Corsair sunt perseverenti si incet-incet isi cladesc un nume pe piata de periferice. I-am observat atunci cand si-au diversificat plaja de produse si au inceput sa scoata pe piata si altceva decat memorii. Cand isi pun ceva in plan, le iese. Este atat de simplu.

Pe piata de periferice au intrat la inceput cu niste produse slabe, a caror calitate era indoielnica. Totusi, cu trecerea timpului si cu investitii mai mari au ajuns sa lanseze niste produse care rivalizeaza cu mamuti precum Logitech (SteelSeries si Razer nu am sa ii bag in discutie pentru ca ii consider niste parliti de cand folosesc switch-uri Kailh).

Sa fii un producator consacrat si sa ajungi in stadiul in care oamenii sa aleaga intre perifericele tale si produsele Logitech….e ceva.

Mouse-ul despre care discutam astazi este nou si aduce ceva ce destul de multe modele aduc de cand Razer nu mai are exclusivitate: senzorul Avago S3988. Acest senzor a fost folosit de catre Razer in DeathAdder 2013 si este considerat in continuare unul dintre cele mai bune mouse-uri.

01 sabre

 

Specificatii

Am ales mai jos 2 alte doua mouse-uri care au acelasi senzor. Unul dintre ele, DeathAdder 2013 este originalul. De la el a pornit aceasta apreciere pentru acest senzor si al doilea este Asus Gladius, o implementare pacatoasa care pe noi ne-a scos din sarite. Ulterior am aflat ca de fapt acel sample era defect, desi insistasem sa ni-l schimbe  pentru ca observasem comportamentul ciudat.

Anyway, cele trei modele par similare, dar sunt in realitate cat se poate de diferite. DeathAdder seamana foarte mult cu Gladius, insa, Sabre nu seamana deloc cu acestea doua.

Corsair Sabre Optical
Razer DeathAdder 2013 Asus Gladius
Dimensiuni (mm) 80*124*38 70*127*44 67*126*45
Greutate (grame fara cablu) 100 105 116
Tip senzor Optic IR Optic IR Optic IR
Senzor S3988 S3988 S3988
Rezolutie (DPI) 100-6400 100-6400 100-6400
Polling rate (Hz) 1000 1000 2000
Nr. butoane, programabile 8, da 5, da 6, da
Lungime cablu (m) 1,8 2 2
Material invelis cablu Textil Textil Textil
Iluminare Da, 16 mil. culori Da, verde Da, rosu

Principalul lucru prin care se deosebeste Corsair Sabre RGB este forma. Nu se vede foarte clar asta din specificatii, insa dimensiunile sunt total diferite. Desi pare lat (80mm), doar baza lui este lata si acesta nu este un lucru rau pentru ca ofera o stabilitate sporita la miscari laterale cu viteza foarte mare.

Un aspect caruia nu ii vad rostul este punctul de iesire al cablului din mouse. Este sub click-ul dreapta, in loc sa fie plasat pe mijloc ca la orice mouse de gaming. Nu are niciun efect asupra utilizatorului si in afara de rol estetic nu vad care ar fi altul.

Si numarul de butoane este mai mare, Sabre avand un total de 8 butoane programabile. 3 dintre ele sunt cam inutilizabile, deci ajungem la un numar de 5 butoane folositoare la fel ca la DA2013 si Gladius.

A, era sa uit. Iluminarea este un punct forte al lui. Face parte din generatia 2015 adica totul RGB. Absolut toate zonele de iluminare sunt RGB si asta inseamna ca daca ai chef sa vezi roz, poti vedea mouse-ul iluminat in roz sau fuxia, verde acido sau ce vrei tu din 16 milioane de culori cat permite.

02 sabre

 

Galerie foto

 

Software

Software-ul lui Sabre este in esenta acelasi ca si pentru Strafe RGB. De fapt, pentru perifericele Corsair este nevoie doar de Corsair Utility Engine si din aceasta aplicatie se pot modifica setarile fie ale tastaturii Strafe, fie ale mouse-ului Sabre. Din acest punct de vedere seamana cu Logitech Gaming Software. Logica din spatele aplicatiei si stilul in care se modifica parametrii sunt total diferite.

