Sapphire continua sa lanseze modele bazate pe noua generatie de placi grafice de la AMD. Iata ca a venit randul sa va prezentam implementarea de top a modelului Radeon R9 280X oferita de Sapphire, mai exact versiunea Toxic. Dupa prestatia excelenta a lui Radeon R9 270X Toxic, asteptarile sunt mari.

Noua generatie de placi grafice AMD nu a adus cu sine decat un singur nucleu grafic nou, insa majoritatea modelelor din generatia anterioara au fost redenumite si comercializate la preturi mai mici. In cazul de fata, Radeon R9 280X este identic din toate punctele de vedere cu Radeon HD 7970 GHz Edition. Pretul este mult mai mic insa, comparativ cu cel al unui Radeon HD 7950 inainte de lansarea noii generatii.

sapphire-280x-01 resize

Cum Sapphire au avut mai mult decat indeajuns de mult timp sa se obisnuiasca cu felul in care functioneaza nucleul grafic Tahiti, versiunea Toxic a lui Radeon R9 280X implementeaza un numar destul de mare de optimizari. De la sistemul de racire si pana la VRM-ul de pe PCB, avem de-a face cu ultima evolutie a design-urilor pentru implementarile motorizate de acest nucleu grafic.

 

Specificatii

Dupa cum mentionam si in articolul despre Radeon R9 270X Toxic, aceste versiuni oferite de Sapphire sunt proiectate sa ofere cele mai bune performante in paralel cu cele mai bune dotari si sunt comparabile, deseori chiar mai bune, decat ceea ce ofera concurenta. Pentru indeplinirea acestui scop, Sapphire apeleaza la doua elemente: sistemul de racire excelent, dotat cu vapor chamber, alaturi de un VRM digital puternic. Mai jos aveti tabelul cu specificatii pentru Sapphire Radeon R9 280X Toxic:

 280xtoxicspecs

Primul lucru care mi-a atras atentia la acest model este frecventa de lucru a nucleului grafic, mai exact 1150MHz. Aceasta frecventa pare sa fie limita pentru majoritatea exemplarelor de Radeon R9 280X si Radeon HD 7970 GHz Edition, cel putin folosind sisteme de racire cu aer. Faptul ca Sapphire livreaza aceasta placa grafica cu nucleul tactat la 1150MHz nu face altceva decat sa intareasca ce spuneam mai sus despre calitatea modelelor din seria Toxic de la Sapphire.

sapphire-280x-02 resize

sapphire-280x-04 resize

Trecand mai departe, avem cei 3GB GDDR5 pe o magistrala pe 384 biti, cum este normal pentru orice Radeon R9 280X. Cipurile sunt produse de SK Hynix, modelul AFR-R0C. Cantitatea de memorie este suficienta pentru orice joc prezent pe piata la ora actuala. Unii s-ar putea sa-mi atraga atentia ca pentru gaming la rezolutie 4K ar fi fost de preferat o cantitate de 6GB memorie grafica, insa cei care doresc asa ceva oricum au banii necesari pentru un Radeon R9 290X. Cipurile de memorie grafica sunt tactate la 6400MHz frecventa efectiva (1600MHz frecventa de baza).

 

Ce se ascunde sub capota

Dupa cum mentionam mai sus, sistemul de racire folosit de Sapphire este identic cu cel utilizat pentru modelul Radeon R9 270X Toxic. Pot sa spun ca dintre toate sistemele de racire oferite de partenerii AMD, versiunile Sapphire cu vapor chamber sunt printre cele mai bine proiectate. Consider ca este redundant sa descriu o a doua oara acelasi sistem de racire, insa daca doriti mai multe detalii va recomand sa cititi sectiunea dedicata din articolul despre Sapphire Radeon R9 270X Toxic.

sapphire-280x-03 resize

Odata ce a fost scos sistemul de racire, ies in evidenta doua lucruri in mod special. In primul rand, in buna traditie Sapphire, sistemul de racire acopera in intregime toate cipurile de memorie grafica. In al doilea rand, toti tranzistorii MOSFET digitali sunt raciti cu ajutorul unor radiatoare din aluminiu anodizat de culoare neagra. Acestea din urma sunt proiectate sa ofere o suprafata cat mai mare de disipare a caldurii, nu sunt doar placi metalice simple. Spatele placii grafice este acoperit cu un backplate din aluminiu anodizat de culoare neagra. Rolul acestuia este sa previna indoirea PCB-ului si sa protejeze spatele placii. De asemenea, toate radiatoarele pentru VRM din partea opusa a placii se insurubeaza direct in backplate.

