Seria OC Force a fost creata de Gigabyte in incercarea de a se diferentia de concurenta prin oferirea unor produse dedicate overclocking-ului. Cum modele cu cipsetul Intel Z97 nu puteau sa lipseasca din palmaresul companiei, au fost lansate noile modele SOC Force.

Overclocking-ul a pornit de la dorinta utilizatorilor cu cunostinte temeinice de hardware de a obtine performantele oferite de procesoarele si placile grafice de top, insa folosind modele mult mai ieftine. De-a lungul timpului, overclocking-ul a devenit un adevarat fenomen si au inceput sa apara utilizatori care foloseau cele mai performante componente pentru a obtine performante cu mult peste ceea ce era disponibil in momentul respectiv. S-au infiintat primele comunitati dedicate overclocker-ilor care nu urmareau decat obtinerea unor noi recorduri mondiale si totul a ajuns sa se asemene mai degraba cu un campionat de fotbal, cam cum sunt campionatele de esports pentru gaming.

z97x-soc-force-001

Producatorii de hardware au observat, desi mai greu la inceput, acest trend si nu au ezitat sa profite de pe urma lui pentru a-si promova produsele prin organizarea unor concursuri internationale precum GO OC (Gigabyte Open Overclocking Championship). In ultimii ani insa, atentia producatorilor s-a indreptat catre oferirea unor placi de baza menite sa capteze atentia gamer-ilor. Gigabyte nu au uitat de overclocking insa, si continua sa lanseze modele dedicate overclocker-ilor. Z97X-SOC Force si Z97X-SOC Force LN2 reprezinta cele mai noi modele din aceasta serie  si vin cu o serie de dotari menite sa capteze atentia celor care urmaresc atingerea unor scoruri cat mai mari in benchmark-uri.

z97x-soc-force-003 z97x-soc-force-004

In primul rand, avem PCB-uri in format Full ATX, pe care au fost inghesuite cat mai multe dotari apreciate de overclockeri. Avem patru porturi PCI-Express x16, insa numai primele trei sunt PCI-Express 3.0. Al patrulea este implementat prin intermediul PCH-ului si ofera numai patru lane-uri PCI-Express 2.0. Configuratiile posibile pentru placi grafice sunt 3.0 x16, 3.0 x8 + 3.0 x8, 3.0 x8 + 3.0 x4 + 3.0 x4 sau 3.0 x8 + 3.0 x4 + 3.0 x4 + 2.0 x4. In timp ce puteti sa folositi patru placi grafice AMD in CrossFireX folosind aceasta configuratie, nu puteti sa realizati configuratii SLI decat cu maxim doua placi datorita cerintei Nvidia de a avea minimum opt lane-uri PCI-Express per slot. Ar fi fost de preferat folosirea unui controller PCI-Express PLX pentru cresterea numarului de lane-uri disponibile per slot, macar si numai pentru modelul SOC Force LN2, insa adevarul este ca pentru scoruri cu patru placi grafice sunt folosite alte platforme mult mai puternice. Alimentarea placilor grafice este ajutata de montarea pe placa de baza a unui conector PCI-Express cu sase pini, denumit OC PEG de Gigabyte.

z97x-soc-force-012

Conectarea solutiilor de stocare este posibila prin intermediul a sase conectori SATA3 si unul SATA Express (acesta din urma ocupa doi conectori SATA3). Fix langa conectorii SATA avem doi conectori USB care formeaza OC Connect. Mai pe scurt, aveti la dispozitie doi conectori USB plasati convenabil pentru overclockeri. Sistemele ad-hoc vor beneficia si de includerea modulului OC Brace de catre Gigabyte, care va permite sa fixati placile grafice fara sa aveti nevoie de o carcasa. Gigabyte au inclus un cip de retea Killer E2200 si un codec audio Realtek ALC1150 pentru utilizatorii care vor dori sa foloseasca aceste placi de baza si pentru gaming.

