Tastaturile sunt viata noastra. Literalmente. Tot gaming-ul pentru noi se invarte in jurul acelor 4 taste magice: WASD. Evident, tastaturi exista in toate felurile si in toate combinatiile posibile, cu switch-uri super rare, cu membrana din nu stiu ce piele de reptila, cu LED-uri bio de licurici si asa mai departe. Totusi, unele ies in fata si ajung sa le testam si noi.

CM Storm QuickFire TK StealthCooler Master Quick Fire TK Stealth se remarca prin dimensiunea redusa si prin literele gravate pe o alta latura a fiecarei tasta. Evident, aceasta tastatura nu este destinata oricarui user in primul rand pentru ca nu are un layout full si in al doilea rand pentru ca un user normal se va obisnui destul de greu cu literele si simbolurile care nu sunt inscriptionate ca la tastaturile clasice.

Inainte de a avansa spre partea in care voi discuta despre layout, vreu doar sa clarific un lucru de la bun inceput. Aceasta tastatura este software-less, si asta o face fucking awesome pentru LAN Party-uri.

 

Layout

CM Storm QuickFire TK StealthLayout-ul tastaturii Quick Fire TK Stealth este unul un pic neobisnuit. Nu este singura tastatura cu un astfel de layout, si nici prima insa in continuare mi se pare un layout bizar. E drept ca integreaza atat sagetile directionale cat si numpad-ul, insa trecerea de la un bloc de taste la altul necesita apasarea tastei „Num Lock”.

Layout-ul tastelor este ANSI si asta inseamna ca tasta Shift din partea stanga este lunga iar enter-ul de grupul alfanumeric are inaltimea unui singur rand.

Dimensiunile acestei tastaturi sunt similare cu a uneia tenkeyless, insa nu face parte din aceasta categorie deoarece are grupul de taste numerice prezent.

Singura dificultate pe care o poti avea folosind un astfel de layout are legatura doar cu situatiile in care ai nevoisi de sageti si de numpad, dar sa fim seriosi, asta se intampla doar in aplicatii de tip Excel nu in jocuri.

Fiind o tastatura compacta, si tastele multimedia pot fi activate doar in cazul in care FN este blocat. Totusi, daca faci asta nu vei mai putea folosi tastele F9-F12. Asa ca daca vrei sa ai atat de utilele taste de reglat volumul sunetului nu vei mai avea tastele cu care de obicei faci screenshot-uri in jocuri.

Un compromis pentru o functie ce putea fi integrata cumva altfel, poate chiar cu un potentiometru dedicat care nu ocupa foarte mult loc pe o tastatura.

CM Storm QuickFire TK Stealth

 

Galerie foto

{gallery}/2014/04-gaming-gear/cm-storm-tk-stealth/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Experienta in timpul utilizarii

CM Storm QuickFire TK StealthDaca de la mama natura esti un utilizator de tastatura clasica cu layout 104/105 taste vei avea dificultati in a te acomoda. Si daca faci si altceva in afara de gaming chiar iti va fi greu sa te obisnuiesti cu acea comprimare a tastelor. In programe de birou in care ai nevoie de tastele Page Up si Page Down trebuie sa fii atent in permanenta ce mod de functionare este activ. 

In jocuri nu se poate pune problema de dificultati in adaptare. Jocurile noi folosesc combinatii de taste fie in jurul WASD(shooter-e), fie in jurul QWER(MOBA-uri). Si culmea, desi folosesc un Logitech G710+ de cand a aparut, tot mi s-a parut mai naturala utilizarea tastaturii Quick Fire TK Stealth insa asta se datoreaza layout-ului ANSI care ofera tasta Shift stanga lunga.

Asadar, diferenta dintre QuickFire TK Stealth si G710+ comercializata in Romania este doar layout-ul, ANSI sau ISO. Scrisul sau jucatul pe QuickFire TK Stealth este absolut identic cu oricare tastatura mecanica cu switch-uri Cherry MX Brown. Vorba aia, switch-urile sunt vandute de catre aceasi firma.

De fapt, exista o diferenta subtila intre tastaturile cu butoane Brown si aceea este sunetul produs de carcasa tastaturii la apasarea tastelor. Daca sunetul produs de switch-urile mecanice Cherry MX Brown este in principiu la fel, rezonanta carcasei de plastic cu captuseala metalica difera de la un model la altul.

 

Concluzii

cms-q-07QuickFire TK Stealth nu este o tastatura foarte scumpa. Totusi, la pretul la care poate fi achizitionata, adica 420 Lei, exista si alternative mecanice full size. Totusi, reducerea numarului de tasta are un rol, acela de a asigura posibilitatea de a transporta tastatura mai usor. In mod clar aceasta incape intr-un ghiozdan mai mic fata de G710+ sau Roccat Ryos.

Faptul ca are cablu modular chiar o face ideala pentru transportat. Desi in general tastaturile ale caror cabluri pot fi detasate nu au cel mai bun sistem de prindere al cablului si acesta poate scapa din mufa foarte usor dupa prea multe astfel de operatiuni, TK Stealth are ceva ce o ajuta la acest capitol: canalul pentru cable management. Desi este irelevant in mod normal un astfel de canal, in cazul acestei tastaturi are rolul de a opri cablul din a iesi din greseala din mufa. Si partea cea mai buna este ca nu vei putea scoate cablul din mufa daca nu il scoti intai din canalul de cablu.

In ceea ce priveste antighosting-ul, TK Stealth sta foarte bine. Pot fi apasate totate tastele simultan si acestea tot vor functiona. Totusi, este bine de stiut ca pe Mac-uri mai mult de 6 nu se poate. Oricum, tot e ceva fata de 3 cat are o tastatura normala.

  • Daca iti place, poti cumpara tastatura Cooler Master QuickFire TK Stealth de aici.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.