Motivul pentru care nu prea ne-am dat in vant dupa sisteme de racire AIO este simplu, sunt prea putine care ofera o performanta buna. Corsair au atras atentia de ceva vreme cu varfurile lor de gama si drept urmare am decis sa verificam si noi cele auzite. Asadar, a sosit momentul sa testam varful lor de gama: H110i GTX.

Unii utilizatori se tem sa foloseasca astfel de sisteme de racire. Ii inteleg perfect atata vreme cat exista nesansa sa se scurga lichidul in interiorul PC-ului. Altii se tem ca nu au loc sa monteze astfel de raciri si si pe acestia ii inteleg.

De exemplu, H110i GTX nu se potriveste in orice carcasa, fie ea si un EATX. Mi-ar fi placut ca acest sistem de racire sa incapa in InWin 707, insa felul in care sunt dispuse locasurile pentru ventilatoare in acea carcasa instalarea nu este permisa.

Pentru a evita o astfel de problema este necasar un minim de documentare: daca pot fi instalate radiatoare de 280mm si ce grosime maxima este permisa deoarece mai intra si ventilatoarele in ecuatie.

 

Specificatii

Daca te apuci sa sapi prin site-ul Corsair ai sa descoperi ca nu sunt disponibile foarte multe specificatii. Adica nu mai mult decat capacitatile ventilatoarelor si dimensiunile radiatorului nu vei gasi. Parca ar fi pe site-ul Apple sperand sa gasesti faptul ca si TSMC, dar si Samsung produc procesoarele din 6S.

01 h110i gtx

Anyway, iata mai jos ce este esential de stiut despre acest cooler.

  • Compatibilitate: Intel – LGA 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3; AMD – FM1, FM2, AM2, AM3
  • Dimensiuni radiator: 140mm x 312mm x 26mm
  • Dimensiuni ventilatoare: 140mm x 25mm
  • Nr. rotatii ventilatoare: 2000 +/- 10% RPM
  • Airflow: 104.65 CFM
  • Zgomot: 40 dB

Ar fi fost dragut sa fie specificat debitul pompei, insa cu siguranta nu depaseste 100l/h. Oricum, trecand peste lipsa unor detalii tehnice importante, H110i GTX face parte din segmentul de cooler-e AIO scumpe. Desi in zona lui de pret gasim de obicei sisteme de racire cu lichid inzestrate cu radiatoare triple, adica se pot instala 3 ventilatoare, 110i GTX vine echipa doar cu doua. Ce-i drept, aceste doua ventilatoare care pot fi instalate pe radiator sunt de 140mm. Adica ofera un flux de aer mare la un numar de turatii relativ mic comparativ cu doua de 120mm.

Partea buna este ca sistemul de prindere permite instalarea pe orice socket modern, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre radiator. Radiatorul de 280mm nu poate fi instalat pe orice carcasa intrucat foarte putine au doua locase de ventilatoare de 140mm unul langa altul. Vezi carcasa InWin 707 care in ciuda dimensiunilor, nu permite instalarea acestui gen de radiator.

Oricum, vestea buna este ca exista si carcase ITX care sunt compatibile cu radiatoarele de 280mm si vom discuta destul de curand despre o astfel de carcasa.

 

Galerie foto

 

Platforma de test

Pentru testarea acestui sistem de racire am folosit cele mai noi componente de pe piata. Nu de alta, dar un cooler asa de scump nu are niciun rost sa fie instalat in te miri ce vechitura. Lista componentelor o gasiti sub poza de mai jos.

02 platf h110i gtx

 

  • Placa de baza: Asus Maximus VIII Hero
  • CPU: Intel Core i7 6700K@4,5 GHz, 1,408v
  • RAM: Corsair Vengance LPX 4×4 GB @ 3200 MHz
  • Placa video: EVGA GTX 980Ti Classified
  • Stocare: HyperX Savage 240 GB + 480 GB
  • Carcasa: Fractal Design Define S
  • Sursa: Seasonic M12II-520GM

 

Temperaturi

Pentru a observa comportamentul componentelor pe o perioada mai indelungata am folosit pentru monitorizarea temperaturii atat Real Temp, cat si MSI Afterburner care ofera un grafic ce contine evolutia temperaturii. Ideea este ca Prime95 are mai multe stadii de rulare in care procesorul consuma curent electric diferit. Aceasta schimbare de stadii se observa imediat dupa schimbarea testelor pe workeri si astfel exista doua temperaturi, una in jurul 60° Celsius si alta in jurul a 87° Celsius.

Ne-a interesat sa vedem daca exista diferenta de performanta intre modul silentios si cel performant.

Nu va lasati pacaliti de valorile afisate din Real Temp. Acelea indica temperatura instant, adica in momentul in care a fost realizat screenshot-ul. Priviti cu atentie graficul din MSI Afterburner!

 

Quiet – CPU load cu Prime 95

cpu quiet 1

 

Moderate – CPU load cu Prime 95

cpu moderate 1

 

Performance – CPU load cu Prime 95

cpu perfo 1

 

Singura diferenta majora dintre cele 3 moduri de lucru ale sistemului de racire o reprezinta zgomotul. Daca pe moderate este cat de cat suportabil, pentru modul performance ai nevoie de dopuri de urechi. Nu glumesc absolut deloc. Oricum, in ceea ce priveste perfromanta racirii vs zgomot, se poate observa in screenshot-ul „performance” ca nu mai avem aceasi crestere brusca la schimbarea ciclurilor din Prime95.

 

Concluzii

Este un sistem de racire all in one foarte aratos. Totusi, pentru a beneficia de acest aspect Corsair au renuntat la acele capete rotative care permit un pic de flexibilitate atunci cand este instalat sistemul de racire. Furtunele lui H110i GTX se rotesc, insa acea rotatie nu ajuta foarte mult la fel ca in cazul lui H110i GT.

Cu toate acestea, instalarea in Fractal Design Define S s-a facut foarte rapid fara a intampina o rezistenta prea mare din partea furtunelor.

Pretul este foarte mare pentru un cooler, insa acest cooler este ceva mai special. Mai aratos si performant chiar si fara foarte mult zgomot.

Mie imi place, insa ma cam descurajeaza posibilitatea de a-l instala in ceva mai putine carcase decat unul de 360mm.

Daca tu crezi ca e viitoarea ta optiune in materie de racire, poti sa il cumperi de la PC Garage la 717 Lei.

recommended

+ Aspect
+ Performanta
+ Ventilatoare puternice incluse
– Pret cam mare

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.