Anul 2015 a fost in mod clar anul lucrurilor colorate cu RGB. Au aparut tot felul de „chestii” care se lumineaza in toate culorile. Vorba aia, poate omu vrea sa isi coloreze castile, de exemplu, astfel incat sa ii reflecte personalitatea. Oricum, prezenta LED-urilor RGB este bine venita. Toate dispozitivele care aratau urat inainte, acum pot arata si decent.

Corsair Strafe RGB este o tastatura mecanica noua ce aduce dupa sine atat acea vestita si ceruta iluminare cat si niste switch-uri complet noi. Nu, Corsair nu s-au apucat sa isi dezvolte propriile switch-uri cumpere switch-uri de la alti fabricanti asa cum au facut Logitech si Razer, ci au incheiat un parteneriat exclusiv cu Cherry. Astfel, a luat nastere Strafe RGB, pe care se gasesc, exclusiv, switch-urile Cherry MX Silent.

Nu sunt switch-uri Red, dar se aseamana. Vom reveni la capitolul specificatii asupra acestui subiect.

Ideea este ca Cherry nu au facut fata cererii de switch-uri cu LED-uri RGB si multi dintre jucatorii din piata de periferice s-au orientat catre alti producatori, Logitech s-au luat de mana cu Omron si Razer cu Khail. Si ca sa le arate cine-i „sefu’ la butoane” Cherry au incheiat un parteneriat exclusiv cu Corsair. Ce, cum, unde si de ce chiar nu conteaza, cert este ca switch-urile astea noi chiar par, cel putin in teorie, ceea ce nu erau switch-urile Red sau cele Brown: liniare si silentioase.

sw led

 

Layout

Varianta de Strafe RGB care ne-a venit la teste este construita in jurul layout-ului ISO 105 taste. Acest lucru se poate identifica rapid prin prezenta slash-ului langa tasta shift stanga. In mod normal, acest layout nu este specific pentru regiunea noastra, dar in ultima vreme am tot observat tastatura cu aceasta asezare a tastelor.

Pentru un utilizator ce a fost obisnuit toata viata cu shift stanga lung, va fi destul de dificila trecerea la acest layout, insa cu putin perseverenta este posibil. Crede-ma pe cuvant ca si eu am fost pus in aceasta situatie.

Corsair Strafe

In ceea ce priveste tastele multimedia, tastatura Corsair Strafe RGB sta ok. Permite acces semi-rapid la functii multimedia de baza ca mute, stop, forward, etc. Semi-Rapid inseamna ca nu exista taste dedicate si activarea acestor functii se va face cu ajutorul tastei FN. La fel ca la laptop-uri.

Sincer sa fiu mi se pare o alegere foarte neinspirata pentru ca intr-un final m-am trezit ca nu folosesc nicio astfel de scurtatura si ca de fapt mi-am remapat functia de mute. Eh, va mai povestesc eu la experienta in timpul utilizarii.

Indicatoarele pentru lock-uri se fla in partea dreapta a tastaturii pe latura superioara, adica intr-o zona in care te-ai astepta sa fie.

Singurele butoane suplimentare ale tastaturii sunt cel pentru Win key lock si cel pentru ajustarea intensitatii iluminarii. Ambele sunt programabile si pot executa alte functii decat cele implicite.

Ce mi-a placut in mod deosebit au fost tastele suplimentare din pachet. Cand desfaci tastatura vei descoperi ca ai la dispozitie un set pentru jocurile cu WASD si unul pentru QWER+DF. Ideea e ca aceste taste nu doar sunt colorate diferit ci si au inclinari diferite. Tastele de la periferia fiecarui dintre aceste doua grupuri are o inclinare care iti va delimita „poligonul” de apasare intr-un mod tactil.

DSC02087 DSC02089

 

Galerie foto

 

Software

Am testat destul de multe periferice la viata mea. Atat mouse-uri, cat si tastaturi de la cele mai anonime firme pana la cele mai cunoscute si niciodata nu mi-a fost dat sa gasesc un software atat de greu de utilizat. Nu zic ca e prost. E bun. Te lasa sa programezi fiecare tasta in parte si sa o iluminezi cum vrei atunci cand executa o anume actiune. Dar, Doamne, greu e sa il folosesti.

Este conceput anti intuitivitate complet. Orice credeam eu ca va functiona intr-un anume fel, nu a functionat.

Totusi, daca ai rabdare de fier, il dai gata si faci ce vrei cu tastatura Strafe RGB. Inca stau sa ma gandesc daca faptul ca are atat de multe optiuni e bine sau e rau pentru ca poate aliena foarte usor utilizatorii cu mai putina rabdare.

