din pacate, pentru fanii curcubeelor, am o veste proasta. Tastatura beneficiaza de o singura culoare la iluminare, anume cea alba.

cms-mech-06Butoanele Multimedia sunt destul de greu de folosit in timpul jocului dat fiind ca trebuie sa apesi pe FN si apoi pe F1-F12. Practic, ai nevoie de ambele maini pentru a manevra butoanele multimedia.

Pe F1 avem activarea si dezactivare modului de breathing, pe tasta F2 si F3 schimbare intensitatii iluminarii si pe F4 schimbarea celor 3 moduri de iluminare prezentate mai sus.

Urmatoarele F-uri sunt cele standard „Play/Pause, Stop, Previous Song, Next Song” apoi „Mute Volume”, „Volume UP”, „Volume Down” si evident pentru orice gamer blocarea tastei Windows.

Poti stoca in 5 profile aproximativ 75 de macro-uri, totul fiind fully programable, schimbarea profilului facandu-se aproximativ instant cu ajutorul procesorului ARM Core 32bit, 72 MHz.

O alta dotare interesanta, mai ales pentru cei ce frecventeaza LAN Party-urile, o reprezinta prezenta cipului audio C-Media. Acesta elimina nevoia de a mai transporta o placa audio USB si in plus pune la dispozitie jack-urile audio chiar in zona tastaturii unde castile se pot conecta fara prea mari dureri de cap si prea multe incalceli de cabluri pe sub masa/birou.

 

Layout

CM Storm Mech dispune de 109 taste care evident ca beneficiaza de anti-ghosting. Am reusit sa apas 34 de taste in acelasi timp, asadar daca vreodata veti avea nevoie sa apasti 35 de taste in acelasi timp :)) va spun sigur ca nu merge.

cms-mech-02Aceeasi problema pentru majoritatea jucatorilor de MMORPG-uri si MOBA-uri butoane macro in stanga… „Super” in gandul lor, de data asta am avut si eu probleme cu butonul M5 pe care l-am apasat de aproximativ 10 ori in doua saptamani, eu avand acasa G710+ si fiind obisnuit cu „neapasarea” butonul M5, la CM Storm Mech distanta dintre butoanele Macro si cele „normale” este mai mica decat la G710+ si Roccat Ryos Mk Pro.

Tocmai de aceea pentru „iubitorii” tastelor macro din partea stanga in pachet primiti si un „cleste” cu care scoateti in mai putin de 2 secunde o tasta, in numai 10 secunde, BAM ai scos toate cele 5 butoane macro de pe lateral. De asemenea, distanta dintre F-uri si „tastele normale” este mai mare decat la Ryos si la G710+, eu folosind foarte mult F1 a trebuit sa ma adaptez la aceasta schimbare stranie insa nu mi-a luat foarte mult timp si m-am imprietenit rapid cu F1-le de pe CM Storm Mech.

Inainte am avut Razer BlackWidow Cherry MX Blue si datorita antrenamentelor de la CoD4 pe vremea aia la 2 dimineata si a feedback-ului audio, mama s-a decis intr-o zi sa o puna pe okazii si pana am ajuns eu acasa de la liceu era la un utilizator fericit care a cumparat-o la 10% din pret si evident ca eu am fost lasat cu o tastatura cu membrana. Din fericire pentru viitorii utilizatori de CM Storm Mech, feedback-ul audio nu e foarte puternic fata de alte tastaturi cu switch-uri Cherry MX Blue, a confirmat mama, deci totul este ok nu va ingrijorati, daca mama nu s-a trezit din spam-ul infernal pe care il fac eu pe tastatura inseamna ca si voi sunteti safe.

Feedback-ul tactil este unul foarte placut, ba chiar pentru MOBA-uri mi s-a parut mult mai fain decat cel oferit de Cherry MX Brown, pe de alta parte in FPS-uri (CS:GO/CoD4) Cherry MX Blue nu e alegerea ideala.

cms-mech-07Extensia tastaturii, din pacate nu poate fi inlaturata si poate pentru o mare parte din utilizatori acest aspect poate reprezenta un impediment in a juca, acelasi lucru il resimt si eu cu G710+, insa de data asta este chiar confortabil.

De asemenea sa nu uitam ca tastatura este fabricata intr-o mare masura din aluminiu si vara este o adevarata placere sa iti sprijini mana pe aluminiul rece.

 

Galerie

{gallery}/2014/04-gaming-gear/cm-storm-mech/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Software

cmstormmechSoftware-ul de la CM Storm Mech este destul de basic: setezi macro-urile, salvezi, apesi pe X si c’est finis. Bineinteles, asta la prima vedere. Daca te apuci sa purici descoperi de fapt ca poti seta 10 macro-uri pe oricare dintre tastele disponibile, nu doar pe cele dedicate de pe latura stanga. Acest lucru este foarte util mai ales pentru cei ce joaca alte jocuri decat MMORPG. In shootere, de exemplu, este aproape imposibil sa folosesti tastele latereale. Asadar, aceasta caracteristica este foarte bine venita.

