Nu demult, NVIDIA şi-a lansat pe piaţă maşinăria de făcut bani intitulată şi GeForce GTX 760. Poate că pare ciudată porecla pe care i-am dat-o, însă clasa din care face parte acest GPU este aceia unde se vând cele mai multe plăci video şi de aceea produsele lansate pentru această bucată de piaţă trbeuie să fie şi foarte interesante.

gbt-760-oc-003Am descoperit în acest articol că GTX 760 cu design de referinţă este oribil şi vă şi spuneam că un model mai răsărit ca acesta de la GIGABYTE, despre care vom şi discuta, ar trebui să fie o alegere destul de inspirată. Iată că a sosit momentul să disecăm această implementare şi să vedem cât de interesantă este placa şi dacă merită aleasă în detrimentul unui Radeon 7950 care se supratactează exagerat de mult.

 

Specificatii

În ceea ce priveşte specificaţiile, modelul de la GIGABYTE vine cu frecvenţele modificate în sensul că GPU-ul rulează la frecvenţe de bază şi boost mai mari decât cea de referinţă. După un scurt studiu al pieţei aş putea spune că de fapt are printre cele mai mari frecvenţe de funcţionare dintre GTX 760-urile disponibile în acest moment.

Frecvenţa de bază a GPU-ului este 1085 MHz şi cea obţinută prin boost este garantată 1150 MHz, însă veţi vedea din testele de mai jos că de fapt frecvenţa poate urca în mod automat şi mai sus de atât.

gbt-760-oc-011Frecvenţa de lucru a memoriilor este de 6GHz, însă veţi vedea că acestea sunt capabile de mult mai mult. Pentru acest model, GIGABYTE au decis să folosească IC-uri fabricate de către Hynix. Cantitatea de memorie instalată pe modelul pe care noi l-am testat este de 2 GB şi pentru toate jocurile moderne este mai mult decât suficientă. Chiar dacă acest model îi este inferior din acest punct de vedere unui Radeon 7950, care vine echipat cu 3 GB de memorie, în realitate, pentru un GPU la acest nivel nu este nevoie de o capacitate mai mare de 2Gb deoarece nu se pot folosi prea multe sample-uri de AA.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/gigabyte-gtx-760-oc/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Sistem de racire

Sistemul de răcire, deşi seamănă cu cel folosit pentru GTX 770, 780 şi TITAN, adică Windforce 3X, nu este la fel  de puternic. De fapt, toată construcţia este total diferită şi dacă la acel sistem de răcire era vorba de o talpă de cupru ataşată heatpipe-urilor, la cel folosit pentru GTX 760 avem de-a face cu un sistem HDT. Ventilatoarele sunt tot în număr de 3 aşa cum am mai întâlnit la multe plăci video high-end de la GIGABYTE şi performanţa lor veţi vedea că este la nivelul aşteptărilor în ciuda sistemului HDT.

gbt-760-oc-008 gbt-760-oc-009

După cum se poate observa, contactul dintre heatpipe-uri şi pastila de siliciu este foarte bun şi acestea nu sunt aşezate şi pe lângă GPU aşa cum am văzut cu preponderenţă la plăcile video Asus mai vechi cu răcire DirectCU. Chiar dacă există acele şanţuri care nu favorizează un transfer termic perfect, soluţia folosită de către GIGABYTE este indiscutabil mai bine aleasă decât cea amintită mai devreme unde un singur heatpipe atingea cu toată lăţimea pastila de siliciu.

 

Overclocking si temperaturi

Frecvenţe implicite, regim load

temp-default-load

Temperatura maximă atinsă în regim load este de 61°C şi asta în condiţiile în care sistemul de răcire nu este unul perfect.

 

Overclocking, ventilator auto

oc-temp-load

Cu ventilatorul setat pe auto am putut să atingem maxim frecvenţa de 1280 MHz şi având în vedere că este tot un GK104 cu voltaj 1,212v acst lucru nu ne miră deloc. Mai sus de această frecvenţă a fost imposibil să atingem stabilitatea dorită.

 

Overclocking, ventilator 100%

ocmax

Deşi temperatura nu este factorul ce ne-a împiedicat să atingem o temperatură mai mare cu ventilatoarele setate pe auto, iată că dacă alegem puterea maximă putem creşte şi frecvenţa un pic.

 

Concluzii

gbt-760-oc-001Chiar dacă sample-ul nostru nu a venit cu un GPU ce poate rupe bariera 1300MHz fără efort, sistemul de răcire s-a dovedit a fi excelent. Culmea este că ne-am obişnuit ca astfel de sisteme de răcire să ofere o performanţă nu tocmai pe placul nostru. Vestea bună este că acest model a primit şi o revizie nouă şi astfel dacă veţi vedea revizia 2.0 înseamnă că veţi pune mâna pe un GTX 760 cu sistem de răcire similar celui de pe GTX Titan.

Preţul de aproximativ 1200 Lei este bun având în vedere construcţia plăcii şi drept urmare chiar o recomandăm. Totuşi, ţineţi cont de faptul că în regim idle răcirea este destulde zgomotoasă.

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE GeForce GTX 760 OC revision 1.0

recommended

+ Overclocking memorii
+ Dimensiuni
+ Sistem de răcire

– Nivel zgomot în idle

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.