sapphire-280x-05 resize

VRM-ul este alcatuit din sase stagii pentru shadere, doua stagii pentru controller-ul de memorie si trei stagii pentru alimentarea cipurilor de memorie grafica. Sunt folosite numai componente de cea mai buna calitate, inclusiv bobine cu miez de ferita care folosesc un design proprietar Sapphire. Mai exact, capetele acestor bobine sunt construite astfel incat sa actioneze pe post de radiatoare. In cazul stagiilor pentru shadere si controller-ul de memorie, bobinele au lamele la ambele capete si sunt de fapt montate in gauri decupate din PCB. In cazul lui Radeon R9 270X Toxic, pe spatele placii erau lipite radiatoare pentru racirea PCB-ului in zona in care erau montate bobinele.

sapphire-280x-09 resize

Alimentarea placii este efectuata prin intermediul a doi conectori PCI-Express cu opt pini, deci nu o sa aveti probleme din acest punct de vedere. Se observa si un comutator pentru cele doua BIOS-uri montate pe placa, fix in dreapta conectorilor CrossFire. Placa dispune de cinci conectori de semnal, mai exact doi miniDisplayPort, un HDMI, un DVI-D si un DVI-I. La fel ca in cazul lui Radeon R9 270X Toxic, va recomand sa va asigurati ca aveti destul loc in carcasa pentru montarea placii.

sapphire-280x-06 resize

 

Platforma de test

Pentru testarea acestei placi am folosit platforma standard pentru placi grafice, compusa din:

  • Placă de bază: GIGABYTE G1.Assassin 2
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-U14S
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX DDR3-1600 CAS9
  • Stocare: Western Digital WD3200AAKS
  • Sursă: Sapphire Pure 950W
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: Philips 227E3LSU

sapphire-280x-10 resize 

 

Overclocking si temperaturi

Am fost foarte curios sa explorez limitele lui Sapphire Radeon R9 280X Toxic in overclocking, cu atat mai mult cu cat placa vine deja cu nucleul grafic tactat la 1150MHz. Pot sa spun ca am fost surprins in mod placut, implementarea Sapphire reusind sa lucreze perfect stabil la 1200MHz. Nici cipurile de memorie nu s-au lasat mai prejos, reusind sa functioneze perfect stabil la 7000MHz frecventa efectiva (1750MHz frecventa de baza). Rezultate foarte bune pentru un Radeon R9 280X din ce am observat pana acum.

 280xtoxicstockload 280xtoxicOCload

Cat despre temperaturi, acestea au fost excelente. Am inregistrat maximum 68 grade Celsius in load, atat la frecventele implicite cat si in overclocking. Temperatura in idle s-a stabilizat la 37 grade Celsius. Zgomotul produs nu este la fel de scazut ca si in cazul modelului Radeon R7 270X Toxic, din pacate. Chiar daca cele aproximativ 2600 RPM nu sunt tocmai un motiv de ingrijorare atunci cand sunteti in mijlocul unei lupte, aceia dintre utilizatori care pun accentul pe silentiozitate nu vor fi pe deplin satisfacuti de nivelul de zgomot produs de placa in load. Ar fi fost recomandabil ca Sapphire sa depuna eforturi suplimentare pentru optimizarea profilului pentru load al ventilatoarelor, insa puteti sa faceti asta fara probleme manual. O temperatura de 75-80 grade Celsius in load va permite sa scadeti turatia ventilatoarelor indeajuns de mult incat sa fie considerate silentioase.

 

Concluzie

Pot sa spun ca asteptam cu nerabdare sa testez aceasta placa din momentul in care am terminat testele cu surioara sa mai mica, anume Radeon R9 270X Toxic. Per total, pot sa spun ca Sapphire au reusit sa produca inca o placa excelenta.  Radeon R9 280X Toxic este cu siguranta una dintre cele mai bune implementari ale acestui nucleu grafic. Sistemul de racire este excelent, componentele folosite sunt de cea mai buna calitate, iar rezultatele in overclocking sunt peste medie.

sapphire-280x-07 resize

Totul nu este perfect, insa. Singurul minus real al lui Radeon R9 280X Toxic este zgomotul produs in load cand este folosit profilul standard pentru turatia ventilatorului. Tinand cont ca acest minus poate sa fie corectat cu efort minim prin crearea unui profil manual, nu cred ca acest aspect este indeajuns de important incat sa opreasca pe cineva sa achizitioneze aceasta placa.

sapphire-280x-08 resize

Cel mai mic pret la care am gasit Sapphire Radeon R9 280X Toxic in momentul redactarii acestui articol este de aproximativ 1450 RON. Versiunea TwinFrozr Gaming de la MSI este cu aproximativ 100 RON mai ieftina, insa este cu siguranta inferioara. Consider ca diferenta de pret este perfect justificata de calitatea excelenta a materialelor si a constructiei, alaturi de rezultatele excelente obtinute. Daca va doriti un Radeon R9 280X, nu aveti cum sa gresiti cumparand varianta Toxic oferita de Sapphire.

Piteti sa cumparati Sapphire Radeon R9 280X Toxic la 1450 RON de aici.

top-pick

+ Raport performanta/pret
+ Sistem de racire performant
+ Materiale de calitate
+ Overclocking

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.