MSI 785GM-E65

A venit vremea să discutăm şi de cea de-a treia placă de bază din teste. Aceasta este fabricată de MSI şi poartă numele de 785GM-E65. Se poate deja observa un lucru din denumire. Mai exact, acel „M”.  Corect, aceasta placă vine în format mini-ATX. Deci face pereche bună cu un sistem HTPC. Schema coloristică e simplă şi sobră, predominată de culoarea neagră (da, ştiu, tehnic vorbind, negru nu este culoare) şi cu accente argintii şi albastre.

Layout-ul este standard, fără încercări spectaculoase de a fi diferit. Lucru bun, de altfel, deoarece nu are unde să greşească. Toţi conectorii vopsiţi în culoarea neagră şi sunt aşezaţi în locurile în care suntem obişnuiţi.

Jumătatea superioară este dominată de socket-ul AM3, mărginit în partea dreaptă de cele 4 sloturi de RAM şi în partea inferioară şi stângă de sistemul de răcire al etajului de alimentare şi al chipset-ului. La fel ca şi la celelalte două plăci de bază de la GIGABYTE, se remarcă acelaşi decupaj al radiatorului chipset-ului, care permite instalarea plăcilor PCIe x1 mai lungi. Tot în jumătatea superioară, mai exact în partea dreaptă, găsim conectorii pentru Floppy, IDE şi ATX 24-pin.

În jumătatea inferioară avem toate celelalte dotări standard: 5 port-uri SATA, din care 4 sunt plasate pe marginea plăcii şi sunt rotite la 90˚ (cum este şi normal şi frumos pentru un wire-management elegant), conectorii pentru butoanele panoului frontal, 3 header-e pentru USB, deci 6 porturi şi un conector pentru Firewire. De asemenea, putem observa chipset-ul Realtek ALC889 care asigură sunetul on-board (7.1 canale) şi chipset-ul Realtek RTL8111C pentru LAN.

Poate vă intrebaţi de ce n-am zis nimic de conectorii pentru ventilatoare… păi pentru ca sunt foarte greu de văzut. De ce? Pai sunt numai doi. Acest fapt e încă o dovadă a destinaţiei acestei plăci de bază: HTPC-urile.

Haideţi să discutăm scurt şi despre slot-urile de expansiune. Spun scurt, deoarece nu prea avem ce să discutăm. Mai exact, avem la dispoziţie un slot PCIe x1, unul PCIe x16, dacă dorim să instalăm o placă video dedicată şi două slot-uri PCI. Atât. Din nou îmi sună în minte HTPC…

În încheiere, aruncăm un ochi fugitiv şi peste panoul I/O.  Din nou, dotări standard: un conector PS/2 pentru maus sau tastatură, unul pentru S/PDIF, şase porturi USB, un port Firewire, un port RJ-45 pentru reţea şi şase conectori audio jack pentru sunetul on-board.  În plus, mai avem la dispoziţie trei conectori frumoşi care provin de la placa video incorporată: un conector VGA, unul DVI-D şi unul HDMI. Apropos, se pot folosi două monitoare în acelaşi timp.
Şi cu asta am cam terminat scurta prezentare a plăcii MSI 785GM-E65.

 

Poze

 

Overclocking

Aşa cum se poate observa, MSI-ul are inimă de overclocker. A reuşit să fie stabil cu o frecvenţă de bază puţin mai mare decât cea obţinută pe cele două GIGABYTE-uri. Cu toate astea, frecvenţa maximă este similară în toate trei cazurile. Totuşi GPU-ul nu a mai urcat până la 1050 MHz. 700 MHz a fost limita atinsă de 4200-le integrat în MSI 785GM-E65.

Despre video playback nu voi discuta pentru că performanţele sunt absolut aceleaşi.

 

Pages ( 5 of 7 ): « Previous1 ... 34 5 67Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.