După tot felul de discuţii pe Internet şi tot felul de controverse care mai de care mai surprinzătoare (de parcă ar fi prima dată) despre 7970 al lui AMD, iată că tot ei aduc şi versiunea mai ieftină a celei mai bune plăci video single GPU. Probabil că această variantă va fi şi mai controversată căci, fiind fratele mai mic al lui 7970 este implicit şi mai puţin performantă.

Mari lucruri nu s-au schimbat de la un model la altul şi să nu vă aşteptaţi să avem la fel ca la seria 6000 diferenţe de arhitectură de la un segment la altul cum era între 6800 şi 6900.

Sunt convins că şi curiozitatea numărul unu a voastră este aceaşi ca a mea, dacă merge mai bine comparată cu GTX 580. Tot din capitolul curiozităţi se încadrează şi preţul. Oare este şi el mai mic decât cel al celei mai bune plăci single GPU al concurenţei?

Vom vedea destul de curând asta însă până atunci trebuie să vedem concret ce diferenţe există între 7970 şi 7950 şi să vedem cam pe unde se situează ca performanţă noul GPU de la AMD pentru că din punct de vedere al preţului este sub GTX 580, costând doar 1970 Lei cu TVA.

 

specs

 

Vom analiza pe rând fiecare specificaţie şi cel mai interesant este faptul că avem tot 4,31 miliarde de tranzistori. Acest aspect ne indică faptul că 7950 are câteva componente dezactivate şi că nu este un cip conceput special. Frecvenţa de funcţionare este şi ea considerabil mai mică decât a lui 7970 şi este destul de normal asta deoarece diferenţa de performanţă dintre ele trebuie menţinută cumva. Puterea brută de calcul este mai mică cu 1 TeraFLOP şi asta deoarece avem atât frecvenţa mai mică cât şi un număr mai mic de procesoare unificate.

A mai fost micşorat şi numărul de texture units şi asta pentru că au fost îndepărtate /dezactivate 4 compute units. Dacă vreţi să revedeţi diagrama cipului grafic puteţi merge la articolul nostru al plăcii 7970 de aici.

Partea bună în tot acest preambul al diminuării performanţei este că avem acelaşi controller de memorie ce foloseşte tot o magistrală de 384 biţi ceea ce înseamnă că lăţimea de bandă este destul de mare chiar dacă a fost scăzută şi frecvenţa memoriilor.

Aşa cum era de aşteptat, consumul a scăzut şi el de la 250W la un decent 200W.

 

Dar oare a scăzut şi în dimensiuni dacă tot a scăzut consumul atât de mult? ei bine nu, dimensiunile lui 7950 sunt absolut identice cu cele ale lui 7970 dacă vorbim despre modelul de referinţă. Modele custom nu se ştie când vor apărea însă ne aşteptăm ca cei ce întotdeauna au lansat astfel de modele foarte prompt să o facă şi de data aceasta.

 

Hai să vedem până una alta pozele şi după aceea să mergem mai departe să aflăm ceea ce ne interesează cel mai mult, nivelul performanţei.

 

Platforma de teste

Platforma de test pentru această placă video a fost compusă din componente ce definesc un PC performant însă din clasa mainstream.

  • – MB:  ASUS Maximus IV Gene
  • – CPU: Intel Core i7 2600K @ 4.6 GHz, Scythe Ninja 2
  • – RAM: 2 x 4 GB Kingston @ 1600 CL9
  • – Video: AMD Radeon HD 7950 / 7970 / 6970 /  6990, ASUS GeForce GTX 580 Direct CU II 1,53GB
  • – SSD (sistem de operare plus majoritatea soft-urilor): Kingston V100+ 128GB
  • – PSU: Sapphire Pure 950W
  • – Monitor: ASUS VG236H; 1920*1080
  • – OS: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • – Drivere: NVIDIA Forceware 285.62 / Catalyst 11.12 20 Dec şi Catalyst 11.12 20 Ian
  • 3D Mark Vantage
  • 3D Mark 11
  • Metro 2033
  • Shogun II
  • Battlefield 3
  • DiRT 3
  • Deus Ex Human Revolution
  • Crysis 2
  • Batman Arkham City

Jocurile precum şi benchmark-urile sintetice au rulat folosind ultima versiune lansată de către fiecare producător.

