Nu cred că vă mai aduceţi aminte despre primă noastră întâlnire cu o tastatură GIGABYTE. Aceasta s-a întâmplat destul de recent şi ziceam la acea vreme că, dacă GIGABYTE continuă să lucreze la periferice de gaming, ar putea ajunge undeva. Ei bine, iată că au mai lucrat la segmentul tastaturi şi au venit pe piaţă cu o tastatură mecanică ce lasă, de la prima privire, o impresie foarte plăcută.

gigabyte-osmium-001GIGABYTE Osmium face şi ea parte tot din seria Aivia şi evident că este dotată şi cu taste pentru macro-uri.

În ceea ce priveşte layout-ul, GIGABYTE respectă o aşezare clasică, folosind doar poziţionarea proprie a tastelor macro pe post de abatere de la standard. Veţi vedea mai jos specificaţiile, însă până atunci voi începe să vorbesc despre toate caractreristicile ei, iar la final vă voi povesti despre cum se simte această tastatură pe o perioadă îndelungată de utilizare.

Cea mai cool şi la trendy dotare este, fără doar şi poate, port-ul USB 3.0 cu care aceasta vine dotată. Vă puteţi imagina ce nivel de flexibilitate aduce? Vă spun foarte sincer că, până să testez această tastatură, eu conectam stick-ul meu Kingston HyperX de 128 GB în 90% din cazuri la un port USB 2.0. Fără să pară prea pompos, pot să spun ca a schimbat viaţa stick-ului meu USB <3.

Evident, ca să poată fi folosită şi pentru conectarea mouse-ului, de exemplu, fără a risipi disponibilitatea port-ului USB 3.0, Osmium vine dotată şi cu un port USB 2.0. Şi pentru a completa cu brio toată partea de conectivitate, cireaşa de pe tort o reprezintă mufele audio ce permit conectarea căştilor cu microfon. Ca totul să fie perfect, acestea sunt de fapt nişte cabluri de extensie pentru placa de sunet. Cu alte cuvinte, există şi două cabluri audio pe lângă cele două USB 2.0 şi 3.0.

 

Specificatii

Interface USB 2.0
Activation Cherry Red Mechanical Switch
Switch Life 50 million times
Key Profile Standard
Travel Distance 4mm to the bottom
Activation Distance 2mm to actuation point
Peak Force 45g
USB Port USB3.0 + USB2.0
Audio Microphone-in/ Earphone-out
Weight 1500g ±10%
Dimension 454(L)* 257(W)*45(H) mm
Cable Length 2.0m ±10%
OS Support Windows XP/ Vista/ Windows 7
Certificate CE, FCC, BSMI
Color Black

 

gigabyte-osmium-004Îmi place la nebunie când văd producători ce îşi arată specificaţiile complete. GIGABYTE este unul dintre puţinii ce specifică cursa unei taste şi, mai mult de atât, specifică şi cursa până la activarea tastei. Masa tastaturii este cam mare, ce-i drept, însă este o tastatură construită pentru a sta pe birou, nu pentru a fi plimbată, aşa că putem puncta masa mare ca fiind un plus pentru stabilitate.

Un alt lucru ce ţine de ergonomie şi confort îl reprezintă picioruşele cauciucate. Acestea sunt în număr de 4 şi două sunt poziţionate în zona clasică, chiar sub tastele funcţii, iar celelalte două sunt chiar în zona palm rest-ului şi astfel putem să ajustăm înălţimea aşa cum dorim. Un alt lucru foarte interesant îl reprezintă faptul că aceste picioruşe sunt îmbrăcate complet în cauciuc şi, indiferent de poziţia în care stau, ridicate sau lăsate, ele fac ca tastatura să nu se clintească de pe birou.

 

Galerie foto

{gallery}2012/04-gaming-gear/gigabyte-osmium/galerie:160:105:0:1{/gallery}

 

Experienta in timpul utilizarii

Fără doar şi poate, cel mai bun feedback pe care îl primesc degetele, atunci când apasă nişte taste, vine de la tastaturile mecanice. Să nu mai vorbim de cel audio, pe care doar dependenţii de astfel de tastaturi îl vor înţelege. Având în vedere că este vorba de un layout standard, trecerea de la G110 mi-a fost mai mult decât naturală deoarece după cum ştiţi, G110 are tastele foarte înghesuite. Culmea este că,, de când testez Osmium, nu mi s-a mai întâmplat absolut niciodată să apăs pe langă tasta de summoner spell pe care doream să apăs. Cu G110 mi s-a întâmplat frecvent să apăs D în loc de F, însă nu şi acum.