z97x-soc-force-013

Trecand mai departe, Gigabyte au ales sa foloseasca un VRM putin mai „usurel” decat ma asteptam. Vorbim de un total de opt stagii pentru procesor, insa acestea sunt realizate folosind cele mai bune componente disponibile: bobine cu miez de ferita, condensatori solizi negri produsi in Japonia si mai ales tranzistori MOSFET digitali produsi de International Rectifier. Tinand cont ca aceste VRM-uri vor fi folosite numai impreuna cu procesoare Intel Haswell sau Devil’s Canyon, sunt de parere ca sunt mai mult decat suficient de mari chiar si pentru overclocking extrem. Racirea VRM-ului si a cipsetului Intel Z97 este asigurata de doua radiatoare din aluminiu anodizat, colorate portocaliu si negru.

z97x-soc-force-014

Daca sunteti genul care prefera sa foloseasca butoane montate direct pe placa de baza pentru controlul direct al parametrilor de functionare ai sistemului, Gigabyte au facut modelele SOC Force cu acest scop in minte se pare. Sub denumirea OC Touch. Pe langa traditionalele butoane pentru Power, Reset si Clear CMOS, aveti la dispozitie o sumedenie de butoane si switch-uri pentru diferite functii speciale. Puteti sa incarcati automat setarile cu care sistemul a pornit ultima data in conditii de stabilitate sau stul preferat de setari, sa incarcati manual setarile de overclocking dupa ce sistemul a pornit, sa bootati direct in BIOS sau sa activati si sa dezactivati manual oricare dintre sloturile PCI-Express si chiar pe cele pentru memoria RAM. Implementarea DualBIOS traditionala Gigabyte este prezenta si puteti sa controlati manual care dintre cele doua BIOS-uri este folosit.

z97x-soc-force-ln2-006

Pana acum ati citit aceste randuri si probabil ca v-ati intrebat care este diferenta reala dintre SOC Force si SOC Force LN2. Ei bine, modelul cu LN2 in coada vine cu doar doua sloturi de memorie RAM si, surprinzator, fara gaurile de prindere pentru coolere. Includerea a doua sloturi de memorie RAM in loc de patru are sens, nimeni nu o sa foloseasca mai mult de minimul necesar de module de memorie pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Lipsa gaurilor de montare pentru coolere este o problema putin mai complicata. Toate pot-urile folosite pentru racirea cu azot lichid pe care le-am vazut pana acum folosesc cele patru gauri standard folosite pentru coolere. Chiar si asa, este unii overclockeri scot sistemul de retentie pentru CPU pentru a izola mai bine acea sectiune din jurul procesorului si ar putea, in teorie, sa foloseasca cele trei gauri folosite pentru acesta. Oricare ar fi adevarul, Z97X-SOC Force LN2 cu siguranta nu este o placa de baza pe care o sa o folositi intr-un PC normal.

z97x-soc-force-ln2-004

Preturile la care sunt comercializate noile placi de baza Gigabyte sunt mult mai mici decat ma asteptam. Modelul Z97X-SOC Force poate fi achizitionat pentru aproximativ 920 RON. La ora actuala, modelul Z97X-SOC Force LN2 nu este disponibil la niciun magazin din Romania, deci nu am cum sa ma pronunt in privinta pretului. In schimb, Gigabyte mai ofera modelul Z97X-SOC pentru aproximativ 760 RON, insa acesta vine dotat cu un VRM cu doar patru stagii si un cip de retea produs de Intel.

 

Galerie foto

Gigabyte Z97X-SOC Force

{gallery}/2014/03-hardware/gbt-z97-soc-preview/galerie-force:172:110:0:1{/gallery}

 

Gigabyte Z97X-SOC Force LN2

{gallery}/2014/03-hardware/gbt-z97-soc-preview/galerie-force-ln2:172:110:0:1{/gallery}

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.