Teste

amd-cpuz

Aş dori să încep cu o mică problemă pe care am avut-o, deşi în specificaţiile plăcii de bază sunt recomandate memorii DDR3, 1600MHz cu voltaj de 1.5, eu am experimentat de repetate ori crash-uri atunci când acestea au fost solicitate. Din fericire, problema a fost remediată foarte uşor prin mărirea voltajului din bios la 1.6, după care am rulat un test de “forjare” a PC-ului fără a mai întâmpina vreo problemă.

 

amd-coretemp  amd-speedfan

Temperatura pe care o arăta procesorul în idle era mult prea mică pentru a fi cea reală. E clar că este o problemă la citirea temperaturii deoarece este destul de greu ca un procesor să aibă o aşa temperatură scăzută cu cooler-ul din cutie. În plus, în bios temperatura arată undeva la 25 de grade :).

 

amd-coretemp-prime95  amd-speedfan-prime95

Dacă tot am vorbit de temperatură, iată că am rulat un stress test să văd la cât se ridică temperatura atunci când procesorul este în full load şi iarăşi o temperatură mică pentru un procesor full load. Dar dacă luăm în considerare diferenţa de temperatură pe care procesorul o avea atunci când era în idle şi arăta undeva pe la 10 grade în software, iar în bios temperatura era de fapt cu 15 grade mai ridicată, atunci procesorul ar fi trebuit să aibe undeva la 55 de grade, lucru care mie mi se pare mai aproape de adevăr.

 

Am decis pentru benchmark-uri să folosesc un SSD Kingston V+100 96GB cu un Windows 7 Ultimate 64 bit proaspăt instalat pentru a stoarce cât mai mult din sistem. În schimb la jocuri am folosit HDD-ul Samsung ca să vă faceţi o idee despre cum ruleaza în condiţii normale. Pentru ambele teste am alocat 1024 MB din bios, acei 8 GB care sunt montaţi pe platformă îmi permit acest lucru fără a influenţa prea mult rezultatul.

amd-pcmark  amd-3dmark11  amd-3dmarkv

Era oarecum de aşteptat ca punctajul să nu fie prea ridicat chiar şi cu 1 GB de memorie alocat GPU-ului. Prin comparaţie, ca să vă faceţi o idee, procesorul A6-3650 a avut un punctaj de 3669 în 3DMark Vantage, în timp ce procesorul nostru a realizat un scor de 2178. 

 

amd-cpuqueen  amd-fpujulia

Se poate observa în partea stângă testul CPU Queen şi în partea dreapta FPU Julia dar şi o comparaţie cu alte modele de procesoare.

 

d3

Chiar dacă platforma nu a trecut pragul de 30 fps cu toate detaliile setate pe low, Diablo 3 poate fi jucat cu puţină răbdare prin zonele ceva mai populate.

 

lol

În League of Legends nu am întâmpinat nici o problemă, chiar dacă fps-ul a variat, în joc nu s-au simţit mari modificări care să afecteze gameplay-ul foarte mult deoarece la 30 fps poţi ţinti unde să dai spell-urile.

 

sc2

Rezultatul obţinut în Starcraft 2 este mulţumitor, gamepaly-ul a decurs lin, chiar şi în momentul unei bătălii mai ample.

 

Concluzii:

 

Chiar dacă rezultatele din benchmark-uri lasă de dorit, nu am de ce să mă plâng când vine vorba de funcţionarea sistemului de operare şi a software-urilor.

Ţinând cont de preţul la care sunt disponibile produsele, pe lângă care mai adaugi o carcasă microATX cu o sursă de putere mică şi un HDD, iţi poţi construi o platformă cu un preţ foarte mic.

După părerea mea, în operarea de zi cu zi dar şi a acelor partide de gaming casual, platforma AMD işi îndeplineşte scop-ul fără doar şi poate. Desigur ai putea să montezi o placa video din seria Radeon 7900 care costă peste dublu întregii platforme şi ai putea să te joci Diablo 3 cu peste 100 fps-uri (tested), însă limitezi placa video prea mult cu un astfel de procesor.

Este clar că performanţele acestei configuraţii nu îl recomandă pentru gaming, însă pentru un scop educaţional este perfect deoarece costă puţin, este simplu de configurat/instalat acasă. Dacă mai adăugăm şi faptul că rulează impecabil filmele Full HD, copilul ar fi mai mult decât fericit să vizioneze nişte documentare la rezoluţie înaltă.

 

  • Procesorul poate fi cumpărat de la Oktal.ro la preţul de 251 Lei
Pages ( 4 of 4 ): « Previous123 4

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.