Segmentul low end reprezinta un subiect important atat pentru utilizatorii care cauta un sistem ieftin, cat si pentru producatori datorita volumului semnificativ de vanzari. Iata ca AMD au decis sa adopte o abordare cu totul noua in privinta segmentului low end prin lansarea noii platforme AM1 si a procesoarelor cu arhitectura Kabini.

Poate ca va intrebati deja ce nevoie au AMD de o platforma low end noua cand ofera deja APU-uri dual-core pe platforma FM2+? Ei bine, totul se reduce la costuri. Atat pentru utilizator, cat si pentru producatori, iar noua platforma AM1 aduce ceva cu totul nou din acest punct de vedere. Noile procesoare de la AMD sunt asa-zisele SoC-uri (System on a Chip), deci placile de baza nu mai au nevoie de chipset. Din start, o economie masiva.

athlon-am1-04 resize

Trend-ul continua si in ceea ce priveste procesorul in sine. Modelul de top, Athlon 5350, dispune de patru nuclee de procesare x86, insa acestea folosesc arhitectura Jaguar dezvoltata pentru platforma Mobile, in locul cele Bulldozer/Piledriver/Steamroller cu care suntem obisnuiti pe desktop-uri. Diferentele intre cele doua arhitecturi sunt extrem de mari, insa ceea ce este important pentru utilizatori este faptul ca spatiul ocupat de patru nuclee Jaguar este mai mult sau mai putin acelasi cu cel ocupat de un singur modul dual-core Bulldozer/Piledriver/Steamroller, ceea ce se traduce in costuri mai mici de productie.

am1upgrade

Premisa lansarii noii platforme AM1 este insa alta. AMD vor sa le ofere utilizatorilor ceva ce nu au mai avut la dispozitie de mult timp, anume o platforma gandita pentru un upgrade ulterior. Nu mai aveti nevoie sa cumparati si o placa de baza noua, ci numai un procesor, iar asta va ramane valabil si pe viitor. Sau cel putin acesta este scopul declarat al AMD. Tinand cont ca vorbim despre un SoC, deci procesorul nu depinde de vreun chipset de pe placa de baza, nu vad niciun motiv pentru care ar exista probleme.

Dar haideti sa aruncam o privire detaliata sub capota noilor procesoare AMD.

 

Specificatii

Am sa incep cu traditionalul tabel de specificatii pentru procesoarele cu arhitectura Kabini, pe care puteti sa-l consultati mai jos:

am1specs

Brand-urile Athlon si Sempron nu au disparut niciodata de pe piata, ci au fost retrogradate in segmentul low end la fel ca Pentium si Celeron. Cu toate acestea, AM1 este prima platforma scoasa de AMD de mult timp exclusiv cu procesoare Athlon si Sempron. Pe noul socket FS1b cu 771 pini avem modele dual core si quad core cu frecvente cuprinse intre 1.3GHz si 2.05GHz. Daca frecventele de lucru vi se par foarte mici, trebuie sa tineti cont ca avem de-a face cu o platforma dezvoltata pentru consum extrem de mic. Ar mai fi de mentionat ca modelele quad core dispun de o cantitate totala de 2MB cache, in timp ce versiunile dual core au la dispozitie 1MB cache.

Nu ar trebui sa va asteptati la cine stie ce performante din partea celor patru nuclee de procesare Jaguar, insa vom dezbate acest subiect pe larg in sectiune de performanta. Mai jos aveti doua imagini care explica in detaliu diferentele si similaritatile dintre arhitecturile Jaguar si Bulldozer/Piledriver/Steamroller, respectiv imbunatatirile aduse nucleelor Jaguar pentru a le face mai competitive:

