La cum au evoluat carcasele de-a lungul timpului si cat de putin progres s-a facut pe segmentul din care fac parte mini PC-urile, nu credeam ca voi mai testa prea curand o carcasa Full Tower. Este din ce in ce mai greu sa alegi o carcasa si asta se intampla pentru ca piata este sufocata de toate non-brand-urile aparute peste noapte.

Oricare magazin online l-ai lua la rand, daca vrei sa gasesti o carcasa pe gustul tau trebuie sa stai sa le studiezi pe fiecare in parte cel putin cate 10 minute. Si eu unul, ca sa scap de toate ieftinaciunile mai aplic sortare pret descrescator si ajung sa imi scald ochii in carcase care costa destul de mult, dar ofera ceea ce imi pare interesant. Cert este ca sunt foarte putine nume pe piata romaneasca care iti atrag atentia si nu printr-un pret ridicol, ci prin caracteristici deosebite.

In Win 707 face parte din aceasta categorie. Are si d-aia, si d-aia, si d-ailalta si aproape tot ce vrei. Are chiar si un pret maricel pentru bugetele vocii internetului romanesc, adica userii care isi cumpara masini cu banii pe care altii ii investesc intr-un PC. Dar pana la urma, astfel de produse, cu tenta high end, nu se adreseaza lor. Dar banuiesc ca le e greu sa aprecieze un produs pentru ceea ce ofera cand e mai usor sa spuna tuturor ca prioritatea lor e o masina, iar cu banii respectivi ar face si ar drege altceva. Good for them. Si eu ma adresez celor care s-au saturat de toate porcariile in care iti tai degetele si a caror tabla zdrangane.

In Win 707 White

 

Specificatii si caracteristici

In Win 707 este o carcasa Full Tower din categoria mainstream. Asta inseamna ca pretul nu este exagerat si ca nu are chiar absolut toate caracteristicile imaginabile. Fiind o carcasa Full Tower, in ea pot fi instalate placi de baza de orice dimensiuni. Inclusiv incomodele E-ATX pentru care se gasesc destul de dificil carcase corespunzatoare.

707 este disponibila in mai multe scheme de culoare si va fi destul de greu sa nu gasesti componente care sa nu se asorteze cu una dintre cele doua variante. Noi, dupa cum se vede din poza de mai sus, testam varianta alba pentru ca am vrut sa o asortam cu mai multe componente albe.

707 28

707 w b

Punctul forte al acestei carcase il reprezinta ventilatia si aceasta afirmatie este sustinuta de faptul ca pot fi instalate nici mai mult, nici mai putin de 10 ventilatoare de 120 sau 140mm. Evident, nu toate pot fi de 140, caci panoul de sus permite instalarea doar de 120mm exact pe locul unde este permisa instalarea unui radiator de 360mm.

Ca tot veni vorba de radiator pentru racire cu lichid, in 707 se pot instala doua radiatoare. Unul de 360mm, dupa cum am mai spus, in partea de sus a carcasei si unul de 240mm, chiar sub bay-urile pentru HDD-uri.

DSC00739 resize

Si mai exista un aspect care tine de finisaje care mi-a atras atentia. „Geamul” nu este prins in niste cleme cum se practica in general in acest domeniu. In schimb, sunt prinse in suruburi si astfel poti fi sigur ca nu vor zdranganii in cazul in care carcasa vibreaza.

In Win 707 White

 

Exterior

Dupa cum va spuneam, In Win 707 este o carcasa foarte mare si implicit se presupune si ca are un flux de aer bun. Asa si este si pentru asta inseamna ca are tot felul de fante pe unde sa fie admis aerul in carcasa; prin altele, aerul este evacuat.

Pentru evacuare, In Win au dispus o sita foarte mare pe partea de sus a carcasei unde pot fi instalate 3 ventilatoare de 120mm sau un radiator de 360mm daca se foloseste racire cu lichid. Desi pare cam anevoios sa prinzi un radiator greu de aceasta sita, ei bine ea este foarte rigida si va rezista cu brio.

Admisia aerului se face prin partea din fata a carcasei si prin partea de jos. Pe partea din fata se pot monta doua ventilatoare de 140mm, iar pe partea de jos doua tot de 140mm. Partea buna este ca desi prin fata carcasei trebuie sa intre mult aer, aspectul carcasei nu este stricat de o fatada cu aspect de sita. Asta este posibil deoarece pe lateralele fatadei sunt pozitionate fantele mari care permit admisia aerului.

