Pe vremea cand TN-urile la 144 Hz triumfau si erau la apogeul carierei lor, aproape toti gamerii cumpatati in a cheltuii bani spuneau ca vor astepta sa apara IPS-uri la 144 Hz. Au aparut. Au acele culori si unghiuri de vizualizare pe care le stiti. Dar au si alura de monitor de gaming, chiar daca ruleaza la 144 Hz? Vom vedea in cele ce urmeaza.

Monitorul pe care il testam, pentru a afla daca tehnologia IPS este potrivita unui gamer, este un Asus MG279Q. Poate parea ciudat numele lui, insa un reprezentat Asus mi-a explicat ca MG vine de la mainstream gamer si PG vine de la professional gamer. Stiu ca va intrebati de ce monitoarele cu panou TN sunt PG, iar unul cu IPS este MG, adica inferior.

Pai pentru inceput ar fi vorba despre timpul de raspuns. Din specificatii, PG278Q au un timp de raspuns de 1ms, iar MG279Q are un timp de raspuns de 4ms.

Stiu ca nu pare mare chestie pentru voi pentru ca este absolut insesizabila diferenta intre 1ms si 4ms. Dar, de fapt, acest timp de raspuns este doar o mica parte din puzzle. De fapt, timpul de raspuns declarat este cel al panoului si este exclusa toata partea de procesare a semnalului video.

Si exact asta vom afla in cele ce urmeaza. Cam care este diferenta in materie de timp de raspuns real intre acest IPS si un TN.

Asus MG279Q

 

Specificatii si caracteristici

Desi este un monitor dedicat unui gamer mainstream, pretul lui il incadreaza ca fiind un monitor pentru cei ce beneficiaza de bugete serioase. In general, in Romania, gamerii nu isi permit monitoare atat de scumpe. Dar hai sa vedem ce ofera pentru pretul lui.

  • Dimensiune Panou: Ecran lat 27.0″(68.47cm) 16:9
  • Saturația culorilor : 100%(sRGB)
  • Sistem de iluminare / Tip Panou : In-Plane Switching
  • Rezoluția reala : 2560×1440
  • Dimensiune pixel : 0.233mm
  • Stralucire(Max) : 350 cd/㎡
  • Rata de contrast (Max) : 1000:1
  • Suprafata Ecran: Mata
  • ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) : 100000000:1
  • Unghi vizionare (CR≧10) : 178°(H)/178°(V)
  • Timp de raspuns : 4ms (Gray to Gray)
  • Culori afisate : 16.7M
  • Difuzoare Stereo : 2W x 2 Stereo RMS
  • Semnal intrare : HDMI/MHLx 2, Mini DisplayPort 1.2, DisplayPort 1.2
  • Port(uri) USB : 3.0×2
  • Inclinare : +20°~-5°
  • Rotire : Da
  • Pivotare : Da
  • Reglarea inaltimii : Da
  • Montura de perete tip VESA : 100x100mm
  • Greutate neta: 7.3 kg

Fiind un monitor serios de 27 inci, greutatea lui este pe masura. 7.3 Kg indica faptul ca va sta foarte fix pe acel picior lat si nu il vei darama atunci cand dai un rage quit si „mangai” tastatura cu 2 pumni.

Rezolutia panoului este mare. Poate un pic prea mare pentru ce placi video exista in calculatoarele romanilor. Insa, judecand dupa pretul monitorului, este destul de logic ca acei ce isi permit acest monitor au suficienti bani si pentru a cumpara macar un GTX 980.

Fiind un monitor compatibil cu tehnologia FreeSync, despre care am scris in detaliu in acest articol si acest articol, este recomandat sa fie acompaniat de catre o placa video AMD, nu una Nvidia. Nu vom testa functionalitatea tehnologiei FreeSync deoarece stim deja din acele doua articole ca repara tearing-ul, dar si ca are un comportament ciudat asupra timpului de raspuns atunci cand este V-Sync activat.