 

Consum

Întrucât măsurăm consumul întregii platforme de teste cel mai potrivit loc pentru consum este această pagină pentru a vizualiza mai uşor cine consumă acele sute de W.

 

Este foarte interesant că deşi este cu mult mai puternică decât 6970, 7950 consum sensibil mai puţin. Faţă de GTX 580, subiectul acestei comparaţii, 7950 este chiar foarte „green” reuşind să consume cu aproximativ 100W mai puţin în regim load.

 

Temperatura si OC

Temperatura şi overclocking-ul sunt două componente ale testelor noastre ce sunt strâns legate între ele. Toate testele de overclocking le-am rulat la limita normalului şi fără a creşte voltajul în vreun fel.

 

Regim Idle

La 38° C nu numai că placa este foarte rece dar nici venilatorul nu scoate niciun zgomot.

 

Regim Full load

În full load temperatura urcă până la 73° C iar puterea ventilatorului ajunge la 37%. Faţă de generaţiile precedente de la AMD, acest 37% generează un zgomot ignorabil.

 

Regim full load la 1010 MHz

La această frecvenţă temperatura urcă cu doar 2° C ajungîng la 75°. Ventilatorul nu s-a ambalat prea mult puterea lui ajungând la un maxim de 39%, ceea ce iarăşi este suportabil.

Testele nu le-am rulat la această frecvenţă deoarece voltajul GPU-ului este prea mic pentru a oferi stabilitate 100%. Despre overclocking cu modificări de voltaje vom discuta în alt articol.

 

Regim full load la 1040 MHz

La această frecvenţă 7950 devine complet instabilă fără extra voltaj.

 

Teste 

Dintre toate testele pe care le-am rulat, singurul la care am folosit AntiAliasing este Metro 2033 şi asta doar din ambiţie. Am dorit să obţinem un FPS cât mai mic în acel joc ce încă refuză să ruleze excelent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toate comentariile sunt de prisos având în vedere că singurul test în care GTX 580 a mers mai bine este DiRT 3. În rest, în absolut toate, 7950 a oferit o performanţă peste soluţia oferită de către concurenţă.

 

Concluzii

Dacă această placă video de 1970 Lei nu v-a impresionat atunci ce ar putea să vă impresioneze? Poate că un GTX 580 overclock-at oferă o performanţă mai bună faţă de 7950, dar preţul lui 7950 este sensibil mai mic şi să nu mai vorbim şi despre faptul că şi consumă cu mult mai puţin.

Poate că NVIDIA se aşteptau la mai mult din partea AMD (conform recentelor declaraţii), însă noi suntem mulţumiţi iar preţul pe care îl are 7950 este mai mult decât just.

Poate că NVIDIA va veni cu un produs mai bun, însă AMD va scoate de la naftalină arma folosită şi cu generaţiile trecute de plăci video: reducerea preţurilor şi vom ajunge în acelaşi loc în care ne aflam şi înainte de a fi lansată seria 7900.

Pe viitor vom mai publica un articol ce va viza strict overclocking-ul de 7950 deoarece această placă video chiar dă impresia să fie un best buy al momentului. Din păcate nu ne vom mai întâlni cu acelaşi exemplar de la AMD însă vom folosi tot unul cu design de referinţă.

Însă aspectul acesta ar trebui să vă ajute să vă faceţi o părere mai bună despre produsele existente pe raft.

În curând va veni şi o implementare ASUS ce va fi dotată cu o super răcire custom made şi asta ar trebui să ne bucure pentru că îi va grăbi şi pe alţi producători în implementarea unor soluţii foarte interesante.

Până la CeBIT, când NVIDIA ar trebui să facă bine măcar să anunţe o placă video dacă nu să o lanseze, segmentul plăcilor video se va linişti. Eu unul mă aştept ca oricând să înceapă să plouă cu plăci video AMD pentru umplerea întregii familii 7000. Această bănuială mi-a fost accentuată şi de apariţia unor notebook-uri ASUS dotate cu 7470. model 1 şi model 2

Acestea fiind spuse vă recomand să aşteptaţi 2 zile să mai publicăm şi articolul despre overclocking şi apoi puteţi da iama liniştiţi în magazine să vă achiziţionaţi Radeon 7950 pentru că vă veţi putea face o idee foarte clară despre potenţialul acestei plăci atunci când îi este aplicat şi ceva mai mult voltaj GPU-ului.

Similar Articles

One thought on “AMD Radeon HD 7950 review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.