Fractal sunt perceputi cam la fel cum sunt perceputi si Noctua. Nu aduc aspect placut, insa dedicarea pentru atingerea perfectiunii in materie de functionalitate se observa imediat. Fractal Design nu au cele mai impopotonate carcase, insa orice aspect ar avea, atentia la detalii nu poate trece neobservata. 

Pana si cea mai urata carcasa din portofoliul lor are propria frumusete, data de aura grijii cu care au lucrat la ea. In fine, pentru mine, Fractal Design sunt unul dintre putinii producatori care nu a reusit sa ma dezamageasca….inca, sper.

Fractal Design Define S este un concept cunoscut. Carcase „optimizate” pentru racirile cu lichid au tot existat, insa nici una nu a avut un pret acceptabil si dotari decente. Define S reuseste sa atraga atentia in primul rand cu pretul, apoi cu droaia de chestii de care au tinut cont atunci cand au conceput-o.

Desi incap lejer doua sisteme de racire cu lichid AIO in ea, nu este de dimensiunea unui frigider si cu toate astea permite chiar si instalarea unui circuit custom.

Pare extrem de interesanta pentru o carcasa la 460 Lei. Hai sa vedem cu ce se remarca si cum va arata un PC asamblat in ea.

Fractal Design Define S

 

Specificatii si caracteristici

Fractal Design Define S este o carcasa cu totul si cu totul speciala. In primul rand, a fost conceputa special pentru cei ce doresc sa foloseasca un sistem water cooling in PC. Totusi, asta nu inseamna ca nu este potrivita si pentru orice alt build. Se potriveste la fel de bine si o solutie de racire AIO sau un cooler cu aer, lasand suficient spatiu pentru un air flow bun.

Am fost placut surprins sa descopar ca toate unitatile de stocare sunt ascunse si nu le vezi. Cu toate acestea, accesul se face foarte usor dupa indepartarea panoului lateral din spatele placii de baza. E pana la urma la fel ca atunci cand ai desface panoul lateral cu geam, daca cumva vrei sa scoti un HDD. Partea buna este ca fiind ferite de fluxul de aer, vor fi ferite si de praf si nu vei fi nevoit sa le cureti prea curand. Stiu ca te vei intreba cum vor fi racite HDD-urile. Dar trebuie sa stii ca bay-urile de fixare sunt metalice si ele preiau mare parte din caldura degajata de unitatile de stocare.

Define S este disponibila in doua variante. Una vine dotata cu panou transparent pe laterala pentru a permite celor ce vor sa isi instaleze luminite si briz brizuri, iar cea de a doua varianta este dotata cu un panou fonoabsorbant si este potrivita pentru cei cu urechi sensibile.

In ceea ce priveste cable management-ul, Define S face parte din categoria carcaselor normale, specifice anului 2015. Cu alte cuvinte pune la dispozitie foarte mult spatiu pentru aranjat firele. Nici nu concep sa nu existe carcase cu 2-3cm de spatiu in spatele placii de baza.

La capitolul ventilatoare, carcasa de la Fractal Design sta si bine, dar are si hibe. Bine pentru ca se pot instala un numar de 8 ventilatoare de 140mm si probleme poti sa ai daca alegi sa nu instalezi ventilatoare pe partea de sus a carcasei unde poti lasat capacele fono absorbante. E bine ca macar ai de ales.

In pachetul cu accesorii se gasesc doar suruburile necesare instalarii si cateva zip tie-uri. A da, si instructiuni in cazul in care este nevoie de asa ceva. Eu unul nu am avut nevoie. A mers totul asa cum ma asteptam. Pana si inlaturarea fatadei se face in acelasi stil clasic, adica cu 6 cleme din plastic.

 

Exterior

 

Interior

 

Test setup

Evident, sistemul pe care il construim este bazat pe cea mai noua platforma de la Intel. Nu avea niciun rost sa ne uitam la Z97 sau ceva mai vechi. Daca la In Win 707 am folosit o placa de baza cu elemente albe pentru a o asorta, si de data aceasta am ales sa construim ceva placut din punct de vedere al culorilor.

