Ultima oara cand m-a interesat un mouse wireless a fost…niciodata. Am incercat cativa si m-au convins din prima, prea mult lag. Ma gandeam la un moment dat sa fac un comparativ al mouse-urilor wireless in care sa dezbat timpul de raspuns, dar erau atat de praf incat nu avea rost sa imi pierd vremea.

Cand a fost anuntat G900 nu mi-a atras atentia pentru ca in definitiv pare un alt mouse wireless. Insa, am vizionat clipul de prezentare si incepuse incet incet sa imi atraga atentia. Dar nu suficient de mult cat sa vreau sa il si testez. Asta pana cand un amic/cititor mi-a arata un episod Linus Tech Tips in care prezentau vizita lor in centrul de testare Logitech. Meh, am mai vazut asa ceva, am zis. Si atunci mi-a spus ca de fapt e vorba de testele Logitech de timp de raspuns si ca G900 e mai rapid cu 2ms ca DeathAdder Chroma. „nigga what?!” a fost reactia mea. Si am urmarit si eu clipul in care aratau oamenii cam cum se testeaza calitatea unui mouse.

Top notch. Nu am altceva de zis despre procedurile si despre aparatura lor. Mi-ar placea si mie sa am un analizor USB…

Anyway, G900 pare chiar o mare inventie. M-a impresionat pe partea teoretica si am decis sa ii acord o sansa. Asadar, hai sa il studiem.

Logitech G900 are folie pe burta. Damn!

 

Specificatii

Din specificatii sa stiti ca G900 nu pare mare branza. Diferenta o fac dotarile si caracteristicile pe care nu le veti putea observa in acest tabel cu cifre, ci continuand lectura.

specs g90110

Cand vine vorba de cifre ale senzorului, este logic sa avem acelasi lucru ca la G502. Pana la urma este acelasi senzor. Totusi, diferentele incep sa apara cand te uiti dincolo de senzor.

Numarul butoanelor trecut in tabel este cel maxim. Pare ciudat, dar mouse-ul este cvasi modular si butoanele laterale pot fi in numar de 4 sau 0. Depinde cum preferi. Nu stiu de ce ai vrea sa ai butoanele acoperite, dar in fine, ai aceasta posibilitate.

Rotita este hyper scroll prin apasarea acelui buton apropiat de ea. Veti vedea in poze care buton.

G900

Cablul este textil si mecanismul de prindere este foarte inteligent. Practic, exista doua picioruse pe laterala conectorului micro USB care se infig in mouse. Astfel, cablul sta foarte bine fixat si conectorul micro USB nu va fi cel ce preia toate socurile.

Imi place ca au lasat butonul mecanic pentru activarea hyper scroll. E o optiune minunata pentru utilizatorii hardcore de Excel:).

Stiu ca DeathAdder Chroma nu are nicio legatura cu G900 pentru ca este din alt film, este unul dintre cei mai buni soareci de gaming existenti si acesta este motivul pentru care mai fac referire la el.

 

Pachet si altele

In mod normal pachetul unui mouse este total neinteresant. Mai ales de cand au decis sa nu mai includa nici CD-ul cu software, parca nu ai niciun motiv sa fii interesat de pachet. La G900 lucrurile stau un pic diferit. Adica sunt putine lucruri in pachet, insa suficient de multe cat sa discut despre acestea intr-un capitol separat alaturi de caracteristicile mouse-ului.

In pachet o sa gasesti cablul micro USB special conceput pentru acest mouse (nu il vei putea folosi pentru a incarca telefonul) si o cutiuta in care se gasesc butoanele si cover-ul de butoane pentru stangaci. De asemenea, si nano receiver-ul este si el amplasat tot in cutiuta alaturi de un header. Rolul acestui header este acela de a te obliga sa folosesti mouse-ul in mod wired atunci cand acumulatorul se incarca. practic, vei deconecta nano receiver-ul cu tot cu acest header pentru a infige cablul in mouse.

Si daca tot veni vorba de cablu, ei bine acesta este chiar maleabil spre diferenta de alte cabluri de la G700 sau G700S, de exemplu. Dar erau ale naibii de rigide.

 

 

Galerie foto

 

Software

Software-ul este clasicul Logitech Gaming Software, insa fata de versiunile pentru modelele deja existente pe piata avem cateva setari in plus care tin de power saving.

Desi nu se vede in screenshot-urile de mai sus, exista o optiune ascunsa ce permite iluminarea permanenta a LED-urilor ce indica rezolutia. In mod normal acestea se sting dupa o perioada scurta de timp. E logic. Trebuie sa prelungeasca autonomia stingandu-se.

