Astept ziua asta inca de pe vremea cand Logitech lansau prima lor tastatura de gaming, G15. Mi-au placut tastaturile lor, insa nu am fost niciodata fanul tastelor pentru macro-uri. De fapt, cel mai tare m-a incomodat intotdeauna pozitionarea lor pe partea stanga. Oricat de mult am folosit o tastatura cu taste pe partea stanga, mereu am apasat involuntar pe tastele respective.
Fie ca e vorba de G15 v2, G19, G510 sau G710+, pe absolut toate le-am iubit, si uneori le-am urat din adancul sufletului pentru apasarile involuntare. Problema este de fapt ca acele taste sunt setate in mod implicit sa functioneze pe post de F-uri. Si cea mai odioasa tasta in cazul meu este F5. E lesne de inteles ce se intampla daca apas F5 atunci cand paginez un articol pe site: dispare tot ce nu e salvat.

Oricum, cu trecerea timpului am inceput sa le dezactivez si astfel sa nu mai fiu frustrat de apasari involuntare.

Logitech G810

Logitech G810 este fratele lui G910 doar din prisma switch-urilor. In rest, impartaseste foarte putine caracteristici cu aceasta din urma. Nu este prima tastatura de la Logitech fara taste pe laterala, vezi G410, dar este prima full size fara tastele ce pentru multi sunt inutile.

Tastele pentru macro au si ele utilitatea lor, insa pentru o parte dintre utilizatori, nu pentru toti. De fapt, sunt utile pentru MMO-uri. Dar, in cazul in care nu joci astfel de jocuri ai o mana de taste total inutile care te mai si incurca.

In 2005, cand au aparut G15 si G11, WoW devenea un adevarat fenomen si era logica miscarea lor. Totusi, este pacat ca toti producatorii de tastaturi au copiat adliteram acest trend si au inceput sa puna taste cu nemiluita. Ar fi fost dragut din partea lor daca scoteau pe piata o varianta normala si una MMO friendly. Dar uite ca nu s-a intamplat si a fost nevoie de 10 ani ca sa scoate pe piata o tastatura normala. Oricum, mai bine mai tarziu decat niciodata.

 

Layout

Logitech G810

Varianta de G810 pe care noi am primit-o la teste este cu layout ISO. Este cea mai putin apreciata varianta de catre gameri pentru ca are tasta Shift stanga scurta si habar nu avem care varianta va fi comercializata in Romania. Vom vedea in momentul in care se lanseaza.

Principala modificare a layout-ului apare la excluderea tastelor pentru macro. Desi pare ca lungimea blocului cu litere este modificata, aceasta este absolut identica cu cea de la G910, adica ~28cm.

Keycap-urile de pe G910 au baza de aceeasi dimensiune precum cele de pe G810, insa, varful, adica partea pe care o atingi cu degetele este mai lata in cazul lui G910 si mai ingusta la G810.

Nu pare mare lucru, insa pentru mine reprezinta diferenta dintre a scrie cu typo-uri si a scrie fara. De fapt asta era problema mea cu G910, ca atingeam involuntar si alte taste.

G810 cu doua keycaps de G910
Keycap-urile cu dungi sunt de la G910

 

In teorie, acest lucru ar trebui sa insemne adaptare instant atunci cand se trece de la una la alta, dar nu este chiar asa. Va voi povesti la capitolul experienta despre asta.

Din toata multitudinea de taste pe care le are G910 si care sunt utile doar pentru o parte dintre utilizatori, Logitech au pastrat doar cateva pentru G810 care sunt, de altfel, esentiale. Asadar, avem tastele multimedia pentru play, stop, previous si next. Mie imi sunt total inutile, dar unui streamer poate ii sunt de folos ca sa schimbe melodiile in timp ce se joaca. Cele realmente esentiale sunt mute, lights si WinLock. Si fata de G410, au adaugat rotita de volum care este de departe cea mai utila caracteristica la o tastatura. Mai ales rotita de la Logitech care este mare si o poti nimeri si pe intuneric fara sa stai sa o cauti.

Logitech G810

Pentru cei ce sunt obisnuiti cu tastaturile normale, vestea buna este ca de la tastele din partea stanga si pana la marginea tastaturii ai doar jumatate de centimetru. Asta inseamna ca vei sta alert tot timpul si nu iti vei aseza degetul mic pe nicaieri ca sa te relaxezi. De fapt, toata tastatura este foarte compacta. Nu este la fel de labartata precum G710+ sau prima varianta de G15 care era enorma.

Singurul lucru care nu imi place la G810 si nu mi-a placut nici la G910 este pozitia LED-urilor NumLock, ScrollLoc si CapsLock. Sunt pozitionate fix in mijlocul tastaturii. Ma rog, e vorba de preferinte. Pana la urma nu afecteaza productivitatea nimanui pe planeta asta. Nu depinde nimeni de aceste LED-uri.

 

Galerie foto

 

Software

Aplicatia de configurare a tastaturii este clasica Logitech Gaming Software si cu ea se poate modifica iluminarea si rolul tastelor F1-F12. De fapt, aceste taste sunt singurele care pot fi utilizate pe post de macro-uri si asta este chiar foarte bine. Pana la urma nu au fost ignorati nici utilizatorii care au nevoie de asa ceva.