Motivul principal pentru care nu vom aborda FreeSync in acest review este simplu. Functioneaza dubios pe acest monitor. Este activabil doar daca refresh rate-ul monitorului este de maxim 90 Hz setat din Windows. Aceasta limitare exista probabil pentru ca ghosting-ul ar fi imposibil de suportat. Chiar daca monitorul este la 144 Hz, timpul de raspuns al panoului este mare, de 4ms. Si dupa cum stim, FreeSync induce ghosting chiar si pe monitoarele cu timp de raspuns de 1ms.

Intrucat este un monitor scump, acesta poate fi invartit sau pivotat.

La capitolul intrari video avem doua HDMI-uri si doua DisplayPort-uri. Unul mini si unul normal.

Asus MG279Q

 

Galerie foto

 

Teste input lag

Metodologie

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru testare, am folosit platforma noastra de teste care este compusa dintr-un Skylake 6700K @4,5 GHz si un GTX 980 si o camera de filmat la 1200 fps (Nikon 1 J) plus un mouse Razer Abyssus modificat si multa rabdare.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, am apelat la unul dintre amicii mei ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile, precum si functia „Present” din Direct3D care de obicei „mananca” cam 10ms.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

UT3 il folosim in modul „instant action” adica offline. Fiind offline jocul, ne-am asigurat ca nu masuram latenta dintre client si server.

 

Teste detaliate

asus mg279q

Desi timpul mediu de raspuns sau perceptie este mai mare decat in cazul celorlalte monitoare pe care le-am testat de-a lungul timpului, nu putem trece cu vederea faptul ca de la un foc la altul, acest monitor mentine cam aceleasi valori. Adica numarul de valori minime este mic si la fel si numarul de valori maxime. Intr-un final, cu cat variaza mai putin si mai rar timpul de raspuns, cu atat iti e mai usor sa te obisnuiesti cu un monitor si pana la urma cu un intreg setup de gaming.

 

Contralizator timp de raspuns @200 fps

centralizator asus mg279q

Desi timpul de raspuns e mare comparativ cu monitoarele de gaming cu panou TN, monitorul MG279Q are alte atuuri. Si sa nu uitam ca nu se adreseaza gamerilor care au nevoie de un timp de raspuns super rapid.

 

Concluzii

Stiu ca este ciudat sa iti dai seama daca acet monitor e bun. Timpul lui de raspuns il plaseaza intr-o zona destul de ciudata. Nu este rapid. Dar nici nu este super lent. Ma asteptam sa nu fie cel mai rapid de pe planeta deoarece numarul de Hz mai mare nu scade timpul de raspuns ci doar indica nivelul de cursivitate al animatiilor. Cu cat mai mare, cu atat este totul mai cursiv.

Este foarte important sa te gandesti la ce folosesti un monitor. Daca cumva ai aspiratii de pro gamer si chiar vrei sa fii super bun in Counter Strike: Global Offensive de exemplu, un monitor ca acesta nu te va ajuta deloc. Diferenta dintre un TN la 20ms timp total de raspuns si acest IPS la aproape 30ms chiar se simte. Insa se simte doar la acest nivel.

Daca te joci din cand in cand Fallout 4, sau Metro Last Light si mai stiu eu ce jocuri single player, atunci ti se va potrivi orice monitor. Poate un IPS ar fi ceva mai potrivit pentru ca vei putea admira grafica intr-un mod corespunzator.

Intrucat eu nu mai joc de niciun fel la nivel pro sau semi-pro, consider ca Asus MG279Q chiar se pliaza perfect pe cerintele mele in materie de reproducere a culorilor unde exceleaza fata de un TN.

Asadar pune in balanta si in acest caz. Daca vrei timp de raspuns minuscul fara sa ai pretentii de gamut, atunci TN este potrivit. In schimb, daca vrei sa ai un singur monitor care sa te ajute si la editare foto sau video atunci cand nu te joci, un IPS este adecvat pentru acest tip de cerinte.

DSC00366

  • Poti cumpara Asus MG279Q de la PC Garage la pretul de 2715 Lei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.