Noua generaţie AMD bate la uşă. Mai este, în teorie, doar o lună până la lansarea noilor procesoare cu nume de cod Buldozer de la AMD şi iată că plăcile de bază sunt oficial lansate.

Deşi pare puţin dubioasă o astfel de lansare, cu o lună înaintea procesoarelor (remember P55) să ştiţi că eu am reuşit într-un final să văd logica de dincolo -pregătirea utilizatorilor pentur noile procesoare.

Pracitc, dacă suntem evident useri AMD, vom putea face upgrade la noile procesoare în doi timpi şi trei mişcări. Să presupunem că deţinem un Phenom x2, x4 sau X6. Acestea vor pute fi utilizate pe noile plăci de bază şi dacă am achizţiona chiar de acum o placă de bază cu 990FX am schimba-o pe actuala din PC şi ne-am vedea de treabă până când Buldozer va veni.

 

A01-sabertooth-990fxstăzi vom discuta despre una din variantele de upgrade şi vom vedea şi ce se poate întâmpla dacă folosim un procesor de generaţie veche pe o placă de bază de generaţie nouă.

Sabertooth 990FX de la ASUS este placa de bază pe care o vom studia pentru a afla primele amănunte despre ce înseamnă noua generaţie AMD. Placa de bază are în dotare noul chipset 990FX ce prezintă o serie de avantaje, mai ales la numărul de lane-uri PCIe, şi pe lângă 990FX avem noul southbridge SB950.

Evident că acest Sabertooth nu reprezintă cea mai ieftină trecere la noua generaţie de procesoare, dar presupunem că utilizatorii interesaţi de viitoarea platformă de la AMD deţin cel puţin o placă de bază din segmentul mainstream. Această supoziţie are ca fundament faptul că cei ce cumpără calculatoare ieftine şi implicit plăci de bază ieftine habar nu au ce cumpără şi nici nu sunt interesaţi prea mult de detalii despre ceea ce cumpără.

 

02-sabertooth-990fxŞi Sabertooth 990FX, la fel ca şi celelalte plăci de bază din seria TUF, vine dotată cu piese ce sunt descrise ca fiind military standard. Adică au o anduranţă ieşită din comun şi pot rezista în cele mai neprietenoase medii. Nu vă imaginaţi că veţi putea monta un PC cu Sabertooth pe un ATV şi apoi să vă plimbaţi cu el prin mocirlă şi el să funcţioneze în continuare, însă căldura sau orice condiţie ciudată la care vă puteţi gândi nu vor împiedica această placă de bază să ofere performanţa ei naturală.

Teste de anduranţă la care au fost supuse aceste plăci de bază includ rularea la temperaturi de -10°C, temperaturi ridicate cu umiditate ridicată: 55°C@90% umiditate şi variaţii mari de temperatură de la -40° până la 85°C. Evident că un utilizator normal nu va folosi în astfel de condiţii o placă de bază, însă faptul că rezistă la aceste temperaturi ne garantează faptul că în condiţii normale de utilizare produsul va avea o viaţă mai îndelungată. Poate din acest motiv ASUS oferă şi o garanţie de 5 ani pentru această placă de bază.

 

 

Conectivitate

06-sabertooth-990fxLa acest capitol Sabertooth 990FX stă ca orice placă de bază mainstream actuală. Adică nu vine echipată doar cu USB 3.0 precum una High-end, ci doar cu 4 port-uri USB 3.0 din care două sunt amplasate pe panoul I/O, iar două pot fi obşinue prin conectarea unui bay frontal. Controller-ul care se ocupă de aceste port-uri USB 3.0 este fabricat de Asmedia şi în teorie ar merge mult mai bine decât cele folosite anterior care erau fabricate de NEC. Vom studia acest amănunt într-un articol viitor întrucât acum nu dispunem de niciun dispozitiv USB 3.0.

Tot la partea de USB, ASUS a introdus o caracteristică destul de căutată. Ai Charger+ poate încărca bateriile IPod-urilor, IPad-urilor sau altor dispozitive ce se încarcă prin USB, într-un timp mult mai scurt.

Pentru a umple acest mic inconvenient (din prisma unor utilizatori) avem pe panoul I/O nici mai mult nici mai puţin de 10 port-uri USB 2.0. Ca să nu cumva să ne plângem că trebuie să folosim din port-urile USB 3.0 pentru device-uri USB 2.0.

Sabertooth 990FX vine dotată şi cu două port-uri eSATA 3Gbps dintre care unul este power eSATA adică oferă mai mult curent electric şi astfel vom putea alimenta stick-urile eSATA dintr-un singur port fără să mai introducem un cablu într-o priză USB.

 

04-sabertooth-990fx

Pe partea de conectare a HDD-urilor, ODD-urilor sau SSD-urilor lucrurile stau destul de simplu. Placa pune la dispoziţie 6 port-uri 6Gbps şi 2 port-uri 3Gbps.

Plăcile video mă gândesc eu că tot aici s-ar integra, sub umbrela conectivităţii pentru că până la urmă sunt alte dispozitive pe care le conectăm.

Sabertooth suportă Quad-GPU SLI şi Quad-GPU CrossFireX adică putem instala fără probleme două plăci video dual-GPU. De asemenea, întrucât oferă două slot-uri X16 şi unul X8, avem prezent şi suportul pentru 3-Way SLI şi 3-Way CrossFireX şi asta înseamnă că indiferent de upgrade-ul pe care ni-l dorim în materie de plăci video, îl putem realiza.

 

 

Alte elemente ale contrucţiei

TUF Thermal Radar este denumirea aplicaţiei ce permite monitorizarea celor 10 senzori de temperatură amplasaţi pe toată placa de bază. Aceşti senzori, împreună cu Ai Suite II ne permit modificare modului în care ventilatoarele funcţionează pentru a avea silenţiozitate atunci când calculatorul este într-un stadiu idle. De asmenea, dacă cumva temperatura măsurată de aceşti senzori începe să crească, putem seta ca numărul turaţiilor ventilatoarelor să crească o dată cu temperatura şi astfel aceasta va putea fi menţinută la valori normale.

Alimentări pentru ventilatoare avem în total 6 dintre care două sunt pentru procesor. Acest element constructiv este foarte util pentru userii ce folosesc coolere gigantice ce au două ventilatoare. Şi mie mi s-a întâmplat de nenumărate ori să nu ştiu de la care conector am alimentat al doilea ventilator şi să stau să orbecăi prin carcasă să văd ce nume are ca să îl idnetific apoi în ecranul cu rotaţiile pe minut şi astfel să îmi dau seama dacă funcţionează corect.

 

05-sabertooth-990fx

Digi+ VRM este un VRM digital compus din 8+2 faze. Acelea două sunt folosite pentru memorie, iar cele 8 pentru procesor. Deşi este un VRM digital, ASUS se laudă că acesta ne asigură un timp de răspuns scăzut precum în cazul VRM-urilor full analog şi o precizie crescută precum în cazul VRM-urilor full digitale.

Nu am să stau să vă descriu avantaje sau dezavantaje căci va începe să sune a advertorial. Dar, veţi vedea în pagina cu teste că deşi este un număr mic de faze, VRM-ul se descurcă excelent pentru un utilizator normal.

 

 

Hai să aruncăm o privire şi pe mini testele de compatibilitate.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.