Probabil că v-am plicitisit deja cu toată teoria mea despre ratele de împrospătare enorme şi despre avantajul pe care acestea îl aduc. Nu-i nimic, căci de data aceasta vin şi cu câteva veşti extrem de bune chiar de la producătorul care s-a numărat printre primii pe piaţă cu monitoare LCD de gaming la 120Hz.

benq-xl2411t-04Acum câteva luni, BenQ a lansat pe piaţă un nou monitor de gaming ce avea ca scop înlocuirea primului lor model la 120Hz. Întrucât XL2410T era considerat deja vechi, mai ales pentru că timpul lui de răspuns era de doar 2ms, cei de la BenQ s-au gândit că mai bine îl înlocuiesc cu un model cu timp de răspuns de 1ms şi un refresh ceva mai mare.

Timpul de răspuns nu reprezintă principalul factor de decizie pentru achiziţionarea unui monitor. Adică monitoare cu timp de răspuns 1ms şi refresh rate de 60Hz au existat de multă vreme şi iată că BenQ XL2410T s-a vândut, chiar dacă era capabil de un timp de răspuns de 2ms. Ei bine, deşi sună ciudat asta, orice monitor la 120Hz sau mai mult cu timp de răspuns de 2ms este, în realitate, mai rapid ca unul la 60Hz cu timp de răspuns 1ms.

Această afirmaţie ar fi mult mai uşor de înţeles dacă, de fapt, aş fi spus că orice gamer devine mai rapid atunci când are o rată de împrospătare mai mare a monitorului şi, evident, acest lucru se întâmplă cu o condiţie, aceea de a fi foarte bun şi de a fi limitat de hardware.

În majoritatea cazurilor, nimeni nu va recunoaşte că este un jucător slab şi că, de fapt, nu hardware-ul este limitat. Să nu mai zic de nenumăratele cazuri în care mulţi îşi cumpără hardware scump doar pentru că „aia folosesc ăia pro”. Cert este că acest monitor, la fel ca şi altele din aceaşi gamă, este pentru cunoscători.

benq-xl2411t-02Ceea ce face din modelul BenQ XL2411T un monitor special sunt caracteristicile pentru gameri. De fapt, veţi vedea că acestea sunt atât de bine gândite pentru un gamer, încât nu cred că vă veţi dori un alt display pentru jocuri.

Cea mai importantă funcţie a lui XL2411T este Black eQualizer. Această caracteristică nu face altceva decât să lumineze zonele întunecate din scena redată şi dacă vorbim despre un colţ întunecat din interiorul clădirii, monitorul îi va creşte nivelul iluminării astfel încât inamicii să poată fi zăriţi mai uşor. Pare desprins dintr-un manual de cheat-uri, însă gamerii enervaţi de umbre oricum cresc nivelul gamma direct din joc pentru a putea acoperi acest inconvenient. Black eQualizer are 20 paşi în care poate funcţiona şi aceşti paşi definesc puterea de iluminare a zonelor de pe ecran. Cel mai puternic dintre aceşti paşi este atât de agresiv încât veţi vedea şi cum anumite zone ale ecranului ce nu necesitau ajustări, tot le primesc.

xl2411t-specsDacă îl setaţi undeva pe la jumătate, veţi vedea că îşi face treaba impecabil.

Modul Black eQualizer funcţionează doar atunci când este selectat un profil de gaming, ceea va împiedica utilizarea lui în Windows sau filme, evident, presupunând că fiecare alege profilul de gaming doar atunci când se joacă.

Atât Black eQualizer, cât şi Smart Scaling sunt caracteristici cu care vine dotat şi primul monitor la 120Hz construit de BenQ şi sunt atât de importante pentru un gamer încât iată că le-au înglobat şi în setul de caracteristici ale lui XL2411T.

Un ultim aspect despre care aş vrea să vă mai spun este faptul că butoanele monitorului sunt programabile şi astfel se pot accesa foarte rapid funcţiile de care are nevoie fiecare utilizator. Singurul aspect oarecum neplăcut cu privire la faptul că butoanele sunt programabile îl reprezintă imposibilitatea de a programa unul din butoane pentru selectarea unui profil anume. Cu alte cuvinte, poate fi programat unul din butoane pentru a accesa meniul de selecţie al profilului, însă selectarea unui profil printr-o simplă apăsare de buton nu se poate.

Să sperăm că la următoarea versiune BenQ vor lua în considerare şi acest aspect, mai ales că monitorul este extrem de lent atunci când utilizatorul schimbă profilurile.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/benq-xl2411t/galerie:124:110:0:1{/gallery}

 

Demonstraţie

{gallery}/2013/03-hardware/benq-xl2411t/black-eq:124:110:0:1{/gallery}

Pentru a observa diferenţa dintre 60 Hz şi 144 Hz, vă rog să vizualizaţi acest articol. Fiind vorba despre aceeaşi tehnologie, nu are niciun sens să repet testele. În ceea ce priveşte Black eQualizer, în screenshot-urile de mai sus trebuie urmărită plinta de pe partea dreaptă a imaginii. Veţi vedea cum aceasta devine din ce în ce mai bine definită pe măsură ce creştem nivelul Black eQualizer.

 

Concluzii

BenQ XL2411T şi ASUS VG248EQ sunt singurele monitoare LED capabile de o rată de împrospătare de 144Hz, disponibile la ora actuală la noi pe piaţă şi drept urmare le vom compara în mod direct. După cum am văzut, display-ul ASUS are o caracteristică foarte interesantă (GamePlus), însă nu este extraordinar de utilă. Cu alte cuvinte, nu este  punctul forte al acelui monitor şi nici motivul pentru a cumpăra acel monitor. Totuşi, XL2411T vine cu alte caracteristici şi pe lângă faptul că are butoane programabile, caracteristica Black eQualizer chiar reprezintă un motiv real pentru a-l cumpăra. L-am folosit pentru mai bine de 30 de zile şi diferenţa în jocuri FPS este incredibilă. Luminează zonele întunecate atât de bine, încât nici nu mai e nevoie de tweak-uri speciale.

Spuneam că Black eQualizer ar fi un motiv întemeiat pentru achiziţionarea acestui monitor. Ei bine, mai există unul şi este cel mai puternic dintre toate motivele din lume: PREŢUL. În vreme ce modelul de la ASUS costă 1700 Lei, display-ul BenQ costă doar 1250 Lei. Diferenţa de preţ dintre cele două este de 450 Lei şi de ce? Poate ASUS şi-au evaluat design-ul mai atractiv la 450 Lei.

În orice caz, liniile mai armonioase sau mai brute ale design-ului sunt irelevante, atât timp cât ochii stau aţintiţi către ecran, nu către plasticul fandosit în care este îmbrăcat un asemenea display.

Aşadar, fără să o mai lungim, vă recomand să vă achiziţionaţi display-ul BenQ XL2411T dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi performanţele de gamer şi ASUS VG248EQ dacă nu aveţi ce face cu cei 450 lei pe care i-aţi da în plus.

 

Plusuri şi minusuri pentru BenQ XL2411T

editors-choice

+ Black eQualizer
+ Preţ
+ Calitatea imaginii
+ Refresh rate

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.