Cele două scroll-uri sunt poziţionate foarte bine şi este imposibil să dai volumul mai încet din greşeală. Din păcate, butonul de mute este reprezentat de apăsarea acelui scroll şi adesea mi s-a întâmplat ca atunci când apăs rotiţa pentru mute, aceasta să se deplaseze un pic în sus şi practic să crească volumul ceea ce a dus la ieşirea automată din modul mute. Cea pentru ajustarea intensităţii luminii am folosit-o o singură dată, când am reglat iluminarea astfel încât să nu mă deranjeze.

Tastele macro, deşi au imprimate pictograme ce ajută pentru o identificare rapidă, nu le-am prea folosit, pentru simplul motiv că îmi este foarte dificil să le apăs. Ca să folosesc acele tast, de exemplu în LoL, ar trebui ca încheietura mâinii stângi să leviteze non-stop şi nu cred că vrea cineva să experimenteze aşa ceva. Sau mă rog, poate vă place febra musculară :).

Nu am vorbit nimic despre profile. Ei bine, acestea sunt în număr de 5 şi sunt utile doar dacă folosiţi şi macro-uri. Altfel, schimbarea profilului o veţi face strict pentru a schimba culoarea de iluminare a scrisului Aivia. Dacă vă uitaţi atent la poze, veţi vedea că deasupra Numpad-ului există o plăcuţă pe care scrie Aivia. Ei bine, acea plăcuţă reprezintă butonul ce schimbă profilurile. Este, de departe, cel mai bine construit buton pentru această funcţie şi se apasă şi foarte uşor datorită dimensiunilor mari, însă, după părerea mea, este inutil, deoarece tastele macro nu sunt de foarte mare ajutor din poziţia în care se află.

 

Concluzii

Este o tastatură pur şi simplu superbă. Nu numai că arată excelent, dar se şi simte foarte plăcut când este folosită. Mergând de la faptul că aduce un port USB 3.0 în nasul utilizatorului, până la confort, Osmium este cu adevărat o tastatură premium şi chiar aş vrea să îi felicit pe GIGABYTE pentru produsul pe care l-au creat. Soft-ul pe care Osmium îl foloseşte este acelaşi Ghost Engine despre care am discutat la GIGABYTE Krypton. Dacă doriţi să vedeţi de ce anume este capabil, puteţi să o faceţi intrând aici. Am decis să nu intru în detalii pentru tastatură, deoarece singurul lucru ce poate fi modificat este rolul tastelor macro şi profilurile.

Nu v-am spus nimic despre cablul tastaturii încă, dar o voi face acum. Deşi acesta este extrem de gros, este destul de maleabil şi poate fi aranjat foarte uşor pe birou. De asemenea, mi-am adus aminte să vă spun că rotiţa de volum are rolul de a regla volumul din Windows, nu cel pentru ieşirea de căşti dispusă pe tastatura. Este un plus important, mai ales dacă nu folosim acea ieşire de căşti. Intrarea pentru microfon este excelent poziţionată, deoarece se poate înfige un microfon (detaşabil) de căşti direct în acel jack. Iar poziţia sa este foarte bună, deoarece se află la o distanţă considerabilă de cele mai folosite taste, WASD, şi astfel companionii de VOIP nu vor fi deranjaţi de apăsările multiple din timpul jocului.

În ceea ce priveşte întrebuinţarea tastaturii la scris, ei bine, pe mine nu m-a ajutat foarte mult, pentru că mi s-a întâmplat să fac foarte multe typo-uri. Problema apare din cauza activării tastelor după doar 2mm parcurşi din toată cursa şi, practic, este suficient să atingi uşor o a doua tastă cu un deget şi deja s-a activat.

Dacă cumva vedeţi vreun typo în acest articol, mi-l veţi ierta, căci este martorul a celor spuse despre Osmium cu privire la scris.

Aşadar, dacă activitatea principală este jucatul, Osmium este, fără doar şi poate, cea mai bună alegere. Dacă totuşi scrieţi mai mult decât vă jucaţi, vă recomand să vă orientaţi către una specială pentru dactilografiat.

Preţul este adecvat unui produs premium şi pentru acest model este nevoie să scoateţi din buzunare o sumă destul de mare de bani, 604 Lei ca să fiu mai exact.

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE Osmium

editors-choice

+ Port USB 3.0
+ Jack-uri pentru căşti şi microfon
+ Confort
+ Aspect

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.