Urmatoarea generatie a standardului 802.11 (802.11ac) promite sa sparga barierele wireless. Acest nou standard permite o latime de banda mult mai mare fara a afecta calitatea semnalului si rata de adoptie incepe sa creasca pe toate segmentele, fie ca vorbim de enterprise, SOHO sau home use.

Consumul de „continut digital” este intr-o continua crestere, in special continutul video care, conform unor statistici, incepe sa atinga pragul de 70% din totalul traficului global. Aceasta crestere a inceput sa puna presiune pe retelele care folosesc vechile standarde (802.11b/g) si astfel utilizatorii incep sa observe efectele – lag, timpi de incarcare mai mari, pierderi de pachete, etc.

DSC01875802.11ac incearca sa elimine aceste efecte negative si serviciile digitale care acum sunt majoritatea in cloud (streaming audio/video, sincronizare de date intre echipamentele din zona mobile, backup-ul, download-ul de fisiere). Toate variantele standardului 802.11 s-au concentrat pe maximizarea vitezei, iar 802.11n a adus cu sine MIMO (multiple in / multiple out). MIMO este o tehnologie care permite transmiterea de date multistream prin WIFI. 802.11ac continua acest trend si introduce, totodata, conceptul de transport paralel – Multi-User MIMO sau MU-MIMO prin care mai multe echipamente primesc si trimit pachete in mod concurent. Desi acest lucru pare a fi minor, este pentru prima oara in istoria WIFI cand traficul este directionat in mod simultan catre clienti (echipamente) multiple fara a afecta calitatea serviciului.

Standardul 802.11ac foloseste banda 256-QAM 80MHz si incearca sa pastreze compatibilitatea cu echipamentele care folosesc standardul 802.11g/n si aducand cu sine o varietate de caracteristici noi : QoS, power saving sau multicast.

Trecand peste aceasta introducere destul de lunga sa revenim la prietenii nostri de la ASUS care au decis sa isi mareasca familia de routere cu inca un membru: AC-3200 Tri-band Gigabit. Desi cresterea ofertei pentru ruterele gigabit de piata locala a crescut exponential odata cu aparitia pachetelor fiberlink de la ISP-urile locale, asta nu inseamna ca toate echipamentele prezente pe piata sunt neaparat si performante.

Caracteristici si Specificatii

Imediat ce este scos din cutie, ASUS RT-AC3200 se remarca designul in linii drepte pe care ASUS il foloseste de ceva vreme deja, design care te duce usor cu gandul la masinile Lamborghini. Unora dintre voi s-ar putea sa vi se para cunoscut pentru ca este acelasi design folosit la fratiorul lui maiDSC01884 mare AC87U.

Fantele pentru ventilare sunt plasate pe partea inferioara dar nu este afectata circulatia aerului. Pe parcursul perioadei de test consumul routerului s-a plasat in jurul valorii de 15W ceea ce inseamna ca nu se incinge foarte tare. Totodata, piciorusele il ridica aproximativ 2-3cm si astfel aerisirea se face destul de eficient.

Pe partea din spate avem patru porturi ethernet (WAN/LAN) gigabit, un buton on/off, un buton pentru WPS, inca unul pentru reset si un port USB 2.0.

Routerul ASUS vine echipat cu sase antene detasabile, cu 2 mai mult fata de AC87U pe care l-am amintit mai devreme.

Pe partea din fata sunt plasate LED-urile de status si ce mi-a placut a fost faptul ca exista LED-uri separate pentru cele doua benzi – 2.4Ghz si 5GHz. Tot in fata sunt plasate inca doua butoane care permit inchiderea LED-urilor, oprirea WIFI-ului plus un port USB 3.0.

Sub capota, Lamborghiniul de la ASUS se prezinta ca o liceeanca in seara balului. Adica foarte bine.

NPU-ul este un Broadcom BCM4709A, un cip dual-core tactat la o frecventa de 1GHz. Acelasi cip este regasit in echipamente ca ASUS AC87U sau Netgear R7000 sau R8000.

Cipul care se ocupa de banda de 2.4Ghz este Broadcom BCM43602 ajutat de un amplificator Richwave RTC6649E. In banda de 5GHz undele radio sunt directionate de catre un Broadcom BCM43602 care la randul sau este imperecheat cu un amplificator Skyworks 5003L1.

AC-3200 are o memorie RAM de 256MB DDDR3 si un Flash ROM de 128MB. Daca memoria ram este suficient de „incapatoare”, memoria flash mi se pare destul de mica.

Galerie foto

Firmware

Inginerii de la ASUS s-au gandit sa reinventeze roata si ne pun la dispozitie un FW custom, bazat pe DD-WRT – ASUSwrt. Printre caracteristicile speciale se numara AirProtect si Adaptive QoS. AirProtection este rezultatul parteneriatului dintre ASUS si Trend Micro si incearca sa va protejeze reteaua folosind sisteme care se folosesc in principal la nivel enterprise si SOHO. Astfel, puteti restrictiona accesul la anumite website-uri, filtrare la nivel de cuvinte cheie a unor aplicatii dar si posibilitatea de a aplica restrictiile de mai sus (si altele care se regasesc pe majoritatea routerelor) intr-un anumit interval orar.

Alte optiuni interesante sunt „infected device detection and blocking” care previne masinile infectate sa acceseze reteaua dar si „router security assessment” care permite scanarea ruterului dupa vulnerabilitati de securitate.