De asemenea, ar mai fi de precizat ca dupa fiecare utilizare a software-ului, evident in care s-au si facut modificari, acesta reprogrameaza tastatura si astfel salveaza in memoria ei orice mapping a fost efectuat.

Imi place acest lucru deoarece rezultatul este o tastatura ce poate fi atat QWERTY, cat si AZERTY, totul depinzand de preferintele userului.

mech-macros mech-macro-studio mech-macro-studio2

 

Experienta in timpul utilizarii

Dupa cum am mentionat mai sus, inainte am avut Razer BlackWidow care mi-a placut foarte mult si nu demult am cerut-o unui prieten sa vad si eu cum mai e vaduva neagra. Trecerea de la Cherry MX Brown (Logitech G710+) la Cherry MX Blue (Razer BlackWidow) mi s-a parut enervant de lunga, mi-au trebuit 2 saptamani sa ma obisnuiesc cu switch-urile Blue, evident nu am folosit-o chiar in fiecare zi si fix in ziua in care am simtit eu ca m-am obisnuit cu ea mi-a cerut-o. Cu CM Storm Mech parca a fost altceva, nu a durat asa mult si impactul in MOBA-uri pe care l-a avut tastatura s-a vazut. Itemele activabile le activam perfect si typo-urile erau inexistente. Am intrat si in DoTA2 sa vad ce mai face Invoker-ul si avand o experienta vasta cu Invoker (200+ jocuri) evident ca inca mai tineam minte toate combo-urile, deobicei nu-mi ieseau perfect daca nu le exersau insa cu Mech nu am gresit niciunul.

cms-mech-03In FPS-uri am avut ceva probleme deoarece eu in CoD4 spamez foarte mult A+D atunci cand sunt in aer pentru a prinde viteza in plus atunci cand fac strafe jump-uri si din pacate cu Mech nu prea am reusit sa-mi ating apogeul sariturii maxime. Avand ambele tastaturi conectate am pus imediat Mech deoparte si am trecut pe G710+ sa vad daca ori mi-am uitat eu movement-ul, ori nu pot sa sar cu Mech. Din pacate raspunsul a fost „Cherry MX Blue nu se pupa cu FPS-urile”, dupa cum am precizat si in incepitul articolului CM Storm Mech este disponibila cu 3 tipuri de Cherry MX-uri printre care si Brown, asa ca nu va speriati daca sunteti jucatori de FPS-uri puteti mereu sa mergeti pe varianta cu Brown.

In CS:GO movement-ul este mult mai facil si usor de realizat, foarte important este double tap-ul pentru a reincarca arma cu 1 secunda mai rapid, pot spune ca in 50 de ore de CS:GO nu am avut niciodata vreo problema cu switch-urile Cherry MX Blue.

Pe tastatura exista un hub USB care are 2 USB-uri 3.0 si 2 jack-uri unul pentru microfon si unul pentru casti, foarte important de precizat este faptul ca jack-urile sunt pass through deci nu influenteaza calitatea placii audio pe care o detii.

cms-mech-05In partea stanga a tastaturii se afla un fel de maner care poate fi foarte handy atunci cand vrei sa o transporti. Aproape am uitat sa precizez faptul ca tastatura este imensa: 553(L)x267(W)x43(H) mm si este si destul de grea 1.6kg, G710+ avand 1.5kg.

 

Concluzie

Pot spune ca sunt indragostit de design-ul acestei tastaturi si daca inainte nu eram hotarat ce sa-mi iau dintre Roccat Ryos Mk Pro si Logitech G710+ acum sunt, si raspunsul clar este CM Storm Mech. Chiar daca Mech nu are sistemul complex de iluminare de la Ryos Mk Pro sau sistemul record macro on the fly de la Logitech, pentru mine ramane tastatura preferata dintre cele 3.

cms-mech-04Ceea ce nu are Mech este timer-ul pe care il poti activa pe Roccat Ryos Mk Pro, pe care sincer eu l-as folosi zilnic in diferite jocuri/activitati pentru a-mi monitoriza timpul foarte facil si rapid, daca si aceasta facilitate ar fi fost inclus atunci Mech ar fi fost tastatura perfecta.

Tastatura CM Storm Mech poate fi cumparat de aici la pretul de 779 RON.

 

Plusuri si minusuri

great-for-gaming

+ Design
+ Software
+ Maner transport
+ Cip audio

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.