In ultima vreme placile de baza au capatat tendinta de a deveni din ce inc e mai neinteresante. Oricat se chinuie producatorii sa adauge ecrane, LED-uri RGB, Briz-briz-uri etc. niciunul nu reuseste sa vina cu ceva inedit. Ba mai mult decat atat, unii se intrec in a executa cele mai cretine placi de baza de pe planeta.

V-am povestit in acest articol despre situatia placilor de baza ITX. Am scris de 5 modele si le-am analizat pe toate partile. Nici macar una dintre ele nu a reusit sa ma multumeasca pe deplin. Am avut asteptari mari de la fiecare model, atat de la cele low end cat si de la cele high end. Marea dezamagire a fost tocmai Maximus VIII Impact.

In fine, nu vreau sa ma abat foarte mult. Cert este ca modelul Gigabyte despre care vom discuta astazi este foarte interesant la prima vedere.

Este o placa de baza pentru workstation-uri, deoarece ofera suport pentru procesoarele Xeon si pentru memorii ECC.

01 x170

„Pai si ce faci ba Gogule cu d-astea? Sunt de gheiming?” – Da. Modelul acesta este de fapt de gaming. Sau poate ca nu e. Habar n-am ce a fost in mintea lor cand l-au conceput. Cert este ca e interesanta placa de baza.

De fapt, o placa de baza de gaming cu alura de placa de baza de server nu aveau cum sa produca. Bineinteles, daca isi puneau mintea o produceau. Dar nu ar fi avut niciun fel de logica. Totusi, una de workstation cu iz de placa de gaming suna cam bine. Ce corporatist nu vrea ca in statia lui de lucru sa zaca o placa de baza cu cip audio de la Creative?

 

Specificatii

Lista specificatiilor este extrem de lunga, la fel ca numele placii de baza. Dar am sa discut succint despre cele mai importante caracteristici ale acesteia.

  • Este prima placa de baza cu chipset-ul C236 ce primeste certificare pentru Thunderbolt 3. Pare o chestie prea putin importanta, insa un port super rapid precum Thunderbolt 3 este foarte important in mediul business.
  • Are USB 3.1 Type-C si asta inseamna ca e future proof.
  • Doua slot-uri PCIe Gen3 X4 pentru SSD-uri M2. Suporta SSD-urile NVMe sau SSD-urile SATA. Cu alte cuvinte, suporta orice fel de SSD M2 ai avea. Dimensiunile suportate sunt 2242, 2260 si 2280.
  • Sunet Creative SoundCore 3D. Asta este primul motiv pentru care am spus ca este o placa de baza de gaming
  • HDMI 2.0 care ofera 4K@60Hz. O alta dotare care pare o banalitate, insa rezolutia 4K ofera un spatiu de lucru foarte mare. Oferind suport pentru aceasta rezolutie la refresh rate de 60Hz elimina nevoia de o placa video dedicata.
  • Retelista Intel si Killer E2400. Acesta este al doilea motiv pentru care am spus ca este o placa de baza de gaming. Cipurile de retea Killer nu au ce sa caute intr-un mediu business unde sunt de fapt necesare lucruri precum stabilitate si fiabilitate software.
  • LED-uri RGB. Al treilea motiv pentru care este o placa de baza de gaming. Serios. Ce corporatie vrea statii de lucru cu LED-uri RGB inauntru?!

In caz ca nu stiti, chipsetul C236 este identic cu Z170 ca features ce ne intereseaza pe noi consumatorii de rand. Totusi, ii lipseste ceva anume. Ceva ce il face sa fie destinat segmentului business. Nu permite overclocking-ul.

02 x170
Mama, ce de celofan!

Galerie foto

 

BIOS

 

Experienta in timpul utilizarii

Acest capitol este complet nepotrivit pentru o placa de baza. Cititorii fideli se vor gandi ca m-am imbatat si cred ca scriu de un mouse. Well, nu. Scriu in continuare despre Gigabyte X170-Extreme. Dar m-am gandit sa va impartasesc un pic din experienta mea cu aceasta placa de baza de la bun inceput, inca de cand am deschis prima oara cutia.

In pachet este, evident, placa de baza alaturi de cateva accesorii. Feeling-ul este acelasi ca atunci cand dechizi cutia unei placi de baza UD5.

exp

X170-Extreme pare un avion, dar nu e. Exista placi de baza superioare si asta se observa si la felul in care este ambalata.

Bine, acum la modul cel mai serios. Chiar conteaza pentru cineva cum e ambalata o placa de baza? Conteaza doar sa fie protejata atunci cand este transportata.

Bineinteles, am avut emotii cand am infipt i7 6700K in ea. Voiam sa functioneze si nu stiam daca va functiona. Pe pagina lor nu ofera o astfel de informatie. Singurul lucru clar este ca i3 functioneaza. La fel si Celeron sau Pentium. Dar cine vrea un asemenea procesor pe o placa de baza misto care mai si costa 1100 Lei?

cpuz default

Anyway, l-am introdus in socket si am observat ca merge. Pacat ca in BIOS am observat si faptulc a multiplicatorul poate fi modificat in maxim 42. Adica frecventa la care oricum urca din cauza Turbo. E ca si cum ti-ai luat un 4790K pentru o placa de baza cu H81. Pointless.

Ma rog, am ajuns si la tab-ul in care poti seta memoriile si am observat ca nu exista posibilitatea sa activezi profilul XMP. Are logica. Desi sunt sigur ca ar fi putut implementa activarea unei astfel de optiuni atunci cand isi da seama ca nu sunt folosite memorii ECC, ci unele normale.

Nici macar Base clock nu poate fi crescut.

Da, e construita pentru workstation-uri si faptul ca ofera suport pentru i7 6700k nu are nicio relevanta. De fapt probabil acesta este si motivul pentru care nu comunica.

Am si uitat total de faptul ca are LED-uri RGB. Atat de dezamagit am fost de lipsa posibilitatii de a overclock-a procesorul.

 

Concluzii

Chiar nu pot sa inteleg de ce Gigabyte au scos placa asta de baza pe piata. E misto. Are dotari chiar foarte tari. Dar ar avea logica sa fie puse in jurul unui Z170, nu C236. Intr-un mediu business nu iti pasa cum arata placa de baza. Nu iti pasa nici ce solutie audio integrata ai. Si in mod clar un cip de retea Killer nu trebuie sa te incante. Si ce nu reusesc eu de fapt sa inteleg este de ce au mai pus inscriptia aia G1 Gaming pe o placa de baza care chipurile e destinata workstation-urilor.

WTF?! Gigabyte. Ati facut o placa de baza super misto, dar naspa in acelasi timp.

E ca si cum Dacia ar scoate o caruta cu clima. Pointless.

Pretul de achizitie e 1100 Lei. E mare pentru ceea ce nu poti face cu placa. Insa pentru ce dotari are e ok.

Daca nu te intereseaza sa overclock-ezi procesorul…go ahead.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.