Odată cu venirea lui Radeon 6990 nu am asistat doar la apariţia celei mai puternice soluţii grafice pe un singur PCB, ci şi la naşterea unui mod nou de afişare pe mai multe display-uri.

Cu siguranţă Eyefinity nu mai reprezintă ceva nou pentru majoritatea şi cu toţii sunteţi familiari cu termenul. Discuţii despre Eyefinity cu 3 monitoare sau cu 6 au tot existat şi varianta cu 6 a tot fost criticată. Ba că reprezintă o soluţie scumpă, ba că e inutilă.

Despre inutilitatea ei cred că aş putea să vă povestesc două zile şi două nopţi non-stop, deoarece este extrem de enervant bezel-ul din mijloc care taie cel mai important lucru din cîmpul vizual, crosshair-ul.

Îmi imaginam la vremea la care am testat soluţia cu 6 monitoare, un setup cu 5 monitoare de dimensiuni diferite, în care cel central era aşezat pe verticală şi cele laterale erau montate pe orizontală. Ar fi fost o soluţie interesantă, dar groaznic de configurat.
Mă mai gândeam la vremea respectivă la un fel de extensie a versiunii cu 3 monitoare, doar că evident să fie 5.
Însă vă spun sincer că nu am luat în considerare varianta în care monitoarele ar fi fost instalate pe verticală.

Setup-ul Eyefinity despre care vom discuta astăzi este compus exact în acest fel, 5 monitoare aşezate pe verticală.
Nu am să discut despre preţ absolut deloc deoarece suma pe care ar trebui să o plătim pentru un asemenea setup întrece un TV FullHD enorm. Imaginaţi-vă că un setup cu 6 monitoare Samsung de 22 inci costă, împreună cu standul pe care sunt montate, aproximativ 15000 €.

După ce am discutat cu cei de la AMD, ni s-a comunicat că preţul acelui set-up, la vremea respectivă era de 5000 €.

 

Standul pe care erau instalate monitoarele, iniţial, a fost gândit pentru un setup cu 6 monitoare. Dar cum nu mă încântă absolut deloc ideea de 6, am făcut mici modificări pentru a testa noua configuraţie Eyefinity suportată doar de 6990 şi 5870 Eyefinity 6 Edition.
Evident, când mă refer la faptul că doar aceste două plăci video suportă aşa ceva exclud eventualitatea utilizării de alte dispozitive, gen HUB-uri pentru DisplayPort.

 

Această variantă chiar poate fi folosită pentru gaming. Dacă reuşeşti să treci peste faptul că arma afişată este mai mare decât capul tău, atunci care vei putea juca destul de bine. Dacă ar fi să o luăm logic, ceea ce face acest setup Eyefinity, este un mare zoom. Iar faptul că foloseşte o rezulţie enormă, 5728*1680 asigură şi un nivel ridicat de detalii. E ca şi cum te-ai juca pe o plasmă cu diagonală de 2m şi ai vedea totul super clar când stai aproape, nu pixelat.

Totuşi, acest setup are momentan un dezavantaj, cel puţin în cazul monitoarelor DELL P2210 pe care le-am folosit. Aceste monitoare, ca majoritatea de altfel, au un unghi de vizualizare pe verticală foarte slab, mai ales dacă am privi de jos în sus. Dezavantajul constă în imposibilitatea de a întoarce (flip) monitoarele din partea stângă a setup-ului în aşa fel încât din poziţia privitorului să avem un unghi de vizualizare bun.

Ca să vă puteţi imagina mai uşor, latura cu unghi slab de vizualizare este cea cu logo-ul DELL. Ca totul să fi fost afişat perfect ar fi trebuit să le întoarcem cu acea latură pe partea stângă, însă softul de configurare nu permite rotirea sau manipularea independentă a monitoarelor după ce am creat grupul EyeFinity.

Oricum, după ce vor rezolva această micuţă problemă totul va fi perfect pentru orice fel de monitoare.

Pentru a putea folosi un setup Eyefinity ca cel prezentate de noi trebuie să ştiţi că nu este nevoie ca monitorul să poată fi rotit. Monitoarele DELL P2210 au fost prinse direct de suportul metalic fiindu-le practic îndepărtate picioarele de susţinere pe suprafaţe orizontale.

 

 

Rezultatele testelor de performanţă le puteţi vizualiza în pagina următoare.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.