Inca de la primul astfel de material am observat ca tehnologia wireless folosita pentru soarecii de gaming este extrem de rapida.

Ma asteptam si in al doilea articol sa observ o performanta wireless extrem de buna.

Pana la urma era vorba de brand-uri de top. La fel ca si acum.

Poate ca nu sunt asa de apreciati in domeniul esports, dar asta nu inseamna ca sunt inutilizabili. Pana la urma gaming-ul nu se rezuma numai la greutate cat mai mica si senzor cat mai bun. Realitatea este ca tipurile de grip-uri si stilurile de joaca sunt de tot felul. La fel ca si preferintele noastre, de oameni, in materie de biciclete.

Dar revenind, Corsair au soareci buni. Au senzori personalizati de ei (PMW3391 este exclusiv Corsair forever). Asta indica o investitie mare in calitatea componentelor folosite. Asadar, judecand dupa deciziile lor de a investi in componente bune, inseamna ca si tehnologia wireless este de top.

Corsair Dark Core RGB Pro review | WASD

Asa ca ma astept sa vad si aici diferenta de input lag dintre wireless si wired de ~1ms.

Citeste si PARTEA 1 (Razer) si PARTEA 2 (Logitech)

 

Ce si cum testam?

Ca si in episodul trecut, vedeta articolului o sa fie trecuta cap de lista. Este cel mai bun mouse pe care Corsair il au in portofoliu si chiar vi-l recomand.

Ca sa va fie mai usor sa intelegeti ce reprezinta datele din lista de mai jos, aveti aici un fel de legenda:

Model mouse – greutate – mod conectare – data lansare

  • Corsair Dark Core RGB Pro Wireless – 133g – PAW3392 – WIRED/BLUETOOTH/SLIPSTREAM WIRELESS – 04.2020
  • Corsair Ironclaw RGB Wireless – 130g – PMW3391 – WIRED/BLUETOOTH/SLIPSTREAM WIRELESS – 04.2019
  • Corsair M65 RGB Elite – 97g – PMW3391 – WIRED – 01.2019
  • Corsair Nightsword RGB – 119g – PMW3391 – WIRED – 06.2019
  • Corsair Scimitar RGB Elite – 122g – PMW3391 – WIRED – 02.2020
  • Corsair M55 RGB Pro – 86g – PMW3327 – WIRED – 06.2019
  • Corsair Glaive RGB – 122g – PMW3367 – WIRED – 06.2017
  • Corsair Harpoon RGB Wireless – 99g – PMW3325 – WIRED/BLUETOOTH/SLIPSTREAM WIRELESS – 01.2019
  • Corsair Harpoon RGB – 85g – PMW3320 – WIRED – 11.2016

 

Metodologie de testare

Bineinteles, fara Sony RX 100 Va nu se putea. Este camera la 1000 fps pe care o folosim de ceva vreme si vom continua sa o mai folosim.

Fiecare dintre soarecii prezentati mai sus a fost acoperit pe partea din spate cu o bucata de aluminiu ce serveste pe post de conductor electric. Acelei bucati i-a fost atasat un fir cu sarcina negativa, iar pe ciocan la fel, este prezent un alt fir tot cu sarcina negativa. Iar cand acestea doua se ating, LED-ul (indicatorul vizual) se aprinde.

Ciocanitorul magic nu este vreun rocket science, ci un ciocan pe un suport de lemn ce penduleaza si impinge mouse-ul ce este testat in momentul respectiv.

Suprafata atasata este o bucata de mousepad Steelseries QCK, unul dintre cele mai populare suprafete. Motivul pentru care am mers pe o alta suprafata decat Logitech este strict legata de popularitate.

In cazul in care va intrebati, LED-ul sta aprins intre 2 si 5 ms in functie de geometria cocoasei mouse-ului. In cazul lui Lancehead care se poate vedea in imaginile de mai sus, LED-ul a stat aprins pentru 3ms. Cu alte cuvinte, atat de scurt este contactul intre cele doua elemente. Iar forta cu care impinge mouse-ul asigura o miscare a crosshair-ului in joc pana in pozitia in care priveste cerul. Adica 90°.

Sens-ul din joc a fost setat la 1.75. Asa ca daca vreti sa vedeti ce inseamna 90° in termeni de miscare pe pad puteti sa setati 1.75 in CS:GO si 800 DPI pe orice mouse.

Pentru fiecare soarece in parte am luat cate 30 de sample-uri din care am folosit primele 20. Celelalte 10 au fost inregistrate intotdeauna de backup pentru cazurile in care pot aparea erori. Si asta s-a intamplat de cateva ori la alte modele wireless folosite pentru validarea procedurii. In functie de producator am observat micro sleep si deep sleep. Si iesirea din acest mod poate varia intre 50 si 150 ms in functie de ceea ce a implementat producatorul in power management-ul mouse-ului.

Si tot pentru a verifica repetitivitatea procedurii, aceleasi sample-uri au fost reinregistrate si in alte 2 zile. Intre acestea au fost variatii de 0.1 milisecunde. Si, drept urmare, aceasta valoare o putem considera eroarea maxima.

Jocul pe care l-am folosit pentru testare este Counter Strike: Global Offensive setat la 1280×1024 pixeli si cu framerate-ul blocat la 300 fps.

Toate modelele testate au fost setate pe 1000 Hz si 800 DPI.