Butonul de Power este pozitionat pe laterala fatadei in partea de sus si este bine mascat astfel incat sa nu strice aspectul final. Port-urile USB 3.0, 2.0 si jack-urile audio sunt si ele amplasate pe partea de sus a fatadei si astfel pot fi folosite usor in cazul in care carcasa va ajunge sa stea pe podea.

Pe panoul din spatele placii de baza exista si un suport pentru ventilator. Aspectul fantelor care permit intrarea aerului la acel ventilator nu este cel mai atragator si parca ar fi fost mai bine daca nu exista, insa daca se instaleaza un ventilator cu LED-uri, subit devine ceva mai interesant acel lacas pentru ventilator.

Pe partea din spate nu avem niciun element deosebit de design. De fapt exista doar elementele care tin de functionalitate: gauri pentru furtun, fante pentru ventilatorul folosit la evacuare si atat.

Pe latura de jos a carcasei sunt amplasate filtrele de praf. Acestea sunt foarte maleabile si daca apuci carcasa de jos cand vrei sa o muti, trebuie sa ai grija sa rearanjezi si filtrul de praf de sub sursa la pozitia originala pentru ca de fiecare data ii vei schimba pozitia fara sa vrei. Partea buna este ca ambele filtre de praf se spala foarte usor si se monteaza inapoi la fel de usor cum se si demonteaza.

 

Interior

La capitolul interior, In Win 707 sta absolut excelent. Spatiu este berechet, iar locasurile cheie sunt pozitionate foarte inteligent. Intre panoul de sus al carcasei si latura superioara a placii de baza exista suficient spatiu pentru a monta un radiator de 260mm impreuna cu doua randuri de ventilatoare. Iar cage-urile pentru HDD-uri pot fi inlaturate pentru a acomoda inca un radiator de 240mm. S-ar putea spune ca aceasta carcasa a fost proiectata tinand cont de tendintele actuale in materie de watercooling.

In total, se pot instala 8 unitati de stocare in bay-urile de 3,5″ si acestea pot fi ori HDD-uri, ori SSD-uri de 2,’5″. In cazul in care se monteaza un radiator in partea de jos a carcasei, numarul maxim de unitati de stocare scade la 5 pentru ca acel cage pentru 3 HDD-uri trebuie indepartat.

In spatele placii de baza este suficient spatiu pentru a trage cablurile astfel incat in compartimentul componentelor sa ajunga strictul necesar din lungimea cablului si astfel aspectul PC-ului sa fie unul mai placut. Totusi, fantele prin care ies cablurile sunt pozitionate optim pentru o placa de baza E-ATX si daca se foloseste o placa de baza ATX cablurile vor avea o lungime considerabila. Veti vedea in build-ul nostru pe post de exemplu.

 

Test setup

Si am ajuns la capitolul meu preferat. Aici am sa va vorbesc putin despre componentele pe care le-am ales pentru construirea acestui setup exemplu. Unele dintre componente s-ar fi potrivit de alta culoare, insa am incercat sa mentinem un oarecare balans intre alb si negru tocmai pentru a nu-l transforma intr-un PC spitalicesc sau intr-un dalmatian.

Asadar, incepem cu inceputul…

Placa de baza: Asus Z170 Deluxe. Este foarte simplu, voiam o placa de baza cu elemente albe. Ne-ar fi placut un Sabertooth, insa asta a fost disponibil. De asemenea, ar fi mers si Gigabyte Z170 Gaming G1, insa sample-ul acesta din urma nu permitea folosirea memoriilor la frecventa lor, adica 3200 MHz.

In Win 707 White

Este logic ca procesorul folosit a fost un Intel Core i7 6700K. Ce nu stiti, insa, este faptul ca pentru teste l-am folosit la frecventa de 4,5 GHz. Am ales aceasta frecventa strict deoarece oricine il poate overclock-a la 4,5 GHz si pentru ca in majoritatea cazurilor pune la incercare sistemele de racire.

Memoriile sunt un kit de 4×4 GB PanRam Ninja-V la 3200 MHz si aici exista doua motive: 1. sunt albe si 2. sunt la o frecventa mare si le vom folosi in permanenta pe platforma de test.

