Gata, puteti sa va cheltuiti banii agonisiti de ceva vreme pentru achizitionarea unei placi video. Oficial este lansata si AMD Radeon RX 480 si acum puteti alege in sfarsit o placa video.
Nu va asteptati sa va dau spoilere de la inceputul articolului, desi stiu care este deznodamantul. Oricum, din leak-uri deja ati vazut cam ce era de vazut despre RX 480. Uneori ma si intreb pentru ce mai exista NDA-urile astea formale. Eh, nu conteaza. Ne vedem de treaba.

Mentinem un ton neutru si nu dam spoilere.

Radeon RX 480 este o piesa foarte importanta atat pentru AMD cat si pentru utilizatori. Nvidia nu au nimic nou pe piata in acest segment si AMD pot profita de aceasta lacuna. Este segmentul unde se vand cele mai mutle placi video. E logic ca s-au adresat intai aici.

Iar pentru utilizatori este importanta deoarece nu aveau ce alege. Fie ca nu le place GTX 970, fie ca nu au bani de un produs superior. Pana la urma, GTX 970 a fost multa vreme cea mai buna alegere din portofoliul Nvidia. Are o performanta buna si nici nu e scumpa.

Si? Credeti ca RX 480 o sa readuca echilibrul pe piata placilor video? Eu unul sper. La fel ca voi.

 DSC7011

 

Specificatii

AMD au fost foarte saraci in declarati si mai ales in specificatii. Nu au oferit foarte multe detalii legate de arhitectura si au spus doar ca are 36 Compute Units. Frecventa la care ruleaza este de 1120 MHz, insa noi in teste am vazut-o mereu zburdand pe la 1260 MHz. Adica acel boost este aplicat constant.

Numarul de shadere este de 2304 dispuse in 36 de Compute Units.

Totusi, din diagrama pe care ne-au pus-o la dispozitie se poate deduce cam ce s-a intamplat la nivel arhitectural.

arh

Va mai aduceti voi aminte de R9 285? Bun. Ei bine, acel Tonga avea 1792 de shadere dispuse in 28 de CU. Acest Polaris are 2304 shadere dispuse in 36 de CU. Stiti ce inseamna asta? Ca in fiecare shader engine avem 64 de shadere fie ca vorbim de Tonga, fie ca vorbim de Polaris.

Asa ca se poate spune ca e un die shrink tweaked si actualizat astfel incat sa ofere suport pentru cele mai noi codec-uri video si cele mai noi iesiri video.

In ceea ce priveste configuratia memoriei, ei bine avem 256 biti plus Delta Color Compression. Asta inseamna ca nu vor exista gatuiri prea mari din cauza latimii de banda a memoriei.

In prezentare au spus ca fiecare CU (Compute Unite) din RX 480 este cu aproximativ 15% mai rapid decat fiecare CU al lui R9 290. Asadar, exista ceva imbunatatiri arhitecturale, dar acestea sunt necunsocute pentru ca nu au fost trecute in revista.

10

Alimentarea lui RX 480 se face folosind un singur conector de 6 pini si acesta este pozitionat aproape de mijlocul placii. De fapt, este pozitionat exact unde se termina PCB-ul.

 

 DSC7035

 

Caracteristici

Radeon RX 480 este primul cip grafic pe care AMD il scoate pe piata si face parte din a 4-a generatie GCN. Fury X este GCN 1.2 sau a 3-a generatie. Mai jos aveti un slide in care sunt comparate caracteristicile

1

Acel DCC reprezinta Delta Color Compression si in opinia mea este una dintre cele mai importante caracteristici. In caz ca nu va mai aduceti aminte, la GTX 960 care are o magistrala de 128 biti, DCC reuseste sa eficientizeze transferurile astfel incat sa ofere performanta unei magistrale pe 192 biti. Castigul este semnificativ si chiar este obligatorie o astfel de caracteristica avand in vedere cat de multa memorie mananca jocurile actuale si cam ce rate de transfer monstruase este nevoie pentru ca un joc modern sa ruleze cursiv.