Indicatorul vizual a primit si el un upgrade deoarece era nevoie de o forma geometrica ceva mai regulata. In fine, detalii marunte din culise. Cert este ca asta ma va ajuta sa extind testarea soarecilor si catre mai multe suprafete. Si unde planul meu initial era sa testez 100 de soareci, acum am ajuns la concluzia c amai bine testez mai putini pe mai multe suprafete. Si intr-un final sa integrez metodologia in fiecare review de mouse.

Pana una alta hai sa ne intoarcem la Corsair.

 

Componentele platformei de test:

  • CPU: Intel Core i9 9900K@5 GHz
  • RAM: 4x 8GB HyperX Predator DDR4@3600 MHz
  • Motherboard: Asus ROG Maximus XI Hero
  • GPU: Gigabyte Radeon RX 5700 XT
  • PSU: Seasonic X-Series 1250W
  • Case: Be Quiet! Silent Base 601
  • SSD: Seagate FireCuda 510 1TB + Kingston KC2000 500GB
Da, da, da. Apar in reflexie.

Cea mai importanta componenta din toata aceasta lista este GPU-ul deoarece este singurul care poate modifica dramatic rezultatele in functie de cat de prost este driver-ul pe care il lanseaza producatorul aceluia. AMD sau Nvidia. Dar avand in vedere ca am testat doar 11 soareci pentru acest material, nu ne-am lovit de o asemenea problema.

Hai sa vedeti datele complete pentru fiecare mouse.

 

Datele complete

Graficele pe care le veti vedea insirate mai jos este posibil sa nu va zica nimic. Asa ca o sa icnerc sa va explic succint ce sa urmariti prin ele. Valoarea minima reprezinta cel mai mic input lag inregistrat. Iar valoarea maxima reprezinta, cel mai nasol lag inregistrat.

Cel mai important lucru la un soarece de gaming este sa isi execute toate functiile integrate fara a intarzia semnalul. Asa ca soarecele ideal nu ofer aun input lag neaparat mic, ci cat de cat constant. Ceva de genu doar sample-uri de 12 si 13 milisecunde.

Ceea ce poate nu are nicio logica, sunt rezultatele inregistrate la soarecii de gaming ce erau conectati folosind Bluetooth. Toata lumea stie ca BT e o tehnologie lenta. Dar de ce e uneori rapida? Sunt unele sample-uri de ~20 milisecunde intre 18 sample-uri la ~80 milisecunde. De ce nu sunt toate cam in acelasi loc? Pentru ca unele dintre sample-uri sunt rezultatul unor coincidente. Ca de exemplu executarea comenzii de miscare a soarecelui chiar inainte de momentul in care soarecele trimitea pachetele de date catre host.

 

Si intr-un final, intreaga experienta pe care o ai cu un mouse se poate rezuma la acest grafic. In el se observa intervalul de lag pentru fiecare mouse si metoda de conectare folosita. In cazul celor cu BT, se vede ca oricand pe planeta asta tu ai misca de el, e posibil ca intarzierea sa fie ori de 11-19 milisecunde, ori de 35, ori de 60, ori de ~80.

Si folosind un mouse conectat cu Bluetooth, vei observa ca uneori executa comenzi rapid, iar alte ori lent.

 

 

Analiza comparativa

In graficul de mai jos gasiti absolut toti soarecii cu fiecare metoda de conectare a lui. Astfel va veti putea da seama ce inseamna in materie de lag gestul de a utiliza soarecele de gaming atunci cand se incarca. Avand in vedere ca in cazul fiecarui soarece wireless, diferenta de lag este de ~1 milisecunda, nu are niciun fel de importanta. In ambele cazuri soarecii au input lag aproape identic.

In schimb, atunci cand se utilizeaza tehnologia Bluetooth…ai lag efectiv cat casa.

Se observa ca Harpoon atat wired cat wireless sunt niste soareci entry level. Au input lag-ul o idee mai mare decat fratii lor cu senzori mai pretiosi.

 

 

Verdict

Slipstream livreaza ce promite. Corsair este al treilea producator care chiar livreaza ce promite si a sosit momentul sa punem punct acestui serial. In cazul producatorilor care investesc ceva mai multi bani in dezvoltarea produselor se observa ca pun ceva mai mult accent pe calitatea produsului pe masura ce pretul creste. Corsair Harpoon, de exemplu, este un soarece slab si parca se observa ca nu ii acorda mare atentie. Asa cum se intampla in cazul lui Dark Core, Ironclaw sau Scimitar.

Dar in definitiv, problemele de tracking le observi daca esti un jucator de shootere. Lag-ul la fel. Dar daca esti un jucator de weekend, te poti bucura si de produse ce nu sunt adresate elitei.

Si ca sa concluzionam, Slipstream arata ca se poate si fara fire.

Intr-un viitor foarte apropiat presimt ca firele vor disparea de la un procent mai mare din de produse din portofoliile marilor producatori.

Tot ce trebuie sa faca este sa isi actualizez constant senzorii. Pentru ca el „mananca” cea mai multa baterie. Si am vazut in cazul celor trei producatori ale caror soareci i-am testat ca acorda multa atentie autonomiei.

  • Soarecii Corsair ii gasiti listati la PC Garage si alti retaileri din Romania.

Similar Articles

3 thoughts on “Corsair wireless la nivel de wired? analiza input lag

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.