Cu Maxwell-ul care motorizeaza GTX980 ne-am tot jucat de nenumarate ori si stim ca este cam cel mai bun GPU pentru rezolutia Full HD. Totusi, alegerea unei placi video nu se rezuma strict la GPU. Conteaza enorm implementarea si, dupa cum stim deja, exista o gramada de posibilitati.

Faptul ca GTX980 a fost lansat acum aproape doi ani a ajutat enorm la perfectionarea placilor. Toti producatorii au avut timp berechet pentru a „scoate untul” din design-ul lor de placi grafice astfel incat GPU-ul sa fie pus in valoarea. Unii producatori reusesc sa aduca ceva interesant pe piata, altii nu.

MSI s-a aflat mereu printre producatorii de placi video care s-au impus atat prin performante bune ale sistemului de racire, dar si caracteristicilor ce i-au incantat pe overclockeri.

Dar oare MSI GTX 980 Gaming 4G e in stare sa impresioneze? Nu stiu. Hai sa vedem.

01 msi 980

 

Specificatii

Evident, vom compara si cu alte produse. Este obligatoriu sa facem asta deoarece trebuie ca la final sa puteti alege cumpatat ceea ce vi se potriveste. Pentru asta am folosit GTX 980 cu design de referinta si GTX 980 Gaming G1 de la Gigabyte.

Primul este etalonul, iar al doilea reprezinta una dintre cele mai bune implementari ale acestui GPU.

Nvidia GeForce GTX 980 reference MSI GTX 980 Gamng 4G Gigabyte GTX 980 Gaming G1
Arhitectura Maxwell
CUDA Cores 2048
Frecventa de baza 1126 MHz 1216 MHz (OC Mode) 1253 MHz (OC Mode)
Frecventa Boost 1216 MHz 1317 MHz (OC Mode) 1354 MHz (OC Mode)
Data rate memorii 7.0 Gbps
Magistrala memorie 256 biti
Conectori alimentare 2x 6 pini
2x 8 pini
TDP 165 W 165 W (Silent Mode) >165 W
Iesiri video 1x DL-DVI-I
1x HDMI 2.0
3x DisplayPort 1.2
1x DL-DVI-I
1x DL-DVI-D
1x HDMI 2.0

3x DisplayPort 1.2

In cazul modelelor de mai sus, TDP-ul este ceva neclar. MSI declara ca placa video are un TDP similar cu modelul de referinta, insa acest lucru este adevarat doar pentru modul Silent, mod in care placa video functioneaza exact ca una de referinta, adica cu aceleasi frecvente. Despre modelul de la Gigabyte nu se stie nimic din acest punct de vedere, dar se poate presupune ca se apropie de 200W in modul OC.

Chiar ma intreb daca era nevoie de alte moduri de functionare in afara de cele ce implica rularea GPU-ului la cea mai mare frecventa. Adica de ce exista modul Gaming si modul Silent pe placa de la MSI? Nu e ca si cand ar fi cu mult mai silentioasa.

In rest, GTX 980 e GTX 980, indiferent de integrator.

Totusi, vom vedea la capitolul teste daca modelul de la MSI iese in evidenta.

 

Galerie foto

 

Platforma de test

Pentru testarea acestei placi video ne-am folosit de platforma pentru placi video ce este dotata cu Skylake. Lista completa a componentelor o vedeti mai jos.

Procesor: Intel Core i7 6700K @4,5 GHz

Placa de baza: Asus Z170 Deluxe

RAM: 4x4GB DDR4 Corsair Vengance @3200 MHz

Stocare: SSD HyperX Savage 240GB + HyperX Savage 480GB

Cooler CPU: Noctua NH-D15

Carcasa: In Win 707

Sursa: Enermax Platimax 1500W

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

 

Temperaturi

La capitolul temperaturi discutam despre comportamentul cooler-ului placii video, insa doar atunci cand ruleaza la frecventele implicite.

Load cu ventilatorul setat pe auto

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

Temperatura de 67°C este una foarte buna mai ales daca tinem cont de faptul ca placa video MSI este overclocked in mod implicit.

 

Load cu ventilatorul setat la putere maxima

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

In momentul in care am crescut puterea ventilatoarelor la 100% temperatura a scazut cu doar 9°C. Ma asteptam la mai mult, insa sunt convins ca MSI au vrut sa mentina un nivel al zgomotului in limitele decentei.

 

Overclocking

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

Pentru overclock-area placii video MSI GTX 980 Gaming 4G am folosit ventilatorul pe modul auto deoarece nimeni nu vrea in casa o sursa permanenta de zgomot. Sistemul de racire nu este cel mai zgomotos dintre cele pe care noi le-am testat de-a lungul timpului, insa este deranjant atunci cand functioneaza la putere maxima.

La frecventele pe care le-am atins, acesta a mentinut un nivel de zgomot bun, foarte apropiat de cel la frecventele implicite.

Iar despre performanta sistemului de racire nu are niciun rost sa discutam prea mult. S-a descurcat excelent chiar si atunci cand GPU-ul rula la 1545 MHz.

 

Imagini termoviziune

Pentru aceasta parte a fost nevoie sa mutam placa video pe un alt slot PCIe X16 deoarece nu puteam realiza fotografia cu spatele PCB-ului. Da, e prea mare Noctua NH-D15 si obstructioneaza.

Nu uitati sa puneti cursorul deasupra imaginilor pentru a putea vizualiza varianta in clar.

Load frecvente implicite cu ventilatorul setat pe auto

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

Zona de pe spatele placii video este cea care se incalzeste cel mai tare. Si cel mai interesant este faptul ca in regiunea unde se afla VRM-ul se degaja de fapt si cea mai multa caldaura. Din pacate, nu ai ce sa ii faci. Chiar daca setezi ventilatoarele la putere maxima, acea zona tot se va incalzi deoarece caldura nu este transferata direct in radiatorul mare al placii video, ci in unul pasiv.

 

Overclocked cu ventilatorul setat pe auto

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G review | WASD

Intrucat VRM-ul este ceva mai stresat deoarece placa video este overclock-ata, temperatura acestuia a crescut cu aproximativ 6°C. Diferenta nu este mare, insa este foarte mare temperatura la care ajunge VRM-ul. Este foarte important ca pe spatele placii video sa circule aer. Si astfel recomandarea mea este ca daca folositi un AIO, sa aveti grija sa indreptati fluxul de aer din carcasa astfel incat sa si racoreasca placa video catusi de putin.

 

Concluzii

Stiu ca v-ar fi placut sa includ si niste grafice in care sa fie temperaturile modelului Gigabyte alaturi de acesta, insa avand in vedere ca temperaturile sunt aproape identice, nu avea niciun rost sa fac asta.

MSI GTX 980 Gaming 4G este o placa solida. Temperatura la care ruleaza GPU-ul este foarte buna si frecventele pot fi crescute substantial. Nu poti sa iti doresti mai mult de atat de la o placa video high end. Bine, stiu ca veti spune ca e normal deoarece e o placa scumpa si bla, bla, bla. Da, asa e. O placa video high end chiar asa trebuie sa se comporte, insa, nu toate reusesc sa faca asta.

Da, MSI GTX 980 Gaming 4G are recomandarea noastra.

  • Puteti cumpara placa video MSI GTX 980 Gaming 4G de la eMag sau de la PC Garage. Are acelasi pret la amandoi.

recommended

+ Overclocking
+ Performanta
+ Nivel zgomot
– Temperatura VRM

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.