Trebuie să recunosc că deşi au fost multe lansări pe piaţa plăcilor video în ultima vreme, aproape toţi producătorii de plăci video cu cipuri NVIDIA au utilizat design-ul de referinţă. Să nu credeţi că avem ceva împotriva acelui design. Dinpotrivă, ni se pare chiar foarte interesant, însă, totuşi, mai interesante sunt plăcile bazate pe un design propriu al producătorului.

ASUS este unul dintre acei producători ce ori de câte ori are ocazia îşi implementează propriul design. Nu este neapărat cea mai ieftină soluţie pentru end-user, însă este de departea cea mai comodă pentru producător deoarece se poate ocupa singur de reparara unei plăci defecte dacă este cazul.

ASUS GeForce GTX 770GTX 770 DirectCU II de la ASUS nu este doar o versiune construită folosind propriul desing, ci şi una overclock-ată din fabrică. Bineînţeles, nu este vorba de un overclocking ieşit din comun, ci îndeajuns cât să se diferenţieze de alţi producători.

Întrucât tocmai am publicat articolul în care discutăm despre specificaţiile şi caracteristicile lui GTX 770, nu vom bate pasul pe loc împiedicându-ne de informaţii redundante. Totuşi, dacă nu aţi citit articolul nostru încă, vă invit să o faceţi aici.

 

Specificatii

Vă spuneam că nu vom sta să înşirăm toate specificaţiile, ci vom explica foarte simplu ce modificări au adus ASUS pentru implementarea lor.

În primul rând, frecvenţa GPU-ului a fost crescută uşor şi astfel avem o frecvenţă de bază de 1058 MHz, faţă de 1046 MHz. Întrucât frecvenţa de bază nu creşte singură, ci împreună cu cea Boost, aceasta din urmă a ajuns la 1110 MHz, faţă de 1085 MHz. După cum vă spuneam, nu este vorba de un overclocking fabulos, însă pentru cei ce nu ştiu să tragă de slider-ul din aplicaţie GPU Tweak, contează.

Modificările lui GTX 770 de la ASUS vin şi asupra construcţiei şi nu numai că s-a folosit un alt cooler, dar şi VRM-ul este schimbat faţă de cel întâlnit pe modelul de referinţă. Dacă cel întâlnit pe modelul de referinţă era compus din 5 faze pentru GPU şi 1 pentru memorii, VRM-ul modelului de la ASUS are în componenţă 8 faze pentru GPU şi 2 pentru memorii.

Veţi vedea mai jos că un VRM similar a fost folosit de către ASUS şi pe modelul GTX 680 Top a cărui răcire este triple slot.

vrm-680 vrm-770

 

În ceea ce priveşte diferenţele de construcţie comparativ cu modelul de referinţă lucrurile sunt destul de clare. GTX 770 de la ASUS vine cu un VRM mult mai puternic În ceea ce priveşte memoriile, ambele modele sunt echipate cu aceleaşi cipuri şi veţi vedea că deşi se întâmplă asta, modelul de la ASUS oferă alte frecvenţe în overclocking.

mem-770-asus mem-770-ref

 

 

Sistemul de racire

ASUS au fost fie lăudaţi fie arătaţi cu degetul pentru sistemul lor de răcire DirectCU sau DirectCU 2. În cazul lui GTX 680 au venit cu o monstruozitate triple slot care poate fi uşor confundată cu un şifonier. La GTX 770 observăm că ASUS au redus dimensiunile şi astfel, noua placă video parcă arată a componentă PC.

Motivul pentru care se foloseşte o răcire mai mică şi mai compactă în cazul lui GTX 770 nu are nicio legătură cu cipul grafic. S-a optat pentru un sistem de răcire mai mic deoarece varianta utilizată pe GTX 770 este mult mai bine construită.

Sistemul de răcire al lui GTX 680 Top este compus din 5 heatpipe-uri iar cel al lui GTX 770 are în componenţă doar 3 heatpipe-uri. Motivul pentru care s-a renunţat la 2 dintre heatpipe-uri este foarte simplu: erau inutile pentru că nu intrau în contact cu GPU-ul.

Pe lângă faptul că având mai puţine heatpipe-uri necesită şi un radiator mai mic pentru o disipare eficientă, suprafaţa de contact este mult mai finisată şi au disparut şanţurile dintre heatpipe-uri şi suport-ul metalic ce le ţine fixate.

