De când a apărut form factor-ul mini-ITX a fost întotdeauna asociat cu low performance şi low power consumption. Chiar şi acum câteva zile Victor vă povestea de o placă de bază de la GIGABYTE ce venea echipată cu un procesor Atom. Principalul atu al acelei soluţii era evident consumul redus energie electrică.

Până recent, tehnologia nu permitea micşorarea componentelor atât de mult încât să poată fi integrată o soluţie performantă în acest format. Totuşi, de când ambii producători au început să pună un accent tot mai puternic pe conceptul „platformizare” parcă începe să se observe tendinţa adoptării acestor sisteme pentru scopuri generaliste, nu numai cu destinaţii bine definite.

Odată cu aducerea unui nivel mai ridicat de performanţă s-a putut renunţa la îndreptarea lor către segmente ca „thin client”, „information PC” sau „set-top box”

După ce piaţa acestui format a fost dominată de către VIA, a sosit momentul să înmâneze ştacheta celor doi producători capabili să o ducă undeva unde procesoarele C3 sau Eden nu ar putea ajunge.

Nu este prima încercare de a intra pe acest segment din partea AMD sau Intel, dar în mod sigur este cea mai atractivă pentru că cel puţin pe partea Intel procesoarele dau dovadă de un avantaj imens, au controller video integrat.

În cazul în care v-aţi pus întrebări legate de ideea Intel de a integra un cip grafic în procesor care să fie capabil doar să redea fullHD, acum veţi primi cel mai onorabil răspuns. O altă dilemă frecvent apărut în rândul utilizatorilor Intel este „de ce doamne iartă-ma tot reduc dimensiunea cooler-ului?”. În cazul procesoarelor cu IGP este destul de logic răspunsul, pentru a încăpea într-o carcasă mini-ITX. Vă spun sincer că soluţie de răcire mai bună decât cooler-ul box nu veţi găsi, sau dacă da veţi avea probleme în a construi ceva normal şi veţi fi nevoiţi să taiaţi table sau să le îndoiţi şi în cel mai rău caz să fiţi dezamăgiţi dacă găsiţi un cooler similar celui folosit de mine (veţi vedea la care mă refer)

Înainte de a merge mai departe în explorarea plăcilor de bază de la GIGABYTE şi Sapphire, vreau să lămurim aspectul legat de alegerea componentelor. Aşa cum într-o carcasă micro-ATX nu încape orice cooler, la fel se întâmplă şi cu cele mini-ITX. Să nu vă aşteptaţi să încapă altceva decât o placă de bază cu Atom în carcase cu 60mm înălţime, similare celei în care a fost montată placa de bază cu Atom de la GIGABYTE. Reţineţi, trebuie să achiziţionaţi carcase cu înălţime mai mare de 60mm pentru că nici cooler-ul box nu va încapea.

 

Cele două plăci de bază concurente sunt echipate cu H55 şi 785G, două chipset-uri perfecte pentru HTPC-uri şi nu numai. Primul pentru că permite folosirea IGP-ului din procesoarele Intel iar al doilea pentru că vine cu un GPU inttegrat destul de performant încât să ruleze câteva jocuri la detalii minime, lucru imposibil de făcut pe GPU-ul Intel.

Vom discuta pe rând despre fiecare placă de bază iar la final vom analiza preţurile pentru fiecare platformă în parte.

 

 

Pages ( 1 of 5 ): 1 23 ... 5Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.