In fiecare an, de Black Friday, ma rog cu cateva zile inainte, ma gandesc ce sa-mi achizitionez. Anul asta simteam nevoia sa-mi schimb fie placa video, fie monitorul. Ma tot gandeam sa-mi schimb monitorul de 17′ pe care il am cred ca de 5 ani si sa-mi iau si eu o data o „bijuterie” de 144 Hz, insa 570-ul meu deja e invechit… Dupa mai multe ore de gandire am hotarat sa-mi iau si eu un monitor decent.

BenQ XL2430T reviewM-am jucat pe BenQ XL2430T, il voiam acasa, insa (duuuh) nu a aparut nicio oferta de Black Friday si am fost nevoit sa-mi iau un XL2411Z.

Eu am ales XL2411Z-ul pentru ca stiu ca deja imbatranesc si nu mai stau sa ma mai car cu bartai monitorul de 24′ la LAN Party-uri sau la „gaming nights” cu amicii/echipa, asa ca am optat pentru unul fara maner, care sa stea bine mersi pe biroul meu minim 5 ani de acum incolo.

Haideti sa ne intoarcem totusi la XL2430T, asadar „leggo”.

 

Caracteristici si specificatii

BenQ XL2430T reviewO chestie noua, introdusa de BenQ este Auto Game Mode, probabil cea mai tare noutate din XL2430T, practic cand schimbi jocul iti schimba si setarile automat. Pe langa asta, telecomanda S-Switch are un design nou, fara butoane cu touch pe monitor.

De asemenea, am reusit sa calculam si Gamut-ul, ce are o valoare de 72%. In cazul modelului XL2420Z, valoarea se mentine la 72%.

BenQ XL2430T reviewBenQ a ascultat de comunitate si a mai adaugat inca un jack de 3.5mm pentru microfon, asadar acum poti sa iti cuplezi castile si microfonul direct la monitor. O alta noutate este suportul de casti care, de data aceasta nu mai este pozitionat undeva in spatele monitorului, ci in lateral. Tot pe partea stanga unde sunt se afla atat jack-urile, cat si suportul de casti, exista si 2 port-uri USB 3.0.

Totodata, intreg design-ul monitorului a fost imbunatatit. Au mai fost implementate cateva facilitati pentru arhitectii din noi, anume un instrument de masurare a inaltimii sau a unghiului de inclinare si rotire a panoului. Mai mult, telecomanda are propiul sau spatiu dedicat, care, de asemenea, poate fi un suport de pahar chiar bun :)).

Tehnologiile Low Blue Light, Black eQualizer sau Blur Reduction nu lipsesc din varianta noua a monitorului de 144 Hz. In cazul in care nu stiti ce sunt acestea, puteti citi ultimul paragraf de la Specificatii si prezentare din acest review si primul de la Experienta in timpul utilizarii. Am considerat ca nu are sens sa prezint de absolut fiecare data aceleasi caracteristici.

 

Metodologie de testare

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru testare am folosit PC-ul nostru de stream a carui configuratie o gasiti mai jos, o camera de filmat la 1200 fps (Nikon 1 J), un mouse Razer Abyssus modificat si multa rabdare.

Componentele utilizate sunt urmatoarele:

  • Placa de baza: GIGABYTE G1.Assassin 2
  • Placa video: Nvidia GeForce GTX 780
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-D15
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
  • Stocare: SSD ADATA SP610 512GB
  • Sursa: Exenrmax Platimax 1500W
  • Carcasa: Enermax Fulmo
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, Fulger a apelat la unul din amicii lui ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Totusi, pe parcursul testelor efectuate de noi am observat ca un rol foarte important il joaca PC-ul pe care ruleaza jocul cu care testam. Drept urmare, vom folosi intotdeauna acelasi PC, chiar daca nu este cel mai rapid (ca timp de raspuns) pentru jocuri.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

 

Teste

VSync off

benq-xl2430t-sync-off

Nu va mirati de diferentele relativ mari intre rulari, este perfect normal avand in vedere ca am utilizat un joc real pentru testare. Daca am fi folosit o aplicatie speciala pentru aceste teste am fi obtinut rezultate similare la fiecare iteratie (foc tras cu arma), dar nu v-ati fi putut face o idee reala despre cum se „simte” un joc real. Rezultatul de mai sus este unul ok si se poate si mai bine, insa doar daca modificam setarile jocului.

 

Vsync On

benq-xl2430t-vsync-on

Desi timpul de raspuns sau click-to-pixel se dubleaza atunci cand este activat VSync, UT3 este in continuare jucabil in acest caz. Este ca si cum ai juca folosind o conexiune de la UPC:). Veti vedea in centralizatorul de rezultate ca se poate si mai rau. Am inclus acolo un monitor cu refresh de 60Hz si 5ms GTG.