Dacă la sistemul de răcire al lui GTX 680 între heatpipe-uri exista un spaţiu de 2mm, la GTX 770 se observă un spaţiu de 1,5mm. Pe lângă nu mai există nici şanţurile şi pasta termică poate fi distribuită uniform în momentul montării sistemului de răcire.

dcu2-680-1 dcu2-770-1

dcu2-680-2 dcu2-770-2

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/asus-gtx-770/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Temperatura si overclocking

Temperatura este de departe cel mai important aspect la acest model şi vom trata acest aspect cu cea mai mare atenţie. Vom vedea mai jos cum se conportă atunci când placa este în regim load şi de asemenea vom vedea şi comportamentul ei în aceleaşi condiţii, dar cu ventilatorul setat la putere maximă.

Temperatură în regim load

01-temp-load

Dacă vă mai aduceţi aminte, GTX 770 cu design de referinţă atingea în regim load temperatura de 80°C. Ei bine, modelul de la ASUS este extraordinar de rece comparativ cu referinţa, reuşind să îşi menţină temperatura la 59-60°C.

 

Temperatură în regim load – +102 MHz GPU OC

02-temp-load-la-plus-102mhz-vent-auto

În momentul în care am crescut frecvenţa, a crescut şi temperatura cu foarte puţin alături de puterea ventilatoarelor. Rezultatul arată excelent, temperatura maximă înregistrată fiind de 64°C, iar puterea ventilatoarelor atinsese doar 74%. La acest nivel de putere al ventilatoarelor, zgomotul lor este foarte greu sesizabil.

 

Temperatură în regim load – +102 MHz GPU OC, memorii la 7658 Mhz

03-temp-load-102-ocmem-vent-auto

Acest scenariu este de departe cel mai important deoarece condiţiile de confort sunt aceleaşi ca în cazul în care placa rulează la frecvenţe implicite. Sunetul ventilatoarelor este acelaşi ca în cazul de mai sus deoarece ptuerea ventilatoarelor este tot la 74% setată în mod automat. Şi temperatura a rămas tot în zona 63-64°C.

 

Temperatură în regim load – +102 MHz GPU OC, memorii la 7658 Mhz, ventilator setat la 100% putere

04-temp-load-102-ocmem-vent-max

Acest ultim scenariu l-am inclus pentru a observa capabilităţile sistemului de răcire. Cu ventiloarele setate la 100% avem o temperatură similară modelului de referinţă atunci când ventilatorul aceluia era setat la 100%. DIferenţa o face, însă, nivelul zgomotului deoarece modelul de la ASUS nu emite un zgomot atât de puternic încât să fie deranjant.

 

Overclocking: 1254 MHz GPU, 8072 MHz Memory

vantage-gpu-tweak

Frecvenţa maximă pe care am atins-o folosindu-ne doar de software-ul ASUS GPU Tweak a fost de 1254 MHz pentru GPU şi 8072 MHz pentru memorie. Testele de performanţă pe care le veţi vedea mai jos au fost rulate folosind aceste setări.

 

Teste de performanta

În tabelul de mai jos veţi putea observa rezultatele obţinute de către modelul GTX 770 de la ASUS la frecvenţa implicită dar şi cu frecvenţele crescute alături de rezultatele obţinute de către modelul de referinţă.

perf-asus770

Diferenţă între modelul de referinţă şi cel overclock-at de la ASUS nu există, însă în momentul în care am crescut frecvenţa plăcii testate astăzi, media de cadre pe secundă a crescut sesizabil.

 

Concluzii

Preţul modelului ASUS GTX 770 DirectCU II este de 2049 Lei. Având în vedere faptul că este mult mai silenţioasă şi în acelaşi timp este şi mai rece, putem considera diferenţa de preţ justificată. Totuşi, ar fi nevoie urgentă de actualizarea software-ului GPU Tweak pentru a permite un overclocking mai serios. După cum aţi putut observa, implementarea ASUS a permis urcarea frecvenţei memoriei la 8072 MHz în condiţiile în care sunt aceleaşi cipuri şi doar VRM-ul diferă.

Să nu credeţi că este vorba de pur noroc în ceea ce priveşte calitatea cipurilor de memorie folosite de către ASUS, căci am testat două sample-uri de la ASUS şi ambele au atins frecvenţe ale memoriei de peste 8000 MHz.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS GeForce GTX 770 DirectCU II

goodforgaming

+ VRM
+ Dimensiuni
+ Sistem de răcire

– GPU Tweak

Similar Articles

One thought on “ASUS GeForce GTX 770 DirectCU II review – Custom design de la început

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.