Acest review ar fi trebuit sa se numeasca deja vu, pentru ca din momentul in care am inceput sa pozez laptop-ul, acest sentiment nu a disparut. M-a aruncat inapoi la vremea cand am testat Asus G751JY si asta nu este un lucru rau. Majoritatea se gandesc la copiat, eu ma gandesc la utilizat pe post de inspiratie o platforma chiar buna.

Citind articolul veti descoperi ca sunt foarte multe diferente, de fapt, intre G751 si Predator 17 atat la capitolul aspect, cat si la caracteristici. E si normal pentru ca fiecare dintre cei doi producatori are in minte diferite strategii prin care sa se impuna in piata.

Desi sunteti obisnuiti cu produse ieftine si de calitate sub medie din partea Acer (asa au devenit renumiti in Romania: cele mai ieftine laptop-uri), Predator 17 este din alt film. Finisajele si ideile bune aplicate in el ma fac sa ma intreb de ce naiba nu au facut laptop-uri la acest standard al calitatii de la bun inceput. Sunt sigur ca aveau mai mult de castigat decat scazand preturile.

Da, Acer Predator 17 se diferentiaza si la pret, nu doar la calitatea constructiei, de vechile lor laptop-uri.

Vom descoperi in cele ce urmeaza cum si daca l-au gandit cum trebuie pe acest Predator 17.

Acer Predator 17

 

Specificatii si caracteristici

Stiu ca pretul o sa va socheze. E normal pentru ca este incredibil de mare. Este varianta aproape de varf, adica este echipat cu tot ce se poate. Vine echipat pana si cu Blu Ray Writer. De parca ar avea cineva nevoie de asa ceva. Sa nu mai vorbesc despre unitate optica in general, care intr-un laptop doar ocupa spatiu degeaba. Mi-ar fi placut sa vina in pachet cu doua chestii ce pot fi instalate in acel bay de unitate optica: cooler-ul care deja e inclus si un caddy pentru un HDD sau un SSD suplimentare. Sa fim seriosi, niciodata nu ai prea multe bay-uri pentru stocare intr-un laptop.

Spuneam ca este aproape de varf deoarece mai exista o configuratie ce vine echipata cu doua SSD-uri NVMe de 512GB si costa cu 2000 Lei mai mult. Normal. Acela este pretul unui SSD Samsung 951.

Acer Predator 17

 

Acer Predator 17 Asus GX700 GC009T Asus G751JY T7422D
Procesor Intel Core i7 6700HQ @ 2,6 GHz Intel Core i7 6820HK @ 2,7 GHz overclocked la 4 GHz Intel Core i7 4750HQ @ 2 GHz
GPU Nvidia GeForce GTX 980m 4GB gDDR5 Nvidia GeForce GTX 980 8GB gDDR5 Nvidia GeForce GTX 980m 4GB gDDR5
RAM 64GB – 4x 16GB DDR4@ 2133 MHz 32GB – 2x 16GB DDR4@2800 MHz Apacer 16GB – 2x 8GB DDR3@1600 MHz
Stocare 1x 512GB Samsung SM951 (MZVPV512HDGL) + 1x HDD 2TB Seagate ST2000LM003 2x 256GB Samsung SM951 (MZVPV256HDGL) in Raid 0 1x 128GB SSD + 1TB HDD
Ecran UHD IPS Full HD IPS Full HD IPS
Wireless 802.11AC+Bluetooth 4.0 802.11AC+Bluetooth 4.0 802.11AC+Bluetooth 4.0
Greutate 3.95 Kg cu acumulator 4.3 Kg cu acumulator 3.8 Kg cu acumulator
Pret aproximativ *13000 Lei 17999 Lei 8599 Lei

*Pret aproximativ

Intrucat la eMag se gaseste de cumparat un config ce include, de fapt, doua SSD-uri, nu putem spune decat ca pretul este aproximativ. Varianta pe care noi o testam ar trebui sa coste cam cu aproximativ 1500 Lei mai putin.