Din ce teste am rulat noi de-a lungul timpului am observat ca DCC este inutil atuncic and se aplica AntiAliasing.

4

 

Intr-un final avem HDMI 2.0b si DisplayPort 1.4 cu HDR. Este o caracteristica obligatorie avand in vedere ce avant au luat TV-urile cu HDR.

13

Bineinteles, si tehnologia FreeSync este disponibila. Daca aveti curiozitati puteti sa cititi despre aceasta tehnologie in acest material si puteti sa vedeti ce impact are asupra lag-ului in acest test realizat de noi.

 

Constructie

AMD Radeon RX 480 este o placa video normala ca dimensiuni, insa este compusa dintr-un PCB scurt si turbina care este amplasata in capatul placii. Arata ca o placa video cu carja. La fel era construita si GTX 670 de referinta, daca va mai aduceti aminte.

M-ar fi incantat foarte mult sa fi vazut o placa similara cu Fury Nano, insa acea solutie de racire nu s-ar fi potrivit cu cerintele pentru RX 480. Cu sguranta ar fic rescut costul prea mult si ar fi dus-o in alt segment decat cel in care se afla acum.

Daca va mai amintiti, Fury Nano a fost initial plasata la acelasi pret precum Fury X doar pentru ca avea un cooler mic si nu era o placa video cu „reorca” precum Fury X.

E amuzant cum AMD pun sistem de racire blower pe o placa ieftina, si sistem traditional cu ventilator pe mijloc (Fury Nano) pe o placa video scumpa. Partea amuzanta o reprezinta de fapt declaratia Nvidia cum ca acel sistem de racire este o opera de arta. Mhm. Cel putin.

Sub plastic carapace se afla ceea ce raceste de fapt acest Radeon. Radiatorul este construit din aluminiu si seamana izbitor cu cel de pe acele GTX 970-uri albe construite de Asus. Exact, acelea foarte ieftine pe care Media Galaxy le tot vindea la 1200 Lei.

 DSC7031

In prezentare, un reprezentant AMD a spus ca vor partaja dimensiunile carapacei pentru a permite tuturor sa isi imprime 3D ceva personalizat. E o chestie misto asta cu printat-ul 3D. Insa nu m-as baga sa printez ceva pentru o placa cu o constructie atat de….cheap.

 DSC7033

 DSC7039

Poate daca ar fi avut un radiator cu vapor chamber am fi vazut si temperaturi mai mici. Dar cu siguranta ar fi fost pretul de achizitie mult mai mare decat cel declarat de catre AMD.

 DSC7032

Este de-a dreptul interesant cum au ales AMD sa contruiasca placa de referinta cu etajul de alimentare foarte apropiat de iesirile video. Nu stiu cat de buna este aceasta idee pentru ca toata caldura degajata de GPU va incalzi componentele etajului de alimentare si mai rau. Si o data cu cresterea temperaturii acestora, scade si eficienta.

In poza de mai sus, din capitolul specificatii tehnice, se observa ca VRM-ul este impartit in doua bucati si partea care se ocupa de memorie se afla langa conectorul de alimentare.

 

Galerie foto

 

Platforma de test si metodologie

Pentru testarea noii placi video am folosit urmatoarele componente:

  • Placa de baza: Asus Z170 Deluxe
  • Procesor: Intel Core i7 6700K @4,5 GHz
  • Cooler: Noctua NH-D15
  • RAM: 4x4GB Corsair Vengance @ 3200 MHz
  • Stocare: mSATA 240 GB Kingston Hyperx Predator + Kingston HyperX Savage 480 GB
  • Sursa: Phanteks Evolv ATX Glass
  • Display: Asus PG27AQ

platforma 480

 

Jocurile folosite pentru testele placilor video sunt:

  • Bioshock Infinite
  • Thief
  • Dragon Age Inquisition
  • DiRT Rally
  • GTA V
  • Middle-Earth: Shadow of Mordor
  • Rainbow 6 Siege
  • FarCry Primal
  • The Division
  • Ashes of the Singularity
  • HITMAN 2016
  • Rise of the Tomb Raider

Bineinteles, pentru fiecare dintre jocuri am ales o serie de setari care vor ramane batute in cuie de acum incolo. In unele cazuri am avut in vedere si posibilitatea ca acele jocuri sa ramana in procedura noastra de test peste cativa ani si din acest motiv am ales sa rulam si folosind AntiAliasing la rezolutii mari precum 4K. Rezultatele pe care le veti vedea pot parea stupide. Sunt foarte mici. Dar, odata cu progresul tehnologic veti vedea si scalarea acestora.

