XFX RX 470 are un pret bunicel si acesta este motivul pentru care o si testam. Ne intereseaza cel mai mult cum se comporta comparativ cu modelul pe care l-am testat la lansarea acestui GPU. Oare pretul modelului XFX este justificat?Vom vedea in cele ce urmeaza.

Un lucru este cert: nu pot decat sa ma bucur de faptul ca a mai aparut un jucator pe piata de RX-uri pentru ca asta atrage dupa sine o concurenta mai acerba intre ei. Si, speram noi, intr-un final vor scadea si preturile ceva mai mult si vor semana cat de cat cu cele anuntate de AMD.

Poate unii dintre voi nu stiti, insa, niciunul dintre integratorii de cipuri grafice Polaris nu a binevoit sa isi vanda cipurile la preturi apropiate de cele recomandate de catre AMD.

De ce s-a intamplat asta? Cine stie?! Cert este ca AMD au avut de suferit din toata treaba asta si singurul rezultat remarcabil a fost consolidarea in pozitia de lider de piata a Nvidia.

Eh, sa speram ca acum incep sa isi mai revina lucrurile. Mai ales ca vine perioada sarbatorilor si vreti cadouri ieftinite. Hai sa inspectam si acest model si sa vedem daca merita banii si atentia voastra.

XFX Radeon RX 470 4GB

 

Specificatii

XFX Radeon RX 470 4GB specs

Este o diferenta atat de mare intre modelele de RX 470 incat nu iti vine a crede. Glumesc. Toate zici ca sunt trase la indigo. A ba nu, sunt super diferentiate de 10 MHz:).

Da, e cam acelasi lucru ca celelalte doua din tabel. Si credeti-ma cand va spun ca nu doar atat, dar este similara si cu restul modelelor de pe piata. Intr-un final veti observa in graficele cu teste niste diferente de 1-2 fpsuri intre modele la frecventele implicite. E cam trista situatia. Dar asta e.

XFX Radeon RX 470 4GB

E simpatic logo-ul XFX de pe evacuarea aerului cald, dar parca puteam sa traiesc si fara el acolo.

 

Galerie foto

 

 

Platforma de test si metodologie

Pentru testarea noii placi video am folosit urmatoarele componente:

Placa de baza: Asus Z170 Deluxe
Procesor: Intel Core i7 6700K @4,5 GHz
Cooler: Noctua NH-D15
RAM: 4x4GB Corsair Vengance @ 3200 MHz
Stocare: mSATA 240 GB Kingston + Kingston HyperX Savage 480 GB
Sursa: Seasonic 520W
Display: Asus PG27AQ

XFX Radeon RX 470 4GB

Jocurile folosite pentru testele placilor video sunt:

Bioshock Infinite
Thief
Dragon Age Inquisition
DiRT Rally
GTA V
Middle-Earth: Shadow of Mordor
Rainbow 6 Siege
FarCry Primal
The Division
Ashes of the Singularity
HITMAN 2016
Rise of the Tomb Raider
Intrucat aceste placi video nu sunt cele mai puternice de pe planeta, am decis sa rulam testele doar la rezolutia Full HD. Si acolo se cam impiedica GPU-urile si desi am rulat testele cu AntiAliasing, nu le vom include in acest articol. Rezultatele sunt prea slabe ca sa tinem cont de ele.

Singurul test sintetic pe care il rulam este 3D Mark in modul Firestrike Extreme. In Extreme avem o colectie frumoasa de rezultate obtinute de-a lungul timpului. Mai exact de cand am schimbat platforma de test, adica la lansarea lui Skylake.

La capitolul jocuri ne vom rezuma la a testa urmatoarele placi video:

Sapphire Radeon RX 470 @ default clocks & overclocked
XFX Radeon RX 470 @ default clocks
Nvidia GeForce GTX 1060 Ti 6GB @ default clocks & overclocked
Nvidia GeForce GTX 970 @ default clocks & overclocked
Sistemul de operare este Windows 10, deoarece o serie dintre jocuri sunt compatibile DirectX 12 si acest API este disponibil doar pentru Windows 10.

 

Temperatura si consum

Regim load cu ventilatorul setat pe auto

XFX Radeon RX 470 4GB

E cu 10°C mai rece modelul XFX decat cel Sapphire pe care l-am testat in articolul de lansare al lui RX 470. Acel model de RX 470, de la Sapphire, era de fapt echipat cu racire de referinta. Putem spune ca XFX RX 470 se descurca chiar bine si cu un nivel de zgomot mult mai mic.

 

Regim load cu ventilatorul setat la putere maxima

XFX Radeon RX 470 4GB

SI in cazul in care ventilatorul este setat la putere maxima avem de-a face cu o diferenta tot de 10°C. Iar nivelul de zgomot este din alt film. Stiti si voi ca placile de referinta de la AMD sunt groaznice ca nivel de zgomot. XFX este foarte in regula chiar si cand ventilatoarele ruleaza la putere maxima.

 

Consum

XFX Radeon RX 470 4GB

 

Teste de performanta

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

XFX Radeon RX 470 4GB

 

Concluzii

Nu cred ca v-ati prins din graficele de mai sus, dar overall, RX 470 de la XFX este aproximativ la fel ca un GTX 970, in speta cel testat de noi. Nu e un lucru rau, insa nici bun. Daca stai sa te gandesti ca GTX 970  aparut acum multa vreme, iar RX 470 este un GPU nou, situatia te va intrista.

Oricum, partea buna este ca ai ceva varietate si la GPU-urile AMD, nu doar placi de la 3 producatori. Sa speram ca aceasta miscare va face si preturile sa scada asa cum ar trebui. Adica in momentul de fata cu aproximativ 1050 Lei poti cumpara XFX RX 470 de la Emag si de la acelasi magazin si tot cu suma asta de bani poti cumpara un GTX 1060 cu 3GB.

Nu stiu despre voi, da rmie mi se pare o investitie mai desteapta in acel GTX 1060. Este un GPU mai rapid si ceva mai rece. Implicit va fi si mai silentios.

XFX Radeon RX 470 4GB

Oricum, ma bucur ca devin disponibile aceste GPU-uri. Sunt cam cea mai balansata varianta de la AMD in raportul performanta pret. RX 480 este prea scump in acest moment.

Vom mai testa foarte curand si o implementare de la MSI care ar trebui sa fie mai silentioasa decat aceasta.

Oricum, indiferent ce ganduri va trec prin minte, evitati modelele cu racire de referinta. Sunt foarte zgomotoase fata de acest XFX.

Review overview
Summary Racirea este singurul lucru pentru care o recomandam in detrimentul unui model de referinta. Altfel, pretul acestei placi este foarte mare si exista si alte optiuni.
3.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.