In ceea ce priveste stocarea, configuratia asta mi se pare cea mai potrivita pentru un laptop. Ai si viteza cat cuprinde. N-ai RAID 0 care sa iti provoace dureri de cap in caz ca decedeaza unul dintre SSD-uri si ai si spatiu de stocare berechet. La capitolul memorie RAM este aceeasi discutie ca la GX700: prea mult! si evident degeaba pentru utilizatorii de acasa.

Placa video o cunoastem foarte bine. Este plasata undeva intre GTX 960 si 970 pentru desktop-uri, insa, ceva mai aproape de 970. Din ce am observat testand G751JY, GTX 980m reuseste sa ofere un framerate foarte bun la rezolutia Full HD. La UHD nu am niciun dubiu, va functiona absolut oribil. Stim deja ca GTX 980 pentru desktop este prea puturoasa pentru aceasta rezolutie, daramite un GTX 980m. Dar va veti convinge si voi. Chiar, ca tot veni vorba de placa video. Am decis sa rulam suita de teste si la rezolutie Full HD. Nu de alta, dar exista varianta a acestui laptop cu 16GB RAM si ecran Full HD la un pret foarte bun. Ceva mai rentabil decat al lui Asus G751JY.

Ecranul este cea mai neinspirata alegere pentru un laptop, fie el si de 17,3 inci. Serios, cine vrea UHD la o diagonala atat de mica? Este absolut oribil sa folosesti un laptop la aceasta rezolutie. Eu am dificultati in a-l utiliza  in 4K pe un ecran de 27 inci. Stiu ca se poate scala totul la 200%, dar Windows nu reuseste mereu sa faca asta. De exemplu, launcher-ul Unigine Heaven nu poate fi scalat si orbecai prin ferestruica aia sa setezi niste parametri.

DSC04285

Cand vine vorba de upgrade-uri, configuratia de Acer Predator 17 pe care noi am primit-o la teste permite instalarea unui singur SSD aditional in slot-ul M2 liber. Dar, daca cumva este vorba de alta configuratie, trebuie sa tii cont de faptul ca ai acces rapid la 2 slot-uri pentru RAM, doua slot-uri M2 si un bay de 2,5 inci.

 

Galerie foto

 

Metodologii de testare

Teste de performanta

In ceea ce priveste performanta unui PC sau a vreunei componente, in general ne axam strict pe partea de gaming pentru ca asta ne intereseaza cel mai mult. Testele pe care le-am rulat pe Acer Predator 17 sunt cele clasice pe care le rulam si pe placile video. Ar fi de adaugat ca in cazul acestui laptop Acer am rulat atat la rezolutia nativa, UHD, cat si la Full HD. Am ales sa facem asta tocmai ca sa puteti voi sa va faceti o idee despre ce s-ar intampla daca l-ati detine pe cel cu ecran Full HD.

Iar in ceea ce priveste comparatia cu alte PC-uri de gaming, am folosit mai multe configuratii desktop de varf, precum si cateva laptop-uri pe care le-am testat si retestat (G751JY) recent.

Personal, consider ca daca vrei sa cumperi acest laptop/desktop replacement, o vei face punand in balanta si ceea ce ofera niste desktop-uri clasice. Eu unul vreau sa scap de PC-ul clasic si sunt in dubii daca sa trec la un laptop sau sa raman cu desktop-ul meu anost.

 

Teste de temperatura si consum

Pentru masuratul temperaturii vom folosi doua scenarii. In primul vom incarca GPU-ul la maxim, iar in al doilea vom incarca procesorul la maxim. Ceea ce urmarim de fapt este impactul pe care il are incarcarea unei dintre componente asupra celeilalte.

De asemenea, vom captura si cateva imagini folosind camera noastra cu termoviziune Flir One. Ne intereseaza sa vedem cam ce efect are acel Predator FrostCore asupra intregului laptop.

Pentru masuratul consumului folosim un Wattmetru banal si urmarim evolutia pe perioada unei rulari de Unigine Heaven.