 

Experienta in timpul utilizarii

Primul lucru care mi-a atras atentia a fost felul artistic in care este iluminata tastatura. nu are nicio legatura cu felul in care o utilizezi, dar e un feeling misto sa nu iti displaca estetic perifericele pe care le folosesti. Asadar, da, m-am obisnuit vizual cu tastatura Corsair Strafe RGB foarte rapid pentru ca arata extrem de bine.

Primul lucru pe car el-am facut a fost sa instalez software-ul pentru a modifica felul in care sunt colorate tastele. Voiam sa imi fac grupuri si grupulete de taste iluminate individual. Am si facut asta, insa, mi-am dat seama ca e degeaba pentru ca singura utilitate reala a tastaturilor iluminate este aceea de a vedea usor tastele cand intensitatea luminii ambientale este scazuta.

Evident, o poti transfora si in pom de Craciun, dar eu nu am reusit sa vad rostul unei iluminari ca cea de mai jos.

round rainbow

Am incercat toate modurile de iluminare descrise la capitolul software, insa fiecare pentru 10 secunde. Nu poti folosi tastatura asa. Pur si simplu nu poti. Astfel de optiuni nici nu ar trebui sa existe in software. Mi se par utile pentru demo-uri unde sunt expuse aceste periferice. Pot atrage atentia publicului foarte usor, insa la birou sa folosesti asa ceva? Trebuie sa iti fileze o lampa.

vert strafe

Anyway, mi-am stabilit tema de culoare, adica iluminare alba pentru ca asa eram obisnuit de la tastaturile vechi si am pornit la treaba, am inceput sa scriu si sa ma joc. Fiind switch-uri liniare, scrisul a fost activitatea cu care m-am obisnuit cel mai greu pentru ca eu produc multe typo-uri cu astfel de switch-uri.

DSC02038

Totusi, trecand peste potentialul meu de adaptare la altceva de Cherry MX Brown, am reusit sa ma adaptez intr-un final si sa produc la fel de putine typo-uri ca pe Logitech G710+. N-a fost greu deloc. A trebuit doar sa insist.

Oricum, ce am observat pe toata perioada cat am testat-o a fost ca e la fel de silentioasa ca G710+ care are Cherry MX Brown si inele amortizoare pentru fiecare tasta.

Pare imposibil, dar asta este caracteristica cea mai importanta a acestor switch-uri noi. Sa fie rapide si silentioase. Ce m-a surprins, de fapt, este lipsa inelelor amortizoare. Probabil ca daca le-as lua pe cele de la G710+ si le-as monta pe Strafe RGB ar deveni si mai silentioasa.

Oricum, initial a fost ciudat pentru ca butoanele au comportamentul clasic al switch-urilor rosii, dar nu sunt zgomotoase. Se simt de parca ar avea un dumper integrat in ele pe care il „atingi” chiar la finalul cursei switch-ului.

Corsair Strafe

In ceea ce priveste joaca, nu sunt foarte mutle de spus pentru ca nu am intampinat nicio problema. Ba mai mult, m-am obisnuit imediat cu lipsa tastelor de macro de pe Logitech G710+ (pe care dupa atatia ani inca le ating fara sa vreau si ma enervez). Keycap-urile suplimentare sunt interesante si am incercat sa le folosesc, insa mi se par inutile pentru un om care isi cunoaste tastatura. Totusi, daca ai dificultati in a folosi tastatura, in sensul ca inca te mai uiti la ea cand te joci pentru ca nu gasesti unele butoane…sunt utile.

 

Concluzii

Pretul tastaturii poate fi considerat mare. Sunt oameni care isi cumpara seturi complete de periferice cu 750 Lei. Insa, daca vrei o tastatura atat performanta cat si aratoasa, cam asta este suma de bani pe care trbeuie sa o investesti: intre 500 si 1000 Lei. Eu m-am obisnuit cu gandul si stiu ca nu se va schimba nimic. Pana la urma toate switch-urile costa si ele foarte multi bani si nu poti sa ai pretentia sa le vanda vreo firma mai ieftin.

Asadar, din punctul de vedere al unui om care nu mai vrea sa foloseasca altceva decat tastaturi mecanice, Strafe RGB e ceea ce trebuie. Inglobeaza ceva ce niciuna dintre tastaturile de pe piata nu va ingloba prea curand: switch-uri liniare silentioase. De fapt, asta este singurul motiv pentru care v-o recomand. Luminitele si macro-urile sunt pentru copii, nu pentru gamerii seriosi.

Corsair Strafe

  • Sttrafe RGB poate fi cumparata d ela PC Garage fie cu layout ANSI, fie cu layout ISO la pretul de 749 Lei.

great for gaming

+ USB Pass-through
+ Switch-uri
+ Aspect
+ Disponibilitate in mai multe layout-uri

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.