Placa de baza pe care o folosim este un Asus Maximus VIII Hero al carei comportament ne asteptam sa fie cel putin la fel de bun ca al modelului Z170-Deluxe. Ar trebui sa ofere un overclocking daca va fi vreodata nevoie.

DSC01449

Evident, procesorul este un Intel Core i7 6700K. Nu avea niciun rost in acest caz sa alegem ceva mai jos, ca i5 de exemplu.

Racirea procesorului o vom face folosindu-ne de sistemul de racire All In One Corsair H110i GTX si il vom instala altfel decat este instalat de obicei, adica ventilatoarele lui vor introduce aer in interiorul carcasei.

Memoriile pe care le folosim de data aceasta sunt Corsair Vengance LPX la 3200 MHz. Motivul este clar, au o frecventa foarte mare si vin la pachet cu ventilatorul Corsair Airflow care se asorteaza perfect in scenariul de fata.

La capitolul stocare vom folosi tot cele doua SSD-uri Kingston HyperX Savage de 240GB si 480GB, insa vom adauga si un HDD amarat de 1TB doar pentru a vedea cum se potriveste in carcasa.

Sursa nu este vreun avion de 1000W intrucat nu isi are rostul. Un astfel de sistem nu va ajunge niciodata cu doua placi video in el si drept urmare Seasonic-ul M12II-520GM este ultra suficient pentru a  face fata solicitantelor task-uri din timpul unei sesiuni de gaming:).

Si crema cremelor este placa video. Este, practic, vedeta acestui sistem. Fara doar si poate este una dintre cele mai bune alegeri dintre GTX 980Ti-urile de pe piata si vom vedea imediat cat de rece ruleaza chiar si la frecventa maxima care poate fi atinsa folosind racirea ei cu aer. EVGA GTX 980Ti Classified este modelul exact al placii video si in mod implicit ea are frecventele destul de ridicate fata de modelul de referinta al GTX 980Ti.

 

Build log

Imaginile din galeria foto de mai jos sunt in ordine cronologica. Singura dificultate pe care am intampinat-o a fost atunci cand am alimentat SSD-urile, dar asta se datoreaza lungimii cablului dintre conectorii SATA de alimentare.

Am fost placut impresionat de marcajele de pe carcasa pentru instalarea suruburilor stand-off si de faptul ca in mijloc, in loc de surub este un piciorus metalic. Rolul ui este acela de a tine placa de baza pe loc pentru a putea fi insurubate restul suruburilor mai usor, fara sa fie nevoie de a tine placa de baza pe loc cu mana.

Mi-a placut foarte mult si usurinta cu care am putut indeparta panoul frontal pentru a instala radiatorul. Desi sa indeparteaza usor, clemele de prindere sunt foarte solide.

Hai sa vedeti ce am facut.

Fractal Design Define S

 

Temperaturi

Pentru a observa comportamentul componentelor pe o perioada mai indelungata am folosit pentru monitorizarea temperaturii atat Real Temp, cat si MSI Afterburner care ofera un grafic ce contine evolutia temperaturii. Ideea este ca Prime95 are mai multe stadii de rulare in care procesorul consuma curent electric diferit. Aceasta schimbare de stadii se observa imediat dupa schimbarea testelor pe workeri si astfel exista doua temperaturi, una in jurul 60° Celsius si alta in jurul a 87° Celsius.

Am urmarit sa vedem daca sunt diferente notabile intre a folosi sistemul doar cu cele doua ventilatoare incluse si lasand capacele de sus montate. Apoi, am mai instalat doua ventilatoare Fractal Design Venturi HP-14 pentru a vedea ce beneficiu aduc.

Venturi HP-14

 Venturi HP-14

Pentru a simula un joc cu load mare atat pe procesor, cat si pe placa video am rulat 5 workeri in Prime95 si Unigine Heaven in paralel.