 

Timp de perceptie monitor

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, am apelat la unul dintre amicii mei ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana la 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

 

Temperaturi si consum

Initial voiam sa luam temperaturile atat cand este folosit FrostCore, cat si fara el. Insa in prima faza am realizat imaginile cu termoviziune si am observat ca nu se schimba absolut nimic in comportamentul termic al laptop-ului. Asadar, temperaturile obtinute monitorizand temperatura sunt dintr-un singur scenariu, cu FrostCore instalat.

Load Prime 95 Blend

cpu temp

Eu am fost socat cand am vazut temperatura. Ma asteptam sa ma friga atunci cand voi pune mana la evacuarea aerului. Dar nu, nu frigea. Temperatura este mare pentru ca suprafata de transfer termic este mica. Si am observat si la alte laptop-uri ca temperatura creste exagerat de mult cand Skylake-ul pentru mobile este utilizat la maxim. In cazul lui Acer Predator 17, caldura nu ramane in carcasa si este evacuata foarte eficient.

Unigine Heaven 1 hour loop 1440×900

gpu temp

Stiu ca pare ciudata imaginea de mai sus. Parca Unigine Heaven ar rula la rezolutia 640×480, dar de fapt este rodul scalarii din Windows 10. Fereastra Unigine Heaven are de fapt 1440*900. Temperatura GPU-ului este chiar ok pentru un laptop si singura diferenta o face faptul ca pastila de siliciu este ceva mai mare decat a procesorului Skylake si astfel transferul termic catre heatpipe este ceva mai eficient.

Consum

consum

 

Imagini termoviziune

Scenariile coincid perfect cu cele de la capitolul temperaturi. Totusi, le-am separat pentru a nu ingramadi prea mult imagini in acelasi loc. Este destul de usor sa te pierzi in prea multe.

Asadar, primele doua imagini reprezinta rularea de Prime 95 si Unigine Heaven in vreme ce laptop-ul nu avea instalat cooler-ul FrostCore.

Load Prime 95 Blend fara FrostCore

01 prime no frostcorerep

Cea mai mare temperatura este degajata pe bezelul inferior al monitorului. Zona tastaturii nu se incalzeste prea tare dupa o ora de rulat Prime 95 si asta este foarte bine. 36°C reprezinta o valoare foarte buna.

Unigine Heaven 1 hour loop 4K fara FrostCore

02 unigine no frostcorerep

Fata de raportul de mai sus s-a schimbat temperatura minima. Asta se datoreaza cresterii temperaturii in zona in care se afla laptop-ul. Temperatura a crescut in zona tastaturii si era de asteptat deoarece GPU-ul degaja ceva mai multa caldura decat procesorul. De asemenea, si zona ecranului este mai calda si cu siguranta acesta este efectul afisarii unor animatii, fata de scenariul cu Prime 95 unde imaginea era statica. 46°C este o temperatura destul de mare pentru a fi tolerata cu usurinta.

Load Prime 95 Blend cu FrostCore

03 prime frostcore

Comparativ cu acelasi scenariu fara FrostCore, observam ca temperatura din apropierea ecranului este mai mare cu aproximativ 3°C. Nu e mare diferenta, insa ar fi trebuit sa fie mai rece laptop-ul datorita prezentei acelui cooler suplimentar.

Unigine Heaven 1 hour loop 4K cu FrostCore

04 unigine frostcore

Temperatura in zona tastaturii a scazut cu aproximativ 1°C fata de rularea in care FrostCore nu era montat. Am putea spune ca este total inutil acest cooler suplimentar.

 

Teste de performanta

Inainte de a incepe aventura prin lumea testelor trebuie sa fiti foarte atenti cum cititi graficele. Ele includ laptop-ul Acer Predator 17 de doua ori deoarece am rulat testele atat la rezolutie nativa 4K, cat si la rezolutia Full HD.

3D Mark Firestrike Extreme

3dmark

Punctajul obtinut de Acer Predator 17 este aproape identic cu cel al lui Asus G751JY. Diferenta de aproximativ 200 de puncte e data de frecventa procesorului.

