I7, Core, a 4-a generaţie, a 3-a, Ivy Bridge, Sandy Bridge şi Haswell sunt cuvintele cheie „rostite” de gura virtuală a oricărui pasionat de IT din ultima vreme. Toţi ştiu ce vine, ce lansează Intel sau ce au în plan în viitorul foarte apropiat. Şi deşi mari secrete nu mai sunt cu privire la poziţionarea procesoarelor în piaţă, performanţa celei de a 4-a generaţii este în continuare un mister.

Au existat de atât de multe ori leak-uri ce într-un final s-au dovedit a fi departe de realitate, încât pasionaţii au devenit experţi în a filtra informaţiile disponibile înainte de o mare lansare. Practic, orice copilaş ce îşi face veacul pe un forum este capabil să îşi dea seama dacă un leak este adevărat sau nu deoarece ştie cam la ce să se aştepte de la Intel şi implicit de la produsele ce urmează să fie lansate.

S-a ajuns în punctul în care utilitatea articolelor la NDA să fie doar de a confirma sau infirma zvonurile. Totuşi, Intel a reuşit să ne surprindă plăcut de data aceasta deoarece nu s-a pus aşa mare accent în leak-uri pe caracteristicile mai speciale ale noilor procesoare.

De fapt, majorităţii user-ilor de desktop PC nu le pasă de altceva în afară de frecvenţă, overclocking şi bonus de putere clock/clock versus generaţia precedentă.

 

Intel Core i7 4770K – caracteristici

4770k-1După cum v-aţi prins, noul procesor de la Intel aduce o serie foarte importantă de îmbunătăţiri şi asta se întâmplă deoarece se doreşte extinderea rolului procesorului. Intel ştiu foarte bine că au nevoie de o pastilă de siliciu care să fie capabilă să satisfacă nevoile reale ale utilizatorului. Cel mai clar exemplu îl reprezintă Quick Sync Video. Dacă editarea video nu ajungea la modă, cu siguranţă Intel nu ar fi acordat atenţie segmentului de procesare video.

Însă, dacă tot e la modă acest segment şi implementarea unui set de instrucţiuni nu te costă mult, de ce să nu o faci?

Sincer vă spun că apreciez faptul că o parte din funcţii au fost atribuite procesorului. De exemplu, GPU-urile din procesoarele Intel sunt numai bune pentru un PC de tip Office. La fel şi Quick Sync Video, este o caracteristică nemaipomenită pentru cei ce toată ziua îşi editează filmările realizate cu telefonul sau mai ştiu eu ce recorder.

Quick Sync Video nu este o noutate, însă au reuşit să îmbunătăţească algoritmii.

Cel mai interesant aspect îl reprezintă IGP-ul. De data aceasta Intel au venit cu un cip grafic mult mai puternic şi capabil să ofere aproape tot ce oferă o placă video dedicată în materie de funcţionalitate. În ceea ce priveşte performanţa mai au destul de lucrat şi veţi vedea la capitolul teste de performanţă la ce anume mă refer. Totuşi, pentru un PC de dimensiuni mici este extrem de important setul de opţiuni oferit de către un cip grafic integrat deoarece în funcţie de necesităţi se decide şi dimensiunea unui astfel de PC.

4770k-2Aşadar, pentru home entertainment, setul de caracteristici este suficient. Vine cu InTru 3D, Clear Video HD şi un GPU capabil să ruleze toate jocurile la cel puţin 720P cu detaliile setate pe mediu sau low.

Caracteristicile despre care am discutat mai sus sunt întâlnite la toate procesoarele din a 4-a generaţie, însă pentru segmentul mobil Intel are alte planuri.

De exemplu, pentru dispozitivele mobile vom vedea GPU-uri mult mai puternice deoarece acela este segmentul care îi interesează pe Intel cel mai tare. Să nu mai vorbim despre faptul că majoritatea cumpărătorilor de procesoare desktop îşi fac planuri şi pentru o placă video dedicată şi automat ca integrata este irelevantă pentru ei.

 

Specificatii

Specificaţiile noilor procesoare seamănă foarte mult cu cele ale vechii generaţii. Totuşi, sunt câteva lucruri care s-au schimbat şi mai bine aruncaţi un ochi pe tabelul de mai jos pentru a vă face o idee mai amplă asupra cifrelor.

specs

Procesoarele din seria i5 nu le-am mai listat întrucât discutăma stăzi despre i7, însă trebuie precizat faptul că se diferenţiază exact în acelaşi mod în care o fac şi cele din a 3-a generaţie: prin lipsa tehnologiei Hyper Threading şi prin cantitatea redusă de cache L3.