In cazul mouse-ului, setarile nu sunt la fel de overwhelming ca in cazul tastaturii Strafe. Adica DPI-ul poate fi ajustat imediat si daca vrei sa schimbi vreo functie a butoanelor o poti face mai rapid decat in cazul unei tastaturi fara taste programabile dedicate.

Daca vei incerca sa schimbi functiile de baza ale mouse-ului, te vei lovi de un mesaj de eroare. Il poti vedea in galeria de mai jos.

 

Experienta in timpul utilizarii

Prima impresie pe care mi-a lasat-o Sabre a fost una foarte placuta si asta nu se datoreaza materialelor din care este construit, a luminilor fancy sau a formei gingase. Nu. Se datoreaza unui mic detaliu pe care multi il trec cu vederea. A functionat din prima asa cum am vrut eu. Sa nu credeti ca mi-a citit gandurile. Insa, inginerii software au avut grija ca pasii prestabiliti pentru switch-urile DPI sa fie pe placul tuturor.

04 sabre

Astfel, dupa  conectare am avut surpriza sa treaca pe 400 DPI dupa doua apasari de buton. Pare ceva insignifiant, insa asta inseamna ca te poti baza pe el si fara sa stai sa instalezi driverul si aplicatia si sa pierzi ceva vreme configurandu-l.

In ceea ce priveste iluminarea mouse-ului. Imi pare rau sa va dezamagesc dar nu mi-a atras atentia. E un lucru bun, intr-un final. Pentru ca un gamer trebuie sa stea cu nasul in monitor, nu inspre mouse. Nici nu imi aduc aminte care sunt culorile implicite.

Cert este ca mi-a ramas intiparit in minte faptul ca poti vizualiza o dunga care se coloreaza diferit pentru fiecare pas DPI. Adica afli rapid daca e pasul pe care il voiai.

In ceea ce priveste performanta senzorului n-am nimic de reprosat. Se misca absolut la fel ca DeathAdder 2013 sau Chroma daca sunt folosite la 400 sau 800 DPI. Peste acest punct nu am verificat intrucat nu imi pot da cu parerea despre acele rezolutii in care esti privat de acuratete cu un senzor optic.

Inaltimea lift-off poate fi reglata de la high la low cu alti 3 pasi intermediari, insa nu imi dau seama de ce ar vrea cineva un lift-off mare.

Cu forma m-am adaptat usor. Este total diferit de DeathAdder-ul pe care il folosesc zilnic si te forteaza un pic spre fingertip grip, dar pana la urma gasesti locul potrivit pentru degete astfel incat sa fie comod.

Patinele sunt foarte bune pentru a folosi mouse-ul pe Goliathus Speed si este de fapt si mousepad-ul pe care vi-l recomand pentru acest mouse pentru ca lift-off-ul nu va fi prea mare.

 

Concluzii

Corsair Sabre Optical are un pret de 307 Lei. Pare mare, dar nu este. 320 Lei era pretul lui DeathAdder Chroma acum 6 luni, insa la felul in care au explodat preturile perifericelor de top, 307 Lei este unul just.

03 sabre

Stiu ca te intrebi de ce spun despre Sabre Optical ca ar face parte din cateogria de top. Ei bine, pentru ca performanta lui este acolo. Senzorul este excelent, forma este buna, iar aspectul este si el bun.

Daca vreti comparatii clare: este mai bun ca Rival sau G402, insa destul de departe de DeathAdder in ceea ce priveste combinatia forma si gramaj. De fapt, eu ma leg de felul in care este echilibrat mouse-ul.

Oricum, per total este un mouse foarte bun care nu m-a enervat absolut deloc pe toata perioada cat l-am testat si daca va face cu ochiul, sa stiti ca nu veti fi dezamagiti.

  • Poti cumpara Corsair Optical Sabre de aici

great for gaming

+ Senzor
+ Patine (skates)
+ Rotita scroll
+ Aspect

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.