 

Experienta in timpul utilizarii

Ceea ce ati citit pana acum si ceea ce cititi in continuare este scris exclusiv pe tastatura Logitech G810. Este o traditie a noastra la WASD ca atunci cand scriem despre o tastatura, chiar sa scriem cu ea.

Ziceam ca va voi povesti despre adaptarea la G810. Ei bine, eu foloseam pana sa vina la teste aceasta bijuterie, G910. M-am adaptat relativ usor la ea de la Corsair Strafe, insa, eram la fel de frustrat de tastele laterale la fel ca la orice tastatura de gaming de acest fel. Evident, valorificam G910 pentru restul caracteristicilor si asta era si motivul pentru care am decis sa o fac tastatura de daily use. Cand am trecut de la G910 la G810 a fost un sentiment foarte ciudat. Tastatura o pozitionasem exact in acelasi loc unde era G910 si din primul moment in care am inceput sa scriu, gresisem amplasarea degetelor cu un rand.

Logitech G810

Imi luasem reper laterala tastaturii. A gresi amplasarea cu un rand inseamnas a scrii PL in loc de OK. Culmea este ca observasem ca scriu gresit, desi apucasem sa scriu 3 cuvinte si cand m-am uitat la tastatura mi se parea ciudata. De fapt ma obisnuisem cu G910 care este cu totul altceva decat orice tastatura normala.

Dupa 10 minute mi-am revenit, evident.

Primul lucru pe care l-am sesizat a fost nivelul zgomotului. G910 mi-a placut tocmai pentru ca este foarte silentioasa, chiar mult mai silentioasa decat Corsair Strafe cu Cherry MX Silent. G810 este o idee mai zgomotoasa si asta se datoreaza constructiei. Desi pare mai „plina” decat G910, sunetele apasarii tastelor rasuna mai pronuntat. Oricum, diferentele nu sunt atat de mari. Era doar o remarca pentru utilizatorii care au probleme cu zgomotele produse de apasarea tastelor.

Eu am avut nevoie la un moment dat de o tastatura silentioasa pentru a nu-mi trezi odrasla si asa ca am ajuns in stadiul sa renunt de tot la tastatura mecanica. Dar acum sunt back in business si pot sa butonez orice, mai putin Cherry MX Red care parca sunt niste clopote atunci cand scrii in viteza.

Logitech G810

Pe partea de gaming este exact ceea ce vrei de la o tastatura. Nu iti impleticesti degetele, nu apesi aiurea pe alte taste pentru ca e spatiu suficient intre ele si cel mai important, toate apasarile sunt la fel. Adica nu vei vedea diferente intre prima apasare a tastei A si urmatoarea. Aspectul acesta este foarte important mai ales in jocuri in care timpul dintre apasarile tastelor este crucial (vezi LOL si intreruptul animatiilor).

Din punctul meu de vedere este mai buna G810 decat G910. Dar dupa cum spuneam, asta tine si de felul in care esti obisnuit cu tastele laterale sau cu keycaps-urile late de pe G910.

 

Concluzii

Logitec G810 este o tastatura mecanica old school prin prisma layout-ului, insa ultra moderna in ceea ce priveste caracteristicile. Are switch-uri top notch de la Omron, iluminare RGB in stilul Logitech si este compatibila cu aplicatia ARX Control. Daca ar mai fi avut in pachet si un stand pentru telefon ar fi fost absolut perfect. Bine, eu nu ma plang deoarece am dock pentru al meu Xperia Z3 Compact si asa nici nu mi se descarca telefonul:).

Pretul tastaturii este foarte usor sa fie considerat mare pentru ca asa si este. Costa la fel de mult ca G910 pe site-ul Logitech, adica 189€. In Lei, asta inseamna 846.

Ma uitam chiar acum la preturile tastaturilor de pe PC Garage. Cand vezi tastaturi mecanice pornind de la 179 Lei e destul de greu sa te convinga cineva sa dai de 4 ori mai mult pe o tastatura. In mintea ta vei spune ca si aia functioneaza impecabil, dar vei afla singur de ce o tastatura buna este si scumpa.

Cand am testat Corsair Strafe cu Cherry MX Silent v-am spus ca este una dintre cele mai bune tastaturi mecanice. Asta deoarece are un layout curat si niste switch-uri foarte bune. Singura tastatura capabila sa ajunga la acelasi nivel datorita calitatii switch-urilor era G910, dar aceasta din urma are un layout prea aglomerat.

Acum ca au lansat G810 si au scapat de toate tastele de pe laterale si au pus niste keycaps normale putem spune fara niciun fel de cugetare ca G810 este cea mai buna tastatura mecanica a momentului.

Logitech G810

Poti cumpara tastatura Logitech G810 de la PC Garage la pretul de 799 Lei si primesti si The Division (valabil pentru o perioada limitata de timp)

editors choice

+ Constructie solida
+ Switch-uri
+ Keycaps rotunde
+ Aspect ingrijit

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.