am1cores1 am1cores2

Trecand mai departe, fiecare procesor cu arhitectura Kabini este dotat cu un GPU cu 128 shadere cu arhitectura GCN tactate la 400MHz, 450MHz sau 600MHz. Aceste shadere nu se deosebesc cu nimic de cele prezente in placile grafice dedicate, deci aveti toate functiile de codare si decodare specifice. Desigur, 128 shadere nu reprezinta o cantitate impresionanta, deci cei care se asteapta sa savureze cele mai noi titluri DirectX 11 vor fi inevitabil dezamagiti. Chiar si asa, GPU-ul integrat de Kabini este mai mult decat suficient pentru o platforma low end. Puteti chiar sa conectati pana la doua monitoare simultan si sa beneficiati de motoarele UVD si VCE pentru codarea si decodarea continutului HD. Mai jos aveti doua imagini care prezinta atributele GPU-ului integrat in Kabini:

am1gpu1 am1gpu2

Kabini, ca de altfel orice alt procesor de pe piata, foloseste memorie DDR3. Controller-ul single channel integrat ofera suport pentru memorie DDR3-1600 in cazul modelelor quad core, respectiv DDR3-1333 pentru singurul procesor dual core din oferta. Desi era de asteptat, suportul pentru memorie reprezinta adevaratul calcai al lui Ahile pentru platforma AM1. Un singur controller de memorie DDR3 pe 64 biti nu are cum sa satisfaca cerintele a patru nuclee de procesare x86 si a 128 shadere, mai ales cand limita este DDR3-1600. Chiar si asa, integrarea unui controller de memorie dual channel probabil ar fi crescut costurile de productie in mod inutil dat fiind faptul ca vorbim de o platforma low end.

Optiunile pentru overclocking lipsesc cu desavarsire, din pacate. Cel mult, puteti sa va asteptati la optiuni pentru setarea frecventei memoriei RAM pana la 1600MHz frecventa efectiva, respectiv latentele aferente. AMD sustin ca frecventele obtinute prin overclocking ar fi fost oricum dezamagitoare datorita procesului de fabricatie optimizat pentru consum redus si mai ales datorita felului in care a fost gandita arhitectura. Acestea sunt argumente foarte bune, insa am sa mai adaug eu unul. Overclocking-ul le-ar fi permis utilizatorilor sa achizitioneze cel mai ieftin model quad core si sa atinga fara prea mari batai de cap frecventele de lucru ale modelului de top. Tinand cont de faptul ca vorbim oricum despre componente extrem de ieftine, cred ca va puteti da seama cu usurinta ca overclocking-ul ar fi dus la o scadere semnificativa a profitului AMD.

Pe partea de I/O, Kabini integreaza controller-ele necesare pentru doi conectori USB 3.0, opt USB 2.0 si doi SATA3 (6Gbps) indiferent de modelul achizitionat. Nimic spectaculos, insa aveti asigurat chiar ceva mai mult decat minimul necesar pe partea de conectori USB. Producatorii de placi de baza pot sa aleaga sa adauge controllere SATA suplimentare. In cazul in care doriti sa adaugati si o placa grafica in sistem, aveti la dispozitie un singur slot PCI-Express 2.0 x4 indiferent de felul in care arata implementarea producatorilor de placi de baza. Mi jos aveti o diagrama a intregii platforme AM1:

am1diagram

Lasand la o parte discutiile despre nuclee de procesare, shadere, controllere de memorie si performanta in general, de departe cel mai atractiv lucru in ceea ce priveste platforma AM1 este consumul. AMD specifica un TDP de numai 25W indiferent de modelul de procesor pe care il alegeti, ceea ce ma duce automat cu gandul la sisteme de dimensiuni extrem de mici. Puteti sa construiti fara probleme sisteme de acest tip in carcase precum Antec ISK110 fara sa va faceti griji daca sursa livrata odata cu carcasa este indeajuns de puternica si mai ales, caldura disipata nu va va pune probleme.

athlon-am1-07 resize

Cooler-ul BOX livrat de AMD impreuna cu noile procesoare este similar ca dimensiuni cu modelele folosite in trecut pentru racirea northbridge-ului unei placi de baza, insa este suficient. Sistemul de retentie este unul nou, asemanator cu cel folosit de Intel pentru cooler-ele BOX, insa foloseste numai doua picioruse. Ar fi de mentionat faptul ca noul sistem de prindere nu mi se pare tocmai cea mai buna alegere, chiar daca este suficient pentru platforma AM1.

