De fapt este vorba despre un monitor Benq. Voiam sa trec foarte rapid peste acest aspect in caz ca v aintrebati de cand fac Zowie monitoare. Vorba aia, parca faceau sobolani de gaming. Si fac in continuare, insa firma mama este Benq.

In caz ca nu stiati si sunt convins ca foarte putini dintre voi stiati, compania Zowie a fost achizitionata de catre Benq. Si daca tot erau foarte populari in lumea hardcore de Counter Strike, Benq s-au gandit ca ar fi o miscare buna sa isi puna tot segmentul de gaming sub acest brand.

Este o miscare interesanta si seamana foarte mult cu ceea ce au facut si Kingston cu brand-ul lor HyperX. Au icnercat sa le separe si cat de cat le-a iesit. Nu au finalizat procesul pentru ca pe toate produsele HyperX scrie ca este un brand Kingston.

La fel si in cazul acestui monitor. Chiar pe rama frontala scrie Benq. Sa nu care cumva sa crezi ca Zowie e vreun brand de mana a doua. Adica trebuie sa stii direct ca este vorba despre acelasi lucru, despre Benq.

Monitorul XL2411 l-a mai testat aici. Ne-a placut si este in continuare una dintre cele mai bune alegeri in materie de monitor la 144 Hz ieftin.

Stiu ca va intrebati de ce oare am luat la revie wun monitor care are deja review. Ei bine, nu am rulat testele de input lag la vremea respectiva pentru ca nu aveam aceasta procedura pusa la punct. Drept urmare, iata. Il reluam.

 DSC9903
E mai albastruie imaginea pentru ca rula in FPS mode.

 

Specificatii

Am sa ma folosesc de tabelul de specificatii din review-ul lui XL2411T. Motivul este simplu, pe pagina Zowie nu exista specificatii pentur acest model. De fapt am observat de ceva vreme ca merge pe simplificare. Nici la sobolanii lor de gaming nu specifica mare lucru.

Absolut totul este exact asa cum stiati. Totusi, am ramas surprins de faptul ca ei specifica timpul de raspuns al intregului monitor, nu doar GTG asa cum fac majoritatea producatorilor. Ma rog, vom vedea de fapt la partea de teste ce timp de raspuns ofera comparativ cu alte monitoare.

 

Galerie foto

 

Metodologie de test

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru testare, am folosit platforma noastra de teste care este compusa dintr-un Skylake 6700K @4,5 GHz si un GTX 980 si o camera de filmat la 1200 fps (Nikon 1 J) plus un mouse Razer Abyssus modificat si multa rabdare.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, am apelat la unul dintre amicii mei ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile, precum si functia „Present” din Direct3D care de obicei „mananca” cam 10ms.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

UT3 il folosim in modul „instant action” adica offline. Fiind offline jocul, ne-am asigurat ca nu masuram latenta dintre client si server.

Va povesteam la ultimul review de monitor pe care l-am realizat, adica al lui Asus ROG Swift PG27AQ ca am mai adaugat cativa pasi in metodologie in sensul ca am testat timpul de raspuns si la doua rezolutii inferioare celei native. Adica la QHD si la FHD. Observasem ca exista un efect asupra timpului de raspuns atunci cand am testat laptop-ul de gaming Acer Predator 17 si am voit sa verificam si pe un alt monitor. In cazul lui Acer predator nu amputut sa ne dam seama prea bine de ce exista acel comportament deoarece laptop-ul nu era capabil ca la rezolutia 4K sa mentina 200 fps constant in Unreal Tournament 3.

Am incercat acelasi lucru si cu Zowie XL2411. Am testat atat la rezolutia nativa, cat si la 720p intins pe tot monitorul, cat si in raport 1:1, adica nu tot panoul umplut cu imagine. Insa, rezultatele au fost de aceasta data identice.

 

Teste input lag

benq zowie 2411

Mi-a atras atentia din prima stabilitatea. Daca va aduceti aminte de la alte monitoare pe care le-am testat folosind aceasta procedura, numarul valoarea minimelor era foarte diferita de valoarea maxima.

Comportamentul lui XL2411 este foarte bun.

 

Centralizator timpi de raspuns

centralizator benq zowie 2411

Overall, nu este foarte diferit de alte monitoare din clasa lui, adica 144 Hz si panou TN. Totusi, este o idee mai rapid XL2430T.

 

Experienta in timpul utilizarii

Nu l-am utilizat o perioada prea indelungata dins implul motiv ca deja stiam despre ce e vorba. Am folosit Benq XL2411Z pana sa trec permanent pe Asus PG27AQ si stiam la ce sa ma astept. Evident, cum l-am instalat nu m-am apucat sa fac inregistrarile in slow motion pentru teste ci sa ma joc Overwatch. Am evitat sa il joc pe ecranul 4K pentru ca nu voiam sa ma enervez de la un framerate prea mic.

 DSC9919

Dupa ce m-am jucat aproximativ 4 ore am ajuns la concluzia ca este absolut identic din toate punctele de vedere. Eram convins ca atunci cand voi analiza filmarile slow motion voi observa acelasi timp de raspuns. Si asta s-a si intamplat.

Asa cum le-am spus si celor carora le-am recomandat monitorul Benq XL2411Z, pentru gaming este absolut superb. Culorile sunt super spalacite, insa pentru a-ti oferi un avantaj in joc. Vezi mult mai bine locurile umbroase din joc pe acest monitor decat o faci pe orice IPS.

 DSC9921

Imaginile de deasura le-am realizat doar pentru a exemplifica ce face pivotul, insa, observ ca de fapt arata perfect ceea ce face Black eQualizer. Cel mai bine se observa in imaginea din dreapta. La editare foto este absolut oribila aceasta caracteristica pentru ca iti strica toate noantele. Si daca cumva editezi o fotografie ca sa o vezi bine tu pe acest monitor, nimeni de pe planeta asta nu va reusi sa o vada corespunzator, daca nu are un monitor la fel si aceleasi setari de culoare.

Oricum, m-a facut s aimi fie dor de 144 Hz.

 

Concluzii

Nu vreau sa o lungesc foarte mult in a trage concluzii. Este super bun pentru gaming. Te ajuta sa vezi mai bine in zonele intunecate si are un timp de raspuns masurat de noi super bun. Totusi, pentru stilul meu de utilizare are doua minusuri, dar asta nu inseamna ca nu e cea mai buna alegere de monitor de 24 inci cu 144 Hz, ci doar ca eu nu il pot utiliza zilnic. 1, culorile sunt groaznice si nu pot edita fotografiile pentru review-uri de niciun fel si 2. nu are conector DisplayPort.

Si cum AMD au decis ca pe cele mai noi placi video sa nu mai includa si un port DVI Dual Link, o sa fie undeva spre imposibila sa folosesti acest monitor combinat cu o placa video AMD. Ang stie mai bine pentru ca s-a lovit fix cand trebuia sa se antreneze pentru Dreamhack de problema asta, dar am rezolvat-o cu un GTX 1070 care include si DVI Dual link.

Asadar, daca ai la ce sa il legi prin cablul DVI, go for it. Daca n-ai, ia un monitor la 144 Hz cu DisplayPort. Pe HDMI sau D-Sub va functiona doar la 60 Hz.

  • Monitorul Benq Zowie XL2411 il poti cumpara de la PC Garage la pretul de 1375 Lei.

 DSC9915

Tot pe PC Garage se gaseste si Benq XL2411Z cu 130 lei mai ieftin. E o alegere mai inspirata in momentul de fata.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.