Nu va lasati pacaliti de alorile afisate din Real Temp. Acelea indica temperatura instant, adica in momentul in care a fost realizat screenshot-ul. Priviti cu atentie graficul din MSI Afterburner!

Pentru inceput am vrut sa vedem care sunt diferentele dintre cele 3 profile ale sistemului de racire Corsair.

 

Quiet – CPU load cu Prime 95

cpu quiet 1

 

Moderate – CPU load cu Prime 95

cpu moderate 1

 

Performance – CPU load cu Prime 95

cpu perfo 1

 

Singura diferenta majora dintre cele 3 moduri de lucru ale sistemului de racire o reprezinta zgomotul. Daca pe moderate este cat de cat suportabil, pentru modul performance ai nevoie de dopuri de urechi. Nu glumesc absolut deloc. Oricum, in ceea ce priveste perfromanta racirii vs zgomot, se poate observa in screenshot-ul „performance” ca nu mai avem aceasi crestere brusca la schimbarea ciclurilor din Prime95.

 

CPU & GPU load cu Prime95 si Unigine Heaven

cpu gpu moderate 1

 

CPU & GPU load cu Prime95 si Unigine Heaven – 2x Venturi 140mm

cpu gpu moderate 2venturi 1

 

In ceea ce priveste ultimele doua teste, este suficient sa urmaresti in graficul din MSI Afterburner care este valoarea maxima pentru CPU si GPU. Cel putin la partea de CPU, temperatura maxim a scazut de la 88 la 83°C, iar la GPU valoarea maxima este aceasi, dar overall temperatura este mai mica.

 

Concluzii

Fara dubiu Define S este o carcasa foarte bine gandita. Nu am fost deloc surprins de calitatea materialelor, m-am obisnuit cu asta de la Fractal si sper ca vor continua pe acelasi ton. Ce m-a surprins placut a fost logica folosita pentru a o construi. Fiecare surub trebuie pus acolo unde orice asamblator de PC-uri stie ca ar trebui sa fie.

Si cireasa de pe tort o reprezinta „bay-urile” pentru HDD-uri. Faptul ca sunt ascunse, pentru mine reprezinta un plus. Niciun HDD de pe planeta asta nu poate fi considerat frumos. Nici macar un Velociraptor transparent. SSD-urile ar fi fost interesant daca puteau fi montate astfel incat sa fie vizibile, dar e ok si acolo unde sunt.

Fractal Design Define S

Am apreciat faptul ca au renuntat la bay-urile pentru unitati optice. E drept ca nu poti monta un fan controller, daca ai vrea unul, dar poti oricand opta pentru unul intern. Traim totusi in anul in care majoritatea au coexiuni la Internet bune si discurile optice sunt cam inutile. Iar pentru cei ce inca le mai folosesc, exista intotdeauna drive-uri externe care asigura oricum aceleasi viteze de transfer ca cele interne.

Asadar, Define S este o carcasa deosebita care pune la dispozitie strictul necesar fie pentru silentiozitate, fie pentru airflow.

O puteti cumpara de la PC Garage la pretul de 495 Lei cu laterala transparenta, sau la 465 Lei cu laterala metalica.

Razer DeathAdder 2013

+ Aspect
+ Airflow
+ Panouri fonoabsorbante
+ Calitatea materialelor

Similar Articles

2 thoughts on “Fractal Design Define S review

  1. nu prea pot sa inteleg de ce ai prefera ca aerul cald care il baga ventialtoarele de la AIO sa INTRE in carcasa , pentru ca in full load chiar incalzeste sistemul ;de ce nu l-ai pus in tavan si aerul cald sa iese din carcasa ?

    1. Pentru ca are intotdeauna aer rece. Nu, nu se incalzeste asa tare precum crezi. Adica placa video incalzeste cel mai mult acolo.
      Daca il pui pe tavan va trage mereu aer cald din interiorul carcasei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.