 

Platforma de test

Testele au fost efectuate folosind o platforma compusa din urmatoarele componente:

Procesor: AMD Athlon 5350

Cooler: AMD AM1 BOX

Placi de baza: Gigabyte GA-AM1M-S2P si ASRock AM1B-ITX

Memorie: 1x4GB DDR3-1600 CAS9 AMD Radeon Memory Entertainment Series

Hard disk: Western Digital WD3200AAKS

Sursa: Sapphire Pure 950W

SO: Windows 7 x64 SP1

athlon-am1-02 resize

 

Gigabyte GA-AM1M-S2P

Aceasta placa de baza de la Gigabyte foloseste formatul microATX si reprezinta design-ul minimalist tipic pentru platforma AM1. Layout-ul este foarte bine gandit, cu exceptia plasarii conectorilor SATA sub socket-ul procesorului. Aveti la dispozitie doua sloturi pentru memorii DDR3, doi conectori SATA, un slot PCI-Express 2.0 x16 care functioneaza numai in mod x4, unul PCI-Express 2.0 x1 si un slot PCI clasic. De asemenea, aveti la dispozitie doi conectori PWM cu patru pini pentru alimentarea ventilatoarelor.

Pe partea de alimentare, avem un conector cu 24 pini pentru alimentarea placii de baza si unul cu patru pini pentru alimentarea procesorului. VRM-ul procesorului este alcatuit din doua stagii, in timp ce memoria RAM si sloturile PCI-Express beneficiaza de cate un singur stagiu. Nimic extraordinar, insa Gigabyte au folosit componente de calitate: tranzistori MOSFET de tip Low RDS(On), bobine incapsulate cu miez de ferita si condensatori solizi. Standardul Ultra Durable este respectat in intregime, deci toti condensatorii folositi sunt solizi. Luand in considerare TDP-ul de doar 25W al procesorului, componentele folosite sunt arhi-suficiente.

Panoul I/O include un numar extrem de limitat de conectori. Avem doi conectori PS/2 pentru tastatura si mouse, unul de tip COM, unul de tip LPT, un D-Sub clasic, doi USB 3.0, doi USB 2.0, unul Gigabut Ethernet si trei mufe audio. Aceasta suita de conectori este excelenta pentru un sistem office, insa majoritatea utilizatorilor probabil ar aprecia macar includerea unui conector HDMI sau DVI.

Am decis sa nu includ screenshot-uri cu optiunile oferite de BIOS deoarece nu ar interesa pe nimeni datorita lipsei setarilor pentru overclocking. Per total, GA-AM1M-S2P reprezinta o alegere excelenta pentru un PC office foarte ieftin.

{gallery}/2014/03-hardware/amd-kabini-am1/galerie-gigabyte:172:110:0:1{/gallery}

 

ASRock AM1B-ITX

Despre acest model de la ASRock ati putut sa cititi un scurt preview aici. Spre deosebire de modelul Gigabyte despre care v-am vorbit mai sus, ASRock au ales formatul miniITX pentru AM1B-ITX. Chiar si asa, dotarile oferite de modelul ASRock sunt ceva mai bune. Avem un total de patru conectori SATA si in mod surprinzator, trei conectori PWM cu patru pini pentru ventilatoare. De asemenea, panoul I/O include pe langa traditionalul conector D-Sub si unul DVI, respectiv unul HDMI. Lipsesc conectorul COM si un conector PS/2, insa cred ca nimeni nu le va duce dorul in aceasta era.