Pentru stocare am folosit eternele noastre Kingston HyperX de 240GB si 480GB.

Racirea procesorului a fost asigurata de gigantul Noctua NH-D15 racit atat de ventilatoarele lui, cat si de alte doua Corsair de 140mm cu LED-uri albe.

Pentru alimentare am folosit tot un element batran al platformei, sursa noastra Enermax Platimax de 1500W. Multi spun ca ar fi mers o sursa alba, eu unul cred ca vine mai bine una neagra. Ar fi semanat prea mult a aparatura medicala, mai degraba. Asa ca am mers pe varianta asta.

Si nu in ultimul rand, pentru a-i da un aspect mai placut. Desi nu cel mai placut de pe planeta, dar cat de cat…acolo. Am folosit si un Starter Pack de la NZXT care include cabluri sleeved. Sunt negre, insa si restul cablurilor preinstalate in carcasa sunt altfel decat albe. Asadar, cabluri de alimentare matisate negre, alaturi de cabluri matisate Sata, tot negre.

Cele doua scenarii sunt simple:

  1. Carcasa asa cum vine ea, adica cu 3 ventilatoare incluse si cooler-ul Noctua asa cum vine el in pachet.
  2. Carcasa doar cu cele doua ventilatoare frontale initiale, plus ventilatoare Corsair de 120mm pe partea de sus si 140mm in rest, inclusiv pe cooler-ul NH-D15.

 

Build log

Desi ar trebui sa scriu sub fiecare poza in parte ce dificultate am avut la instalare, in cazul In Win 707 nu s-a pus problema. Totul a mers ca uns. Asadar, pozele din galeria de mai jos sunt in ordine cronologica.

Dupa cum spuneam, nu am intampinat nicio dificultate in asamblarea sistemului. Poate parea bizara ordinea in care am montat componentele, dar am urmarit anumite aspecte. De exemplu, cooler-ul l-am montat dupa ce instalasem deja placa de baza in carcasa deoarece voiam sa vad cum arata placa de baza in carcasa. NH-D15 acopera mare parte a placii de baza si nu mi-ar fi permis sa observ ce anume ma interesa.

Mai jos aveti o imagine cu build-ul in starea finala asa cum arata in lumina slaba.

In Win 707 White

 

Cooler edition

Stiam ca se poate si mai bine in ceea ce priveste aspectul final al acestui build. Asadar, am decis sa instalez niste ventilatoare aditionale, adica 4 ventilatoare de 140 mm si 3 de 120 mm. Pare overkill, si in conditii normale de utilizare cam este, insa nu voiam sa apelez la benzi de LED-uri pentru a ilumina carcasa, voiam sa folosesc pe post de sursa de lumina ventilatoarele cu LED-uri care nu sunt atat de puternice icnat sa te orbeasca. Rezultatul il vedeti mai jos. Iar in ceea ce priveste schimbarea temperaturilor, veti vedea in capitolul dedicat.

Mai jos aveti o imagine cu build-ul in starea finala asa cum arata in lumina slaba.

In Win 707 White

 

Temperaturi

Pentru a observa comportamentul componentelor pe o perioada mai indelungata am folosit pentru monitorizarea temperaturii atat Real Temp, cat si MSI Afterburner care ofera un grafic ce contine evolutia temperaturii. Ideea este ca Prime95 are mai multe stadii de rulare in care procesorul consuma curent electric diferit. Aceasta schimbare de stadii se observa imediat dupa schimbarea testelor pe workeri si astfel exista doua temperaturi, una in jurul  60° Celsius si alta in jurul a 87° Celsius.

Ne-a interesat atat comportamentul in varianta stock, ca sa zicem asa, adica fara extra ventilatoare, cat si in varianta in care am adaugat ventilatoarele Corsair.

Pentru a simula un joc cu load mare atat pe procesor, cat si pe placa video am rulat 5 workeri in Prime95 si Unigine Heaven in paralel.

Nu va lasati pacaliti de alorile afisate din Real Temp. Acelea indica temperatura instant, adica in momentul in care a fost realizat screenshot-ul. Priviti cu atentie graficul din MSI Afterburner!

