De câţiva ani încoace numărul echipamentelor conectabile la Internet prezente în casa fiecărui utilizator normal a crescut simţitor. Fie că vorbim de PC-uri, console, notebook-uri, netbook-uri, tablete sau telefoane mobile sau chiar televizoare, se simte nevoia de interconectare sau chiar de o conexiune la Internet stabilă şi bine partajată.

Fiecare are un prieten care „se pricepe” la calculatoare sau tot ce ţine de IT&C şi de foarte multe ori acest amic al vostru s-a lovit de întrebările : „ce router să-mi cumpăr?” sau „care router este mai bun?”.

Ei bine, în lumea destul de mică a gamerilor aceste două întrebări sunt destul de delicate deoarece membrii familiei au nevoi diferite. Unii vor să navigheze pe Internet, alţii să se joace sau alţii să descarce conţinut – gratuit, bineînţeles :).

Astfel ajungem şi la obiectul discuţiei de astăzi – un router care se pretează foarte bine la nevoile fiecărei categorii de utilizatori enumerate mai sus – gamer, gospodină sau pensionar – AirLive N.Power.

 

Ovislink sunt o companie taiwaneză care nu a avut parte de foarte multă publicitate la noi în ţară, pe segmentul SOHO (small office / home-office) deoarece au activat mai mult pe segmentul business, acolo unde se fac cei mai mulţi bani.

Routerul N.Power nu am reuşit să îl găsim la nici un retailer fie el on-line sau off-line de la noi însă sper că vom reuşi să îl vedem curând deoarece opţiunile şi performanţele oferite sunt peste media echipementelor de reţea vândute în România.

 

După cum spuneam, AirLive N.Power poate să mulţumească orice categorie de utilizatori. Vine echipat cu port-uri Ethernet Gigabit, unul dintre ele putând alimenta şi un device prin PoE(Power over Ethernet), un port USB, WPS(Wireless Protected Setup) plus o rază de acoperire în zone extra-urbane de până la 2.6km.

Bundle-ul este sărac dar din punctul meu de vedere, în afară de router, alimentator, un patch-cord şi manual, nu aveţi la dispoziţie altceva.

 

 

AirLive N.Power este un router foarte modern din toate punctele de vedere. În primul rând are o memorie de 32MB SDRAM şi un ROM de 8MB, oferă suport 802.11n, adică o rată maximă de transfer de 150Mb/s, un port USB pentru un eventual FTP, partajarea unei unităţi de stocare în reţea sau conectarea unei camere web, un port pasiv PoE , management de bandă şi chiar şi tehnologia „green AP” pentru economisirea energiei.

Routerul vine într-o carcasă din material plastic şi este destul de bine ventilat prin fantele de ventilare situate pe lateral şi în partea inferioară. Partea inferioară a carcasei este „protejată” de un scut din plastic, care se poate folosi ca un suport pentru montarea pe perete a routerului şi în acelaşi timp nu permite obturarea fantelor pentru aerisire.

Pe partea din spate avem 4 port-uri LAN, un port WAN, portul de alimentare alături de portul USB şi butoanele pentru reset şi WPS. Avem doar o antenă, normală de 3dBi, o alegere  care m-a lăsat cu gura căscată ţinând cont de puterea specificată de 20dBm.

 

 

 

În pagina următoare vă vom arăta cum arată interfaţa de administrare a router-ului. Din nefericire, pentru pasionaţii de modding, N.Power nu este suportat de DD-WRT, Open-WRT sau Tomato.

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.