Sapphire nu este un producător cunoscut pentru plăcile de bază scoase pe piaţă până acum ci pentru plăcile video şi mai ales pentru exclusivitatea în ceea ce priveşte producătorul de cipuri grafice.

Faptul că Sapphire se înţelege atât de bine cu AMD nu face decât să ajute la apariţia unor produse bazate pe cipurile celor de la AMD, cât mai interesante.

IMG_8994A sosit momentul să disecăm două plăci de bază mini ITX şi de la acest producător.

Aceste două plăci de bază despre care vom discuta nu sunt nişte simple plăci de bază ce înglobează elemente ce deja le-am mai văzut, ci chiar ceva mai speciale decât restul.

Evident, nu se va ridica niciuna la nivelul plăcii de bază cu wireless încorporat, însă construcţia şi caracteristicile lor m-au surprins.

Mergând pe prezumţia că aţi citit deja roundup-ul nostru vom discuta foarte succint despre aceste plăci de bază.

Despre ce este vorba veţi afla în rândurile ce urmează. Vom aborda fiecare placă de bază separat şi câteva elemente vor fi comune pentru că sistemul de răcire este acelaşi.

 

Sapphire Pure White Fusion E350

IMG_8999Vom discuta cu acest model la început deoarece ne-am gândit să le luăm în ordinea preţului.

Poate că nu este cu nimic mai specială această placă de bază faţă de altele miniITX deja existente pe piaţă, însă preţul ei este cu siguranţă cea mai atractivă caracteristică a ei.

Nu vine dotată cu USB 3.0, ceea ce poate fi considerată o opţiune necesară pentru unii utilizatori şi nu vine nici cu un număr exagerat de port-uri USB 2.0. Sunetul este 5.1 şi dacă se leagă un sistem audio analogic nu vom mai putea folosi microfon decât dacă conectăm panoul frontal al carcasei. Partea bună este că are ieşire HDMI şi am putea folosi această conexiune atât pentru imagine, cât şi pentru sunet şi astfel vom putea folosi jack-urile audio analogice pentru microfon şi line-in.

Cele 4 port-uri USB 2.0 dispuse pe panoul I/O nu sunt singurele disopnibile, pe placa de bază mai fiind dispuşi doi conectori ce permit adaugarea a încă 4 port-uri.

White Fusion suportă maxim 8GB de memorie DDR3 ce poate rula la 1066 MHz în single channel, similar majorităţii plăcilor cu E350. Chiar dacă frecvenţa pare mică, de la 1066 la 1333 MHz nu se observă o creştere în performanţă, iar memoriile la frecvenţe mai mari pot funcţiona foarte bine şi la 1066 MHz.

Sistemul de răcire format din două radiatoare de dimensiuni mici se descurcă foarte bine, reuşind să menţină procesorul în condiţii de load 100% la doar 57°C. În idle, temperatura s-a menţinut la 51°C indiferent de frecvenţa la care procesorul rula, 800 sau 1600 MHz.

 

IMG_9000 IMG_9002 IMG_9003 IMG_9004

 

 

Sapphire Pure Fusion Mini E350

IMG_9005Pure Fusion Mini E350 este o placă de bază miniITX mai specială decât majoritatea celor deja existente pe piaţă graţie câtorva caracteristici.

În primul rând se diferenţiază de ceea ce vedem prin magazine datorită slot-urilor de memorie SO-DIMM. Dacă majoritatea plăcilor pot fi dotate cu DIMM-uri normale, această placă de bază permite instalarea de memorii de laptop.

Conform specificaţiilor Sapphire, acest model suportă maxim 4 GB de memorie, însă kit-ul Kingston de 8GB pe care l-am folosit pentru testare a fost recunoscut în întregime.

La capitolul sonorizare, acest model stă mai bine fiind dotată chiar şi cu ieşire audio optică. De asemenea, şi pe partea de USB avem ceva în plus, port-urile USB 3.0 facând deliciul celor pofticioşi la tehnologie de ultimă generaţie.

IMG_9007Pe partea de conectivitate, această placă de bază stă excelent. Nu numai că avem şi eSATA pe lângă USB 3.0, dar vine echipată chiar cu Bluetooth, exact aşa cum am văzut pe plăcile de bază de la ASUS.

Cireaşa de pe tort, de altfel fiind caracteristica ce compensează lipsa unei plăci de reţea wireless încorporate, o reprezintă slot-ul mini PCIe aflat chiar deasupra celui X16.

În acest slot mini PCIe se pot instala tot felul de dispozitive pentru laptop-uri, iar noi am ales să folosim pentru teste o placă de reţea wireless de laptop.

Pentru testarea acestei plăci de bază noi am folosit un kit de memorii Kingston DDR3@1866 funcţionând la 1066 MHz. Singurul motiv pentru care am folosit acest kit a fost acela de a descoperi dacă este posibilă folosirea unei capacităţi mai mari de 4GB cât indică Sapphire că ar fi posibil.

 

 

IMG_9006  IMG_9008 IMG_9009 IMG_9010

 

Temperaturi şi concluzii

idle idle2

Screenshot-ul din dreapta este făcut în timp ce foloseam placa de bază White Edition. Diferenţa de temperatură se datorează activării profilului ventilatorului. Astfel, temperatura mai mică este rezultatul folosirii ventilatorului la turaţie maximă.

load

În load am făcut screenshot doar uneia dintre plăcile de bază deoarece, de la 60°C în sus profilul ventilatorului creştea automat turaţia la maxim şi comportamentul celor două moduri de lucru este identic la o temperatură mai mare de 60°C.

La capitolul consum de energie electrică, placa cu Bluetooth şi USB 3.0 a consumat în medie cu 2W mai mult, o valoare ce poate fi ignorată atâta timp cât consumul întregului sistem nu trecea de 35W.

Pentru testarea sistemului am folosit un HDD de 2,5 inci Seagate Momentus de 320GB din seria 5400.6. Sursa de alimentare folosită a fost una de 60W special concepută pentru astfel de sisteme.

 

IMG_9035 IMG_9037 net-card

 

Fiecare dintre aceste două plăci de bază vine cu un atu important. Dacă la versiunea White discutăm de un preţ super atractiv, la modelul mai scump începem să vorbim despre nişte dotări un pic ieşite din comun şi totodată foarte utile pentru o parte dintre utilizatori.

Cât am testat plăcile am remarcat o chestie foarte mişto. Fie că eşti în Windows sau în BIOS, atunci când este conectat un dispozitiv într-unul din port-urile USB, buzzer-ul plăcii de bază scoate un zgomot, iar la deconectare scoate alt zgomot, similar sunetelor de Windows doar că nu sunt polifonice.

De asemenea, dacă tot suntem la capitolul preţuri, cel al versiunii mai scumpe nu este cu foarte mult mai mare. Practic, pentru ~100 Lei în plus primim atât USB 3.0 cât şi Bluetooth şi un extra slot ce foarte rar întâlnim pe o placă de bază.

Dacă doriţi să vă construiţi un sistem low-power ce poate fi folosit atât pe psot de HTPC cât şi ca PC de office vă recomand cu căldură oricare dintre aceste plăci întrucât dotările lor pot satisface orice fel de pretenţii.

 

Plusuri şi minusuri pentru Sapphire Pure Fusion Mini E350

+ Răcire
+ USB 3.0
+ Bluetooth
+ Slot mini PCIe

 

Plusuri şi minusuri pentru Sapphire Pure White Fusion E350

+ Răcire
+ HDMI
+ Preţ
– Ieşiri audio

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.