 

Stock – CPU load cu Prime 95

stock noctua 1

In graficul MSI Afterburner se poate observa ciclicitatea incarcarii procesorului pe timpul rularii. Timpul total cat a rulat Prime95 a fost de aproape 8 ore.

 

Stock – CPU & GPU load cu Prime95 si Unigine Heaven

stock 5threads heven 1

Retineti temperatura GPU-ului, este foarte importanta si veti vedea in urmatorul screenshot ceva foarte interesant.

 

Cooler edition – CPU load cu Prime 95

corsair cool

Singurul lucru pe care l-am observat pe perioada acestei rulari de Prime95 a fost zgomotul si variatia diferita a temperaturii.

 

Cooler edition – CPU & GPU load cu Prime95 si Unigine Heaven

corsair 5threads heaven 1

Va spusesem sa tineti minte screenshot-ul de mai sus. Ei bine, in acesta se observa ca din cand in cand temperatura GPU-ului scade. Acest lucru se intampla cand creste load-ul pe CPU care atrage dupa sine si cresterea turatiei tuturor ventilatoarelor din carcasa. Da, din lipsa de fan controller inclus in carcasa, am folosit curba pentru ventilatoare din BIOS-ul placii de baza. Ideea este ca temperatura scade in acele momente doar pentru ca ventilatorul din partea de jos a carcasei se tureaza suficient de mutl cat sa introduc aer rece in carcasa.

Intr-un final as putea spune ca acel ventilator are cel mai mare impact asupra comportamentului intregului sistem.

 

Imagini termice

Am realizat imagini termice doar cu acest scenariu deoarece este tipic conditiilor dintr-o sesiune de gaming. Pana la urma placa video este cea mai folosita de catre un gamer si ea va genera cea mai multa caldura.

Stock – CPU & GPU load cu Prime95 si Unigine Heaven

stock1

stock2

La evacuare, temperatura aerului atinge 53°C. Este o valoare destul de ok comparativ cu 72°C cat avea la evacuare GTX480 :). Ce vremuri.

 

Cooler edition – CPU & GPU load cu Prime95 si Unigine Heaven

cool1

cool2

Desi nu are un impact major asupra temperaturii GPU-ului, am observat, totusi, ca adaugarea de mai multe ventilatoare reduce totusi temperatura aerului la evacuare. Valoarea nu a scazut cu foarte mult, adica aproape 4°C in jurul valorii de 50 nu este ceva socant. Totusi, poate face diferenta in timp asupra confortului termic. Pana la urma, cu cat placa video degaja mai multa caldura, cu atat se va incalzi incaperea mai repede.

 

Concluzii

Fara doar si poate, In Win 707 White este o carcasa chiar aratoasa. Faptul ca are si elemente negre este, din punctul meu de vedere, un plus deoarece reduce acel factor cocalaresc. Daca ar fi fost integral alba parca era prea mult alb. Asa exista un oarecare balans incat sa nu iti zgarie retina.

In ceea ce priveste pretul, In Win 707 se adreseaza utilizatorilor care au cateva pretentii de la aspectul calculatorului si, ca in oricare alt caz, aspectul se plateste extra. Daca vei vrea sa iti construiesti un PC similar celui pe care l-am asamblat noi va trebui sa scoti din buzunar un total de 11500 Lei si din care 645 Lei costa carcasa. Am facut si un wishlist la PC Garage in care am pus componentele folosite si in unele cazuri componente similare ca de exemplu RAM-ul. Puteti consulta wishlist-ul aici. Evident ca PC-ul nu este tocmai balansat. Nu recomandam nimanui o sursa atat de puternica doar pentru gaming.

Iar stocarea este un pic overkill pentru un utilizator normal care ar prefera mai mult spatiu de stocare in detrimentul ratelor de transfer. Dar Hey! E doar o idee de PC.

In Win 707 White

Revenind la In Win 707 White, arata al naibii de bine. Daca vrei sa iti faci un PC foarte aratos, este una dintre acele putine variante la un pret decent. Evident, exista carcase mai frumoase, ca de exemplu In Win 904, dar si pretul este parca pentru germani, nu pentru romani.

Daca vrei sa iti cumperi o astfel de carcasa, dar varianta pe negru, o poti face accesand acest link.

editors choice

+ Airflow
+ Aspect
+ Finisaje
+ Cable management

Similar Articles

One thought on “In Win 707 review – the big white mama

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.