 

Centralizator rezultate

centralizator-monitoare

Graficul centralizator se va actualiza la fiecare review de monitor. Fii sigur ca verifici cel mai recent review in categoria dedicata.

Acel model Philips am decis sa il testam strict pentru a avea o referinta pe viitor. Suntem siguri ca vreti sa vedeti care este diferenta intre un monitor ieftin si unele speciale pentru gaming.

 

Experienta in timpul utilizarii

Dat fiind ca mai multe persoane m-au intrebat cum prefer eu sa-mi setez monitorul, o sa le expun si in review. Asadar, cam acestea sunt setarile care imi plac mie foarte mult cand ma joc MOBA-uri:

Game Settings:

  • Blur Reduction: OFF
  • Black eQualizer: 12
  • Color Vibrance: 9
  • Low Blue Light: 0
  • Instant Mode: ON
  • Auto Game Mode: ON

Picture Settings:

  • Picture Mode: Standard
  • Brightness: 60
  • Contrast: 50
  • Sharpness: 5
  • Gamma: Gamma 3
  • Color Temperature: User Define (R:99, G:100, B:99)
  • AMA: Premium
  • Dynamic Contrast: 0
  • Display Mode: Full

Aici sunt setarile pentru FPS-uri:

Game Settings:

  • Blur Reduction: ON
  • Black eQualizer: 20
  • Color Vibrance: 15
  • Low Blue Light: 4
  • Instant Mode: ON
  • Auto Game Mode: ON

Picture Settings:

  • Picture Mode: Standard
  • Brightness: 100
  • Contrast: 50
  • Sharpness: 5
  • Gamma: Gamma 3
  • Color Temperature: User Define (R:99, G:100, B:99)
  • AMA: Premium
  • Dynamic Contrast: 0
  • Display Mode: Full

Pentru Desktop-use folosesc alt monitor, insa probabil ca modul Gamer 2 este probabil ce mai potrivit.

BenQ XL2430T review

De asemenea, eu folosesc monitorul la 120Hz, cu Lightboost la 10% pentru activarea Blur Reduction-ului si o vizibilitate foarte buna datorita aplicatiei. Aplicatia o gasiti foarte usor pe google alaturi de un tutorial de instalare si in aproximativ 3 minute si un restart v-ati activat Lightboost-ul. Nu am intampinat probleme cu monitorul si cu Lightboost-ul, ma asteptam sa ma doara capul sau sa ma usture ochii, insa a fost mai mult decat ok. Singura problema este ca nu veti putea folosi monitorul la 144Hz cu LightBoost-ul activat, insa asta depinde de preferintele fiecarui utilizator.

De exemplu, in CS:GO eu prefer sa joc cu Lighboost ON si 120 Hz si in celelalte jocuri (DoTA2, LoL, HoTS) prefer sa joc cu 144 Hz si LightBoost OFF pentru ca nu folosesc Blur Reduction-ul. De asemenea, Low Blue Light-ul este obligatoriu pentru ambele jocuri. Nu numai ca iti protejezi ochii, dar ai si o experienta mai placuta atunci cand stai la calculator.

Recomand tuturor gamerilor sa-si instaleze Lightboost, pentru ca este o aplicatie musai in cazul in care vreti sa folositi Blur Reduction-ul.

 

Concluzii

BenQ XL2430T reviewDaca inainte imi era destul de greu sa zic daca monitorul X este mai bun ca monitorul Y, de acum incolo, cu ajutorul acestei proceduri de testare voi reusi sa va arat „fair and square” care monitor merita si care nu. Sper ca cu aceasta ocazie v-am convins atat din prisma input lag-ului cat si a rapiditatii de ce merita un monitor cu 144 Hz.

Revenind totusi la BenQ XL2430T, pretul acestui monitor nu este unul foarte piperat (1800 Lei) daca tinem cont de toate facilitatile pe care le ofera. Si nu ma refer la suportul de pahare inventat de noi, ma refer la tehnologiile Low Blue Lighting, Blur Reduction si Auto Game Mode alaturi de suportul de casti (acum chiar folositor), cele doua mufe USB 3.0 de pe lateral cat si cele doua intrati Jack 3.5 pentru Casti+Mic.

Evident, lista nu se opreste aici, insa noul monitor de la BenQ reprezinta un best-choice pentru un TN de 144 Hz.

  • Monitorul BenQ XL2430T poate fi cumparat de aici la pretul de 1800 Lei

 

Plusuri si minusuri

top-pick

+ Suport casti
+ Reglaje precise pozitie panou
+ Blur Reduction
+ Auto Game Mode

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.