În lumea IT&C Thermaltake sunt cunoscuţi pentru soluţiile de răcire şi a carcaselor cu design futurist. Dar iată că piaţa suferă din ce în ce mai multe schimbări şi TT s-au gândit, ca şi alţi producători, să intre în forţă şi pe segmentul de periferice sub egida TT esports. Când discutăm despre tastaturi care se adresează gamerilor în general ne gândim la tastaturi cu layout cât mai ergonomic şi care iese în evidenţă, dimensiuni impozante şi uneori monstruoase, materiale de cea mai bună calitate şi de obicei un preţ pe măsură.

Thermaltake s-au gândit să meargă pe principiul funcţionalităţii maxime şi a unui preţ cât mai scăzut când au creat Challenger şi vom vedea în continuare daca această abordare este una de succes.

 

Bundle, design si constructie

Bundle-ul este destul de generos. Pe lângă obişnuitul manual de utilizare şi discul cu software-ul aferent vă mai puteţi pune mânuţele lacome şi pe două abţibilduri şi două seturi de taste – WASD şi tastele direcţionale. Deşi majoritatea tastaturilor de gaming au dimensiuni mari spre foarte mari, TT Challenger măsoară doar 480 X 205 X 25mm – incluzând aici şi wristrest-ul care nu este detaşabil şi dacă punem la socoteală şi greutatea mică avem o tastatură care poate fi transportată foarte uşor la lan-party-uri. Totodată, picioarele antiderapante creează o aderenţă bună pe masă. Totuşi, clapetele de plastic pentru susţinere nu sunt acoperite cu cauciuc şi astfel stabilitatea are de suferit. Din punctul meu de vedere nu este neapărată nevoie de folosirea acestora deoarece tastatura oferă un unghi de înclinare bun.

În plus, tastatura oferă şi un hub USB 2.0 care permite conectarea rapidă a unui mouse sau a unui stick USB şi surpriză! Un mic ventilator care vă va uşura viaţa în zilele toride de vară când vă transpiră palmele.

Din punct de vedere al design-ului, tastatura este una clasică, cu 104 taste. Tastele dedicate pentru multimedia sau pentru funcţiile macro lipsesc, însă comenzile de bază ca „play”, „pause”, „stop” etc pot fi folosite prin rollover cu tasta „Fn” cât şi controlul pentru intensitatea iluminării şi volumului sau dezactivarea tastei „start”, iar profilul tastelor este înalt şi au un „coating” subţire din cauciuc pentru a le proteja de uzura intensă şi de murdărie.

Tastatura este construită complet din plastic, iar calitatea construcţiei şi a finisajelor este una bună. Din punct de vedere al ergonomiei, TT Challenger stă la fel de bine. Tastele au dimensiuni normale şi, aşa cum spuneam, au un profil înalt, o cursă medie, iar spaţierea dintre acestea este mică. Fiind vorba despre o tastatură cu un layout normal, tastele sunt uşor de apăsat fără a avea contact vizual şi nu am avut probleme la acomodare, chiar dacă am făcut trecerea de la o tastatură de dimensiuni apreciabile – Razer Tarantula – tastatura pe care o folosesc acum.

Totodată, mă pot declara mulţumit şi de nivelul de zgomot chiar dacă discutăm de o tastatură cu membrană. Nu m-a încântat foarte tare, însă, senzaţia de instabilitate pe care o oferă tastele în momentul în care apăsarea tastelor nu este perfect verticală.

Iluminarea discretă nu agresează în mod neplăcut ochiul şi nici nu este vizibilă pe lângă taste. Intensitatea este suficient de mare chiar şi în cazul în care încăperea este cufundată în beznă completă.

Galerie foto

{gallery}/2013/04-gaming-gear/tt-challenger/galerie:124:110:0:1{/gallery}

 

Experienta in utilizare

Dacă per ansamblu avem de-a face cu o tastatură care este construită bine şi cu un design clasic, care nu ar trebui să dea bătăi de cap nimănui, performanţa lasă de dorit. TT Challenger este o tastatură care foloseşte o membrană de tipul „dome” – adică una ieftină, feedback-ul oferit de taste fiind mult inferior unor tastaturi mai ieftine şi fără pretenţii de gaming. Dar acest aspect nu este nici de departe cea mai mare problemă a tastaturii. Pe perioada de test am folosit-o în jocuri ca League of Legends, Call of Duty Black Ops 2 şi  Quake 3 Arena. Dacă în cazul FPS-urilor nu am avut probleme prea mari în utilizare, în perioada destul de mare în care am jucat LoL, TT Challenger a început să se blocheze. Majoritatea jucătorilor folosesc smartcasting şi asta înseamnă apăsarea concomitentă de mai multe taste. În cazul meu, ajung sa folosesc trei sau chiar patru taste în acelaşi timp.Ei bine, TT Challenger a început să se blocheze în momentele cheie ale unei lupte şi chiar când aşteptam momentul oportun pentru un gank sau o sincronizare într-un team fight. Şi dacă tot vorbim de sincronizare şi lag, polling rate-ul de 500Hz este un alt punct în minus.

În materie de macro-uri şi profile, TT Challenger stă bine. Putem crea şase macro-uri şi sunt disponibile trei profile separate. Toate acestea se stochează în memoria internă de 32Kb. Metoda de creare a macro-urilor este extrem de simplă şi din păcate nu permite setarea delay-ului între apăsări de taste şi nici posibilitatea încărcării automate a unui profil în cazul lansării unei aplicaţii – aşa cum ne-au obişnuit cei de la Logitech, de exemplu.

Să nu uităm ventilatorul. Deşi este o abordare interesantă şi puţin excentrică, din punctul meu de vedere, acesta se dovedeşte util doar în anumite momente. Chiar dacă nu creează un curent de aer impresionant, micuţul ventilator reuşeşte să îşi facă simţită prezenţa şi uneori enervant deoarece aerul deplasat se reflectă din mâna pe care o ţineţi în 90% din timp pe tastele WASD sau QWER în ochii sau faţa utilizatorului. Din punct de vedere al zgomotului nu am nimic de reproşat. Sunetul a devenit iritant doar dupa 48 de ore în care a funcţionat non-stop.

 

 Concluzii

Thermaltake Challenger Illuminated este un concept interesant şi reuşeşte să ofere într-un format clasic şi compact o experienţă decentă în utilizare. Nu pot trece cu vederea calitatea bună a materialelor folosite şi nici caracteristicile care o detaşează de segmentul tastaturilor normale desktop: iluminarea, hub-ul USB şi posibilitatea de creare a macro-urilor.

Din păcate blocările în anumite jocuri şi preţul puţin cam mare mă determină să n-o recomand unui gamer care îşi doreşte performanţe. Pentru cei aproximativ 250 de lei plătiţi aş fi fost dispus să renunţ la hub-ul USB, la micuţul ventilator cât şi la bundle-ul inutil pentru o parte electronică mai bine construită. Cu alte cuvinte, cuvântul „gaming” de pe cutie nu îşi are rostul, TT Challenger fiind doar un concept interesant.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.