Acum câteva zile am fost unul dintre puţinii români care a pus ochii pe un setup Eyefinity 6. Dacă vă mai aduceţi aminte, vă spuneam în review-ul jocului cu maşini Dirt 2 că Eyefinity cu 3 monitoare este fantastic şi că feeling-ul de viteză este năucitor de amplificat datorită exagerărilor de pe monitoarele laterale.

Sunt convins că au apărut curiozităţi despre Eyefinity 6 chiar din momentul în care au început să apară zvonuri, filmuleţe şi poze pe internet pentru că este normal să fim curioşi cu privire la anumite lucruri care par intangibile.

Eu unul am început să devin extrem de curios doar după ce am pus în funcţiune setup-ul cu 3 monitoare. Cel mai curios am fost cu privire la performanţă. Dacă vă mai aduceţi aminte creşterea rezoluţiei are un impact foarte puternic asupra performanţei şi cum experienţa ne-a învăţat până acum că monitoarele de 24-30″ care oferă rezoluţii de peste 1920*1200 necesită şi o placă video de vârf.

Ei bine, după ce m-am jucat destul de mult Dirt 2 pe un singur monitor şi pe apoi pe 3, pot spune că pe un setup de 6*22″  rulează absolut perfect. Din păcate nu am avut cu mine niciun benchmark însă Dirt 2 era perfect jucabil şi asta înseamnă peste 60 fps-uri în timpul cursei.

 

Hai să discutăm puţin despre Radeon 5870 Eyefinity 6 Edition. Cu ce se diferenţiază de un Radeon normal? Are în plus ieşirile mini DisplayPort şi capacitatea memoriei a fost urcată la 2GB. Nevoia de memorie pentru a putea rula jocurile la o rezoluţie mare este un alt lucru învăţat din experienţa şi poate cei care spuneau despre acel 9600GT cu 2GB ca este foarte bun se conving şi ei cât de greşit au gândit. Cum spuneam, acel GPU este prea lent pentru o rezoluţie care să necesite 2GB de memorie, 5870 nu este aşa că să revenim la el.

În total vine echipat tot cu 1600 de shadere şi teoretic se comportă la fel ca un 5870 dacă este pus să ruleze pe un singur monitor. Un alt lucru care este schimbat şi mi-a atras atenţia faţă de vârful de gamă single GPU este consumul. Clasicul 5870 are un consum maxim de 188W atunci când este pus la muncă iar versiunea Eyefinity consumă 228W. A da, şi consumul în regim idle este mai mare cu 7W. S-a urcat de la 27 la 34W. Oricum, cine are de gând să folosească aşa ceva în mod sigur nu se va uita la 40W în plus când toate 6 monitoarele fac contorul să se învârta ca o morişcă.

 

 

Setup-ul de 6 monitoare a fost construit folosind 6 Dell-uri P2210. Rezoluţia oferită de acestă aranjare a fost de 5040*2100, o rezoluţie de exact 6 ori mai mare decât cea a monitoarelor.

Hai să nu mai pierdem vremea. Aruncaţi o privire asupra pozelor după care vom continua cu o serie de păreri personale.

 

 

Care e feeling-ul când te joci pe aşa ceva? E greu de descris, e mare, ai uneori senzaţia că eşti în maşină şi te enervezi exact ca atunci când eşti la volan. Dar asta nu se înâmplă pentru că există şoferi idioţi în trafic ci pentru că exită bezel-ul. Dacă la versiunea cu 3 monitoare te scotea din sărite pentru că nu te puteai încadra corespunzător în curbe decât după câteva ore de antrenament, acum nu prea poţi face depăşiri pentru că sunt momente moarte în care nu vezi adversarul pentru că se ascunde după bezel. Am încercat şi oprind bezel compensation şi se simte un pic de diferenţa. adică începi să vezi aproape totul…dar deformat. Ideea este că indiferent cum am încerca, este foarte dificil să ai o experienţă corespunzătoare folosind nişte monitoare nu cu marginea groasă, ci pur şi simplu cu margine.

Anyway, ideea e bună. Păcat că lipsesc mijloacele (monitoarele) de a o pune în aplicare corespunzător, cel puţin pentru gaming.

 

Cum spuneam, bezel-ul dintre monitoarele centrale este foarte enervant, mai ales dacă joci 3rd person.

 

În HAWX situaţia este puţin diferită şi asta se întâmplă tocmai pentru că poţi mişca avionul în sus şi în jos cât să vezi ceea ce se putea ascunde în spatele bezel-ului. Oricum, HAWX nu necesită mişcări precise.

 

Există cabluri direct de la mini DisplayPort la DisplayPort normal. Acest lucru ne ajută să scăpăm războiul din spatele calculatorului.

 

Aşa arată cu sau fără bezel compensation. Niciunul dintre cele două moduri nu ajută să scapi de senzaţia că ai capul legat de scaun, dar să sperăm că în curând se va putea construi un setup cu 5 monitoare iar monitorul central va putea fi pus unul de 30″ care să se încadreze perfect în setup.

Concluzia? Merită dacă vrei să îţi impresionezi prietenii şi mai ales dacă lucrezi cu atât de multe ferestre în Windows încât să încapă într-o rezoluţie de 5040*2100 sau mai mare.

Era să uit, preţul unui astfel de setup este astronomic. Doar un monitor Dell P2210 costă aproximativ 890 RON, iar placa video aproximativ 500$. Totalul este de aproape 7000 RON fara sistemul de sustinere care costa aproximativ 300 Euro, dar să zicem că fiind români ne confecţionăm noi unul:).

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.