 

Bioshock Infinite

bioshock

 

DiRT Rally

dirt

 

Dragon Age Inquisition

dragon

 

GTA V

gta

 

Hitman: Absolution

hitman

 

Middle-Earth: Shadow of Mordor

mordor

 

Sniper Elite III

sniper

 

Thief

thief

 

Tomb Raider

tomb

 

 

Teste input lag

Inainte de toate trebuie sa va prezint situatia in care ne-am regasit cu acest laptop. Pentru a testa ecranul in conditiile impuse de scenariul nostru, jocul trebuie sa ruleze la 200 fps. Este un fps relativ mare, insa ne poate spune foarte multe despre comportamentul unui ecran si al unui procesor de semnal.

Cu Acer Predator 17 ne-am lovit de limitarea la care ma si asteptam. Unreal Tournament 3 nu ruleaza in 4K la 200 fps, ci la aproximativ 160. Evident, asa cum am subliniat si in articolele pentru G-Sync si FreeSync, numarul de cadre pe secunda influenteaza in mod direct timpul de perceptie. Acesta este si motivul pentru care il tinem blocat la 200, desi in anumite cazuri jocul poate rula si cu 500 fps.

Era logic, doar vazand rezultatele din urmatorul grafic, ca rezultatele sunt aiurea. De fapt, din graficul de mai jos observam latenta jocului la 160 fps si nu ne putem face nicio idee despre cat de rapid este ecranul. Totusi, pentru a suplini acest neajuns, am luat sample-uri high speed si la rezolutia QHD si la rezolutia FHD. Asa ne putem face o idee cam pe unde se plaseaza panoul laptop-ului Acer Predator 17.

De la FHD la QHD si la UHD, singura diferenta reala este indusa de procesorul de semnal si de cat de rapid este el. El este singurul care poate creste latenta deoarece pixelii de pe panou sunt aceiasi indiferent de rezolutia la care afisezi imaginea. Important este sa fie scalata la dimensiunea ecranului.

Asadar, cresterea in latenta de la FHD la QHD este aproximativ egala cu cea de la QHD la UHD. Stim asta pentru ca am efectuat si alte teste pe alte monitoare in aceleasi conditii, tocmai pentru a studia comportamentul. Veti citi despre asta in curand, cand vom publica acel material.

acer predator 17 uhd

acer predator 17 qhd

acer predator 17 fhd

 

Dupa cum se vede, schimbarea rezolutiei reduce timpul de perceptie cu aproximativ 3ms. Putem estima ca la UHD avem un timp de perceptie de aproximativ 30ms pentru acest panou.

Intrucat nu avem niste masuratori exacte la rezolutia nativa a ecranului, nu il vom include in centralizatorul nostru

 

Concluzii

Am acelasi sentiment odios. Primesc la teste un laptop misto, insa cu o configuratie absolut inutila. Acer Predator 17 pe care l-am primit la teste este inconfiguratia cu toate aproape la maxim (lipseste al doilea SSD M2). Si nu am neaparat o problema cu configuratii beefed up, ci cu raportul pret/performanta. In unele cazuri e util sa pui de toate, in altele nu.

DSC04160

Laptop-ul asta concureaza cu Asus G751 si G752 cu GTX 980m. O configuratie cu acel GPU e rentabila cand costa maxim 8000 Lei, nu 13000 Lei.

Trecand peste acest aspect, ca am testat un laptop care este scump degeaba (plin de dotari inutile), Predator 17 e o serie misto.

Cand am inceput sa ma joc cu el am avut un sentiment de deja vu, ceea ce nu e rau. Indica o oarecare similitudine cu un model al unui brand ce beneficiaza de mai mult capital de imagine.

Este destul de clar ca ecranul UHD este cea mai proasta alegere posibil pentru un laptop. Nu numai ca performanta se duce pe apa sambetei daca vrei sa joci la rezolutia nativa a ecranului, dar este si inutilizabil deoarece Windows nu stie sa scaleze elementele grafice calumea astfel incat sa para totul mai mare.

Asadar, va recomand laptop-ul asta. E misto, dar intr-o configuratie normala. Nu dotata cu Blu Ray writer, ecran UHD sau 64GB RAM.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.