Înainte de a vă aventura printre rezultate trebuie să ţineţi cont de faptul că am folosit o singură platformă şi anume placa de bază Intel DZ77GA-70K, 4×2 GB Kingston HyperX H2O@2133MHz, SSD Kingston HyperX 240GB şi sursă Sapphire Pure 950W. Pentru ambele procesoare am folosit cooler-ul Schyte Ninja 2 cu un ventilator NoiseBlocker BlackSilent XLP.

Temperaturile precum şi consumul au fost măsurate în timp ce platformele rulau pe IGP. Pentru aceste teste placa video NVIDIA GeForce GTX a fost înlăturată pentru a nu influenţa consumul de curent electric.

 

rezultate

 

Este de prisos orice comentariu. 3770K este mai puternic decât 2600K la absolut toate capitolele. Partea bună este că şi atunci când cele două au rulat la aceaşi frecvenţă, 3770K a oferit rezultate sensibil mai mari.

La testul de video encoding nu ste nicio diferenţă între 3770K la 3,5GHz şi 3770K la 4,6 GHz deoarece acest procesor are un set de instrucţiuni special integrat pentru a se ocupa de această sarcină.  Faptul că oferă un rezultat mai bun decât 2600K la 4,6GHz este o veste nemaipomenită pentur cei ce se ocupă de manipulare video deoarece nu este nevoie să îşi mai overclockeze procesorul pentru a obţine rezultate mai bune.

De asemenea, nu este nevoie nici de o placă video dedicată deoarece rezultatele sunt chiar foarte bune şi consumul de curent electric este minuscul. Bine, scenariul acesta se potriveşte strict celor ce se ocupă doar de editare video.

În cele două jocuri pe care le-am rulat nu pot să spun că a stralucit HD4000. Totuşi, în League of Legends putem obţine rezultate foarte bune cu detaliile setate pe medium şi astfel jocul poate fi rulat fără să devină stresant. Pot să spun că nu am sesizat niciun framedrop cu detaliile la mediu, nici măcar în teamfights.

DiRT 3 este departe de a fi jucabil cu frecvenţa implicită a lui HD4000. Pare totuşi să ruleze ceva mai bine dacă detaliile sunt setate pe ultra low, însă tot nu sunt de convins că aş putea bate vreun record în vreo cursă de raliu.

 

consum-temperaturi

Am rămas suprins şi complet dezamăgit de faptul că temperaturile sunt mai mari decât ale lui 2600K. Frecvenţa de 4,6 GHz nu este maximul, însă la o frecvenţă mai mare de atât mă întâlneam cu urâtul throtle. Fiind prea târziu pentru a putea să mai fac rost de un alt cooler am decis să continui cu Ninja 2 şi vedeţi şi voi ce s-a întâmplat.

Vom reveni cu alte teste asupra temperaturii în review-urile de plăci de bază ce urmează să le publicăm în cel mai scurt timp.

 

ac-gaming

Un subiect foarte controversat îl reprezintă jocurile şi drept urmare am rulat o serie de teste folosind o placă video ce se potriveşte de minune cu acest procesor: GTX 680. M-a interesat să văd care este impactul procesorului asupra felului în care rulează jocul şi mai ales dacă chiar merită un upgrade. Este foarte cunoscut faptul că de la 2500K la 2600K este o diferenţă mică când vine vorba de gaming deoarece mai mult de 4 nuclee sau thread-uri nu prea ştiu jocurile să folosească.

Rezultatele de mai sus reflectă o diferenţă mult mai mică decât cea despre care vorbeam mai sus şi dacă vorbim strict despre gaming, atunci atenţia trebuie îndreptată momentan spre un quad-core sau dual-core cu HyperThreading.

Batman Arkham City a fost rulat cu Physx setat pe normal din joc şi dezactivat din NVIDIA Control Panel pentru a pune la muncă procesoarele. Acesta este şi motivul pentru car eobservaţi diferenţe atât de mari.

 

 

Concluzii

placi-pt-3770kMă aşteptam ca trecerea la 22nm să aducă un adevărat BOOM şi ca acest procesor să fie şi mult mai rece şi mult mai rapid şi mult mai orice. În schimb a descoperit o creştere destul de timidă în ceea ce priveşte performanţă. IGP-ul nu pot să neg că a anvasat şi că oferă o performanţă comparabilă cu cea oferită de către cele AMD, însă este departe de a fi folosit pentru casual gaming.

În ceea ce priveşte performanţa lui 3770K în gaming atunci când este împerechiat cu o placă video de top pot să mă declar mulţumit, însă dacă îl comparăm cu procesorul pe care îl înlocuieşte nu prea putem să găsim o logică în upgrade-ul de la 2600K la 3770K.

Totuşi, dacă nu sunteţi fericitul posesor al unui 2600K, atunci puteţi să vă gândiţi foarte serios să treceţi la acest procesor deoarece este tot ceea ce aţi auzit de bine despre 2600K plus încă câteva chestii.

Procesorul este foarte bun, însă pe partea de overclocking nu stă aşa de strălucit deoarece temperaturile de funcţionare sunt cam mari în ciuda consumului de curent electric este excelent.

În cel mai scurt timp vom publica şi o serie foarte mare de review-uri de plăci de bază, cele din poza alăturată fiind doar o parte dintre ele şi de asemenea, în articolele pe care le vom publica veţi vedea şi completări ale acestuia care a fost executat într-un timp record:D.

 

  • Procesorul poate fi cumpărat de la Oktal.ro la preţul de 1429 Lei
Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.