Singurul test sintetic pe care il rulam este 3D Mark in modul Firestrike Extrem, dar si Ultra. Acest mod din urma l-am rulat doar pe cele mai noi placi, insa in Extreme avem o colectie frumoasa de rezultate obtinute de-a lungul timpului. Mai exact de cand am schimbat platforma de test, adica la lansarea lui Skylake.

Acelasi lucru este valabil si pentru temperatura si consum. Fiind aceeasi platforma de test, ne permitem sa va servim mult mai multe rezultate decat subiectii principali ai acestui articol

La capitolul jocuri ne vom rezuma la a testa urmatoarele placi video:

  • AMD Radeon RX 480 8GB @ default and Overclocked
  • AMD Radeon Fury Nano @ default
  • AMD Radeon Fury X @ default and Overclocked
  • Asus GeForce GTX 970 DC Mini OC @ default and Overclocked
  • Nvidia GeForce GTX 980 Reference @ default

Sistemul de operare este Windows 10, deoarece o serie dintre jocuri sunt compatibile DirectX 12 si acest API este disponibil doar pentru Windows 10.

 

Temperatura si consum

Temperaturi

Load 0% cu ventilatorul setat pe auto

temp idle 480

47°C pentru regim idle reprezinta o temperatura foarte buna. Insa, cel mai imbucurator lucru ar fi faptul ca este silentioasa placa video.

 

Load 100% cu ventilatorul setat pe auto

temp load default auto

Cand folosesti placa la setari implicite pentru ventilator sau frecvente totul este in regula. Temperatura la care ruleaza este de 86°C. Stiu ca pare o temperatura mare, dar aduceti-va aminte de Radeon 290 de referinta. Era si mai fierbinte. Partea buna este ca nivelul de zgomot este foarte redus.

 

Load 100% cu ventilatorul setat la putere maxima

temp load default 100

Cand am reusit intr-un final sa gasesc butonul pentru aplicat modificarile aduse ventilatorului, motanul meu a sarit pentru ca s-a speriat. Nici feonul nu il sperie asa cum l-a speriat trecerea brutala la numarul maxim de rotatii. Nu exista un crescendo ci un impact sonor foarte puternic care m-a facut sa tresar la fiecare restart al platformei. Adica exact cand se aplica profilul de overclocking. Si culmea, nu coincidea cu aparitia desktop-ului ci cu momentul incarcarii software-ului AMD care dupa cum stiti e cam aleator.

 

Mai jos aveti lista cu modelele de referinta si cu turatia lor. Aceste placi le-am testat in trecut si am notat numarul maxim de rotatii doar pentru a stii care ce ventilator are. Desi numarul de turatii este foarte apropiat intre Titan X, 980 Ti si RX 480, sa nu cumva sa credeti ca este comparabil nivelul de zgomot. Sunetul produs de GTX 980 Ti sau Titan X  pare a fi o melodie de adormit copii pe langa ceea ce poate sa faca RX 480.

Dar poate sunteti curiosi de valori.

  • GTX 980 – 4200 rpm
  • GTX 980 Ti – 4800 rpm
  • Titan X – 4800 rpm
  • GTX 1080 – 4000 rpm
  • GTX 1070 – 4000 rpm
  • AMD Radeon RX 480 – 5050 rpm

vent rpm

 

Consum

consum

Tineti minte, consumul este cel al intregii platforme de test. Oricum, valoarea lui RX 480 este destul de mare. Dar deja ne-am obisnuit ca placile AMD sa aiba un consum mare.

