Din iarnă, de când AMD au lansat noua serie de plăci video, lucrurile au stat tot mai trist în acest segment hardware pentru că şi-au impus preţurile datorită lipsei pe piaţă a unui produs concurent pe măsură. 22 Martie este ziua în care lucrurile vor lua o cu totul altă întorsătură, aşteptată de ceva vreme de altfel.

Astăzi, în această zi banală, NVIDIA îşi lansează noul lor vârf de gamă al seriei 600.

gtx-680-005Dacă nu ar fi fost ceva cu totul şi cu totul diferit şi nu ar fi fost vorba de câteva premiere la care nu ne-am fi aşteptat am fi spus că „eh, a venit alt 9800 GTX”, dar GTX 680 aduce atât de multe lucruri noi încât sper să îmi ajungă paginile articolului pentru a vi le povesti:).

Nici nu ştiu cu ce anume să încep voiajul alături de aventurierul GTX 680. Voi începe clasic, cu specificaţiile, deşi parcă ar fi fost nevoie de o mică schimbare dat fiind faptul că şi NVIDIA aduce multe schimbări.

 

GeForce GTX 680 Radeon HD 7970
Nr Nuclee 1536 2048
Frecvenţă nucleu 1006 925
Frecvenţă Boost 1059
Memorie 256 biţi/ 2GB 384 biţi/ 3GB
Rată memorie 6 Gbps 5,5 Gbps
Conectori alimentare 6+6 pini 6+8 pini
TDP 195W 250W
Interfaţă PCIe 3.0 PCIe 3.0

 

Trebuie să vă recunosc că eu am fost surprins să văd că NVIDIA lansează un produs poziţionat ca vârf de lance al unei serii al cărui TDP este mai mic decât cel al soluţiei oferite de către AMD. A doua premieră extrem de importantă este aceea că GTX 680 rulează la o frecvenţă mai mare decât a lui 7970, produs plasat în aceaşi zonă. Şi cea de a treia premieră o reprezintă tocmai specificaţia acea pe care nu o vedeţi în tabel, Shader clock. NVIDIA au renunţat la tactarea nucleelor CUDA la o frevcenţă mai mare şi au decis să meargă şi ei pe sincron.

680-gpuzO altă premieră, dar nu atât de importantă o reprezintă acea frecvenţă Boost. Ei bine, iniţiatorii acestui trend au servit bine drept role model şi iată că vedem tehnologia ce dă bătăi de cap overclocking-ului procesoarelor, integrată şi în plăci video. Pentru început trebuie să ştiţi doar că e ceva mai avansată decât cea pe care o vedem la procesoarele AMD sau Intel, însă în mare reprezintă cam acelaşi lucru: oferă o frevcenţă mai mare atunci când este nevoie. Vom reveni asupra ei în pagina de caracteristici.

Cu adevărat interesant este faptul că NVIDIA au ales pentru acest GPU o magistrală a memoriei de doar 256 biţi. Chiar dacă memoria oferă o rată de transfer de 6Gbps şi o lăţime de bandă de 196GB/s, tot nu lasă impresia că ar fi maximul posibil.

Veţi vedea în diagrama cipului că defapt acestă magistrală este dată de cele 4 controllere pe 64 biţi şi că de aceea s-a mers pe această variantă.

 

 

GeForce_GTX_680_Block_Diagram_FINAL

 

gtx-680-011În primul rând structura este complet schimbată şi dacă la 580 exista 16 blocuri SM, la 680 numărul lor a fost redus la 8 însă a fost crescut numărul de nuclee de la 32 la 192. Fiind totul mai compact a crescut inveitabil şi paralelismul şi de aici şi eficienţa sporită. Cum vă spuneam, există 4 controllere de memorie şi fiecare GPC are la dispoziţie unul. Dacă s-ar fi mers pe o structură mai „lăbărţată” atunci s-ar fi putut folosi 8 controllere şi s-ar fi atins o lăţime de bandă greu de imaginat.

Dacă privim prin ochiul stâng al unui critic am putea spune că NVIDIA tinde să folosească o arhitectura similară plăcilor video AMD. În realitate doar numărul nucleelor seamănă cu Radeon 6970, căci structura este total diferită şi mult mai optimizată, în acest caz, pentru paralelism.

Ca să nu mai existe niciun fel de dubiu vă anunţ de acum că în acest articol vom compara GTX 680 cu Radeon HD 7970, fiind de altfel singura comparaţie logică deoarce discutăm despre soluţii single GPU.

În următoarea pagină vom discuta despre caracteristici şi vă recomand să le digeraţi cât mai atent deoarece sunt câteva extrem de interesante şi una dintre ele parca a fost special concepută pentru gameri.

Pages ( 1 of 15 ): 1 23 ... 15Next »

Similar Articles

One thought on “NVIDIA GeForce GTX 680 – un GPU regândit total

  1. Foarte fain review, trebuia sa pui si FPS in Batman cu PhysX on, de curiozitate. Si cateva poze cu setup-ul cu cele 3 monitoare 🙂
    E misto placa, dar in momentul de fata e cam egala cu AMD, probabil driverele ulterioare o sa mai creasca putin performanta. Cand ne faci un review la GTX 660? Desi pretul al 680 e mai mic decat la 7970, nu multa lume o va alege, preferand un 660 (care probabil se va incadra la 1600 lei pentru inceput).
    p.s. ti-as fi dat 5 stele, dar ai scos rating-ul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.