Cooler Master au avut o perioada foarte misto atunci cand aveau si brand-ul CM Storm. Lansasera niste soareci de gaming foarte interesanti, dar forma lor era prea specifica si nu se potrivea publicului larg. De ceva vreme au renuntat la CM Storm si au facut cateva schimbari si la felul in care se adreseaza utilizatorilor.

Merg tare de tot pe ideea de a putea sa modifici produsele lor astfel incat sa le faci sa ti se potriveasca perfect. Din acest motiv si-au ales si sloganul „Make it yours”. Un slogan misto si un concept la fle de misto.

Mouse-ul de gaming despre care vorbim astazi este MasterMouse Pro L si desi pare greu de crezut ca un mouse cu aparent generic si simetric s epoate incadra in aceasta idee de a modifica, o face. Nu e vorba doar de modificarile pe care ti le permite software-ul ci si de faptul ca ei pun la dispozitie fisiere 3D pentru a-ti putea imprima 3D grip-urile laterale si carapacea mouse-ului.

Asa cum o fac ei, doar ai schemele pentru a-ti imprima 3D alte parti identice cu cele incluse in pachet, insa daca ai cateva cunostinte despre editarea 3D sau daca ai un prieten care are cunostinte in domeniu, cum e cazul meu, poti face ceva foarte misto. Practic, poti sa il transformi intr-un DeathAdder. Ma rog, este doar un exemplu. Vom discuta despre imprimarea 3D intr-un capitol dedicat pentru ca este una dintre cele mai misto chestii de anul acesta.

Hai sa aruncam un ochi pe specificatii si alte detalii geeky.

 DSC0022

 

Specificatii

specs mastermouse pro l

Motivul pentru care mi s-a parut putin mai mic decat G900 este ca nu are cocoasa. Dar altfel, putem spune ca este potrivit pentru maini medii si mari. Dimensiunea trecuta in paranteza o reprezinta pe cea a celui de al doilea grip care se gaseste in pachet. Cel de 125mm este recomandat pentru grip-uri claw, iar cel de 130 pentru palm.

 DSC0018

Diferenta dintre cele doua este cel putin insesizabila pentru mine, dar evident, exista oameni si cu altfel de maini carora e posibil sa nu li se potriveasca cea mare. De fapt, textura este foarte putin diferita si foarte putin si culoarea.

 DSC0036

Senzorul este cel de serie, iar 3366 este modificat special pentru Logitech. Acesta este motivul pentur care 3366 veti vedea doar la Logitech. La fel se intampla si cu S3989 care se gaseste doar pe DeathAdder Chroma.

Sincer sa fiu eu nu am observat nicio diferenta intre 3360 si 3366. Adica ambele merg super bine.

 DSC0085

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Am fost surprins de cat de natural se simte mouse-ul in mana chiar de la prima utilizare. Bine, asta se datoreaza profilului foarte jos al lui si lipsei cocoasei. Cocoasa este de fapt ceea ce iti da senzatia ca un mouse e mare sau mic pentru ca iti arcuieste palma. Bineinteles, la senzatia de mouse mare contribuie si inaltimea click-urilor. Cu cat acestea sunt mai sus, cu atat pare mai mare mouse-ul.

Pentru mana mea, MasterMouse Pro L s-a potrivit perfect.

Bine, aproape perfect. Si asta se datoreaza faptului ca are butoane pe ambele parti. Si butoanele de pe partea dreapta a mouse-ului nu numai ca le atingeam din greseala, dar ma si jenau. Ma jenau foarte tare deoarece sunt colturoase si pentru ca degetul inelar imi ajugnea exact pe marginea grip-ului lateral care si ea este destul de ascutita.

Bine, avand in vedere ca am modelele 3D la dispozitie nu am considerat asta un inconvenient. I’m going to fix it. Totusi, mi-ar fi placut sa includa un pachet si un grip lateral care sa acopere atat spatiul gol lasat de scoaterea butoanelor, cat si zona cu LED-uri de pe partea dreapta.

Adica le inteleg design-ul simetric ce are menirea sa le ofere o experienta similara si stangacilor, dar cred ca erau mai potrivite grip-uri care sa ii separe pe dreptaci de stangaci pentru ca in acest fel sunt convins ca si stangacii vor avea dificultati.

Mi-a palcut extrem de tare scroll-ul. Nu numai ca relieful scroll-ului este super evidenti pentru deget, dar si pasii la rotire sunt la fel de evidenti. Pasii nu sunt la fel de pronuntati ca la Hyper Scroll-ul Logitech, insa se potrivesc perfect cu formele de pe scroll. Este cam cel mai precis scroll pe care l-am folosit. E atat de precis incat as putea trece la schimbat armele pe scroll de la schimbatul folosind cifrele tastaturii.

 DSC0033

Nu v-am povestit nimic despre software deoarece este absolut oribil. L-am instalat, am reglat mouse-ul si apoi l-am sters. Mi-am dat seama prea tarziu ca am uitat sa fac screenshot-uri. Nu il voi reinstala. M-a enervat cumplit utilizarea lui.