Faţă de i7 3770K, 4770K vine cu un TDP mai mare, însă şi cu un pachet de instrucţiuni mai bogat. De asemenea, cipul grafic integrat în 4770K este mult mai puternic decât cel folosit pentru 3770K şi veţi vedea asta la capitolul teste de performanţă. Cache-ul a rămas şi el neschimbat din punct de vedere al capacităţii, însă cel al noului procesor este super rapid.

A fost modificat şi modul de funcţionare al controller-ului de memorie şi mai ales, acum există suport pentru memoriile DDR3L (1,35v). De asemenea, a fost îmbunătăţită şi lăţimea de bandă a cache-ului L1 ajungând la rate de transfer aproape duble faţă de Ivy Bridge.

DSC02236

Întrucât noile procesoare din generaţia a 4-a se instalează într-un altfel de socket (1150) decât Ivy Bridge, notch-urile anti-prost au fost mişcate pe laturile lor astfel încât procesoarele să nu poată fi instalate în socket-urile 1155 sau 1156.

 

Chipset-ul Z87

Chipset-ul Z87 aduce un plus în conectivitate şi flexibilitate. Diferenţe majore faţă de Z77 există la capitolul SATA şi USB 3.0 şi astfel, pe Z87 avem un maxim posibil de 6 port-uri SATA 6 Gbps şi 6 port-uri USB 3.0.

Aveţi diagrama chipset-ului Z87 mai jos, iar apoi vă voi povesti succint şi despre celelalte chipset-uri.

diagrama-z87

 

Chipset-urile care oferă suport pentru noua generaţie de procesoare sunt;  B85, H87, Q85, Q87 şi Z87. Diferenţe între aceste chipset-uri există la nivelul dotărilor, dar şi la posibilitatea de a overclock-a procesoarele cu terminaţie a numelui în litera K.

Chipset-ul B85 oferă doar 4 port-uri USB 3.0 şi un singur slot PCIe X16 pentru placă video. Este lesne de înţeles că nu oferă suport pentru niciun fel de configuraţie multi-vga. De asemenea, şi caracteristicile opţionale diferă de la chipset la chipset şi astfel veţi vedea că opţiunile variază în funcţie de target.

B85 diagram H87 diagram Q85 diagram Q87 diagram

 

Placa de baza Intel DZ87KLT-75K

Placa de bază de la Intel are un aspect destul de plăcut. Radiatoarele sunt măricele, iar desenul craniului cu care ne-am obişnuit dă bine în poze şi de data aceasta.

În ceea ce priveşte dotările, modelul DZ87KLT-75K stă foarte bine, fiind echipată chiar şi cu un port Thunderbolt. Pentru stocare sunt disponibile 8 port-uri SATA plus un slot mSATA. În ceea ce priveşte conectica, este permisă conectarea unui singur display la singurul port HDMI dispus pe panoul I/O. La capitolul USB 3.0 stă foarte bine, fiind echipată cu 6 conectori pe panoul I/O plus un header-ul ce permite conectarea a încă două port-uri.

Întrucât sunt la mare modă butoanele dispuse pe placa de bază, iată că şi aceasta vine dotată cu două astfel de butoane pentru Power şi Reset, iar pe panoul I/O există un buton pentru BTB (Back to Bedrock BIOS).

Că tot veni vorba de BIOS, acesta este EFI şi este de departe unul dintre cele mai aerisite pe care le-am văzut. Din păcate, lipsa multor opţiuni pentru overclocking ne-a obligat să folosim o altă placă de bază pentru teste. Veţi vedea după galeria foto care a fost componenţa platformei de test.

 

{gallery}/2013/03-hardware/intel-4770k/idb:124:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

platforma-de-testDeşi ne-am fi dorit să testăm procesorul pe placa de bază Intel DZ87KLT-75K, acest lucru nu a fost posibil datorită instabilităţii memoriilor la frecvenţa de 2400 MHz. Mai jos aveţi componentele folosite pentru realizarea testelor de performanţă şi consum de curent electric.

  • Placă de bază: GIGABYTE G1.Sniper M5
  • Procesor: Intel Core i7 4770K
  • Cooler: Noctua NH-U12S cu două ventilatoare Noctua NF-F12 PWM
  • Memorii: 2×4 GB Kingston HyperX Beast Black PCB @ 2400 MHz 11-13-13-2T
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 240GB
  • Sursă: Fractal Design 650W Tesla R2
  • Sistem de operare: Windows 7 64-Bit Ultimate
  • Display: BenQ XL2420T

 

Teste de performanta

1333 MHz VS 2400 MHz

Prima noastră curiozitate a fost legată de impactul pe care îl poate avea utilizarea unor memorii cu frecvenţe ridicate. Mai jos am rulat o serie de teste doar pentru a verifica diferenţa dintre cele două frecvenţe.