AM1B-ITX foloseste numai conectorul ATX cu 24 pini pentru alimentare. Nu a mai fost inclus si un conector cu patru sau opt pini pentru alimentarea separata a procesorului datorita consumului extrem de mic. Nu cred ca o sa observati vreo diferenta, conectorul ATX cu 24 pini a fost folosit de-a lungul timpului pentru alimentarea unor northbridge-uri mult mai lacome decat un intreg sistem bazat pe platforma AM1.

ASRock AM1B-ITX permite realizarea unor sisteme de calcul de dimensiuni extrem de mici, dupa cum mentionam mai sus in articol. Dotarile sunt arhi-suficiente pentru sisteme de tip office, multimedia si chiar HTPC multumita GPU-ului integrat. Puteti sa realizati sisteme chiar mai mici decat decodoarele pentru cablu pe care le folositi la televizoare.

{gallery}/2014/03-hardware/amd-kabini-am1/galerie-asrock:172:110:0:1{/gallery}

 

Teste sintetice

Rezultatele obtinute in testele sintetice nu reprezinta tocmai o surpriza. Era de asteptat de la bun inceput ca noul Athlon 5350 sa fie inferior din punct de vedere al puterii de calcul atat APU-ului AMD A10-7850K, cat si procesorului Core i3 4330 de la Intel. Chiar si asa, cele patru nuclee de procesare x86 Jaguar reusesc sa ofere 56% din performanta a doua module Steamroller, ceea ce nu este de neglijat. Per total, din punct de vedere al puterii de procesare x86, Athlon 5350 pare sa fie o alegere mai buna decat APU-urile dual core oferite de AMD, cel putin cat timp nu vreti sa aveti de-a face cu overclocking-ul.

Latimea de banda extrem de mica obtinuta se datoreaza atat controller-ului de memorie single channel, cat si frecventei si latentelor. Pot sa spun ca am vazut rezultate mai bune pe platforme socket 939 cu memorii DDR400. Impactul latimii de banda asupra performantelor procesorului va iesi in evidenta cel mai bine in testele de jocuri, unde atat nucleele de procesare x86, cat si GPU-ul integrat, concureaza pentru resursele limitate puse la dispozitie de controller-ul de memorie.

Testele de image processing si H.264 encoding nu fac altceva decat sa intareasca concluzia ca Athlon 5350 si platforma AM1 per total nu sunt ideale pentru sarcini care necesita putere de procesare serioasa. Chiar si asa, cat timp pretul de achizitie este mai important decat puterea de procesare si aveti ceva rabdare, nu or sa existe probleme.

 

perf-sintetice-am1

 

Teste gaming

DiRT 3

dirt3

Pot sa spun ca este prima data cand am vazut acest test sa ruleze incet. Prin asta ma refer la faptul ca numarul de cadre pe secunda obtinut a fost mai mic decat minimum de 24 necesar pentru ca ochiul uman sa perceapa miscarea continua. Dupa cum mentionam la capitolul de teste sintetice, vinovatul principal este latimea de banda. Controller-ul de memorie single channel si memoria DDR3-1600 CAS9 pur si simplu nu muta indeajuns de multi biti pe secunda.

 

GRiD 2

grid2

Acelasi lucru ca si in cazul GRiD 3, numai ca numarul de cadre pe secunda este chiar mai mic. Daca vreti sa jucati acest joc, aveti nevoie neaparat de alta solutie, fie ca e vorba de un APU cu nucleu Richland sau Kaveri, sau un procesor mai puternic si o placa grafica dedicata.

 

Tomb Raider

tomb

Un singur cuvant rezuma perfect rezultatul obtinut in Tomb Raider: slideshow. Numarul de cadre pe secunda obtinut a fost intr-atat de mic chiar si in meniul jocului, incat navigarea acestuia a fost extrem de anevoioasa. Pur si simplu nu.

 

League of Legends

lol-am1

Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam la o performanta iesita din comun in acest joc. Dependenta de un procesor puternic isi spune cuvantul si observam ca exista niste drop-uri foarte mari care de altfel coincid cu team fight-urile, sau mai specific spus momentele in care toti 10 jucatori erau in campul vizual.