 

Make it yours

Am luat sloganul lor ad literam si l-am facut sa fie al meu. Adica m-am apucat sa il desfac ca sa ii scot si butoanele.

Primul pas a fost demontarea lateralelor si a carapacei.

 DSC0072

 DSC0075

 DSC0077

 

Pasul 2 a fost desfacerea propriu zisa. Pentru a putea da totul la o parte a fost nevoie sa dezlipesc patinele din spate pentru a avea acces la suruburi. Fara sa stiu am dezlipit si patina din fata care s-a dovedit a nu ascunde nimic sub ea.

 DSC0081

 DSC0082

 

Al 3-lea pas a fost reprezentat de inlaturarea PCB-ului.

 DSC0087

 

Si pasul 4 a insemnat dezlipirea butoanelor de pe carcasa.

 DSC0089

 DSC0090

 

Rezultatul este groaznic, insa pentru a putea printa 3D o laterala care sa poata acoperi acel spatiu ascutit a fost nevoie sa indepartez butoanele care ar fi stat in cale.

 DSC0091

 

Printare 3D

Pentru acest pas am apelat la Fab Lab. Ei m-au ajutat si cu gravarea pentru NYAC #4 si NYAC #8. Am fost la ei in vizita, am discutat despre idee si am printat 3D prima piesa ca sa vad cum iese. A iesit ok, asa ca am stabilit cu bunul meu prieten Serban Ungureanu sa facem ceva mai special. Sa punem si un logo in relief. Din apcate nu am mai ajuns la aceasta parte, insa, a reusit sa imi remodeleze laterala dreapta care urma sa acopere spatiul asat de butoanele laterale inlaturate.

Preturile sunt destul de maricele pentru printat 3D componentele mouse-ului, asta daca iei in calcul si probele pe care trebuie sa le faci.

De exemplu, top cover-ul de culoare galbena l-am printat 3D de doua ori. A trebuit sa incerc si tehnica ieftina pentru ca sa nu fiti voi nevoiti sa o faceti. Ideea e ca poate fi printat ca in pozele de mai jos sau pe o laterala. Diferenta sta in pret. Pe laterala costa 37 Lei, iar asa cum e in poze costa 60 Lei.

Lateralele mouse-ului costa 14 Lei bucata.

Ideea e ca am cheltuit o suma destul de mare pentru nist eincercari si costul s-ar fi ridicat si mai mult daca alegeam sa le „slefuiasca” in acetona. Slefuirea celor 3 piese ar fi costat 60 Lei. Oricum, daca decideti sa va luati acest mouse si sa ii printati partile 3D, alegeti baia de acetona. Va arata mult mai bine decat cum l-am slefuit eu cu smirghel.

Piesa galbena a durat 5 ore si jumatate sa fie printata. In caz ca erati curiosi.

 

Rezultat aproape final

Dupa cateva ore petrecute slefuind iata ce a iesit. Nu este cel mai sexy rezultat, dar arata nice. De la distanta nici nu se vede ca nu e slefuit calumea. Iar daca te uiti cu ochi inchisi zici ca e asa din fabrica:)).

 

Concluzii

Se putea sa iasa si mai bine, dar e ok. Mouse-ul in sinea lui este bun. Este usor si patinele aluneca bine, iar senzorul reprezinta cea mai buna alegere in moentul de fata. Totusi, daca stiti ca va jeneaza butoanele de pe partea dreapta, nu il luati in ideea ca va faceti voi un cover de butoane. Efortul de pus nu merita.

Totusi, daca esti pasionat de modelare 3D, sigur te vei distra cu acest mouse incercand sa ii faci diferite cover-uri.

99477b4b889a0331de04cb8959db08db

De asemenea, e un mouse nemaipomenit pentru stangaci. In cazul acesta merita efortul sa ii faci cover si sa il transofrmi intr-un mouse full time lefty.

MasterMouse Pro L este un concept interesant insa are cateva minusuri care nu atarna asa de tare, dar care mi-ar fi facut experienta mai placuta.

Ar fi trebuit sa includa in pachet extra patine pentru ca le strici atunci cand le inlaturi pentru a desface mouse-ul de tot. Daca vrei sa scoti butoanele laterale.

Ar fi trebuit sa includa in pachet si piulitele care se fixeaza de top cover. Cand printezi 3D un top cover nu vei avea piulita si va trebuit sa scoti una de la unul dintre cele doua top cover-uri incluse in pachet. Rezultatul este defectarea acelui top cover caruia ii vei inlatura piulita.

Si intr-un final, cablul este prea dur.

Dupa cum spuneam pretul pentru printarea 3D poate sa se ridice chiar la costul mouse-ului. Asa ca iti sugerez sa te gandesti bine inainte.

Mouse-ul nu mai este disponibil momentan. Poti sa verifici aici cand o sa devina iar disponibil. Pretul lui este 60€ pe site-ul Cooler Master, deci in Romania ar trebui sa ajunga pe la suma de 300 Lei.

Similar Articles

2 thoughts on “Cooler Master MasterMouse Pro L review – mouse-ul patriotic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.