Dintotdeauna seria de plăci de bază ROG au ieşit în faţă cu ceva. Fie că a fost vorba de recorduri în overclocking sau dotări ieşite din comun, acestea s-au făcut remarcate. De departe cea mai specială familie este Rampage care întotdeauna şi-a pus amprenta pe segmentul high-end pentru că s-au adresat mereu celor mai bune procesoare. Aşa cum era logic, Rampage 4 se adresează noilor procesoare pentru LGA2011 şi evident celor maniaci cu performanţa.

DSC00177Când m-am gândit prima dată la Rampage IV Extreme chiar începusem să mă întreb ce ar putea să aducă nou faţă de Rampage III sau faţă de Rampage III Black Edition. Adică acele plăci de bază sunt atât de dotate încât chiar că imaginaţia începe şi joacă feste.

Well, când a poposit rămas tablou deoarece are o multiudine de dotări şi caracteristici noi şi la majoritatea nu m-aş fi gândit că cineva le-ar implementa la cât de SF sunt.

 

DSC00290Deşi plăcile Rampage fac parte din Republic Of Gamers, dotările şi poziţionarea în piaţă ar trebui să îi facă pe cei de la ASUS să inventeze o nouă serie, Republic Of Overclockers. Şi Rampage IV Extreme ca şi multe alte plăci de bază din seria ROG sunt construite având în minte un singur lucru: overclocking-ul.

Nu că ar fi un lucru rău, adică se descurcă excelent când vine vorba de overclocking, dar majoritatea gamerilor nu au idei prea bine structurate despre creşterea performanţei şi s-ar putea ca unul care nu are habar despre overclocking să cumpere o astfel de placă de bază total degeaba pentru că nu ar folosi-o la potenţialul ei niciodată.

 

Hai să vedem ce aduce nou şi de ce e specială această placă de bază.

OC Key – este practic o interfaţă ce se montează între placa video şi monitor, un fel de adaptor de la DVI tot la DVi (ca să fie pe înţelesul tuturor). Această interfaţă ajută la monitorizarea şi modificarea parametrilor din BIOS. Partea bună este că practic putem modifica ce valori dorim noi chair în timp ce rulează un benchmark. Cum se face? pai cu ajutorul OSD-ului şi al port-ului USB la care legăm tastatura PC-ului. Practic vom avea pe acelaşi monitor informaţii afişate din două surse: 1. benchmark-ul şi 2. BIOS-ul

 

VGA Hotwire – Dacă v-aţi săturat de rezistorii variabili, VGA Hotwire vă sare în ajutor ca un fel de Superman. Firele pe care le-aţi lipit pe placa video le conectaţi la placa video şi setaţi voltajul din BIOS, nimic mai simplu.

 

Subzero Sense – sunt practic doi conectori în care putem conecta două sonde de temperatură. Soluţia aceasta ne scuteşte de costul a două termometre digitale de înaltă precizie pentru că valorile măsurate de Subzero Sense sunt afişate pe OSD cu ajutorul OC Key-ului.

 

X-Socket – este în fond şi la urma urmei un backplate mai mic ce elimină acele filete pe care le-aţi văzut în găurile pentru cooler. Veţi putea instala coolerele vechi ep care le-aţi folosit pe platformele LGA1366 sau alte sisteme de răcire.

 

Extreme Engine Digi+ II – tot design-ul VRM-ului a fost complet schimbat şi astfel s-a ajuns la utilizarea unuia complet digital. În total există 4 controllere digitale pentru CPU şi pentru memorii.

 

4-Way SLI-CrossFireX – Rampage III Extreme nu oferea suport pentru aşa ceva decât cu o placă specială care nici nu era disponibilă utilizatorilor normali. La R4E s-au schibmat lucrurile şi avem suport pentru astfel de configuraţii. De asemenea, layout-ul slot-urilor este de aşa natură încât să putem instala 3 plăci video GTX 580 Matrix ce ocupă câte 3 slot-uri fiecare.

 

DSC00272 DSC00271 DSC00270

OC Key se conectează la placa de bază prin intermediul unui cablu USB. Conectorul poate fi observat în poza din mijloc. Port-ul din poza din dreapta poate fi folosit pentru conectarea tastaturii.

 

DSC00284

Dacă folosim această variantă de monitorizare a temperaturilor nu numai că avem parte de o ergonomie sporită, dar şi costurile sunt reduse pentru că elimină necesitatea unor termometre digitale.

 

DSC00265

Bundle-ul este pe cât se poate de bogat posibil. Acesta include atât bridge-ul pentru 4-Way SLI cât şi adaptoare pentru zona de măsură şi control unde pot fi monitorizate voltajele.

 

Hai să vedem placa mai îndeaproape.

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.