 

3DMark

3dmark

Cu riscul de a suna ca o moara stricata, rezultatele erau previzibile. Daca va intereseaza benchmark-urile, acest procesor nu va va ajuta la obtinerea de scoruri record. Nimic nou. In schimb, va va ajuta sa postati rezultatele obtinute de o platforma capabila, ceea ce se apropie mult mai mult de scopul platformei AM1 de la AMD. Pentru gaming la cele mai inalte setari de calitate veti avea nevoie de o alta platforma.

 

Concluzie

Stiti vorba aceea, cati oameni, atatea pareri. Verdictul in privinta platformei AM1 de la AMD depinde in cele din urma de asteptarile fiecaruia. Daca va asteptati la un procesor care sa dea jos recordurile de performanta, poate ca ar trebui sa cititi din nou titlul acestui articol. Daca insa sunteti interesat de o alternativa pentru un PC foarte ieftin, atunci noua platforma AM1 reprezinta categoric un punct de interes. Vorbim despre procesoare cu preturi cuprinse intre 130 RON si 230 RON, respectiv placi de baza care pornesc din jurul sumei de 110 RON. Cel mai ieftin procesor Intel cu nucleu Haswell (Intel Celeron G1820) poate fi achizitionat pentru aproximativ 170 RON, iar o placa de baza miniITX pentru acesta incepe de la 280 RON. O platforma Intel Bay Trail cu procesor Intel Celeron J1900 poate fi achizitionata pentru aproximativ 370 RON. Din punct de vedere al pretului de achizitie, platforma AM1 de la AMD nu are competitor.

athlon-am1-05 resize athlon-am1-06 resize

Dar totul nu se rezuma la pret. Consumul de doar 25W al noilor procesoare de la AMD este excelent. Singurul competitor real al lui Kabini din acest punct de vedere este platforma Bay Trail de la Intel, insa procesoarele AMD beneficiaza de un GPU integrat mult mai puternic si mai ales de drivere superioare. AMD s-au concentrat pe atingerea unui echilibru intre puterea de procesare si consum si pot sa spun ca s-au atins scopul. Daca nu ar fi la fel de sigure precum ruleta ruseasca, poate ca as spune ca pana si cele mai ieftine surse facute pe vapor sunt indeajuns de puternice pentru alimentarea fara probleme a unei platforme AMD AM1.

Din punct de vedere al performantelor pe care le ofera, procesoarele cu nucleu Kabini pun la dispozitia utilizatorilor indeajuns de multa putere de procesare pentru sarcinile de baza. Puteti sa navigati pe internet fara probleme, sa vizionati un film in format HD, sa ascultati muzica, sa folositi suita Microsoft Office, sa editati poze si chiar sa jucati un joc ceva mai vechi. GPU-ul integrat este departe de a fi indeajuns de puternic pentru cele mai recente titluri, chiar si la detalii minime, insa puteti sa stergeti praful de pe titlurile favorite si sa le savurati cu nostalgie. Daca aveti rabdare, puteti chiar sa procesati continutul video HD.

athlon-am1-01 resize

Si cu toate acestea, la ce v-ar fi de folos o platforma AM1? Ar fi de mentionat trei cazuri ideale. In primul rand, un sistem de tip office. Cat timp nu aveti nevoie de PC pentru sarcini specializate, un asemenea sistem este ideal. Mic, rece, frugal din punct de vedere al consumului si indeajuns de puternic. In al doilea rand, un PC construit in jurul platformei AM1 este perfect pentru parinti, iar economia facuta poate sa fie redirectionata catre achiztia unei placi grafice de ultima generatie pentru gamer-ul din casa. In al treilea rand, un PC de sufragerie. Platforma AM1 are toate dotarile necesare pentru un HTPC ideal, poate mai putin un cooler silentios. Daca nu va incadrati in niciuna dintre aceste categorii, ar fi cel mai bine sa va indreptati atentia catre alte procesoare mai puternice, dar si mai scumpe.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.