De asemenea, avem un tab care indica detalii despre gradul de incarcare al acumulatorului precum si estimare a autonomiei.

 

Experienta in timpul utilizarii

Fiind un mouse wireless nu i-am acordat foarte multa atentie si in faza initiala am decis sa il folosesc la laptop. Ma ajuta foarte mult un mouse wireless pentru ca mi se tot impleticesc cablurile prin rucsac si nici nu am nevoie de vreun mouse super misto pentru lucrat. Eu doar lucrez pe laptop. E o pocnitoare de Alienware M11X R3 si toate jocurile merg in poze. Asa ca nu ma mai joc cu el, ci doar lucrez.

Logitech G900

Dar a venit un moment care prin alinierea astrelor facea sa am rucsacul cu mine si implicit si mouse-ul. Acel moment a fost aniversarea de 10 ani a Republic of Gamers. Pregatisera oamenii un concurs de UT4 si totul era aranjat cu produsele lor. Asus peste tot. Inclusiv soarecii.

Am jucat eu o runda cu acel sobolan oribil numit Gladius si am decis sa imi scot mouse-ul meu. Efectiv nu puteam juca. Chiar daca exemplarul nostru nu ar fi avut problema click-urilor ce se balangane, cu siguranta  ne-ar fi umplut de nervi implementarea acelui senzor care era super bun in DeathAdder 2013.

Anyway, G900 daduse semne ca ar fi bun in utilizarea office, adica procesat poze si click-uri aici si acolo in Windows. Si era evident ca pare mai bun decat mouse-ul gasit la concurs.

Si asa a si fost. I-am rupt. Pacat ca eram la prima experienta UT4 si nu stiam harta, ca altfel as fi putut castiga locul 1, nu un amarat loc 2.

Anyway, ideea e ca asa am observat ca de fapt e foarte bun mouse-ul pentru gaming si asta m-a si determinat sa ii acord mai multa incredere si drept urmare am inceput sa il folosesc full time.

g900

Si ce s-a intamplat cand mi-am inlocuit DeathAdder-ul Chroma cu G900?! Nimic. A fost acelasi lucru. Nu am simtit nici o diferenta in ceea ce priveste performanta mea.

Totusi, am inceput sa ma bucur de cateva lucruri de care nu aveam cum din cauza firului. Spatiul de sub monitor a devenit subit un spatiud e depozitare in principal pentru suruburi. Nu puteam sa fac asta pentru ca zburau in toate partile cand le atingea cablul.

M-am pricopsit cu o grija in plus, cea a autonomiei.

Si am observat ca are un pseudo KVM integrat. Ideea e ca receiver-ul l-am conectat la PC-ul meu daily, dar din lipsa de port-uri USB libere, cablul de date/incarcat l-am conectat la platforma de test. Intr-un final am reusit sa consum bateria mouse-ului si am fost nevoie sa il conectez la cablul USB. Ghici ce?! Functiona pe platforma de test si se deconectase de la receiver-ul wireless. E un feature interesant caruia nu prea ii vad rostul.

Folosindu-l cu fir atunci cand se incarca mi-am dat seama ca desi acumulatorul este integrat si nu vei putea sa il schimbi vreodata, nu vei plange in momentul in care autonomia lui va fi de 5 minute. Toti acumulatorii isi pierd calitatile dupa ceva vreme.

Nu vei plange pentru ca vei putea sa il folosesti pe post de mouse cu fir. E trist, stiu. Dar macar o vei ptuea face pentru ca firul matisat este super misto. E mai bun decat orice fir de mouse ai tu in minte acum. Iar sistemul lui de prindere cu doua picioruse pe lateralele conectorului micro USB ii ofera si o stabilitate foarte mare si nu se balangane in mouse cand misti mouse-ul.

G900

Desi nu ar trebui sa il compar cu DeathAdder Chroma, pentru ca sunt doi soareci total diferiti in clase de pret total diferite, am sa o fac. DeathAdder Chroma l-am considerat mereu o implementare mult mai buna decat G502 (are acelasi senzor ca G900 si veti intelege de ce bat acolo). In primul rand DA Chroma este mult mai usor decat G502, patinele lui nu agata mousepad-ul si grip-ul nu necesita la fel de multa forta (conteaza cand joci low sens si ridici mouse-ul de multe ori de pe pad).