Haswell 1333 VS 2400

Coloana din drapta reprezintă etalonul, adică 100% performanţă, iar nivelul umplerii vă permite aproximarea (ochiometric) a diferenţei de performanţă în procente.

 

Teste de performanţă

performanta Haswell

 

Teste de performanţă IGP

performanta-haswell-igp

Diferenţele între cele două generaţii de IGP-uri sunt atât de mari, încât am impresia că mă uit la un APU de la AMD. Partea frumoasă este că LoL rulează atât de bine pe Haswell încât chiar ar fi piesa perfectă pentru realizarea unui PC exclusiv pentru LoL.

 

 

Temperatura

Pentru răcirea procesoarelor testate am utilizat cooler-ul Noctua NH-U12S împreună cu două ventilatoare Noctua NF-F12 PWM. Modul de lucru pentru ventilatoare a fost automat şi asta înseamnă că puterea lor creştea în funcţie de gradul de încălzire al procesorului. Din cauza lipsei de timp, temperatura am înregistrrat-o după doar 10 minte de rulat Prime 95 Blend.

De asemenea, toate opţiunile ce au rolul de a reduce frcvenţa şi voltajul au fost activate în timpul testării.

 

Core i7 4770K @ default + 2x4GB @ 2400 MHz Idle/Load  – 34°C/58°C

Core i7 4770K @ 4,9 GHz @ 1,224v + 2x4GB @ 2400 Mhz Idle/Load – 35°C/80°C

Core i7 3770K @ default + 2x4GB @ 2400 MHz Idle/Load – 35°C/58°C

Core i7 3770K @ 4,7 GHz @ 1,3v + 2x4GB @ 2400 Mhz Idle/Load – 35°C/82°C

4.9ghz 

 

Consum

Consumul este extrem de important în ziua de astăzi şi adesea poate fi factorul decisiv de a investi în hardware nou sau nu. Cel mai puternic motiv ar fi amortizarea investiţiei iniţiale prin ecomonisirea curentului electric pe o perioadă anume. Aşadar, mai jos aveţi valorile înregistrate de noi în regim idle, sau load doar pe CPU cu Prime 95 Blend. Nu uitaţi să verificaţi componentele platformei de test înainte de a trage concluziile. Pentru procesorul i7 3770K am folosit placa de bază GIGABYTE G1.Sniper M3, deoarece este foarte asemănătoare ca dotări şi caracteristici.

 

Core i7 4770K @ default + 2x4GB @ 2400 MHz Idle/Load – 25W/101W

Core i7 4770K @ 4,9 GHz @ 1,224v + 2x4GB @ 2400 Mhz Idle/Load – 26W/152W

Core i7 3770K @ default + 2x4GB @ 2400 MHz Idle/Load – 53W/105W

Core i7 3770K @ 4,7 GHz @ 1,3v + 2x4GB @ 2400 Mhz Idle/Load – 58W/189W

 

Concluzii

Singurul lucru care mi-a rămas impregnat în memorie a fost posibilitatea de a mă juca Leage of Legends fluent pe IGP. Este pentru prima oară când văd aşa ceva la rezoluţie fullHD şi nu pot decât să mă gândesc la acel IGP Iris Pro. Vă imaginaţi că va exista un NUC cu acel IGP, căci de aceea procesorul din tabelul cu lineup-ul este BGA:).

Bine, şi lăţimea de bandă a memoriei mi-a atras atenţia atunci când am rulat primul test. Am utilizat memorii 2400 MHz pentru o bună perioadă de vreme şi niciodată nu am reuşit să trec de 30GB/s în AIDA 64. Ei bine, acea lăţime de bandă foarte mare nu face altceva decât să ajute IGP-ul şi cu cât vom vedea frecvenţe mai ridicate, cu atât şi rezultatele obţinute în jocuri vor fi mai interesante.

Nu rămâne decât să vină producătorii de memorii cu modele de serie cu frecvenţe mari la preţuri cât mai accesibile.

Poate că 4770K nu aduce acel spor bombastic de performanţă, însă este un pas foarte important pentru Intel către SoC. Deja am ajuns la nivelul la care putem lua în considerare un procesor Intel pentru un HTPC sau chiar şi pentru un laptop de gaming şi dacă Iris Pro se dovedeşte a fi un IGP mult mai puternic decât HD 4600 (cel integrat în 4770K), atunci nu va mai fi nevoie de plăci video NVIDIA pe laptop-urile mainstream pentru gaming.

În încheiere nu pot să vă spun decât că sunt foarte încântat de modul în care se overclock-ează Haswell şi că de data aceasta vom înlocui platforma de test cu acest procesor şi nu vom sări peste el aşa cum am făcut la Ivy Bridge.

În curând vom începe seria de teste cu plăci de bază pentru această platformă şi ca sneak preview pot să vă spun că Sniper M5 extrem de interesantă.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.