Adaptive QoS nu este o aditie noua pe firmware-ul de la ASUS. Practic, routerul monitorizeaza conexiunea si in functie de aplicatiile pe care le folositi mai des va incerca sa prioritizeze traficul pentru acestea. Prioritizarea se poate face si manual ceea ce va si recomand. Functioneaza? Pot spune ca doar partial deoarece a interferat destul de mult cu testele noastre si am experimentat un throttling de toata frumusetea.

Metodologie si performante

Iata ca am ajuns si la partea cea mai interesanta a acestui material. Fiind vorba de primul router 802.11ac pe care il testam ne-am gandit sa schimbam putin metodologia. Asa ca am folosit ca benchmark IxChariot al celor de la IXIA alaturi de 7 clienti – statii de lucru si un laptop. Doi dintre clienti ne-au fost pusi la dispozitie in cloud, de catre IxChariot, iar pe ceilalti cinci i-am configurat local si off-site.

Local am folosit doua statii de lucru echipate cu placi de retea wireless 802.11ac(o ASUS PCE-AC68 si un 2T2R WiFi 802.11ac), o statie de lucru in LAN, cu un cip gigabit Killer E2200 (mai exact un Qualcomm Atheros) si un laptop Alienware m11x cu 802.11n – echipat cu un cip Atheros AR8132.

Offsite am configurat o statie de lucru conectata la un uplink de 100MBits si alti doi clienti, in cloud, in afara tarii.

ixia endpoints

Firmware-ul pe care l-am folosit a fost ultima varianta – v. 3.0.0.4.378_7838. Metodologia de testare ne-a fost pusa la dispozitie de catre IxChariot al celor de la IXIA si astfel am simulat un transfer de fisiere folosind protocolul BitTorrent, cu un numar de 10 useri conectati, cat si un transfer concurent de fisiere folosind un protocol BitTorrent si un stream HD (Blu-Ray playback). Acest lucru ne-a permis sa vedem daca exista cumva limitari la nivelul accelerarii NAT (pe care am lasat-o activata) sau alte probleme pe care subsemnatul le-a mai experimentat in cazul altor  echipamente. In cazut testarii pe WIFI ne-am concentrat pe testarea protocolului 802.11ac cat si a vitezei de routing, deoarece acesta este scopul acestui material. Calitatea semnalului radio a fost excelenta pe toata durata testelor si ASUS RT-3200ac s-a comportat bine. Rezultatele le puteti vedea mai jos.

 wan to lan

Testarea WAN to LAN a fost simulata, dupa cum am spus, folosind un script de test deja existent in IxChariot. Acesta simuleaza un download de fisiere folosind protcolul BitTorrent catre un numar total de 10 utilizatori, iar dimensiunea fisierului a fost de 30GB. Tocmai pentru ca am folosit un numar de 10 useri viteza medie de download este posibil sa nu vi se para una extraordinara.

lan to wan

Pentru testul de upload am folosit setari identice ca pentru testul de download. Vitezele sunt aproximativ similare si acest lucru ne asigura de consistenta accelerarii NAT care in cazul altor echipamente (mai ieftine, ce-i drept) lasa de dorit.

lan to ac

Pentru acest test am folosit un scenariu usor diferit deoarece, de obicei pe LAN cele mai des intalnite sunt transferurile de fisiere sau streamingul audio/video. Pentru ca pentru streaming am folosit un scenariu separat, am ales sa simulam un transfer de fisier de 12GB dinspre LAN catre o platforma care foloseste placa de retea de la ASUS PCE-AC68. Asa cum se vede, rezultatele sunt acceptabile.

ac to lan

Ca si in cazul testului de mai sus am folosit acelasi scenariu. Dupa cum se vede si cu ochiul liber, vitezele nu sunt similare si diferenta in acest caz este data de configuratia diferita a statiilor de lucru.

 ac to ac

Era la mintea cocosului ca vom face si acest test. Si pentru ca noi suntem curiosi din fire, nu ne-am limitat la a testa latimea de banda „bruta” asa cum vedeti in majoritatea testelor. Astfel, am simulat un transfer de fisiere folosind protocolul BitTorrent intre zece utilizatori. Dimensiunea fisierului a fost de 4,3GB. Recunoastem ca intentia a fost de a observa comportamentul routerului in 802.11ac in conditii de stress maxim. Rezultatele, spunem noi, au fost mai mult decat multumitoare.

 concurrent

Pentru ultimul test am folosit un mix de aplicatii. Concret, am combinat doua teste intr-unul singur – o descarcare de fisier de pe torrent catre 10 utilizatori de pe LAN si un streaming video HD 1080p (am ales Netflix chiar daca la noi nu este momentan disponibil) catre aceiasi utilizatori. Dupa cum se vede vitezele asigura o calitate a serviciului foarte buna.

 

Concluzii

ASUS RT-3200AC este un flagship pe care initial l-am privit cu suspiciune si apoi cu incantare. De fiecare care data cand testam un produs, la final, totul se reduce la cateva intrebari. Am nevoie de el? Merita pretul platit? Face diferenta?

E mare cat China. Pardon, cat Alienware M11X

Nevoile sunt diferite pentru fiecare utilizator in parte si este discutabil daca un utilizator „casnic”, in momentul de fata are nevoie de performantele de care este capabil acest router. Pentru performantele de care da dovada RT-3200AC merita banii cu siguranta si este clar in plutonul celor care conduc, insa, ca de fiecare data, cei care sunt „early adopters”, vor plati bani in plus. Pentru ca „asa-i in tenis”.

  • Routerul poate fi cumparat la pretul de 1459 Lei de la PC Garage

top pick

+ Temperatura
+ Performanta
+ USB 3.0
+ Firmware

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.