Pana si G303 mi se parea o implementare mai buna a senzorlui PMW3366. Insa, tineti minte, asta e perspectiva unui gamer low sens.

G900 are o forma simetrica, dar spre diferenta de G303 permite un grip normal, fara sa iti dai degetele peste cap (exagerez un pic), iar fata de G502 aduce tot ce era nevoie ca sa fie pus in valoare senzorul.

Patinele sunt tot abstracte precum ale lui G402 si asigura o alunecare moderata. Nu patineaza mouse-ul si frecarea este suficient de mare incat s anu fie nevoie sa iti corectezi miscarile din cauza inertiei imprimate de o alunecare prea puternica.

De asemenea, greutatea mica il face sa se simta exact ca un mouse optic, unde G502 se simtea de fapt ca un mouse laser.

Faptul ca butoanele pot fi mutate de pe o parte pe alta ma lasa rece. Sunt dreptaci si nu ma intereseaza butoanele ce se potrivesc stangilor, insa lor cred ca le pasa.

Dupa cum am observat in ultimii 2 ani, de fiecare data cand Logitech scot cate un produs nou, tin de fiecare data cont de feedback-ul oferit de comunitate. ang in review-ul lui despre Logitech G303 a spus ca „ar fi bine daca am vedea la urmatorul mouse aceleasi click-uri implementate”, zi si facut, Logitech a folosit aceleasi click-uri ca la G303.

Noua ne-au placut extrem de mult click-urile de la G303, mai ales lui ang care spunea ca cel putin pentru MOBA-uri sunt alegerea perfecta. Totul datorita spam-ului pe care il faci atunci cand dai auto attack. Nu pana de curand folosea un mouse Zowie, care are niste click-uri mai rigide si se tot plangea ca il dor degetele. Intre timp si-a achizitionat si el Logitech G900 si a spus ca este extrem de multumit de click-uri si durerea l-a lasat.

Acelasi lucru l-am observat si eu la Fnatic Gear Flick G1, niste click-uri pe care le poti folosi doar cand esti odihnit.

Asadar, click-urile folosite atat la G303 cat si la G900 sunt extrem de rapide si nu este nevoie sa parcurgi intreaga cursa pentru a executa comanda.

 

Concluzii

E mouse-ul perfect? Pentru unii oameni da, insa, pentru altii nu o sa fie. Pentru mine si ang pare sa fie ceea ce trebuie. Stiu la ce sa ma astept cand va deceda acumulatorul (candva se va intampla asta). Sper doar sa reziste mouse-ul cu totul pana atunci. Sa nu ii cada click-urile, sa nu dispara patinele si sa nu se exfolieze tot coating-ul.

Nu v-am spus nimic despre autonomie, insa aceasta este exact cea specificata de catre Logitech. Adica ai maxim 32 ore de joaca daca ii opresti iluminarea. Pare putin, dar nu e asa. Partea cea mai misto este de fapt power management-ul. Daca lasi mouse-ul din mana si nu faci nimic cu el, va intra in hibernare dupa o perioada. Astfel, in loc sa consume acumulatorul degeaba, sporeste autonomia. Nu e mare lucru, dar acest mic detaliu face ca acumulatorul sa reziste 32 ore de utilizare, nu de sat in idle.

Nu imi plac patinele deoarece sunt special concepute pentru acest model si asta inseamna ca nu vei putea folosi altele in cazul in care se tocesc. Va trebui sa gasesti exact acest tip de patine…daca vor aparea vreodata.

Logitech G900

Ramane de vazut. Dar pare solid din toate punctele de vedere. Mi-ar placea ca peste cativa ani, 4-5, sa va spun cum mouse-ul meu wireless G900 a devenit mouse cu fir. Va fi dovada suprema ca acest mouse a fost candva atat de bun incat sa merite cei 179€ sau 699 Lei cat costa la PC Garage.

Bine, poate Logitech vor avea grija de clienti si post garantie si vor efectua schimbari de acumulator chiar daca mouse-ul nu mai este in garantie. Ar fi frumos sa faca asta.

Stiu doi oameni care si l-au cumparat deja la recomandarea mea si nu regreta. Nu o sa regreti nici tu. Poti sa fii sigur de asta. Tot ce trebuie sa sa faci este sa treci peste ideea ca vei cheltui pe un mouse cat cheltui pe o placa video.

Razer DeathAdder 2013

+ Senzor
+ Calitate constructie
+ Grip
+ Power management

Similar Articles

2 thoughts on “Logitech G900 Chaos Spectrum review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.