 

Overclocking

Va spun foarte sincer ca acesta este motivul pentru care asteptam aceasta placa video. Voiam sa vad o placa video buna in regim out-of-the-box si un animal in overclocking. Nu va faceti sperante. Face acelasi lucru pe care il face si Fury X, adica cativa MHz acolo. Sa nu zici ca nu o overclock-ezi. Exemplarul nostru a ajuns la 1360 MHz pentru GPU si 2200 MHz pentru memorii. Se poate si 1370 MHz insa nu este foarte stabila. Evident, a fost nevoie sa crestem voltajul GPU-ului pentru 1360 MHz si la fel si pentru memorii.

Voltajul maxim pe car eil poti scrie in dreptul fiecarui State este de 1,150 V. In GPU-Z se observa o valoare de 1,125 V. Sincer sa fiu nu stiu daca GPU-Z indica voltajul gresit sau daca WattMan aplica alt voltaj decat cel pe care spune ca il aplica.

Asadar, la capitolul overclocking avem un spor de 100 MHz. Cam subtire, dar vom vedea si cum scaleaza si care este de fapt beneficiul adus in materie de cadre pe secunda.

480 oc ram gpu

 

Teste de performanta – detaliat

Inainte de a va aventura in grafice vreau sa va fac o singura precizare. Toate placile video au valorile in interiorul barelor din grafice, Singurele exceptii sunt Radeon RX 480 la frecvente implicite si RX 480 overclocked.

 

3D Mark Firestrike

AMD Radeon RX 480 review

In Firestrike Extreme avem niste punctaje foarte interesante. RX 480 overclocked este pe picior egal cu GTX 980 de referinta. Chiar bine as putea spune. Insa, in jocuri lucrurile stau altfel. Veti vedea.

 

AMD Radeon RX 480 review

La rezolutie 4K, RX 480 overclocked e la ceva distanta fata de GTX 980, insa obtine un punctaj mai mare decat GTX 970. Iarasi este ok.

 

Teste FHD – 1080P

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

AMD Radeon RX 480 review

 

 

Teste de performanta – simplificat

Nu am mai inclus grafice detaliate pentru QHD si FHD pentru ca oricum sunt doua rezolutii prea mari pentru a putea folosi aceasta placa sau GTX 970 sau orice altceva echivalent. Totusi, v-am inclus graficele simplificate deoarece am rulat oricum testele.

Atat pentru QHD cat si pentru UHD am rulat exact aceleasi teste ca pentru FHD. Si la Hitman 2016 am avut exact aceeasi problema, nu a rulat atunci cand am activat AntiAliasing.

De asemenea, Ashes of the Singularity este ultima oara cand il mai rulez. Este un joc mult prea tampit pentru a ne putea baza pe el. Rezultatele oferite sunt prea dubioase pentru a le lua in considerare.

Overall Average

01 avg

 

Media pe rezolutii cu tot cu AntiAliasing

image073

image074

image076

 

Media pe rezolutii fara AntiAliasing

image079

image081

image082

 

Concluzii

Cel mai sensibil subiect il reprezinta pretul acestei placi. Spre surprinderea mea este ok. Adica varianta cu 4 GB are un pret recomandat de catre AMD de 1070 Lei, iar varianta cu 8 GB de 1240 Lei. Poate va par preturi mari, dar ganditi-va, este echivalenta cu GTX 970 si atunci cand este overclock-ata chiar o bate pe GTX 970. Hell, uneori se apropie si de GTX 980 de referinta.

E clar ca implementarile custom ale producatorilor seriosi o fie super misto.

Totusi, puteti sa va asteptati ca la celelalte lansari sa vedeti preturi la raft in Romania mult mai mari decat trebuie. E normal. Eu unul m-am obisnuit si va indemn fie sa asteptati, fie sa va comandati RX 480 de afara.

Asadar, performanta pe care o primesti pentru banii pe care ii dai este super ok. Gandeste-te, costa (varianta de 4GB) cat un GTX 960 si merge ca un GTX 970.

As zice ca e cam bine pozitionata placa. Parca e mai user friendly abordarea AMD fata de cea Nvidia.

 DSC7012

Similar Articles

One thought on “AMD Radeon RX 480 review – User friendly stuff

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.