Nu am mai fost de mult plăcut surprinşi de o placă video cu design diferit de cel de referinţă şi iată că primi care reuşesc să ne atragă atenţia anul acesta cu un produs mai special sunt cei de la ASUS. Placă video pe care o vom analiza astăzi este echipată total diferit de ceea ce cunoaştem noi ca fiind custom design.

gtx-670-mini-09ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini este o placă video a cărei sistem de răcire pare să fi intrat la apă. Fiind o placă de dimensiuni mici, şi posibilităţile devin multiple atunci când luăm în considerare construirea unui PC nou. Variantele de construcţie sunt date tocmai de dimensiunile mici ale plăcii care ne permit instalarea ei în aproape orice fel de carcasă şi astfel com putea construi un PC foarte mic care în acelaşi timp este şi foarte puternic în gaming.

 

Specificatii

Despre specificaţiile lui GTX 670 nu vom discuta întrucât este un subiect vechi şi vom presupune că deja cunoaşteţi acest subiect şi sunteţi în temă cu cifrele specifice acestui cip grafic. Dacă cumva sunteţi mai în urmă cu tehnologia, vă invităm să aruncaţi o privire pe review-ul modelului de referinţă.

Totuşi, este necesar să arătăm diferenţele dintre modelul de referinţă şi cel pe care îl testăm astăzi doar pentru că 670 Mini (aşa îi vom spune de acum încolo modelului ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini) este un pic overclock-ată.

gpuz-670-ref gtx670-mini

Diferenţele la nivel al specificaţiilor sunt foarte mici, însă din nevoia de a-i da un nume cu OC în el acestui model iată că ASUS au overclock-at acest GPU cu nici mai mult nici mai puţin de 13MHz. Good job ASUS!

 

Caracteristici speciale

Ce îmi place foarte mult la acest model este faptul că s-a renunţat la unul dintre cele două cabluri de alimentare. De fapt nu s-a renunţat la unul dintre ele ci se foloseşte un cablu cu 8 pini în loc de două cu 6 pini. Până la urmă e bine căci putem face cable management decent mult mai uşor:).

gtx-670-mini-08Exceptând faptul că sistemul de răcire folosit de ASUS este complet nou, iat ventilatorul este o combinaţie între un blower şi o turbină, ei au mai venit cu o inovaţie: o tăbliţă pe spatele GPU-ului care absoarbe mai uşor căldura din PCB exact în acea zonă unde ea se acumulează.

Conform declaraţiilor ASUS cu privire la acest mini radiator, temperatura PCB-ului în acea zonă este mai mică cu 8°C faţă de modelul de referinţă. Această diferenţă de temperatură se poate traduce în două feluri, fie potenţial de overclocking mai mare, fie un ventilator mai liniştit pentur că temperatura GPU-ului nu este la fe de mare.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/asus-gtx670-mini/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Pentru testarea acestei plăci video am folosit aceaşi platforma ca şi pentru GTX Titan şi Radeon 7990. Cu toate acestea, performanţa platformei este irelevantă atâta timp cât ne vom concentra atenţia doar asupra sistmeului de răcire al plăcii video şi al potenţialului ei în condiţii de overclocking.

Iată mai jos toate componentele şi driver-ul folosit la testare.

  • Placă de bază: GIGABYTE X79S-UP5-WIFI
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Memorii: 4×2 GB Kingston HyperX Predator @ 1866 MHz
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 240GB
  • Sursă: Sapphire Pure 950W
  • Driveri: NVIDIA ForceWare 314.22
  • Sistem de operare: Windows 7 64-Bit

 

Temperaturi si overclocking

Întrucât este vorba de un sistem de răcire mai special, vom analiza comportamentul acestuia în diferite scenarii. Este obligatoriu să observăm cam care este potenţialul acestei plăci video în overclocking deoarece şi preţul ei este destul de mare şi orice user şi-ar dori ca acest cost suplimentar să fie acoperit printr-un câştig de performanţă.

 

Temperatură în idle

temp-idle-default

 

Temperatură în load, frecveţe implicite, ventilator în modul auto

temp-load-default

 

Temperatură în load, +100 MHz, ventilator în modul auto

100

 

Temperatură în load, +160 MHz, ventilator în modul auto

160

 

Ceea ce ne încântă cel mai mult este faptul că turaţia ventilatorului nu s-a modificat atât de mult cât s-a modificat şi frecvenţa GPU-ului. Chiar şi atunci când am crescut offset-ul cu +160 MHz, temperatura a rămas în jurul valorii de 72°C. Modelul de referinţă atinge la frecvenţa implicită 82°C, iar cu +144MHz urcă până la 83°C.

Trebuie menţionat faptul că frecvenţa pe car eo vedeţi în ultimul screenshot nu este cea pe care o va atinge în absolut toate aplicaţiile. Sunt mulţi factori de care ţine cont acest GPU Boost şi dacă în Unigine Heaven avem 1215 MHz, în Battlefield 3, de exemplu, putem avea o frecvenţă de 1180 MHz.

 

Concluzii

670 Mini nu vine echipată cu cea mai puternică răcire dintre toate plăcile video cu GPU 670, însă silenţiozitatea alături de dimensiunile mici fac din această placă video alegerea ideală pentru un PC de mici dimensiuni. Dacă totuşi vă interesează pentru construirea unui PC a cărui greutate să fie mică, puteţi să vă luaţi gândul deoarece construcţia serioasă a plăcii o fac să fie mai grea decât un GTX 670 de referinţă.

Şi cum orice abatere de la design-ul clasic este considerat un lux, să nu vă aşteptaţi ca GTX 670 Mini să coste prea puţin. Preţul acestei minunăţii este de aproximativ 1965 de Lei.

Şi ca mărturie a faptului că dimensiunile mici sunt un lux este preţul modelului GTX 670 DirectCU II OC care este cu aproximativ 100 Lei mai ieftin şi are şi frecvenţele mai mari out of the box.

Este de prisos să amintim faptul că cel mai ieftin GTX 670 costă 1580 Lei (model de referinţă), sau că mai puternicul Radeon 7970 este cotat la 1770 Lei (model Sapphire), deoarece orice produs cu un target mai special va fi întotdeauna mai scump decât unul de serie.

Oricum, alegerea este a voastră şi ca să vă daţi mai uşor seama de ordinul de mărime am inclus şi două poze cu un PC complet, de dimensiuni mici. Într-una din poze este GTX 670 Mini, iar în cealaltă un Radeon 7970 de referinţă.

gtx-mini radeon-mini

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.